Niebiańska tarta z czereśniami 236ładnie obrodziło w czereśnie, więc bez ciasta nie mogło się obyć... Składniki:około 0,5 kg czereśni250 g mąki5 jajcukier waniliowyszczypta soli1 szkl cukru125 g masła3-4 łyżki tartych orzechów laskowych BACK MITszklanka kwaśnej śmietanyZ mąki, 1 jajka, łyżeczki cukru waniliowego, soli i 0,5 szkl cukru, masła pokrojonego w kostkę oraz 3 łyżek orzechów zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce
kolorowotorcikowo
LODOWE kanapki czekoladowo-owocowe 184Składniki: 1 szkl. mąki pszenne, 1/2 szkl. zblendowanych na mąkę płatków owsianych, 1/2 szkl. tartych orzechów laskowych, 1 jajko, 23 łyżki cukru brązowego, 3 łyżki cukru białego, 50 g masła, 1/2 rozpuszczonej czekolady gorzkiej oraz 250 ml kremówki, 70 ml mocnego naparu z herbaty owocowej, np. Teekanne FOREST FRUIT, 4 łyżki cukru, garstka jagód, poziomek i 8-10 truskawek(...)Przygotowanie: Mąkę, płatki, orzechy, jajo, oba cukry, masło i czekoladę - połączyć. Wyrobić ciasto. Jeśli wyszło za rzadkie - dodać mąki. Zawinąć w folię, schłodzić min. 40 minut. Rozwałkować na cienki placek, wycinać koła. Ciasteczka piec w 180 stopniach 15 minut. Kremówkę ubić. Owoce zmiksować z cukrem i zimnym naparem z herbaty Teekanne FOREST FRUIT. Dodać do śmietanki - połączyć
kolorowotorcikowo
Orzechowy biszkopt z owocami 223Składniki:2 białka1 cale jajko3 łyżki mąki3 łyżki drobno zmielonych orzechów laskowych, np. tarte orzechy BackMit6 płaskich łyżek cukruowoce - u mnie borówkiJajka ubić z cukrem, aż będą puszyste.Orzechy połączyć z mąką. Dodać do masy jajecznej - delikatnie wymieszać.Masę wylać do blachy - długiej keksówki - na wierzchu ułożyć owoce.Piec 30-35 minut w 160 stopniach. Smacznego
kolorowotorcikowo
Owocowe "sushi" 274Składniki:2 szkl. ryżu do sushi3/4 szkl. napoju ryżowego Alpro lub chudego mlekadowolne owoce - u mnie wiśnie i borówki4-5 łyżek tartych orzechów np BackMit2 łyżki cukru brązowegocukier białyRyż ugotować w napoju ryżowym - odstawić do wystygnięcia.Owoce delikatnie pognieść - odsączyć nadmiar soku - dosłodzić.Orzechy połączyć z brązowym cukrem.Na macie bambusowej kłaść ryż, porcję owoców - zwijać sushi.Odstawić w chłodne miejsce.Pokroi
kolorowotorcikowo
Naleśniki z jabłkami 192cynamon - gotować dalej - teraz bez przykrycia.Gdy jabłka nieco odparują i zgęstnieją - są gotowe.Jabłkami przekładać naleśniki.Do smażenia:1 łyżka masła klarowanego lub dobrej margaryny mlecznej2-3 łyżki orzechów tartych, np. Back Mitłyżka mioduNa patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć naleśniki z obu stron.Pod koniec smażenia dodać miód, posypać orzechami - smażyć jeszcze chwilkę
kolorowotorcikowo
Deser z mango 237Składniki:4 łyżki płatków owsianych1 łyżka oleju rzepakowego1 łyżka miodu2 łyżki tartych orzechów Back Mit1/2 dużego mango150 ml jogurtu greckiego1 łyżeczka mioduWykonanie:Rozgrzać patelnię. Połączyć na niej olej z miodem. Wsypać płatki i orzechy - chwilkę podgrzewać - mieszając.Ostudzić.Mango umyć, obrać ze skóry. Pół owocu zmiksować na mus.Jogurt posłodzić łyżeczką miodu - wymieszać delikatnie.W szklance układać kolejno warstwy: płatki owsiane - jogurt
kolorowotorcikowo
Orzechowy makaron z jabłkami 253Składniki:1/2 opakowania makaronu Mamma Mia - kokardki4 łyżki tartych orzechów Back Mitłyżeczka miodułyżka oleju rzepakowego4 jabłka4 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie:Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przełożyć do rondelka, posypać cukrem - smażyć 5 minut. Pod koniec smażenia dodać cynamon.Na patelni rozgrzać olej z miodem, wsypać makaron i tarte orzechy. Wymieszać
kolorowotorcikowo
Tartaletki z warzywami sezonowymi 214stopniach około 20 minut. Upieczone korpusiki wyjąć ostrożnie z formy. Farsz: 2 marchewki 1 czerwona cebula 4 pieczarki 2 ziemniaki w łupinkach kawałeczek selera 1/2 małego kabaczka garść orzechów wołoskich olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz, tymianek Na patelni rozgrzać olej. Warzywa pokroić w w nie za drobne kawałeczki. Na początek na tłuszcz wrzucamy marchew i selera, po chwili dodajemy(...)ziemniaki. Potem cebulka pokrojona w pióra. Pod koniec pieczarki i kabaczek oraz orzechy. Całość doprawiamy do smaku. Danie najlepiej smakuje w kieliszkiem białego, półwytrawnego wina Celebro Smacznego
kolorowotorcikowo
Kruche babeczki z masłem orzechowym i musem czekoladowym 241CIASTO:150 g masła30 g tartych orzechów laskowych100 g cukruszczypta soli1 żółtko250 g mąki pszennejmasło orzechowe Masło kroimy w kosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami - szybko zagniatamy ciasto.Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła.Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub kaszą manną.Wylepiamy ciastem foremki.Babeczki pieczemy(...)mieszamy.Masło orzechowy solimy szczyptą soli morskiej. Jeśli mamy masło solone - pomijamy ten krok.Do każdej kruchej babeczki nakładamy po łyżeczce masła orzechowego. Następnie babeczkę uzupełniamy musem czekoladowym, posypujemy tartymi orzechami laskowymi.Gotowe babeczki wstawiamy do lodówki, żeby mus zastygł. Smacznego
kolorowotorcikowo
Trufelki a'la bajaderki 222Składniki:100g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej100 g herbatników200 g okrawków ciasta, u mnie biszkoptowe ( najlepiej suchego )120 g chałwy2 łyżki cukru pudru50 ml rumuwiórki kokosowe, mielone orzechy, kolorowy maczekWykonanie:Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej - uważać by czekolady nie przegrzać.Herbatniki oraz ciasto biszkoptowe zmielić.Dodać pokruszoną chałwę, cukier puder i płynną czekoladę.Na koniec do masy(...)dodać rum - wyrobić - najlepiej rękoma. Formować trufle, obtoczyć w wiórkach, orzechach lub innych posypkach.Gotowe bajaderki wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego
kolorowotorcikowo
Ucierane ciast z gruszkami i żurawiną 256Składniki:4 gruszkisok z 1/2 cytryny125 g margaryny lub masła3/4 szkl cukruszczypta soli3 jajka150 g mielonych orzechów laskowych150 g mąki pszennej1 łyżeczka czubata proszku do pieczeniakonfitura z żurawinyWykonanie:Gruszki obierz ez skóry, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Owoce ponacinaj wzdłuż. Tak przygotowane gruszki skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.Tłuszcz utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Dodawaj(...)jednym jajku - ucierając.Mąkę wymieszaj z orzechami i proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawaj mąkę - dokładnie połącz składniki.Tortownicę średnicy 26cm posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą.Ciasto wylej do tortownicy. Ułóż gruszki, dociskając lekko do ciasta. Pomiędzy owoce nałóż konfiturę z żurawiny. Możesz ją zastąpić inną konfiturą, np porzeczkową.Piecz ciasto w 175 stopniach C przez 60 minut.Upieczone, ostudzone ciasto
kolorowotorcikowo
Tort orzechowo-czekoladowy z truskawkami 255czekoladowy krem i pierwsze truskawki !Ja zaczynam truskawkowy sezon tak, Wam również polecam zrobić .SKŁADNIKI:Biszkopt orzechowy:5 jajek3/4 szklanki cukru2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich1 łyżeczka proszku do pieczeniaMus czekoladowy:150 g czekolady gorzkiej150 g czekolady mlecznej450 ml śmietanki 30%ponadto:0,5 kg truskawek2 galaretki truskawkowe Winiary800 ml wrzątkuWYKONANIE:Jajka umyć, oddzielić(...)masa stanie się jasna i puszysta, a cukier zupełnie się rozpuści.Obie mąki przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia oraz orzechami.Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z orzechami - delikatnie, ale dokładnie połączyć.Całość przełożyć do tortownicy średnicy 26 cm i piec w temperaturze 170 stopni przez 25-30 minut.Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na dwa blaty.Obie czekolady połamać
kolorowotorcikowo
Pychotka 2460Składniki: 20 dag margaryny 40 dag mąki 10 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka amoniaku powidła śliwkowe orzechy Wykonanie: 1. Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i wyrobić ciasto. 2. Podzielić je na 2 części. 3. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na formy(...)wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. 4. Białka ubić na pianę z cukrem. 5. Oba ciasta posmarować powidłem i nałożyć ubitą pianę. 6. Posypać pokrojonymi orzechami. 7. Piec w temp. 200 st.C przez 30 min. Masa Składniki: 1 kostka margaryny 1/2 litra mleka 5 żółtek 20 dag cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1. Ugotować budyń
Pasja Smaku
Domowe pieguski 399siebie ;) Składniki: 2 ½ szklanki maki pszennej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli tabliczka czekolady orzechy laskowe Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wbić jajko i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem, posiekane orzechy i czekoladę – wymieszać. Z ciasta formować
Pasja Smaku
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 574Przepis na makowiec idealny - dla moich domowników oczywiście. Kruche ciasto, dużo wilgotnego maku, orzechów,migdałów, kruszonka...po prostu cudo. U nas nigdy go dość. Może dlatego , że pieczony bywa tylko dwa razy do roku: Obowiązkowo na gwiazdkę i drugi raz jako wersja "testowa", na próbę - czy na pewno wyjdzie... ( to sugestia mojego męża, który makowce wprost uwielbia).My bardzo(...)jajek (osobno białka i żółtka)- pół kostki masła - 125g- jeden słoik powideł (około 300g)- olejek migdałowy (kilka kropli)- bakalie- według uznania( ja daję 80g mielonych migdałów i około 80g orzechów potłuczonych na drobne kawałki lub mielonych)- niepełna szklanka ksylitolu (lub cukru)- 2 łyżki miodu (można zastąpić ksylitolem)- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej- szczypta proszku do pieczenia (nie trzeba) Jeżeli używamy maku
Smaczne Zdrowe