Chrupiąca pikantna quinoa w soczystych pieczarkach obtoczonych aromatycznym pesto ze świeżej pietruszki. Dzięki dodatkowi limonki pieczarki po upieczeniu nie ciemnieją a płatki drożdżowe i włoskie orzechy dodają całości ciekawszego smaku. Smacznie i zdrowo, gorąco polecam :) 0,5 kg dużych pieczarek 60 g komosy(...)ryżowej (quinoa) 2 łyżki passaty pomidorowej z ziołami łyżka posiekanej paparyczki chili (użyłam marynowanej) duża natka pietruszki 50 ml oliwy z oliwek sok z połowy limonki łyżka posiekanych orzechów włoskich kopiasta łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych dodatkowo: pędy groszku granat Komosę zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy 10 minut. Mieszamy ją z passatą i chili. Umytą natkę miksujemy pozostałymi składnikami
Mienta blogdolewamy śmietany. Następnie wsypujemy bakalie i łączymy razem z ciastem. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, a następnie w dłoniach je delikatnie spłaszczamy. Ciastka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 10-15 minut w nagrzanym do 180°C . Po upieczeniu studzimy na kratce
Food Squaredomu roznosi się piękny zapach podczas ich pieczenia. Mamulki (jak je pieszczotliwie nazwałam :) ) przygotowuje się z różnymi nadzieniami, najczęściej orzechowymi, chałwowym lub daktylowym. Poniżej przedstawiam przepis na wersję z orzechami włoskimi i cynamonem. Przepis na maamoul z pistacjami, kardamonem i wodą różaną. Do nadania kształtu ciastkom użyłam tradycyjnych foremek, ale jeżeli ich nie macie to możecie uformować z ciasta kulki
Przepisy Aleksandry200g sera białego (może być sernikowy z wiaderka) 250g śmietanki 30% 3 pełne łyżki cukru pudru 1 galaretka pomarańczowa 40g chałwy orzechowej Ponadto: 1 opakowanie ciastek orzechowych Hit 10dkg orzechów włoskich posiekanych 1 opakowanie ciastek oreo 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą. Posypujemy połową posiekanych włoskich orzechów. Rozpuszczamy też jedną galaretkę pomarańczową
Kuchnia w czekoladzieMakowiec w cieście francuskim Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - masa makowa z puszki - orzechy włoskie - orzechy laskowe - plastry kandyzowane pomarańczy (6 sztuk) - rodzynki melelaye Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Masę makową mieszam z orzechami i rodzynkami. Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki
Kuchnia co dniapprcje pęczek zblanszowanych szaparag 20 truskawek 100 gram - twarożek owczy płatki migdałowe limonka pokrojona na 4 części doniczka swieżego tymianku olej w prażonych włoskich orzechów Wszystkie składniki ułóż na talerzu. Posyp prażonymi płatkami migdałowymi. Skrop limonką i polej olejem z prazonych orzechów włoskich
AZgotuj!Składniki Ciasto francuskie 250 g kwaszonej kapusty Garść suszonych grzybów 2 cebule Olej Kilka włoskich orzechów Ser żółty 2 liście laurowe (najlepiej świeże) 2 ziela angielskie sól i pieprz 1 jajko Bułka tarta Przygotowanie Kapustę moczymy,odciskamy,kroimy na mniejsze kawałki,wrzucamy do garnka. Grzyby gotujemy w wodzie,zostawiamy do schłodzenia,wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy ,szkliwimy(...)kapusta zmięknie. Jeśli jest nadmiar płynu to odparowujemy. Rozwijamy ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Powstały farsz kładziemy na środek ciasta,posypujemy tartym żółtym serem i dodajemy orzechy włoskie,zwijamy roladę. Prostokątną foremkę natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto do foremki,smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut
R'n'G Kitchennasion czarnuszki. Powiedział: " Szukasz lekarstwa na wszystkie choroby oprócz śmierci? Kup czarnuszkę, najlepiej indyjską ." Sam codziennie na czczo wypija mieszankę: 1 zmielona łyżeczka indyjskich nasion czarnuszki z jednym orzechem włoskim . Orzech powinien wcześniej pozbawiony skorupki moczyć się przez całą noc w wodzie. Efektem jest świadomy pan po 70-tce: zdrowy, energiczny i pełen chęci do życia
IzaGotujeprzepiórki, 2 łyżki brandy, 1 łyżka tartej suchej bułki, 2 garście włoskich orzechów, 1 łyżka świeżego tymianku, 1 wątróbka indycza – ja użyłam podrobów z bażanta, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, 3 plastry szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku, Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest(...)minutach zdjąć słoninę. polecam również przepiórki pieczone Do przepiórek faszerowanych polecam AUFWIND Grauburgunder trocken z winnicy Hensel. Palatyński szary burgund z nutami świeżych liści i orzechów włoskich. Krótki kontakt z dębiną powoduje, że wino jest delikatnie waniliowe, korzenne i kompleksowe, nie tracąc świeżego charakteru - pozostaje szczupłe i dynamiczne. but. 0,75l - 59,00 pln Nuty orzechowe
królestwo garówgości na moim stole, ze względu na składniki, które zawsze mam :) Pozycja obowiązkowa na niedzielny deser w gronie najbliższych. Składniki: 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę 3/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 3 jaja Przygotowanie: Pokrojone jabłka wsypać do miski. Dodać bakalie
Moja Delicjabananów (około 400 g po obraniu) 3/4 szklanki cukru* (150 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1.5 szklanki mąki* 1 jajo 50 g roztopionego masła 30 g żurawiny 70 g orzechów włoskich Składniki nadzienia: 3 płaskie łyżki mąki 1 jajo 150 g śmietankowego puszystego serka naturalnego, twarogowego (użyłam takiego ) 30 g cukru z prawdziwą wanilią * szklanka
Moja Delicjabakaliami :) Ps. Zachęcam również do obejrzenia przepisu na tradycyjne szyszki , czekoladowe szyszki i szyszki z białą czekoladą. Składniki: ½ kg krówek (ciągnących) 70g masła 60g ryżu preparowanego 160g bakalii np. orzechów włoskich, orzechów laskowych, słonecznika, migdałów etc. Bakalie kroimy, a następnie prażymy na gorącej patelni (bez dodatku tłuszczu), stale mieszając. Najlepiej podzielić je na dwie tury. Po uprażeniu bakalie przesypujemy
Smakowy Rajmasła60 g smalcusok wyciśnięty z jednej pomarańczyszczypta soliNadzienie:25 g masła125 g śmietany kremówki50 g miodu40 g cukru pudru1,5 szkl bakalii (ja dałam sezam, rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie orzechy arachidowe, wiórki kokosowe)aromat pomarańczowy (ok 5 kropelek)dodatkowo :cukier puder do posypania ciasteczekPrzygotowanie:Mąkę, masło i smalec wrzucamy do miski i łączymy ze sobą tak, jak robimy
charlotte gotujepiernikowej do bakalii, poza sezonem oczywiście darujcie sobie jej dodatek:) Przepis zaczerpnęłam (i lekko zmodyfikowałam) z tej strony. Koniecznie wypróbujcie!SKŁADNIKI:600 g bakalii ( u mnie orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały, morele suszone, wiśnie kandyzowane, śliwki suszone,żurawina)2,5 łyżki miodu naturalnego3 jajka50 g zblendowanych fig suszonychziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego1
Słodko-Słony Świat Ilonyzjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie + krem czekoladowy (u mnie Lindt), maliny do dekoracji Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą(...)piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach. Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową. Do masy dodajemy pokrojone na kawałki włoskie orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20x22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę
Ciastkozercymięso mielone wieprzowe 1 jajko 5 dag ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną w drobną(...)Wytworzony płyn zlać do garnuszka, dodać ser topiony, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać śmietanę, wymieszać i na koniec dodać zielony pieprz i posiekane włoskie orzechy. Całość zredukować do właściwej gęstości sosu. Buraczki wyszorować szczoteczką, przekroić na połowę, większe w grube plasterki i smażyć na oleju. Pod koniec posolić i oprószyć pieprzem. Sos rozlać
Kulinarny karnet Christopherabakaliami. Sałatka z kurczakiem i ananasem jest warta polecenia. Smacznego! Składniki: 2 plastry świeżego ananasa kawałek piersi pieczonego kurczaka 1 łyżeczka majonezu Winiary czarny pieprz żurawina suszona orzechy włoskie Przygotowanie: Mix sałat z torebki rozrzucamy na talerzu. Z ananasa odkrawamy 2 plastry, z których usuwamy skórkę i kroimy ananasa w kostkę, rozrzucamy na sałacie, sok (2 łyżki) który(...)wyciekł z ananasa mieszamy z 1 łyżeczką majonezu i pieprzem, polewamy sosem sałatę. Z kurczaka usuwamy skórę i kroimy go w paseczki. Całość mieszamy. Posypujemy sałatkę suszoną żurawiną i włoskimi orzechami. Taka sałatka będzie doskonałym rozwiązaniem po świątecznym nadmiarze ciężkich potraw. Sałatkę z kurczakiem i ananasem jemy ze smakiem Smacznego! The post Sałatka z kurczakiem i ananasem appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapraszam na pyszny, wyjątkowy sernik orzechowo – pomarańczowy bez pieczenia. Z orzechami laskowymi, włoskimi i świeżym sokiem pomarańczowym. Wspaniale się komponują chrupiące orzechy w karmelu z masą serową i cytrusami. Wierzch sernika polałam pomarańczową galaretką. Całość lekka, bardzo smaczna i zniknęła u mnie błyskawicznie:). W przygotowaniu tego pysznego sernika pomógł mi nowy blender marki Sencor. Dostałam go do przetestowania i jestem(...)jest również w pokrywkę, co także uważam za duży plus. Podsumowując: Polecam blender i zapraszam na sernik. Składniki:Spód:100g orzechów włoskich100g ciastek pełnoziarnistych90g miękkiego masłaMasa serowa:100g orzechów laskowych (mogą być włoskie)1 łyżeczka masła50g cukru100ml + 6 łyżek soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego2 pomarańcze5 łyżeczek żelatyny250g serca mascarpone400g gotowego sera na sernik4-5 łyżek cukru pudru
Mała CukierenkaListopada i z tej okazji na srebrnych talerzykach stawiam przed Wami rzecz wszystkim znaną w odrobinie innej formie :) Pieczone jabłka! Słodkie, rozpływające się w ustach, a w nich włoskie karmelizowane orzechy śmietankowe. Do tego nuta cynamonu. Jest pięknie, słodko i niesamowicie pysznie! :D O zapachu pisać nie będę, chyba nie ma takich słów, żeby opisać to, co wyprawiają ślinianki, kiedy(...)razem z zaprzyjaźnionym dziadkiem do orzechów rozłupać kilka sztuk włoskich i wydrążyć jabłka. Wspaniały efekt gwarantowany! Pieczone jabłka nadziewane śmietankowymi orzechami 3 porcje Potrzebujesz: 3 średniej wielkości jabłka 40g orzechów włoskich 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka wody 3 szczypty mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: 1. W rondelku umieść cukier i wodę - podgrzej do momentu rozpuszczenia się cukru
Kuchnia w Słońcu Skąpananaraz! A Wy dacie się im oprzeć? ;) * SKŁADNIKI na ok. 18 sztuk w papilotkach o średnicy 5 cm Masa makowa: 200 g niebieskiego maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu kilka kropli aromatu migdałowego kilka kropli aromatu pomarańczowego ½ szklanki cukru pudru 2 całe jajka 30 g rozpuszczonego(...)łyżeczka esencji waniliowej) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Solony karmel: 100 g masła ¾ szklanki brązowego cukru trzcinowego 100 ml kremówki 36 % kilka szczypt soli morskiej Dodatkowo: orzechy pekan lub włoskie do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Masa makowa Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą gazy i mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do maku
Food Square