orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:73/257)

Pumpkin pie/Tarta dyniowa na spodzie z orzechowej mąki z cynamonową śmietaną 166

niezmiernie. Tak mnie zaskoczyło, że aż więcej napisać nie mogę. Może tyle jeszcze, że jest smaczne. Idealne dla wielbicieli korzennych przypraw. PUMPKIN PIE Składniki na ciasto: - 300 gram zmielonych orzechów włoskich - 100 gram drobnego cukru - 100 gram zimnego masła - 1 jajko - 2 łyżki mleka Przygotowanie ciasta: Miksujemy razem orzechy, cukier i masło - staramy się robić to przy użyciu robota, żeby

Życie zamknięte w smaku
Drobiowy zawijaniec kaszą gryczaną nadziany w doborowym towarzystwie, czyli de volaille po Mężowsku 178

jest czego zazdraszczać: Składniki (na solidny obiad): 1 pierś z kurczaka ugotowana kasza gryczana (4-5 łyżek) 2 ogórki kiszone  starty ser żółty  2-3 drobno posiekane orzechy włoskie sól, pieprz jajko, bułka tarta Przygotowanie: Mięso dzielimy na kotlety i rozbijamy cienko.Kotleciki nadziewamy kaszą wymieszaną z orzechami. Układamy paski ogórka kiszonego i posypujemy tartym serem. Zawijamy ścisło

Kuchnia po mojemu
Domowe ciastka a'la belVita 176

czytelniczek ! :) Podziękowania dla Gosi :)  Składniki: -> 2 jajka -> 200g mąki pełnoziarnistej -> 150g płatków owsianych -> 60g masła -> 16g cukru waniliowego -> 60g miodu -> 50g orzechów ( włoskie, laskowe, migdały) -> 50g żurawiny -> 1 łyżka kakaa Wykonanie:  Płatki owsiane miksujemy na mąkę przy użyciu blendera. Mieszankę orzechów dokładnie siekamy podobnie robimy z żurawiną. Przekładamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Owsiane ciastka z orzechami i żurawiną 143

Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1/4 kostki masła 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody 2/3 szklanki mąki 1 łyżka wody 1  łyżka pokrojonej żurawiny kilka orzechów włoskich połamanych na mniejsze części Sposób przygotowania: 1. Masło roztopić i ostudzić. 2. Płatki, sodę, mąkę, żurawinę i orzechy wymieszać ze sobą. Dodać pozostałe składniki i wszystko połączyć. 3. Z wyrobionej masy

A Ty Smakuj Mnie
Domowy batonik z ziarnami 314

jest już tak zdrowy i niskokaloryczny, jednak wiele osób twierdzi, że biała to nie czekolada i tego się trzymajmy! Składniki:  szklanka płatków kukurydzianych,  szklanka posiekanych bakalii (orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pestki dyni), 2 łyżki mieszanki prażonych ziaren Migdałowy Zakątek Ziarenkowo ( słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe), 200g białej czekolady,  3 łyżki sproszkowanego wafla andruta

Z miłości do słodkości
Orzechowe babeczki z karmelem i bezą 179

kryształu 1/3 szklanki cukru pudru szczypta soli  Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier puder i cukier kryształ. Karmelizowane orzechy; 15 dag orzechów włoskich skworcu.com.pl 2 łyżki masła 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki miodu Masło, miód i cukier roztopić, dodać orzechy i smażyć na wolnym ogniu do czasu zgęstnienia masy. Gotowy karmel

Apetyczna babeczka
Rogaliki prawie jak marcińskie.... 214

trójkątów. Na podstawie trójkąta układamy farsz. Postępujemy tak z wszystkimi częściami ciasta :) Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 min. Aż się zarumienią. Nadzienie: 150 g orzechów włoskich; 50 g migdałów; 1 łyżeczka skórki z pomarańczy; kilka kropli aromatu rumowego; 1 białko; 4 łyżki cukru. Orzechy i migdały siekamy w blenderze, dodajemy do nich startą skórkę z pomarańczy

Miksturownik
Mrożone banany z gorzką czekoladą i orzechami 189

Pyszne i zdrowe lody bananowe:) Banalnie prosto - bananowo pysznie! Składniki: 2 banany 1 gorzka czekolada orzechy (włoskie lub laskowe)  Banany obrać, przekroić na połowę, wbić patyczki. Czekoladę roztopić, zanurzać w niej banany, posypać posiekanymi orzechami i odstawić do zamrażarki na około 2 godzin (chociaż już wcześniej, w wersji mocno schłodzonej też są pyszne

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Spaghetti z bakłażanem i orzechami 212

orzechami  Przepis na 5-6 porcji Potrzebujemy: 1,5 puszki pomidorów 1 średniej wielkości bakłażan 1/2 czerwonej papryki 1/2 słoika suszonych pomidorów 1 cebulę 2 ząbki czosnku Garść orzechów włoskich lub laskowych Makaron spaghetti Oliwa Przyprawy: 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego Pieprz ziołowy Sól i pieprz do smaku Świeża(...)osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti.  4. Gdy warzywa na patelni staną się już miękkie i podsmażone, dodajemy do nich pokrojone w paski suszone pomidory oraz drobno posiekane orzechy. Wszystko mieszamy ze sobą przez 2-3 minuty.  5. Teraz na patelnię wlewamy zblendowane pomidory, doprawiamy je bazylią i oregano oraz pieprzem i solą do smaku. Wszystkie składniki i smaki

Bananowe Pole
Keks - najlepszy! 372

zważyć surowe w skorupkach) odważyć tyle samo mąki, cukru, tłuszczu ile ważyły jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1łyżka cukru waniliowego 3 łyżki złotego rumu po garści orzechów włoskich, rodzynek, suszonych śliwek i morel, fig, migdałów Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek Figi sparzyć wrzątkiem. Śliwki, morele, figi orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Z całości mąki odsypać jedną łyżkę

Kulinarne Inspiracje
Kukurydza po Gruzińsku 156

Szybka potrawka- sałatka z kukurydzy, z słodkim akcentem Składniki: 1 puszka kukurydzy ½ szklanki orzechów włoskich 10 dag rodzynek lub żurawiny 1 łyżka masła ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru sól do smaku Wykonanie: Orzechy posiekać, wrzucić na patelnię na rozgrzane masło. Dodać rodzynki, posypać cynamonem i chwile poddusić. Następnie połączyć z kukurydzą, cukrem i odrobiną soli do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto marchewkowo-korzenne z orzechami 141

proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 2-3 szczypty soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 szklanka startej marchwi (1-2 korzenie) 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów 2 garści rodzynek 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 2-3 łyżki cukru orzechy i suszone morele do przystrojenia Wykonanie: Jajka utrzyjcie w mikserze

GRUBY WAŁEK
Ule orzechowe 448

robił ten wie, że sa smaczne i w sumie nie tak straszne trudne do zrobienia jak to się wydaje. Wystarczy kupić foremki a reszta pójdzie gładko. Składniki: 400 g orzechów włoskich 160 g cukru pudru 2 białka Nadzienie 1 puszka masy krówkowej o smaku kajmak spirytus wafle tortowe Przygotowanie: Orzechy zmielić w maszynce. Dodać cukier puder, białka i zagnieść masę

Ala piecze i gotuje
Ciasto gruszkowe (Chlebek gruszkowy) 166

jaja3 średniej wielkości, dojrzałe gruszki1/3 szklanki oleju rzepakowego1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonego kardamonu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/4 łyżeczki soli1/4 szklanki siekanych orzechów włoskich lub laskowych – opcjonalnie1. Do miski przesiać mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon i kardamon. Dodać cukier i posiekane orzechy.2. Gruszki umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce, Dodać

UgotujmyTo.pl
Marcepanowe ciasteczka 208

SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 200 g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 150 g masy marcepanowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka, 1 garść orzechów włoskich, 1 garść migdałów.      Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukry, miękkie masło, masę marcepanową oraz mleko. Orzechy zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut

Aga w kuchni
Łosoś z puree szpinakowym i brokułowym - czyli zielono mi ;-))) 206

bardzo dobrze odsączamy, mieszamy z serkiem i za pomocą tłuczka do ziemniaków, ugniatamy na gładką  masę, można doprawić pieprzem cytrynowym. Sałata w dresingu orzechowym: - główka sałaty masłowej - garść orzechów włoskich uprażonych (np w piekarniku) - łyżka miodu - łyżka octu balsamicznego (najlepiej z Modemy) - 2 łyżki oliwy z oliwek niefiltrowanej Orzechy i pozostałe składniki do dresingu miksujemy w blenderze na gładki

SMYKWKUCHNI
Kotlety brokułowe i pyszne burgery z awokado 157

jeszcze ich nie robił- niech żałuje i koniecznie zrobi. Są obłędnie pyszne! Składniki na 4 kotlety : * brokuł * ząbek czosnku * pół cebuli * 3 łyżki oliwy z oliwek * 1 jajko * garść orzechów włoskich * garść bułki tartej * czarny pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Brokuły ugotować, przestudzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Orzechy podprażyć na suchej patelni, drobno posiekać. Brokuł rozdrobić widelcem, dodać

Magiczne Życie Marty
Kurczak w orzechowej panierce 157

warto stać długo nad kuchenką, a jak wiecie kotlety smaży się bardzo szybko. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 2 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich 5 łyżek bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć , osuszyć i przekroić na kotlety. Orzechy wymieszać z bułką tartą. Każdego kotleta oprószyć solą i pieprzem

O kuchni z uczuciem
Miodownik z toffi i bitą śmietaną 223

miodowy i przykrywamy kolejnym plackiem. Jeśli placki są bardzo twarde można je delikatnie nasączyć odrobiną mleka. Składniki na wierzch ciasta: 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej) 100-150g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie wierzchu ciasta: Górną warstwę ciasta smarujemy masą krówkową (gotową lub wykonaną z mleka skondensowanego) i posypujemy ją posiekanymi orzechami. Ciasto należy przechowywać w lodówce. Przepis pochodzi ze Złotej

Mania Wypiekania
Jubileuszowe ciasto 281

tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać i dodać jabłka. Lekko prażyć na wolnym ogniu. Pod koniec dodać suchą galaretkę, wymieszać i chwilkę jeszcze prażyć. Masa orzechowa: 250 g orzechów włoskich mielonych; 125 ml mleka; 2 jaja; 200 g cukru pudru; 300 g masła; Mleko zagotować, a następnie sparzyć nim orzechy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kolejno jaja, ucierać

In my kitchen
Rogaliki marchewkowe z nadzieniem orzechowym czyli Slodki Czwartek odc.74 180

razem były to optymistycznie słoneczne i pomarańczowe rogaliki z marchewką. Ależ miałam dzisiaj pyszne drugie śniadanie!!! Rogaliki marchewkowe z  nadzieniem orzechowym nadzienie: 150 g rozdrobnionych orzechów włoskich ( ja rozwalam je w moździerzu) 125 g cukru pudru kilka kropli ekstrakty waniliowego 1/3 szklanki śmietany do deserów 36% Orzechy mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną. ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nugat Torrone Turron w wafelku 244

Nugat, czy po włosku Torrone, po hiszpański Turron jest w wielu krajach świątecznym przysmakiem, ale też pomysłem na świąteczny upominek. Jak dla mnie w połączeniu z waflem, kojarzy się trochę z misiami bezowymi, które kupowaliśmy zawsze na odpustach, a dziś można je kupić w prawie każdym sklepie. Co jeszcze mogę powiedzieć o nugacie? Jest bardzo słodki, ale taki już jest(...)10dag miodu (ewentualnie może być sztuczny) ¼ szklanki wody 4 białka Co najmniej 25dag bakalii (pomieszanych migdałów, orzechów włoskich i laskowych, żurawiny, rodzynek, etc. ) całych lub pokrojonych* 1 opakowanie wafli kwadratowych lub prostokątnych (powinny wystarczyć 2 wafle) *Jeśli chcemy, by migdały i orzechy miały bogatszy smak, możemy wrzucić je na gorącą patelnię i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Gdy będą gotowe przesypujemy

Smakowy Raj
CIASTKA ULE WIELKANOCNE 389

firmy Tescoma w ramach świątecznego testowania otrzymałam foremki do wykonania uli.W fajnych Wielkanocnych wzorach: jajko, króliczek i kurczaczek. Składniki: 200 g orzechów włoskich 200 g cukru pudru 1 białko foremki do ciastek uli Delicja Tescomy pół puszki masy kajmakowej wafle tortowe Wykonanie: Orzechy mielimy, dodajemy cukier puder, białko. Dokładnie mieszamy.Wstawiamy do lodówki na min. godzinę na schłodzenie.Schłodzoną masę wkładamy

Z Majeczką w kuchni
Żurawinowe ciasteczka pełne Energii ! 360

łyżka oliwy z oliwek - 2 łyżki soku z cytryny - szklanka płatków owsianych - 1/3 szklanki żurawiny suszonej - pół szklanki obranego i uprażonego słonecznika - garść uprażonych pinioli lub posiekanych  orzechów włoskich - 1 jajko - pół szklanki mąki orkiszowej typ 2000 - pół szklanki otrębów zbożowych - pół łyżeczki proszku do pieczenia Słonecznik z orzechami prażymy chwilę na gorącej patelni. 5-8 min. cały czas

Pasje Jolki
Piernik staropolski ETAP II i III 176

ciasto na ok 1-2 godz, aby powidła nam dobrze wystygły i stężały. (Warto jest wyrównać powidła o bokach, żeby były równe z piernikiem). WARSTWA ORZECHOWA: 450 g mielonych orzechów włoskich 300g masła/margaryny 350g cukru 5 łyżek kremówki 2 łyżki spirytusu Rozpuścić masło z cukrem i śmietanka, dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Odstawiamy na 3-4 godz

charlotte gotuje
G... Granola na bogato! 201

szklanka płatków owsianych ½ szklanki otrębów żytnich ½ szklanki płatków jęczmiennych ½ szklanki migdałów 1 łyżeczka orzechów laskowych 1 łyżeczka orzechów włoskich 1 duża łyżka cynamonu 2 łyżki miodu ½ szklanki żurawiny ½ szklanki rodzynek Przygotowanie : 1.      Nastawiamy piekarnik na 170 ‘C. 2.      Orzechy*, płatki, cynamon i miód mieszamy drewnianą łyżką. 3.   Wkładamy

Kitchens Alphabet
Miodownik z kajmakiem czekoladowym 402

przez 10 minut.  Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek pieczemy razem przygotowanymi orzechami. Masa orzechowa: 40 dag orzechów włoskich  5  dag masła  4 łyżki cukru  3 łyżki miodu 1. Masło rozpuszczamy z miodem i mieszamy z drobno pokrojonymi orzechami, gotowa masę wykładamy na trzecie ciasto

Apetyczna babeczka
Śliwki nadziewane orzechami 172

pomysł, aby dodać do tego soku spirytus. Uwierzcie, otrzymałam super nalewkę. Przepis na śliwki nadziewane orzechami: 1 kg dojrzałych, ale twardych śliwek węgierek 1,5 kg cukru 20 dag orzechów włoskich w połówkach Śliwki myjemy, każdą nacinamy z boku i wyjmujemy pestki. Na miejsce pestki wkładamy jedną lub dwie połówki orzecha. Owoce układamy na płaskim talerzu. Na syrop wlewamy

Salonik smaków
Domowe mleko kokosowe i krajanka ekstremalnie orzechowa 217

Zdrowienawidelcu i zapisałam w folderze do realizacji:) Zmniejszyłam ilość składników i dorzuciłam siemię lniane, bo zostało mi  świeżo zmielone po śniadaniu, a także dodałam miód. Składniki: 1.5 szklanki orzechów włoskich ok. 1/2 szklanki mleka kokosowego łyżka kopiasta ksylitolu 2 łyżki miodu 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego łyżka masła sklarowanego Orzechy zmiksowałam i tradycyjnie już nie wyszła mi z tego

Zdrowa Kuchnia Sowy
Rogaliki nadziewane masą orzechową 190

cukrem pudrem. Dodać masło i margarynę oraz serek homogenizowany, posiekać nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Nadzienie:  100g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit),  3 łyżki kakao,  80g cukru pudru, 50g masła,  białko,  cukier perlisty do posypania. Masło stopić, zmieszać z orzechami, kakao i cukrem pudrem. Ciasto

Z miłości do słodkości