zaproszenie importera Atlantika. Na zakończenia spotkania Szef Kuchni Jose Costa przygotował dla nas lunch: zupę rybną, polędwicę wołową z serem i krewetkami - popularne w Portugalii połączenie mięsa z owocami morza, Pastel de nata - ciasto francuskie nadziewane masą puddingową z jajek, śmietany i cukru
królestwo garówserów. Z mleka krowiego, owczego lub koziego. Oferta jest bardzo różnorodna i bogata. Myślę że każdy znajdzie coś dla siebie. Również sporo oliwy z oliwek oraz oliwek i owoców morza. Nic tylko brać się do roboty i robić typowe hiszpańskie tapasy. Próbkę przekąsek przygotowała dla nas restauracja Dwie Trzecie mediterranean fussion I jeszcze jeden mój hit - solone smażone
królestwo garówbazie gotowanej dyni i mąki pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry 5 - Curanto: danie pochodzące z południa Chile (przede wszystkim z rejonu Chiloe) – owoce morza, mięso, ziemniaki, kiełbasy i warzywa duszone tradycyjnie w dole przygotowanym w ziemi, wyłożonym liśćmi i rozgrzanymi kamieniami 6 - Sopaipillas pasadas: placki sopaipillas w zalewie z nierafinowanego cukru, pomarańczy
królestwo garówprowadzący prezentację Agatino Failla wspominał, że mogą się one starzeć znacznie dłużej, zwłaszcza Pietramarina – nawet kilkanaście lat. Wina niezwykle mineralne, można nawet powiedzieć, że lekko słonawe. Doskonałe do owoców morza, w tym przede wszystkim do ostryg. Z czerwieni najlepiej zapamiętamy Rosso di Verzella . Ta mieszanka Nerello Mascalese i Nerello Cappuccio była po prostu zaskakująca. Wino
królestwo garówSushi... z czym nam się kojarzy? Danie kuchni japońskiej z ryżu zaprawionego octem ryżowym z dodatkami: owocami morza, rybami, omletem, warzywami...oraz wodorostami nori. Od jakiegoś czasu można zjeść sushi lodowe. Twórcą ich jest Filippo Novelli. Kucharz z zawodu, sommelier, degustator serów...cukiernik z pasji. Lubi poznawać nowe smaki. Sushi lody są połączeniem włoskich lodów (Filippo Novelli jest
królestwo garówfacet ogląda telewizję, do której potrzebuje przekąsek, na przykład pikantnych orzeszków. Pikantność jest tu zresztą drugą, obok oszczędności w dodatkach, normą. Pikantne są tu też krewetki i inne owoce morza. Prawdziwy facet grilluje, ale nie delikatne chude mięso z kwiatami bzu i kurdybankiem, jak my zeszłego lata , tylko duże kawałki czerwonego mięsa. Prawdziwy facet je też desery, słodkieeeee
GRUBY WAŁEKnaszą kondycję - zarówno tę fizyczną jak i intelektualną. Wierzący czy też nie, każdy szanujący własne zdrowie obywatel ;) powinien choć raz w tygodniu zrezygnować z przysłowiowego kotleta na rzecz owoców morza. Niestety statystyki w tym temacie nadal pozostają bezlitosne dla naszego narodu. Dziś przedstawię prosty sposób w jaki można to zmienić. Przepis ten pochodzi oczywiście z dietetycznej kuchni mojej
Kuchnia po mojemuZaszaleliśmy:) Paella mixta z langustami i kurczakiem SKŁADNIKI: 500 g ryżu do paelli 1 litr bulionu z owoców morza kilkanaście langustyn lub krewetek 1 pierś kurczaka 2-3 ząbki czosnku zielony groszek z puszki 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w paście 1/3 szklanki białego wina
MarciochaKucharzyKrewetki, owoce morza stają się dość popularne jako przekąska. Najlepsze to świeże. Wcześniejszy post prezentuje przygotowanie świeżych krewetek. Zajrzyjcie TU W tym poście polecam krewetki smażone na maśle z czosnkiem i grzankami. SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 15 krewetek 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku trochę papryczki chili ( dla smakoszy pikantnych dań) 50 ml białego
W kuchennym oknie Ewyjedzenie krewetek, al na pewno lubi je mój syn, moja córka. Osobiście spróbowałam, ale nie przepadam. Wolę tradycyjna żywność. Krewetki to danie śródziemnomorskie, wyśmienita przekąska dla miłośników owoców morza. W Polsce świeże możemy kopić np. w MAKRO. Dla tych , którzy planują zjeść krewetki po raz pierwszy prezentuje kilka ważnych rad. Mamy już piękne świeże krewetki
W kuchennym oknie EwyCzasem im prościej, tym lepiej. Ja nie jestem zagorzałą fanką owoców morza, z morskich "robaczków" toleruję tylko krewetki - najchętniej w curry lub białym winie. Mój mąż woli je bardziej saute... i jak tu pogodzić interesy? ;) Oto wersja którą lubimy oboje - na maśle, z czosnkiem, świeżą chilli i natką pietruszki. Składniki Opakowanie mrożonych krewetek (pewnie, że świeże są lepsze
Kulinarne Inspiracjezapieczona i ułożona na sałacie z zapieczonymi koktajlowymi pomidorkami polanymi delikatnie vinegretem:) Kolejna pyszność- kawałki słodkiego soczystego melona z szynką i słodkim likierkiem. Rarytas jak dla mnie- owoce morza:) To, co uwielbiam najbardziej - łosoś pokropiony sokiem z cytryny, podany z sałatą zieloną i bagietką. Szparagi... zielone, gotowane, ułożone na odrobinie zielonej sałaty, posypane jajkiem na twardo
In my kitchenjest ona na bazie wywaru z warzyw, mięs, kości zwierzęcych, czy miso- pasty produkowanej ze sfermentowanej soi. Mogą się składać z wieprzowiny (Pork Ramen), kurczaka (Chicken Ramen), warzyw , owoców morza, czy nori, jajek i wszelakich dodatków. Wydawać by się mogło iż Ramen jest jeden. Sama przeglądając różnorakie źródła natrafiłam na wiele przepisów i nie wiedziałam jak się
KreatywnePinynależy kupować dużych ilości sumaka na zapas, ponieważ bardzo szybko wietrzeje. Sumak, jako przyprawa doskonale komponuje się z wszelkimi rodzajami duszonego, smażonego lub grillowanego mięsa, rybami i owocami morza oraz warzywami. Z powodzeniem można go stosować jak przyprawę do sałatek, zwłaszcza z serem feta oraz dipów, białych serów i jogurtu. W Arabii Saudyjskiej , innych krajach Bliskiego Wschodu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasprzed 250 mln lat. Uważa się ją za najczystszą na ziemi. Azjatico idealnie pasuje do potraw z ryżu, dań z makaronami, zup, mięs oraz wszelkiego rodzaju ryb i owoców morza. Doprawianie nią potraw ułatwia i umila praktyczny młynek). Dostępna w Almie i Piotrze i Pawle świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka lubczyku 400 ml jogurtu naturalnego 100 g kosmosy
ClauditteMissCooking