pudru 2 łyżki zimnej wody 100 g masła Kakao, cukier, wodę zagotowujemy. Dodajemy masło. Ponownie zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodatkowo: 100 g posiekanej czekolady (u mnie mix) garść posiekanych orzechów włoskich garść rodzynek 1 tężejąca galaretka owocowa, rozpuszczona w 1 szklance wody Wykonanie: Na biszkopt w całości wykładamy krem. Na krem nakładamy wycięty biszkopt. Kółeczka zostawiamy na później. W otworki
Made By Mom And Sonmiałam 4 różne ) - 1 mały słoiczek oliwek czarnych - 2 ogórki gruntowe - 100 g sera białego - 50 g sera niebieski lazur - 4 pomidory - 1 papryka czerwona - 100 g orzechów włoskich - 1/2 szklanki oliwy z oliwek - 2 łyżki octu balsamicznego - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Sałaty myjemy i rwiemy na małe kawałki, przekładamy do salaterki. Pozostałe składniki kroimy w kosteczkę
Zainspirowana w kuchnidodatkowo ożywia ciasto. Ciasto wydaje się pracochłonne ale przy dobrym rozplanowaniu prac wykonuje się je dość sprawnie. Polecam wypróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3/4 szkl cukru 200 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynków 100 g wiórków kokosowych 8 białek 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 1 - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki sparzyć i osuszyć.Białka ubić z cukrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamuffinki piernikowe z orzechami Składniki: - 155g mąki pszennej - 10g mąki ziemniaczanej - 115g drobnego cukru do wypieków - 1/3 łyżeczki soli - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 40g posiekanych orzechów włoskich - 20g kakao - 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka cynamonu - ½ szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju - 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej - starta skórka z małej pomarańczy - kilkanaście kropelek czekoladowych Zaczynamy
Kuchenne WariacjeMasa makowa: 300 g suchego maku czubata łyżka skórki pomarańczowej 100 g cukru 1 łyżka miodu 2 łyżki masła aromat migdałowy 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: 1 zółtko 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Mak zalać wrzątkiem i odstawić na minimum 1 godzinę. Odsączyć z wody na sitku i przekręcić dwukrotnie przez maszynkę. Dodać rodzynki
Gosia gotujeczyli z gotowej masy makowej SKŁADNIKI: 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 0,5 litra mleka 1 bułka paryska 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 garść migdałów 1 garść orzechów włoskich 1 garść rodzynek 2 duże łyżki miodu wiórki kokosowe i bakalie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Bułkę kroimy na kromki. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Migdały (poza 1 sztuką, którą dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświątecznym stole. Składniki: 3 szklanki mąki, 2,5 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka soli, 1,5 szklanki oleju, 4 jajka, esencja waniliowa, 2 szklanki orzechów włoskich (rozdrobnione), 4 duże marchewki (starte na dużych oczkach), 5 plastrów ananasa z puszki, polewa Gellwe orzechowa (lub inna, bądź przygotowana przez nas samych;-) Przygotowanie: 1. W misce mieszamy mąkę
Kuchnia Pełna Pasjiczekolada 2 duże jajka 2 szkl. mąki 1 szkl. oleju 2 łyżeczki cynamonu po 3/4 łyżeczki sody i proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru spora garść całych orzechów włoskich 2 łyżki gorzkiej czekolady, u mnie w postaci małych drażetek do pieczenia 3 spore marchewki starte na drobnych oczkach Wszystkie sypkie składniki ciasta mieszamy. Dodajemy do nich olej, jajka, marchewkę
Dzieje kuchennej WiewióryBułeczki po upieczeniu Składniki na glazurę karmelową: 80 g masła 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu) 50 ml mleka szczypta soli morskiej 20 dag orzechów włoskich lub pekan Masło rozpuścić, dodać cukier, syrop, sól i mleko. Zagotować, a następnie podgrzewać przez około 5 minut aż sos zgęstnieje. Dużą blachę na ciasto wysmarować masłem i wylać
Food SquareChocolate marzipan. Składniki. 300 g czekolady gorzkiej 200 g marcepanu 50 ml oliwki z orzeszków ziemnych 25 ml koniaku 50 g orzechów włoskich 20 g migdałów 1 łyżeczka cukru Wykonanie. W łaźni wodnej stopić połamaną czekoladę z oliwką. Zdjąć z ognia i dodać pokrojony marcepan oraz koniak. Wymieszać i wylać do foremki (20x14cm) wyłożonej papierem. Orzechy i migdały, posypane
Kulinarny karnet Christopherasmakowitych Świąt! [przepis: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009, wyd. WAM.] Składniki: podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy słoik selera marynowanego 15 dag rodzynek 20 dag orzechów włoskich puszka białej fasoli średni słoik pieczarek marynowanych 4 jajka pęczek szczypiorku majonez sól, pieprz Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem pieprzu
Pasja Smakuspaghetti (u mnie kukurydziany, bez glutenu) 1 puszka tuńczyka, najlepiej z wody 1/2 opakowania ricotty 1/2 pęczka szałwii 1 szalotka 1 ząbek czosnku około 4 łyżki oliwy z oliwek orzechy włoskie do podania sól i pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, w tym czasie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Szalotkę i czosnek siekamy(...)pieprzem, dodajemy posiekaną drobno szałwię (kilka listków odkładamy), dodajemy ricottę i dusimy minutę. Ugotowany makaron mieszamy z dokładnie z sosem, przed podaniem polewamy resztą oliwy z oliwek, posypujemy orzechami i dekorujemy listkami szałwii
Mango Papajajeszcze lepiej. Płatki owsiane, orzechy, rodzynki, banan, mnóstwo energii, która jest, stopniowo uwalnia podczas rozpoczynającego się dnia. SKŁADNIKI : płatki owsiane górskie (niecała szklanka) sok z 1 pomarańczy garść orzechów włoskich łyżkę rodzynek banan 1 szt 1 łyżeczkę soku z cytryny cynamon SPOSÓB WYKONANIA : Płatki owsiane zalewamy wieczorem sokiem z pomarańczy. Banana miksujemy, (zgniatamy
Basia w kuchniwitaminę A i C, na 100 g ma 126 kcal. Sałatka z egzotycznych owoców Składniki: 1/4 świeżego ananasa 1/2 kaki 1/2 banana 1 mała pomarańcza 1 łyżeczka łuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka płatków owsianych Przygotowanie: Owoce obieramy ze skóry. Z ananasa usuwamy twardą część, z pomarańczy białą błonkę i kroimy razem z bananem i kaki w kostkę. Owoce
Moja smaczna kuchnia