gram miękkiego masła Masa makowa: 2 szklanki zmielonego maku, który gotujemy w mleku do miękkości 2 jajka 250 gram pigwy (lub żurawiny) - z kompotu/ nalewki lub świeżej* 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki amaretto 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej roztrzepano jajko i płatki migdałów do posypania wierzchu *Świeżą pigwę należy(...)przygotowaniem rogali wyciągam ciasto minimum 30 minut wcześniej. Mak i pigwę miksuję na gładką masę. Dodaję cukier puder, amaretto, jajka i mąki. Całość dokładnie mieszam. Dodaję rodzynki oraz orzechy włoskie, ponownie mieszam masę. Formę keksową smaruję masłem. Odkładam ćwierć przygotowanego ciasta a pozostałym ciastem półfrancuskim wylepiam dno i boki formy. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewam farsz
Mango PapajaCiasto niemal identyczne jak tort piernikowy, jednak przygotowany w formie ciasta, które wyglądem, a nawet troszkę smakiem przypomina miodownik. Powidła śliwkowe idealnie komponują się z słodziutką
Słodka Stronamiesięcy, aż uzyska pożądane stadium dojrzewania. Współcześnie, podążając za kulinarnymi upodobaniami klientów producenci wzbogacają ser różnego rodzaju naturalnymi dodatkami takimi jak: suszone zioła i owoce, czosnek a nawet orzechy włoskie czy oliwki. Okres leżakowania sera jest także znacznie krótszy. Ser Koryciński „Swojski” to produkt całkowicie naturalny. Nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, chemicznych polepszaczy czy barwników. To ser dojrzewający, zmieniający(...)naturalny Ser Koryciński z czosnkiem Ser Koryciński z czosnkiem niedźwiedzim Ser Koryciński z czosnkiem staropolskim Ser Koryciński z czosnkiem i pieprzem kolorowym Ser Koryciński z czarnuszką Ser Koryciński z orzechami włoskimi Ser Koryciński z suszonym pomidorem, bazylią i czosnkiem Ser Koryciński z suszonym pomidorem i szypiorkiem Ser Koryciński z ziarnami (słonecznik, dynia, siemie lniane) Ser Koryciński z żurawiną Ser Koryciński
Moje domowe kucharzeniemąki chlebowej (typ 650 lub 750) - 770 ml ciepłej wody (ok.38 st.) - ok. 45 g świeżych drożdży - 2-3 łyżeczki soli - łyżka miodu - ok. 40 g włoskich orzechów (nie są niezbędne) - tu można poszaleć, dodać na przykład ok.100-150 g dowolnych ziaren, można kombinować z rodzynkami, śliwką suszona itd. itp., możliwości tyle ile fantazji w Was. Zacząć można dwojako(...)długo na odkrojenie piętki testowej. Chleb pieczony w przykrywanych garnkach ma cudownie chrupiącą, acz delikatną skórkę. Jest wspaniały! PYCHA! Z ostatniej chwili: szwagier o chlebie w wersji z włoskimi orzechami, wypowiedział zdanie, że to "najlepszy chleb jaki kiedykolwiek jadł, a trzeba dodać, kosztował chleb już praktycznie dwudniowy :) SMACZNEGO! #chleb #chlebdrozdzowy #prostepieczywo #bezzagniatania #itbmtt
I tu będę miała takie teoderwać :) I tak łatwo się je robi! Wystarczy rozpuszczone, mokre składniki dodać do suchych i zmiksować, a potem tylko ulepić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i... piec! :) W oryginalnym przepisie, który zaczerpnęłam ze strony "Gotuję, bo lubię" podana jest kandyzowana skórka z owoców, ale ja użyłam świeżo startej skórki pomarańczowej i cytrynowej(...)ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi w wodzie dłońmi nabieraj kawałki ciasta i formuj z nich kuleczki wielkość orzecha włoskiego . Układaj je na blasze w większych odstępach od siebie, gdyż pierniczki rozchodzą się na boki i rosną. Piecz je 10-12 minut do lekkiego zezłocenia, uważając
Słodko-Słony Świat Ilonynakładu pracy, ani nie pochłonie zbyt wiele czasu. Wybór serów w różnych przedziałach cenowych jest ogromny, więc możną ją przygotować zgodnie z zasobnością naszego portfela. Do tego kilka pomidorów, orzechów włoskich, słoiczek oliwek, winogrona i uczta serowa gotowa :) Deskę serów serwujemy ze świeżą bagietką, pamiętając aby sery wyjąć z lodówki na około 1 godzinę przed podaniem. Na jedną osobę przeznaczamy(...)twarogowy (np. w formie rolady lub kuleczek labnehu) *** jeśli decydujemy się na różnorodność, to warto umieścić na desce sery produkowane z różnych rodzajów mleka (krowiego, koziego, owczego) Dodatki winogrona orzechy włoskie pomidorki koktajlowe suszone pomidory oliwki, kapary, figi daktyle (szczególnie do serów kozich) jabłka, gruszki żurawina listki bazylii masło Pieczywo bagietka, inne białe pieczywo pszenne krakersy Przygotowanie Układając sery
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajabłka się rozpadną.Gdy pierwsza część jabłek się upraży, dodać drugą część, wymieszać. Do uprażonych jabłek dodać niewielką ilość masła, wymieszać. Następnie dodać łyżeczkę cynamonu i zmielone orzechy włoskie. Całość wymieszać. I odstawić do wystygnięcia (fot.5).Krem waniliowy. Zagotować 500 ml mleka z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąką zwykłą oraz ziemniaczaną
Świat Ciastaindyjskim curry. Mocno pochłania wilgoć. Można sobie sypnąć łyżeczkę czy dwie do owsianki, jaglanki lub porannej miski płatków aby zwiększyć ilość nierozpuszczalnego błonnika w diecie. Mąka z orzechów włoskich i laskowych – słodka, mocno orzechowa w smaku. Do wypieków cukierniczych i wytrawnych, w zastępstwie części mąki pszennej (najlepiej- do ciast kruchych i tłuszczowych, zamiast części mąki krupczatki). Przydatna jako panierka(...)kupowanie gotowej, zapakowanej i obrandowanej mąki orzechowej. Mąki bezglutenowe firm Melwit i Bio Planet widziałam w marketach Piotr i Paweł, w Kauflandzie. Mąki orzechowe (migdałową, kokosową i z orzechów włoskich) dostać można w delikatesach Alma. Ostrzegam – kosztują majątek. Większość bez problemu będzie dostępna w sklepach ze zdrową żywością – żywnością BIO oraz ekologiczną. Ogromny wybór mąk znajdziecie również
Karo in the KitchenRodzynki to bogactwo miedzi oraz potasu. Stanowią również znaczące źródło fosforu, żelaza oraz witaminy B6. -Suszone śliwki to bogactwo potasu i miedzi oraz źródło witaminy A, B2, B6. -Orzechy włoskie dostarczają do naszego organizmu witaminę E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: potas, fosfor i magnez. Zawierają także drogocenny kwas foliowy, cynk i miedź. -Wiórki kokosowe(...)dodałam jeszcze łyżkę dżemu z truskawek , który niedawno robiłam , do jogurtu. To spowoduje, że jogurt się lekko zetnie w lodówce. Dodajemy sporo rodzynek, pokrojonego ananasa na cząstki , orzechy włoskie i ...listki bazylii, te najmniejsze. Na to wszystko łyżeczką nakladamy serek homogenizowany i dodajemy pokruszona niedbale czekoladę. Nie zapomnbijmy oczywicie o naszej sodkiem sycylijskiej mandarynce! To ważne nada
Z Kuchni Do Kuchnilekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny Mak zalać wrzątkiem do pokrycia, umieścić na sicie/pieluszce tetrowej i bardzo dokładnie odcisnąć, mak po odciśnięciu ma być sypki. Mak umieścić
moj przepis naChrupiąca pikantna quinoa w soczystych pieczarkach obtoczonych aromatycznym pesto ze świeżej pietruszki. Dzięki dodatkowi limonki pieczarki po upieczeniu nie ciemnieją a płatki drożdżowe i włoskie orzechy dodają całości ciekawszego smaku. Smacznie i zdrowo, gorąco polecam :) 0,5 kg dużych pieczarek 60 g komosy(...)ryżowej (quinoa) 2 łyżki passaty pomidorowej z ziołami łyżka posiekanej paparyczki chili (użyłam marynowanej) duża natka pietruszki 50 ml oliwy z oliwek sok z połowy limonki łyżka posiekanych orzechów włoskich kopiasta łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych dodatkowo: pędy groszku granat Komosę zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy 10 minut. Mieszamy ją z passatą i chili. Umytą natkę miksujemy pozostałymi składnikami
Mienta blogdolewamy śmietany. Następnie wsypujemy bakalie i łączymy razem z ciastem. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, a następnie w dłoniach je delikatnie spłaszczamy. Ciastka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 10-15 minut w nagrzanym do 180°C . Po upieczeniu studzimy na kratce
Food Squaredomu roznosi się piękny zapach podczas ich pieczenia. Mamulki (jak je pieszczotliwie nazwałam :) ) przygotowuje się z różnymi nadzieniami, najczęściej orzechowymi, chałwowym lub daktylowym. Poniżej przedstawiam przepis na wersję z orzechami włoskimi i cynamonem. Przepis na maamoul z pistacjami, kardamonem i wodą różaną. Do nadania kształtu ciastkom użyłam tradycyjnych foremek, ale jeżeli ich nie macie to możecie uformować z ciasta kulki
Przepisy Aleksandry200g sera białego (może być sernikowy z wiaderka) 250g śmietanki 30% 3 pełne łyżki cukru pudru 1 galaretka pomarańczowa 40g chałwy orzechowej Ponadto: 1 opakowanie ciastek orzechowych Hit 10dkg orzechów włoskich posiekanych 1 opakowanie ciastek oreo 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą. Posypujemy połową posiekanych włoskich orzechów. Rozpuszczamy też jedną galaretkę pomarańczową
Kuchnia w czekoladzieMakowiec w cieście francuskim Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - masa makowa z puszki - orzechy włoskie - orzechy laskowe - plastry kandyzowane pomarańczy (6 sztuk) - rodzynki melelaye Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Masę makową mieszam z orzechami i rodzynkami. Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki
Kuchnia co dniapprcje pęczek zblanszowanych szaparag 20 truskawek 100 gram - twarożek owczy płatki migdałowe limonka pokrojona na 4 części doniczka swieżego tymianku olej w prażonych włoskich orzechów Wszystkie składniki ułóż na talerzu. Posyp prażonymi płatkami migdałowymi. Skrop limonką i polej olejem z prazonych orzechów włoskich
AZgotuj!Składniki Ciasto francuskie 250 g kwaszonej kapusty Garść suszonych grzybów 2 cebule Olej Kilka włoskich orzechów Ser żółty 2 liście laurowe (najlepiej świeże) 2 ziela angielskie sól i pieprz 1 jajko Bułka tarta Przygotowanie Kapustę moczymy,odciskamy,kroimy na mniejsze kawałki,wrzucamy do garnka. Grzyby gotujemy w wodzie,zostawiamy do schłodzenia,wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy ,szkliwimy(...)kapusta zmięknie. Jeśli jest nadmiar płynu to odparowujemy. Rozwijamy ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Powstały farsz kładziemy na środek ciasta,posypujemy tartym żółtym serem i dodajemy orzechy włoskie,zwijamy roladę. Prostokątną foremkę natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto do foremki,smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut
R'n'G Kitchennasion czarnuszki. Powiedział: " Szukasz lekarstwa na wszystkie choroby oprócz śmierci? Kup czarnuszkę, najlepiej indyjską ." Sam codziennie na czczo wypija mieszankę: 1 zmielona łyżeczka indyjskich nasion czarnuszki z jednym orzechem włoskim . Orzech powinien wcześniej pozbawiony skorupki moczyć się przez całą noc w wodzie. Efektem jest świadomy pan po 70-tce: zdrowy, energiczny i pełen chęci do życia
IzaGotujeprzepiórki, 2 łyżki brandy, 1 łyżka tartej suchej bułki, 2 garście włoskich orzechów, 1 łyżka świeżego tymianku, 1 wątróbka indycza – ja użyłam podrobów z bażanta, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, 3 plastry szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku, Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest(...)minutach zdjąć słoninę. polecam również przepiórki pieczone Do przepiórek faszerowanych polecam AUFWIND Grauburgunder trocken z winnicy Hensel. Palatyński szary burgund z nutami świeżych liści i orzechów włoskich. Krótki kontakt z dębiną powoduje, że wino jest delikatnie waniliowe, korzenne i kompleksowe, nie tracąc świeżego charakteru - pozostaje szczupłe i dynamiczne. but. 0,75l - 59,00 pln Nuty orzechowe
królestwo garówgości na moim stole, ze względu na składniki, które zawsze mam :) Pozycja obowiązkowa na niedzielny deser w gronie najbliższych. Składniki: 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę 3/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 3 jaja Przygotowanie: Pokrojone jabłka wsypać do miski. Dodać bakalie
Moja Delicjabananów (około 400 g po obraniu) 3/4 szklanki cukru* (150 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1.5 szklanki mąki* 1 jajo 50 g roztopionego masła 30 g żurawiny 70 g orzechów włoskich Składniki nadzienia: 3 płaskie łyżki mąki 1 jajo 150 g śmietankowego puszystego serka naturalnego, twarogowego (użyłam takiego ) 30 g cukru z prawdziwą wanilią * szklanka
Moja Delicjabakaliami :) Ps. Zachęcam również do obejrzenia przepisu na tradycyjne szyszki , czekoladowe szyszki i szyszki z białą czekoladą. Składniki: ½ kg krówek (ciągnących) 70g masła 60g ryżu preparowanego 160g bakalii np. orzechów włoskich, orzechów laskowych, słonecznika, migdałów etc. Bakalie kroimy, a następnie prażymy na gorącej patelni (bez dodatku tłuszczu), stale mieszając. Najlepiej podzielić je na dwie tury. Po uprażeniu bakalie przesypujemy
Smakowy Rajmasła60 g smalcusok wyciśnięty z jednej pomarańczyszczypta soliNadzienie:25 g masła125 g śmietany kremówki50 g miodu40 g cukru pudru1,5 szkl bakalii (ja dałam sezam, rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie orzechy arachidowe, wiórki kokosowe)aromat pomarańczowy (ok 5 kropelek)dodatkowo :cukier puder do posypania ciasteczekPrzygotowanie:Mąkę, masło i smalec wrzucamy do miski i łączymy ze sobą tak, jak robimy
charlotte gotujepiernikowej do bakalii, poza sezonem oczywiście darujcie sobie jej dodatek:) Przepis zaczerpnęłam (i lekko zmodyfikowałam) z tej strony. Koniecznie wypróbujcie!SKŁADNIKI:600 g bakalii ( u mnie orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały, morele suszone, wiśnie kandyzowane, śliwki suszone,żurawina)2,5 łyżki miodu naturalnego3 jajka50 g zblendowanych fig suszonychziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego1
Słodko-Słony Świat Ilonyzjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie + krem czekoladowy (u mnie Lindt), maliny do dekoracji Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą(...)piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach. Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową. Do masy dodajemy pokrojone na kawałki włoskie orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20x22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę
Ciastkozercymięso mielone wieprzowe 1 jajko 5 dag ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną w drobną(...)Wytworzony płyn zlać do garnuszka, dodać ser topiony, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać śmietanę, wymieszać i na koniec dodać zielony pieprz i posiekane włoskie orzechy. Całość zredukować do właściwej gęstości sosu. Buraczki wyszorować szczoteczką, przekroić na połowę, większe w grube plasterki i smażyć na oleju. Pod koniec posolić i oprószyć pieprzem. Sos rozlać
Kulinarny karnet Christophera