migdałowymi płatkami na wierzchu. Przy drugiej postawiłam na nieco bardziej charakterny smak, i migdały zastąpiłam orzechami laskowymi. C. nie potrafił się zdecydować, która smakowała mu bardziej; ja obstawiam orzechową, bo orzechy i jabłka to duet absolutnie doskonały. A Wy? Upiekliście już pierwszą w sezonie szarlotkę...? Ciasto orzechowe z jabłkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła(...)wilgotne. Ma delikatny, maślany posmak, który przy wersji migdałowej jest nieco wyraźniejszy. Przez dodatek orzechów jest nieco cięższe, ale nie zbite i nadal delikatne. No i ta chrupiąca, cukrowo-orzechowa skorupka na wierzchu... Uwielbiam! Proste i szybkie w przygotowaniu, idealne na mały głód w środku tygodnia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProste, smaczne i słodkie ciasto orzechowe z gruszką i rozmarynem. Lekkie jak chmurka a przy tym bardzo słodkie za sprawą dodatków bananów i ksylitolu. W całości wykonane na mące kokosowej, której do tej pory w wypiekach nie doceniałam zupełnie. Wyglądające niepozornie ciacho, które jest przepyszne! Składniki (na formę 12 cm x 20 cm): 1 banan 30 gram mąki(...)kokosowej 5 jaj 1 gruszka 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka ksylitolu szczypta proszku do pieczenia orzechy laskowe do dekoracji Gruszkę pokrój w kostkę i duś na wodzie z dodatkiem rozmarynu, do miękkości. Rozmaryn wyrzuć a gruszkę wystudź. Banana, masło orzechowe i jajka zmiksuj. Dodaj mąkę, ksylitol oraz proszek
Mango Papajaskładnikowe. Szybkie w przygotowaniu, smaczne, i zdrowe :). A to znaczy, że można się nimi zajadać bez ograniczeń! Zapraszam! Składniki: 2 banany 10 daktyli 3 łyżki masła orzechowego (100% orzechowe) Wykonanie: Banana obrać, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do zamrażarki na ok 30 minut. Do blendera wrzucić daktyle (można je pokroić na pół), masło orzechowe i zmrożone banany
Trufelkowokuchni indyjskiej do przygotowywania przekąsek, zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do chleba i makaronów. K omosa ryżowa Ma delikatny, lekko orzechowy smak. Posiada bardzo dużą zawartość białka. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, żelazo, wapń, magnez, lizynę oraz witamię A, E i witaminy z grupy(...)niski indeks glikemiczny. Stosowana m.in. do wypieku chleba i makaronów. Mąka jaglana Ma delikatny słodko–gorzki posmak o orzechowym aromacie. Jest bogata w białko, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, krzem i magnez. Jest lekkostrawna i odżywcza. Dobrze łączy się z innymi mąkami. Jest sucha, dlatego
BezglutenowaIzabelapapierem do pieczenia ( tylko dno) piec ( duża blacha) 12-15minut mała blacha 25minut w 170 stopniach. Ale każdy piekarnik może piec inaczej więc należy sprawdzić stan upieczenia. Biszkopt orzechowy 9 jaj 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka drobno zmielonych orzechów włoskich 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu(...)cytryn 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru kilka kropli olejku rumowego Przełożenie tortu: Każdy blat przed smarowaniem nasączyć 125ml przygotowanego ponczu Blat orzechowy -masa michałkowa -blat jasny -wkładka malinowa -masa malinowa- blat orzechowy -masa michałkowa wymieszana z połową szklanki malin Wykończenie według uznania. U mnie śmietana z mascarpone, masa malinowa, opłatek jadalny, boki okruchy ciasta
W garach u GosiSałatka kalafiorowo orzechowa Bardzo lubię sałatki, jak coś w nich chrupie, no i właśnie ta jest chrupiąca sałatka. Przepis znalazłam na ruskiej stronie w internecie. Jeżeli ktoś nie lubi śmietany, może zastąpić majonezem. Składniki : kalafior różyczki - 300 g koperek - 1/2 pęczka sól i pieprz jajka - 3 szt Sos orzechowy : śmietana kwaśna - 200 ml lub majonez orzechy włoskie - 3 łyżki(...)skorupek, zetrzeć też na tarce. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do szklanki. Następnie do czosnku dodać śmietanę i orzechy drobno posiekane lub tarte, dokładnie wymieszać. Sałatkę wymieszać z sosem orzechowym, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia Danusiktórymi z powodzeniem możemy zastąpić te tradycyjne. Jedną z takich opcji są domowe wypieki. Jako propozycję takich zdrowych domowych FIT batoników polecam moje bezglutenowe czekoladowe batoniki z dodatkiem masła orzechowego oraz bakalii. Wszystko co najlepsze w jednym batoniku. Jeden batonik to: 93 kcal w tym: B: 3,5 g; W: 9,4 g; T: 4,5 g. Składniki(...)jajka - 40 g mąki kukurydzianej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżeczki słodziku/cukru - 3 łyżeczki kakao Dodatki - 2-3 łyżki masła orzechowego 100% - 50 rodzynek - 50 g żurawiny - 50 g orzeszków ziemnych lub innych - 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy
Health-Fit-Lifedobiegły końca. Sierpień minął dla mnie w ekspresowym tempie. Wakacyjne ciepłe dni powoli ustępują miejsca tym chłodniejszym jesiennym , które mają swój urok. Na pożegnanie tych wakacyjnych chwil przygotowałam bezglutenowy orzechowo - czekoladowy torcik z malinami - oczywiście w wersji FIT, którego kawałek można zjeść bezkarnie! Jedna porcja ( ciasto podzieliłam na 12 porcji, tortownica o średnicy 16 cm) to: 141, 6 kcal(...)mąki kukurydzianej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki cukru/słodzika Masa - 600 g jogurtu greckiego - 3 łyżki słodzika/cukru - 3 łyżeczki kakao - 20 g masła orzechowego Dodatkowo - tabliczka gorzkiej czekolady - ok 200 g malin świeżych Wykonanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier/słodzik. Dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek
Health-Fit-Lifeświęta, rocznicę czy zwykłą domową imprezę. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 400g mąki, 150g masła, 2 jajka, 1,5 łyżki miodu, 1/3 szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, Masa orzechowa: 100g masła, 2,5 łyżki miodu płynnego, ½ szklanki cukru, 250g orzeszków ziemnych niesolonych, Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżka(...)proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 łyżki maki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 opakowania cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru, 200g masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Masa orzechowa: Masło rozpuszczam w garnuszku. Dodaję cukier, miód oraz orzechy ziemne. Mieszam i smażę około 5 minut, cały czas mieszając. Masę odstawiam do przestudzenia. 2. Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam na stolnicę
Tradycyjna kuchnia Kasitaki trening na cierpliwość ;) ). Same placki można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni, po przełożeniu ciasto trzymamy w lodówce. Dla mnie najsmaczniejszy w tym cieście jest chrupiący orzechowy wierzch :) Zachęcam do wypróbowania . Do świąt co praw da jeszcze trochę czasu, ale może warto już teraz sprawdzić czy trafia w Wasze gu sta :) Składniki na b laty: 600 g mąki(...)cukru wanilinowego 200 g masła, zimnego 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżka przyprawy do piernika Polewa orzechowa: 200 g orzechów włoskich, posiekanych 125 g masła 2 łyżki miodu 4 łyżki cukru Krem budyniowo - maślany: 600 ml mleka 3 żółtka 5 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego
Opowieści z piekarnikaCIASTECZKA Z ORZECHÓW LASKOWYCH Nie wiem czy wiecie, ale własnie na ryneczkach pokazały się młode orzechy laskowe! Mniammm! Uwielbiam laskowe orzeszki, postanowiłam je wykorzystać do wypieku ciasteczek orzechowych. Ciasteczka są idealne do kawy czy herbaty, jako podwieczorek, bądź słodka przekąska. Polecam Wam! Ciasteczka orzechowe SKŁADNIKI: - 170 g masła - 320 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 łyżki syropu klonowego - 2 czubate(...)łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych (na grube kawałki) - 1 duże jajko - 1 łyżka mleka - 60 g masła orzechowego Z w/w składników zagniatamy ciasto. Ciasto jest dość lepkie i tłuste. W dłoniach uformuj kulkę i spłaszcz w dłoniach na mały okrąg. Ciastka układamy na blaszce i pieczemy. Temp. 160 stopni C, grzanie: termoobieg
SMYKWKUCHNIDOMOWE LODY KOKOSOWO- MIGDAŁOWE Z PIERNIKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM! JAK ZROBIĆ LODY BEZ MASZYNY DO LODÓW! Jak zauważyliście, już ostatnio na blogu pomysłów na lody co raz więcej. Chyba wreszcie lody domowe wychodzą mi tak, jak chcę. Są zdecydowanie lepsze, od niejednych lodów na patyku, w rożku, czy sprzedawanych na mieście. Wszystko to kwestia doboru odpowiednich składników, które nadadzą kremowość(...)MASZYNY PRZEPIS NA LODY: - 250 ml serka waniliowego (wybierz bez żadnych konserwantów i skrobii) - 250 ml jogurtu kokosowego (zawartość tłuszczu minimum 5%) - 250 ml śmietanki 30% - 4 łyżki masła orzechowego o smaku piernika - 4-6 pierników ( ja użyłam prawdziwych toruńskich w białej czekoladzie) - 2 łyżki posiekanych migdałów - 2 łyżki chipsów kokosowych - 2-3 szczypty cynamonu - łyżka syropu klonowego lub miodu
SMYKWKUCHNIUwielbiam banany, więc dodaje je gdziekolwiek można! Z masłem orzechowym świetnie tworzy duet. Przedstawiam limitowane ciasto bananowe z dodatkiem, masła orzechowego, mąki migdałowej oraz gryczanej! Składniki: 2 jaja 1 łyżka ksylitolu 1 banan 2 łyżki mąki gryczanej 1 łyżka mąki migdałowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecionego(...)banana, masło orzechowe oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaSkładniki - 20 g namoczonych daktyli - 1 łyżeczka kakao - 1 opakowanie jogurtu greckiego 150 g - 1 łyżka masła orzechowego 100% - 1 łyżeczka cukru lub słodzika - 2 kostki gorzkiej czekolady Opcjonalnie do dekoracji - kilka orzechów nerkowca Wykonanie Daktyle odsączamy. Dodajemy do nich kakao i dokładnie blendujemy. Przekładamy masę do kubeczka. Jogurt grecki blendujemy z masłem orzechowym oraz cukrem. Tak powstałą masę(...)koniec całość możemy posypać pokrojonymi na drobne kawałki orzechami nerkowca. Deser polecam przechowywać w lodówce - wtedy po wyciągnięciu będzie smakował jak lody. Jest szybki w wykonaniu i ma bardzo orzechowy smak! Smacznego
Health-Fit-Lifeuzyskać efekt więcej niż zadowalający, dlatego dziś przedstawiamy Wam przepis, z którego wręcz jesteśmy dumne :) Właśnie te batoniki wyszły nam najsmaczniejsze gdy po pierwsze użyłyśmy dobrej jakości masła orzechowego ( klik ) oraz ukochanej przez nas mąki kasztanowej , która niesamowicie podkreśla słodycz wszystkich składników bez dodatku cukru! Oba te składniki znajdziecie w sklepie ekodis.pl , który niewątpliwie przyczynił się do tak pysznego sukcesu(...)Nadzienie -200g suszonych fig (dobrze sprawdzają się figi z Lidla) -100g suszonej żurawiny -100g suszonych daktyli -4-5 łyżek soku z cytryny Ciasto -140g masła orzechowego Horizon -2 łyżki lnu mielonego -100g suszonych daktyli -30g oleju kokosowego - ¼ - ½ szkl. wody -60g mąki kasztanowej -50g mąki gryczanej -100g mąki owsianej (bezglutenowej) *zamiast mąki
Candy Pandas