ostry kurczak - 766 przepisów (strona:32/52)

Diabelskie skrzydełka 153

bardzo pikantne. Do tego mocno je przypiekam. Synek stwierdził, że te skrzydełka są "charakterne":))  Składniki: 1kg skrzydełek z kurczaka, 3 łyżki soku z limonki, łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki estragonu, 1/2 łyżeczki rozmarynu, łyżeczka ostrej papryki (użyłam Kamis), łyżeczka ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis), 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki ziaren kolendry (użyłam Kamis), 6 ziaren

Z miłości do słodkości
Drobiowy Strogonow 301

Dziś propozycja na obiad jednogarnkowy. Podaję z moimi zmianami.Składniki:1/2 kg mięsa z kurczaka (u mnie piersi, ale mogą być też udka czy też ćwiartki)1/2 kg pieczarek1 duża czerwona papryka (u mnie była kolorowa z zamrażarki)3 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowegoolej2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrejziele angielskieliść laurowysól, pieprz do smaku2 łyżki mąki2 litry(...)pieczarki. Dusimy, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dodajemy paprykę i chwilkę całość dusimy. Przekładamy do rondla.5. Do warzyw dodajemy pokrojone mięso, zalewamy bulionem i dodajemy mielone papryki (ostrą i słodką). Gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut. Na koniec zagęszczamy mąką i doprawiamy solą i pieprzem.Smacznego!!!Źródło: Marta w kuchni

Kuchnia domowa Ani
Zupa pomidorowa z wolnowaru 193

ilością świeżych ziół , czosnku i papryki. Zupa bardzo aromatyczna i dosyć ostra. Bardzo smaczna - polecam!składniki3 łyżki oliwy z oliwek2 średnie  cebule, drobno pokrojone w kostkę4 ząbki czosnku, obrane i pozostawione w całości1 łyżeczka  papryki w płatkach1 łyżka soli1 kg  pomidorów obranych1 l bulionu z kurczaka  - gorący10  liście bazylii (oraz więcej do dekoracji)gałązka lubczykuświeżo

Stare Gary
Zaczynamy podróż wokół kuchni świata. Styczeń - kuchnia indyjska! 151

ilości. Nie jestem fanką zbyt ostrych dań. Ostre smaki ma łagodzić również raita, czyli odpowiednio doprawiony sos jogurtowy.Wspaniałe w kuchni indyjskiej jest to, jak wiele potraw wegetariańskich możemy odkryć. Znane nam dobrze warzywa w towarzystwie egzotycznych przypraw nabierają nowego charakteru i odkrywamy je na nowo. Z mięs króluje kurczak, baranina i jagnięcina oraz mięso kozie (mutton). Z wieprzowiną bywa

W kuchni wieczorem
Kurczak z patelni z warzywami 310

Poza tym danie nie jest drogie, a naje się nim cała rodzina;)  Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, zielona papryka, 250 g pieczarek, 5 łyżek maggi, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczka mąki pszennej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka ostrej musztardy, 2/3 szklanki domowego drobiowego bulionu, 4 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz do smaku.   Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć

Z miłości do słodkości
Roladki z kurczaka nadziewane warzywami 214

mogłam przemycić trochę warzyw do naszych potraw;)    Składniki:  1/2 kg filetu z kurczaka,  kawałek pora,  marchewka,  2 łyżki kukurydzy,  łyżeczka octu jabłkowego (użyłam Kamis),  50g sera,  sól z pieprzem w młynku (użyłam Kamis),  ostra papryka (użyłam Kamis),  jajko,  3 łyżki bułki tartej,  łyżka masła, olej do smażenia

Z miłości do słodkości
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym. 265

Czyli kolejne starcie z kuchnią lidla i po raz kolejny absolutny zachwyt przepisami Okrasy.  Nic dodać nic ująć dlatego też kopiuję cały przepis, bez żadnych zmian. Składniki: kurczak: 1 szt. curry: 30 g limonka: 1 szt. mleko kokosowe: 400 ml pomidory pelati: 1 puszka śmietanka 30%, słodka: 200 ml czosnek: 3 ząbki cebula(...)patelnię wlewamy olej rzepakowy, smażymy pokrojoną cebulkę i czosnek , dodajemy 2 łyżki mielonego imbiru, 3 g ostrej papryczki w proszku, 2 łyżki curry i pokrojoną limonkę. Zmniejszamy ogień i podduszamy, często mieszamy. Pomidory pellatti wykładamy na deskę i drobniej kroimy. Kurczaka wkładamy na patelnię z marynatą. Podduszamy. Lekko podduszonego kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia ( na dno wylewamy troszeczkę oleju rzepakowego

Brzuszki Łakomczuszki
Kurczak tikka masala 1260

Kurczak tikka masala Kurczak tikka masala to chyba jedna z najpopularniejszych indyjskich potraw. Osobiście bardzo lubię orientalne smaki, szczególnie za nietuzinkowe kompozycje przypraw, ostrość w połączeniu z korzenną nutą kardamony, cynamonu i gałki muszkatołowej-to zdecydowanie mój typ. Taki przepis na pewno nie umknie mojej uwadze. Danie ma oczywiście jeszcze jeden zasadniczy plus-jest bardzo szybkie w wykonaniu. Można(...)zamiast użytych przeze mnie możecie skomponować swoją własną mieszankę garam masala. Danie wyszło pysznie i ostro J A propos ostrości, to danie przysporzyło mi sporo śmiechu. Do przygotowania potrawy użyłam   czerwonej pasty curry firmy Thai Heritage . Gdy dodałam ją do smażącego się kurczaka, w kuchni wydzielił się zapach niczym po rozpyleniu gazu pieprzowego. Niestety w tym czasie odwiedziły mnie

Mania Gotowania
Blondynka i Ostrza 182

obyło się bez rozlewu krwii. Uważałam bardzo, gdyż oba są bardzo, ale to bardzo ostre, żeby nie powiedzieć cholernie ostre :)Na początek Nóż Szefa Kuchni. Daję mu plus za ostre ostrze, cienkie ostrze pozwala na dużą precyzję, np, w krojeniu cebuli w kostkę, lub czosnku. Kobiety, które narzekają, na za ciężkie i za duże noże powinny być zachwycone, nie wiem(...)przyznam się, swoim wielkim ostrzem zgrabnie siekam koperek, ale jak do kuchni przytacham arbuza to jednym uderzeniem mojego starego poczciwca rozwalam arbuza na pół, a jak do kuchni wpadnie kurczak potrafi zmiażdżyć kości. Zdarzało się w jego historii również używanie go jak tasaka rzeźniczego i porąbałam sobie nim żeberka, oczywiście świńskie :) Dodatkowo daje poczucie bezpieczeństwa, gdyby do domu wpadł

Blondynka Gotuje
C - Dwie pieczenie na jednym ogniu;) 273

porem i ziemniakami dedykowanego na jutrzejszy obiad. Szczegóły poniżej: Kurczak w ketchupie z pieczarką i papryką Składniki: 1 szt filet z kurczaka , 10 dag pieczarki , 1 szt cebula dymka , 1 ząbek czosnek , 1 szt ketchup mały ostry , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smaku curry , 1 łyżka oliwa z oliwek , 1 szt papryka czerwona Filet z kurczaka kroimy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z suszonymi pomidorami i mozarellą z lekkim sosem musztardowym 198

zalewy ( wykorzystałam dodatek do pomidorów suszonych) 1. Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić według uznania, usmażyć. 2. Sałatę porwać na kawałki.  3. Mozarellę, oliwki i pomidory pokroić.  4. Wszystkie składniki wymieszać i zalać sosem musztardowym. Sos musztardowy: 2 łyżki oleju (może być zalewa z suszonych pomidorów) 2 łyżki wody 1 łyżeczka ostrej musztardy 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli

Kto ugości moich gości?
Sałatka z suszonymi pomidorami i mozarellą 157

zalewy ( wykorzystałam dodatek do pomidorów suszonych) 1. Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić według uznania, usmażyć. 2. Sałatę porwać na kawałki.  3. Mozarellę, oliwki i pomidory pokroić.  4. Wszystkie składniki wymieszać i zalać sosem musztardowym. Sos musztardowy: 2 łyżki oleju (może być zalewa z suszonych pomidorów) 2 łyżki wody 1 łyżeczka ostrej musztardy 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli

1001 Sałatek
Zupa tajska z mlekiem kokosowym 208

się curry, kolendry, trawy cytrynowej, imbiru czy innych mniej znanych składników, bo to właśnie one tworzą ten intensywny smak. No i oczywiście papryczka chilli. Bo zupa tajska musi być ostra i kropka. :)Składniki (na 3 porcje):pół średniej cebuli1 ząbek czosnku3-4 cm korzenia imbirupół czerwonej papryki3 małe papryczki chilli lub 1 duża (ewentualnie 1 łyżeczka chilli w proszku(...)przygotować sobie wszystkie składniki: czosnek i papryczkę chilli siekamy, cebulę kroimy w piórka, a paprykę w 2 cm cienkie paski, imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. Pieczarki i kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, a obranego wcześniej ze skóry pomidora w kosteczkę.Wszystkie sypkie przyprawy (curry, imbir, paprykę, kurkumę, kolendrę, trawę cytrynową i cynamon) wsypujemy do moździerza i ucieramy. Jeśli

Zakręcony Widelec
DROBIOWY GULASZ A'LA SZEGEDYŃSKI 164

papryki liść laurowy ziele angielskie 1/2 łyżeczki ostrej papryki  sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku bulion Wykonanie: Filet kroimy w dużą kostkę, obsypujemy obiema paprykami, solą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę, kiedy się zezłoci dorzucamy czosnek oraz pierś z kurczaka. Obsmażamy całość  na dość dużym ogniu ciągle

Walijskie Pichcenie
Makaron zapiekany w sosie pomidorowym z tuńczykiem 362

jeżeli nie lubicie ryb, możecie je zastąpić kurczakiem. Dodatkowo można dorzucić warzywa, wtedy zapiekanka będzie bogatsza. Ja jednak tym razem postawiłam na minimalizm. Składniki na 4-5 porcji: 350-400g makaronu kokardki 350g tomatery lub 1 pomidory w puszce 20 dag sera żółtego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku Ostra papryka w proszku Bazylia Oregano Puszka tuńczyka (najlepiej

Fabryka pomysłów