dodatku cukru. Ciasto można przygotować w piekarniku lub na patelni. Składniki : 3 jajka 3 łyżki mąki ryżowej szczypta soli po garści różnych bakali (rodzynki, żurawina, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, daktyle) mały banan na wierzch: garść moreli, sok jabłkowy lub pomarańczowy, bakalie do dekoracji np. migdały, żurawina, Ciasto : Z białek jaj i soli ubijamy pianę. Z żółtek(...)bakali ucieramy blenderem gęstą masę, dodajemy mąkę i banana. Orzechy można wcześniej pokruszyć ale mój blender świetnie sobie z nimi radzi. Bakalie można wybrać dowolne: im więcej daktyli, moreli czy rodzynek tym bardziej słodkie ciasto. Do masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Nalewam ciasto na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Nakrywam pokrywką a po zrumienieniu się spodu
prawdziwe jedzeniesztywno. Dodajemy do niej serek owocowy i delikatnie mieszamy. Masą przekładamy nasze bezy. Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy miód, dodajemy miód pitny oraz orzechy po czym podsmażamy plasterki owoców. Robimy to około minutę aby nieco zmiękły ale się nie rozpadły. Przekładamy je na talerzyki z torcikami a pozostałym miodem z orzechami polewamy bezy. Smacznego
Mienta blogmożna Z ciasta odrywać kawałki, cienko rozwałkować i formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć. Przepis na te rożki znalazłam u Dorotki, zamiast budyniu można dać mielone orzechy albo migdały. 220 g mąki pszennej 120 g masła, w temperaturze pokojowej 80 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (można zamiast dodać zmielone orzechy laskowe lub zmielone
Moje domowe kucharzeniepłatków owsianych górskich 2 łyżki jogurtu greckiego 1 op. Serka Almette fruit z wiśnią i żurawiną 1 łyżka budyniu śmietankowego 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki nalewki jeżynowej karmelizowane orzechy laskowe jeżyny Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Fasolę przesypujemy z puszki na durszlak i płuczemy. Przekładamy ją do misy blendera, dodajemy cukier(...)rondelku nalewkę, dodajemy połamane kostki czekolady, mieszamy aż masa będzie gładka. Na babeczkach układamy jeżyny, polewamy każdą masą czekoladową, na środku babeczki kładziemy po 1 jeżynie, obsypujemy siekanymi, karmelizowanymi orzechami laskowymi. Smacznego! The post Fasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie częstym dodatkiem do sałatek. Składniki dla 4 osób: 4 krążki sera camembert (4 x 125 g) 1 łyżka oliwy z oliwek 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 łyżki orzechów włoskich 4 łyżki całych migdałów bez skórki 2 łyżki namoczonych w białym winie rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki białego balsamicznego kremu sok z 1 cytryny 1 łyżka sparzonej skórki pomarańczowej(...)garści mixu sałat lub kiełków np. rukola, szczawik itp 200g konfitury figowej Sposób przygotowania: Miód miksujemy blenderem z kremem balsamicznym, sokiem z cytryny, skórką pomarańczową, pietruszką oraz imbirem. Prażymy orzechy i migdały, następnie dodajemy zmiksowany miód z kremem balsamicznymi i rodzynki. Całość dusimy przez chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce, np. do nagrzanego do 50 stopni piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania. Składniki: 200 g suchego maku mielonego 1/4 kostki masła 1/3-1/2 szklanki miodu bakalie (rodzynki,skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, żurawina, migdały siekane) 2 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oleju Przygotowanie masy makowej Ułatwiając sobie prace wykorzystałam już zmielony mak, oszczędziłam wiec sporo(...)wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Mieszamy i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski odcedzamy, jeszcze ciepłe mieszamy z masą makową. Posypujemy kluski z makiem połówkami orzechów włoskich i żurawiną. Smacznego. The post Jak zrobić Kluski z makiem? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięowocową z bakaliami. Sałatka z kurczakiem i ananasem jest warta polecenia. Smacznego! Składniki: 2 plastry świeżego ananasa kawałek piersi pieczonego kurczaka 1 łyżeczka majonezu Winiary czarny pieprz żurawina suszona orzechy włoskie Przygotowanie: Mix sałat z torebki rozrzucamy na talerzu. Z ananasa odkrawamy 2 plastry, z których usuwamy skórkę i kroimy ananasa w kostkę, rozrzucamy na sałacie, sok (2 łyżki) który(...)ananasa mieszamy z 1 łyżeczką majonezu i pieprzem, polewamy sosem sałatę. Z kurczaka usuwamy skórę i kroimy go w paseczki. Całość mieszamy. Posypujemy sałatkę suszoną żurawiną i włoskimi orzechami. Taka sałatka będzie doskonałym rozwiązaniem po świątecznym nadmiarze ciężkich potraw. Sałatkę z kurczakiem i ananasem jemy ze smakiem Smacznego! The post Sałatka z kurczakiem i ananasem appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest z orzeszków "najbrzydszych", których normalnie nie sprzedaje się w opakowaniach ze względu na ich nieładny wygląd, więc żeby się nie zmarnowały - idą na masło. Te najbrzydsze, najciemniejsze właśnie orzechy zawierają największe ilości aflatoksyny. Oprócz ziemnych orzechów, na obecność tej substancji szczególnie narażona jest kukurydza i nasiona bawełny. Z drugiej jednak strony badania pokazują
Weganizm infantylnypszennej, z orkiszu, żytniej oraz pszennej białej) Ok. 3/4 szklanki wody 2 łyżki oleju rzepakowego Szpinak (użyłam mrożonego w małych "bryłkach", wykorzystałam 12 takich bryłek) 30g tofu twardego Kilka orzechów brazylijskich Sól Przygotowanie: Szpinak rozdrabniamy (jeśli jest mrożony, to odmrażamy, można go podgrzać na patelni i przyprawić wedle uznania). Mieszamy go ze zmiażdżonym tofu, aby utworzyła(...)prostokąty. Kluseczki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy. Gdy wypłyną na powierzchnię, odliczamy jeszcze ok. 5 minut i następnie wykładamy je na talerz. Orzechy brazylijskie rozdrabniamy/zgniatamy/kroimy i posypujemy nimi kluski. Smacznego :) Pociąg. Wymarzony spacer. Wymiana. Spokój myśli. Natłok zdarzeń i ciągłe złudzenia. Odpoczynek. Pytania i odpowiedzi pochodzące z tego samego źródła
Weganizm infantylnyciasto, w którym jest olej + masło orzechowe + czekolada daje nam bardzo tłustą przekąskę. Składniki:Ciasto:1 szklanka mąki krupczatki1/3 szklanki oleju10 łyżek wody4 szczypty solliNadzienie:100g gorzkiej czekolady z orzechami laskowymi2 łyżki mleka ryżowego lub innego roślinnegomasło orzechowe z kawałkami orzeszków ziemnychEwentualnie:wafelki/andruty/ciastka/musli Przygotowanie:Na początku zajmujemy się przygotowaniem ciasta. Do mąki dodajemy sól, następnie olej i mieszamy. Później(...)sprawia, że czekolada jest troszeczkę mniej gęsta, a bardziej płynna.Gdy babeczki się upieką, pozwalamy im ostygnąć. Później wypełniamy środek masłem orzechowym, a na nie nakładamy rozpuszczoną czekoladę z orzechami laskowymi. Sądzę, że można by powsadzać do czekolady wafelki/andruty lub jakieś ciastka zbożowe (jeśli lubimy, gdy jest naprawdę słodko). Sama nie miałam takich akurat w posiadaniu, więc użyłam musli. Okazały
Weganizm infantylnyTakim deserem jest francuz. Składniki: ciasto francuskie 300 g moreli ( ja używam w syropie ale mogą być świeże) 100 g jagód 100 g migdałów 100 g orzechów laskowych 1 jajko 2 białka 100 g śmietany 18% 150 g cukru Przygotowanie: Ciasto rozłóż na papierze pergaminowym, zagnij rogi i wstaw do piekarnika na 10 minut(...)czasie orzechy i migdały zblendyj na drobno, dodaj jajko, śmietanę i 30 g cukru - wszystko ze sobą zmieszaj aby powstała jednolita masa. Wyciągnij ciasto i spłaszcz ręka aby powietrze uciekło, rozsmaruj masę i ułóż owoce - wstaw ciasto na 5 minut do piekarnika. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywno i dodaj pozostały cukier. Zmniejsz temperaturę
Niezły Młyneksklepowe ma za dużo symboli E. Nie umiem porównać mojego od sklepowego, gdyż nie kosztowałam. Na prawdę polecam zrobić taką pyszność, a na dodatek zdrową. Składniki: 400 g orzechów arachidowych (ziemnych) sól Sposób przygotowania: Do blendera ręcznego lub malaksera wsypujemy orzechy. Mieszamy dotąd, aby uzyskać gęstą, płynną konsystencję. Od czasu do czasu łyżeczką zbieramy masę z brzegów pojemnika. Na koniec
Truskawkowa Fiestasię na ciekawy przepis, a mianowicie owsianą szarlotkę. W sam raz dla osób dbających o linię. Inspiracja, którą trochę zmodyfikowałam. Składniki: 4 średnie jabłka 1 białko 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka miodu cynamon Sposób przygotowania:Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z odrobiną wody i dusimy(...)minut, na koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie ubijamy białko na sztywno z szczyptą soli, a potem dodajemy posiekane orzechy. Włączamy piecyk. Na suchą patelnię wsypujemy płatki owsiane i dodajemy miód. Dokładnie mieszamy. Do naczynka żaroodpornego lub innej blaszki (wpierw nasmarujemy ją olejem lub masłem) nakładamy jabłka, pianę i płatki owsiane. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp
Truskawkowa FiestaKolejna włoska przekąska - tym razem ze szpinaku, który smaży się krótko z rodzynkami i podaje na chrupiących grzankach. Smak dopełniają orzechy pinii.Składniki na 6 grzanek:250 g świeżego szpinakuduża garść rodzynek2 ząbki czosnkusól, cukierorzeszki pinii2 łyżki oliwy6 kromek bagietki lub ciabattyRodzynki zalać wrzątkiem i odstawić, aby spęczniały. Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć. Na oliwie podsmażyć krótko czosnek, dorzucić(...)szpinak i odsączone rodzynki. Smażyć całość na małym ogniu często mieszając, aż liście szpinaku zwiędną. Doprawić ewentualnie do smaku solą i cukrem.Na suchej patelni uprażyć orzechy piniowe. Kromki pieczywa zgrillować lub podpiec w piekarniku. Ułożyć na każdej porcję szpinaku, wierzch posypać orzeszkami
wyzwania kuchenne