Kolejna moja propozycja na szybką przekąskę to szybkie paluchy z orzechem włoskim i rozmarynem. Zrobicie je błyskawicznie a polecam do nich: http://www.cooktobi.pl/2015/01/szybki-sos-serowy.html http://www.cooktobi.pl/2014/12/klasyczny-sos-czosnkowy-z-nuta-czabru.html Zaparaszam do kuchni i polubienia bloga! :) Czas przygotowania: 15-20 minut Na 4 paluchy Składniki: 5 łyżek mąki żytniej typ 2000 1 łyżka mąki kukurydzianej Sól himalajska Orzechy włoskie Rozmaryn Cukier Olej rzepakowy(...)móc je modelować. Następnie na wysypaną na blat mąkę żytnią przekładamy ciasto, obtaczamy i ponownie wyrabiamy - teraz powinna nam odchodzić od dłoni. 2/ Na papier do pieczenia wysypujemy pokruszone orzechy włoskie i igiełki rozmarynu. Rolujemy paluchy z ciasta i obtaczamy w orzechu i rozmarynie. Pozostawiamy je na papierze do pieczenia który wkładamy do piekarnika na 10-15minut. 3/ Wyjmujemy
Kuchnia PROzdrowotnazapisuję go do zrobienia w przyszłym roku. Jeżeli lubicie orzechowe smaki, ciasto nada się świetnie na Sylwestrową imprezę. Zapraszam na Orzechowiec, najlepszy z najlepszych!Składniki:250 g mąki140 g orzechów (1/2 włoskich i 1/2 laskowych)70 g mielonych orzechów arachidowychłyżeczka ekstraktu waniliowego4 jajka (w temp. pokojowej)50 g czekolady150 g masła150 g cukrułyżeczka cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 szklanki ciepłego(...)czekoladygarść płatków migdałowychSposób przygotowania:Masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy kolejno po jajku, gdy całość się połączy dolewamy mleko i ekstrakt waniliowy - dalej ucieramy.Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami arachidowymi, drobno posiekanymi orzechami włoskimi i laskowymi, poszatkowaną czekoladą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy.Gotową masę przekładamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem
Słodkie Przyjemnościnasączone. Nie jest trudne w przygotowaniu, jednak dosyć pracochłonne. Dlatego jeżeli macie ochotę, poniżej opisałam krok po kroku jak zrobić domowy miodownik. W moim wykonaniu z budyniem, kajmakiem i orzechami. Jest tak dobry, że prawdopodobnie w ten weekend przygotuję kolejną porcję!Składniki:500 g mąki200 g cukru pudru3 jajkaczubata łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki miodu gryczanego (lub melasy(...)masłaskładniki na budyń:2 szklanki mleka + 3/4 szklanki1,5 łyżki mąki pszennej1,5 łyżki mąki ziemniaczanej2 laski wanilii200 g masładodatkowo:puszka kajmakuorzechy : garść migdałów garść orzechów laskowychSposób przygotowania:Cukier puder i jajka wrzucamy do miski i ubijamy, następnie dodajemy miód/melasę i proszek do pieczenia.Całość szybko zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 40 minut.W
Słodkie Przyjemnościdużo, dużo lepszego :) Zresztą sami oceńcie!Składniki:200 g rozpuszczonego masłaok. 150 g cukru2 łyżki kakao4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia150 g mąki70 g mleka w proszku100 g orzechów laskowychdodatkowo:100 g czekolady mlecznej½ opakowania kremu czekoladowego typu nutella50 g orzechów laskowych do dekoracji Sposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do momentu(...)puszystej masy. Do oddzielnej miski wsypujemy proszek do pieczenia, kakao , mleko w proszku i mąkę.Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło na przemian z wymieszanymi suchymi składnikami.Orzechy i czekoladę siekamy na drobne kawałki, które dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika
Słodkie Przyjemnościzgodzę – jest owocowo. No ale mimo wszystko jesienią i zimą mam smaka na czekoladę, a Wy? Jeżeli jesteście czokoholikami to na pewno zainteresuje Was dzisiejsza tarta z kremową czekoladą, orzechami i wafelkiem. Smakuje trochę jak pralinki z Linda :) Jest naprawdę wyjątkowo kremowa i smaczna. Do tego te chrupiące orzechy. No niebo! Warte przetestowania ;)Składniki:300 g mąki150 g masła100(...)cukru3 żółtkajajkołyżka ekstraktu pomarańczowego200 g czekolady mlecznej200 g śmietanki 30%150 g orzechów laskowych1 duży suchy wafelekSposób przygotowania:Masło, mąkę i cukier wrzucamy do miski, dodajemy ekstrakt pomarańczowy, żółtka i jajko i całość szybko zagniatamy ręcznie, bądź za pomocą robota. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy
Słodkie Przyjemnościteż byli. Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe Drukuj przepis Składniki8 jajek8 czubatych łyżek mąki pszennej1 szkl cukru1 budyń czekoladowy1,5 szkl mleka1 budyń waniliowy2 łyżki kakao100g orzechów laskowych4 łyżki cukru pudru1 łyżka syropu karmelowego1 łyżka syropu orzechowego250ml śmietany 36%0,5 szkl oleju100g bezów szczypta soli200g masłamasa cukrowabarwniki Sposób przygotowania Krok 11. Z 8 jaj białka oddziel(...)mleka zagotuj z 2 łyżkami cukru i wlej do niego mieszankę budyniową. Gotuj chwilę ciągle mieszając. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj budyń z 100g miękkiego masła. Krok 35.Posiekaj orzechy. 6. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem orzechowym, rozsmaruj delikatnie 1/2masy budyniowej. Wyrównaną masę budyniową posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto. Krok 47.Śmietanę ubij
CoolinarniePLkakaokrem* 1 i 1/2 szklanki mleka* 5 łyżek mąki pszennej* 250 g masła lub margaryny* 3 łyżki cukru kryształu* 3 łyżki cukru pudru* 1 cukier wanilinowy* 150 g rozdrobnionych orzechów włoskich* 3 bananypolewa* 1/2 czekolady deserowej lub mlecznej* 1/2 łyżki olejuSposób wykonaniaciastoBiałka oddzielić od żółtek.Do białek dodać 4 łyżki zimnej wody i ubić na prawie sztywno. Do piany dodać(...)razem ze ściereczką.kremMąkę rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować z 3 łyżkami cukru kryształu, wlać mleko z mąką i mieszając zagotować.Budyń ostudzić do temperatury pokojowej.Sparzyć orzechy (zostawić nieco do posypania rolady) i odsączyć.Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodawać po łyżce budyń i dalej ucierać, na koniec dodać orzechy
Mix smakupieczeniaBiałka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Na sam koniec dodajemy kokos, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.Orzechy:5 jaj 150 g cukru kryształu 150 g zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Ciągle ubijając(...)dodajemy po łyżce cukru. Na sam koniec dodajemy orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników.Wykonanie:Formę o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Dłońmi lub rozwałkowując nakładamy jedną cześć ciasta kruchego. Na to wykładamy ostudzone smażone jabłka. Na jabłka wylewamy kokos. Na kokos wylewamy orzechy. Wszystko przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego kruchego
Made By Mom And Sondługo zapamiętacie. Proponuję dziś żytni makaron fusilli z goździkowym amarantusem, soczystym mango i obłędnie chrupiącym cukrowym groszkiem z marchwią. Wszystko to doprawione szczyptą anyżu, imbiru czy cynamonu z miodowymi orzechami włoskimi okraszonymi świeżym rozmarynem. Będzie chrupiąco, będzie słodko, będzie bardzo bardzo zdrowo!. Użyjemy oleju który idealnie sprawdza się do przesmażania w wysokich temperaturach szczególnie na patelni typu Wok. Wysoka temperatura(...)istotne nie podwyższa kaloryczności potrawy. Zapraszam Was do kuchni :)Czas przygotowania: ok, 40 minutDla 2 osóbSkładniki:Olej ryżowy MoniniGroszek cukrowy 2 garściPołowa średniej wielkości mango 1 średnia marchewkilka orzechów włoskich2 garście makaronu żytniego fusilli1 łyżeczka miodukilka igiełek świeżego rozmarynuAmarantus 5 łyżekSzczypta mielonych goździków, anyżu, cynamonu i imbiruCukier trzcinowySól himalajskaSos worcestershireSos sojowyPrzygotowanie:1/ Zaczynamy od ugotowania amarantusa w 10 łyżkach
Kuchnia PROzdrowotnadanie główne.Składniki na ok 32-35szt :150 g gotowanej lub smażonego filetu z kurczaka1 nieduża cebula50-70 g serka kanapkowego4 kawałki pomidora suszonego (w oliwie)4 łuskane orzechy włoskieróżne dodatki do obtoczenia (orzechy, sezam, papryka słodka, curry, szczypiorek, koperek, ... )Przygotowanie :Ugotowanego lub usmażonego fileta z kurczaka kroję na mniejsze kawałki, cebulę, pomidory, orzechy siekam możliwie drobno następnie wszystkie(...)gładką masę. Dodaję serek kanapkowy, mieszam doprawiając solą i pieprzem. Powstałą pastę chłodzę w lodówce ok 1h. Formuję nieduże kuleczki i obtaczam je w lubianych dodatkach np. zmielonych orzechach, sezamie, papryce ale słodkiej, drobno poszatkowanym koperku lub szczypiorku, ....Kuleczki można nadziać na wykałaczki i tak również podać
Mechanik w kuchnicodziennie. Ta propozycja podania jest zaskakująca i zgoła odmienna – orzechowa trufla z awokado. Inspirację wzięłam stąd, ale zrobiłam inaczej. Składniki: - 2 szt. awokado- 2 łyżki masła- 5 łyżek orzechów bardzo drobno zmielonych w blenderze- ziarenka wanilii- 2 łyżeczki kakao- 3 łyżeczki nutelli- 1 łyżeczka cukru pudru- kilka kropli aromatu kawowego- sok z limonki- posiekane lub grubo zmielone orzechy(...)obtoczenia awokado- 50g rozpuszczonej czekolady (min. 70%) GIFOrzechy dokładnie zmieliłam w blenderze. Wyjęłam, włożyłam masło, cukier i ziarenka wanilii. Utarłam, dodałam orzechy, kakao i aromat kawowy. Wymieszałam w blenderze. Awokado umyłam, przekroiłam i wyjęłam pestkę. Nie obierałam ze skóry. Wydrążyłam trochę miąższu (wydrążone zjadłam), zostawiłam ok. 1 cm od skórki. Skropiłam sokiem z limonki. Każdą polówkę nafaszerowałam musem orzechowym, złożyłam
mojewypiekiinietylkosklepach z artykułami kuchennymi. Koniec wstępu, zabieramy się do roboty :)Składniki (ciasto):- 30 dkg mąki- 20 dkg margaryny Palma w złotym opakowaniu- 10 dkg cukru pudru- 10 dkg orzechów włoskich- 1 jajko- 1 łyżka oleju- 2 łyżki kakao- szczypta cynamonuNa tym etapie w zasadzie nie mamy zbyt wiele roboty - po prostu musimy dokładnie wymieszać wszystkie składniki :) Orzechy mogą być zmielone(...)międzyczasie nasze foremki przecieramy leciutko papierem nasączonym olejem, wystarczy raz. Teraz z ciasta formujemy nieduże kulki i wyklejamy nasze foremki - warstwa ciasta powinna być dość cienka, jak łupinka orzecha :) Po kilku foremkach nabieramy wprawy. Po kilkudziesięciu zaczynamy przeklinać.Metodę produkcji wymyśliłam taśmową - gdy połowa foremek była w piekarniku wyklejałam drugą połowę, w tym czasie już upieczone ciasteczka miały chwilę
Kulinarne zapędy Kokosapokruszyć po wierzchu ciasta. Jak kto woli :)Składniki:Ciasto kruche:30 dag mąki1 kostka margaryny1 jajko3 łyżki śmietany3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa orzechowa:20 dag mielonych orzechów włoskich0,5 szklanki mleka2 łyżki cukru kryształu2 jajka0,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki masła lub margarynySer:1 kg zmielonego sera1 kostka margaryny8 jajek1 budyń waniliowy bez cukru30 dag cukru(...)resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.2. Robimy masę orzechową: masło lub margarynę, cukier i mleko zagotowujemy, po zagotowaniu zestawiamy z ognia i dodajemy orzechy mielone. Całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajka dzielimy na białka i żółtka, białka ubijamy na sztywno. Do masy orzechowej dodajemy żółtka i proszek do pieczenia, a na koniec pianę
Kuchnia domowa AniHmmmm cud, miód i orzeszki – same pyszności w jednym cieście. Oto Snikers przesłany przez panią Joannę Łyga. Snikers Drukuj przepis Składniki1 puszka masy kajmakowej210g orzechów włoskich0,5 kostki margaryny2 łyżki miodu120g cukru trzcinowegociasto miodowe4 szkl mąki0,5 szkl cukru1 cukier waniliowy2 łyżki płynnego miodu1,5 łyżeczki sody1 kostka margaryny3 jajkamasa budyniowa1l mleka3 budynie waniliowe1 łyżka mąki1 cukier waniliowy3 łyżki(...)minut. Krok 2Na litrze mleka ugotować budyń z podanych składników. Gdy budyń przestygnie utrzeć mikserem z 3 łyżkami margaryny . Krok 3Margarynę rozpuścić z cukrem trzcinowym i wanilinowym , dodać posiekane orzechy i chwilkę gotowań . Wszystko dobrze wymieszać . Krok 4Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na wielkość blaszki . Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia :) Krok 5Upiec 2 placki . Na trzecim surowym
CoolinarniePLJeśli lubicie gruszki i orzechy to te tartaletki są idealne dla Was. Ja dodałam do tego zestawu ser pleśniowy, który idealnie łączy słodką gruszkę i chrupiące orzechy, ale oczywiście można do tego użyć dowolnego sera. Jest to pyszna i elegancka przekąska, która zachwyci najbardziej wybrednych gości.Tartaletki gruszkowo-orzechoweSkładniki (7 szt):200 g mąki pszennej100 g margaryny Palmy z Kruszwicy1(...)żółtkoszczypta soli1-2 łyżki wodyFarsz:3-4 dojrzałe gruszki2 łyżki miodu2 łyżki octu balsamicznego150 ml śmietany kremówki1 jajkogarść orzechów włoskich50 g sera (u mnie pleśniowy)zioła prowansalskiesól, pieprz1. Z mąki, Palmy, żółtka i soli zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na około 30 minut.2. Gruszki podzielić wzdłuż na ósemki
UgotujmyTo.pl