Pyszny, kremowy sernik, taki jakie lubimy najbardziej. Z dodatkiem ciasteczkowo-orzechowego spodu, który idealnie uzupełnia całość. Po naszym pozostało już tylko wspomnienie, ale za to jakie smakowite... Mam nadzieję, że zauroczy Was również swoim smakiem. Piekłam w tortownicy 24cm. Składniki spodu: - 150g pełnoziarnistych herbatników - 50g masła - 50g orzeszków ziemnych Herbatniki rozkruszyć, dodać rozdrobnione orzeszki ziemne i masło. Wszystko dokładnie wymieszać
Smaczne ZdroweMazurek chałwowo-orzechowy najlepiej smakuje po 2 dniach od przygotowania, ponieważ przez ten okres ciasto kruche lekko zmięknie. Jeżeli lubicie połączenie chałwy i czekolady - to poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Składniki na kruche spody (z tej porcji wyjdą 2 mniejsze spody) 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła, tj. 125 g masła (niektóre opakowania masła mają wagę
UgotowaćMężem zgodnie stwierdziliśmy, że jest trochę za gęsty jak na dodatek do klopsików. Myślę, że lepiej sprawdził by się tutaj sos jogurtowo-czosnkowy albo tzatziki , zaś dip pomidorowo-orzechowy warto wypróbować jako nowe smarowidło na kanapkę. "Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej Składniki (na 20 sztuk): 1 czerwona cebula drobno pokrojona 1 papryczka chilli, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane
Chilli Czosnek i OliwaRozpływające się w ustach pełne słodkości kulki czekoladowo - orzechowe z kokosem to propozycja dla słodyczomaniaków . Smak orzecha laskowego w połączeniu z kokosem i czekoladą , to idealne trio na popołudniowy deser . składniki na 8 kulek 1 białko niecałe pół szklanki cukru tabliczka czekolady 50 g drobno posiekanych orzechów laskowych
Smakowite Daniaktórego wyczarujemy pyszne dania główne, pasty, wypieki, a zwłaszcza desery. Ciepłe , wyjęte z piekarnika, kremowe i słodkie połówki batatów wyjadane łyżeczką to prawdziwy przysmak… A już dodatek masła orzechowego i bakalii to dopiero bajka! ja najczęściej sięgam po masło migdałowe. Tutaj podaję wersję z rodzynkami, ale można użyć inne bakalie. A najlepsze jest to, że mamy pyszny deser, który przygotowuje
Roślinna - blog wegańskiminut. Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Dla tych, którzy preferują ciasta proste, szybkie i bez użycia miksera polecam także Ciasto bananowe . The post Proste ciasto jabłkowo-orzechowe appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjablogu jest brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi , takie połączenie tak nam zasmakowało, że postanowiłam przygotować kolejne ciasto w podobnym stylu. Dzisiaj prezentuję Wam pyszny sernik z dodatkiem masła orzechowego, solonego karmelu, orzeszków, a wszystko na słodkim, mocno czekoladowym spodzie brownie. Chyba nie muszę pisać więcej, zapraszam po przepis :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćdużo pisać - najlepsze domowe masło orzechowe, o niebo lepsze i zdrowsze niż to sklepowe. Możecie użyć dowolnych orzechów - ziemnych, włoskich lub laskowych. Mi najbardziej smakuje wersja z orzechami włoskimi, tak pyszna, że od tygodnia dodaję je do owsianki, którą możecie znaleźć tutaj :) Składniki : 400 g orzechów włoskich, laskowych lub ziemnych* 1 łyżeczka soli 1-2 łyżki oleju (lub więcej
Chocolate Muffin BlogBita Śmietana: 400g śmietanki 30% 2 - 3 łyżki cukru pudru.-.....WYKONANIE--ubijaj śmietane na dużych obrotach ,gdy będzie sztywna dodawaj pomału cukier . ORZECHOWY BISZKOPT ===SKŁADNIKI na blaszkę o średnicy 25- 25 cm wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 7 jajek (M) ⅔ szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru 50 g czekolady
w mojej kuchniDziś szybki przepis na masło orzechowe , wszyscy kupują gotowe , ja uważam że warto poświęcić chwilkę i przygotować je samodzielnie!:-) składniki: 1200 g orzeszków ziemnych prażonych bez soli * jeśli lubicie jak masło ma słony posmak najlepiej samemu je do solić, a nie kupować solone orzeszki. Sposób przygotowania Zmielić orzeszki blenderem lub jak w moim przypadku młynkiem do kawy :) Blender niestety zawiódł
Cukier&Pudercieście znajdziemy kruchość ciasta francuskiego, słodycz czekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową. SKŁADNIKI (na formę 24 cm) 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskie) 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady 3 białka ok. 1/2 szklanki cukru 1 mała puszka masy kajmakowej WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim (zostawiamy odrobinę
Zofianablatów ciasta Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 2 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: foremka o średnicy 20 cm JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Ciasto czekoladowo - orzechowe Składniki 30 g orzechów pekan, rozgnieć w moździerzu na drobne kawałki 10 g migdałów, rozgnieć w moździerzu na drobne kawałki 30 g gorzkiej czekolady 76% (możesz użyć czekoladę o gorzkości
Szybko Szybkowarchoć bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. A jak jest z Wami, lubicie serniki? Mam nadzieję, że tak, ponieważ dzisiejszy przepis jest propozycją dla każdego. Zapraszam na sernik orzechowy na spodzie z herbatników.Składniki:400 g sera białego5 łyżek śmietany100 orzechów laskowych120 g cukru5 łyżeczek cukru waniliowego4 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej200 g herbatników80 g masłatabliczka białej czekolady
Słodkie Przyjemnościparze z dobrym smakiem, zgadza się? Dziś coś dla tych, którzy nie mają czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni. Przepis dla zabieganych. Tartaletki z kruchego ciasta z orzechowym nadzieniem z białej czekolady. Warto się skusić i sięgnąć o jedną (albo pięć) :)Składniki:Przepis na 12 szt.30 g orzechów laskowych20 g orzechów włoskich120 g śmietanki 30%100 g białej czekolady50
Słodkie Przyjemnościbezglutenowe być mogą. Na pewno, jeśli nie macie alergii na orzechy, polecam bo są przepyszne! i te chrupiące orzeszki... Ochy i achy wprost z bloga Addio Pomidory :)Popękane ciastka orzechowe 250 g płatków owsianych75 g mąki pszennej (myślę, że śmiało można zastąpić ja mąką owsianą)100 g cukru trzcinowego100
Dzieje kuchennej Wiewiórystają się czarne, kupno ryby bywa ryzykowne... Dzięki temu upałowi po raz pierwszy w życiu zamroziłam banany, pokroiłam i siup w woreczek. Dzięki tym bananom, zalegającemu w lodówce masłu orzechowemu oraz śmietanie
Dzieje kuchennej Wiewiórycukru. Wystudzone ciasto smarujemy rozpuszczoną czekoladą, następnie posypujemy posypką z orzechów a na środek układamy skarmelizowane pomarańcze. Ciasto chowamy w chłodne miejsce.ciasto przed pieczeniemciasto zaraz po upieczeniukarmelizujemy pomarańczechlebek bananowo-orzechowy
Bon Appetit MałgorzatyorzechoweŚwięta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości w święta
Gotuj Z Muzykątylko pomyślę o kuchni gruzińskiej od razu mam w głowie trzy dania: pierożki chinkali, placek chaczapuri oraz te cudowne roladki z bakłażana, wypełnione aromatyczną orzechową pastą i posypane pestkami granatu. Stanowią one niebanalną i pyszną przystawkę.Składniki (na około 20 roladek):2 duże bakłażany250 g orzechów włoskich3 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej kozieradki1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry1/2 łyżeczki suszonej papryczki
Food Squarezacząć wbijać jajka- po jednym, po każdym miksujemy masę. Stopniowo wsypujemy mąkę, cały czas miksujemy.Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę wlewamy do formy. Na wierzch łyżeczką nakładamy masło orzechowe, po czym patykiem robimy esy-floresy. Na koniec na wierzchu układamy orzeszki ziemne. Pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy z formy po wystudzeniu
Smakowity Blog Kulinarnywycisnąć coś odpowiedniego na tą okazję. Dałam orzechy, bo wydaje mi się, że dobrze współgrają z posmakiem mąk orkiszowej i gryczanej. Wyszły pyszne - kruchutkie, ale nie kruszące się, delikatnie orzechowe. Idealne do kubka świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy...Panie się nimi zachwyciły, zebrałam za nie mnóstwo pochwał i komplementów. A Connie tylko żaliła się C., że nie może ich zatrzymać
Pożeraczka, czyli raz adobrzekrem z mascarpone, a tylko w środku schowałam odrobinę czystego curdu. Dzięki temu makaroniki nie są przesadnie słodkie, a wyglądają zniewalająco (jak makaronikom przystało).Skusicie się na taką opcję...?Orzechowe makaroniki z kremem marchewkowo-cytrynowymSkładniki:(na 20 złożonych makaroników)125 g mielonych orzechów laskowych125 g cukru pudru30 ml wody125 g cukru100 g białekkrem:250 g serka mascarpone100 g curdu marchewkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzas goni, śniadanie nie gotowe, co zabrać na przekąskę do pracy zamiast nudnych kanapek? Może ekspresowe spaghetti z surowej cukinii z sosem orzechowym lub pistacjowym. Pełne witamin i zdrowych tłuszczy oraz białka w formie sosu na bazie maturalnego jogurtu?Pokrojenie cukinii w cienkie nitki przy pomocy specjalnej obieraczki zajmie niecałą minutę, tyle samo
SzczyptaSmaQCiasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią! Co najmniej
Czarnawisienkaformy JCiasto oczywiście może nie przypaść do gustu osobą nie lubiącym bardzo słodkich wypieków, ale niestety beza ma to do siebie, że musi być słodka.Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powidłamiSkładniki:Beza:6 białek w temperaturze pokojowej1 szklanka drobnego cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octuKrem:250 g serka mascarpone200 g nutelli100 g gorzkiej czekoladypół
Mania Gotowaniazbliża się nieubłaganie. Żeby nieco osłodzić sobie pierwsze dni spędzone w szkole, dobrze jest mieć coś pysznego na drugie śniadanie. Moja propozycja na dziś to drożdżowe rogale z czekoladowo-orzechowym nadzieniem. Przypominają nieco popularne rogaliki, które można kupić w szkolnych sklepikach, z tą różnicą, że są lepsze - bo zrobione w domu :)Składniki:2 szklanki mąki2 jajka30 g drożdży100 g margaryny0
CiastkozercyKolejna propozycja na niecodzienne podanie ryby. Ostatnio coraz częściej zamiast pieczonej ryby podaję właśnie pieczoną. Tym razem ryba pokryta jest chrupiącą, orzechowo - ziołową skorupką. Rodzinka stwierdziła, że to chyba najlepsza wersja jaką jedli:)Składniki:700g filetu z dorsza, 3 czubate łyżki bułki tartej, 3 gałązki rozmarynu, 250g orzechów włoskich, 1/2 pęczka natki pietruszki, ząbek czosnku(...)natkę pietruszki, rozmaryn, skórkę startą z 1/2 cytryny oraz oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wymieszać. Kawałki ryby ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzchu rozłożyć orzechową masę.Piec około 25 minut w temp. 180st.Inspiracja: Czasopismo "Gotuj krok po kroku
Z miłości do słodkościMazurki to słodycz, lekki orzechowy pod warstwą roztopionej czekolady i migdałów. Pyszne orzechy włoskie znajdziecie w Owocowym Raju . Składniki: 10-12 białek 25 dag cukru pudru 25 dag zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki utartych biszkoptów lub herbatników laska wanilii tabliczka czekolady płatki migdałów do posypania Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier . Zmielone orzechy stopniowo dosypywać
Apetyczna babeczkaProste i smaczne ciasto z gruszkami, z tego przepisu wychodzi dwie małe keksówki ciasta Ciasto z gruszkami i posypką orzechową SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki cukier kryształ - 0,5 szkl orzechy laskowe mielone do obsypania jajka -2 szt drożdże -3 dag 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 125 g margaryna 125 g smalec szczypta soli jajko do posmarowania ciasta tłuszcz
Kuchnia DanusiProste i smaczne ciasto ze śliwkami, gdy sezon na śliwki w pełni możemy przygotować oto takie smaczne ciasto. Śliwkowe z posypką orzechową SKŁADNIKI: 1,5 łyżki kwaśnej śmietany cukier kryształ - 0,5 szkl 0,5 kg mąki orzechy laskowe mielone do obsypania jajka -2 szt drożdże -3 dag 125 g margaryna
Kuchnia DanusiVanillekipferl są jednymi z najbardziej popularnych bożonarodzeniowych ciasteczek. Są to tak zwane waniliowe księżyce, są dość kruche, orzechowe i bardzo pyszne.Składniki:180 g masła,2 szklanki mąki,4 łyżki cukru,1 cukier waniliowy (16g),2 żółtka,3 łyżki zmielonych migdałów,4 łyżki zmielonych orzechów laskowych,2 łyżki zmielonych orzechów włoskich,dodatki:cukier puder.Przygotowanie: Siekamy zimne masło i dodajemy
Aga w kuchniPyszna orzechowa babka...Składniki:200 g obranych orzechów laskowych,2 jajka,1 szklanka cukru,1 cukier waniliowy,1,5 szklanki mąki,1 łyżka proszku do pieczenia,1 margaryna.Przygotowanie: Miękką margarynę ucieramy mikserem na wolnych obrotach z cukrem białym i waniliowym. Następnie dodajemy pojedynczo jajka i ucieramy dalej. Następnie orzechy wkładamy do foliowego woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa
Aga w kuchniznudzi Wam się tradycyjna panierka z jajka i bułki tartej, można trochę poeksperymentować :) Często robię kurczaka w sezamie- jest pyszny, a dzisiaj postanowiłam zrobić panierkę orzechową :) Jest bardzo dobra, jednak orzechy dość szybko się przypalają, więc nie można zbyt długo smażyć kotleta z jednej strony... Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką. Przepis na taką surówkę znajdziecie tutaj.Składniki
Aga w kuchniprzepisu wychodzi mały słoiczek masła orzechowego. Składniki:200 g orzeszków ziemnych w łupinach1 łyżka miodu1 łyżka oliwy z oliwekSól do smakuPrzepis:Orzeszki wyjmujemy z łupin. Następnie obrane orzeszki umieszczamy na patelni i prażymy (do uzyskania lekkiego zarumienienia). Uprażone orzeszki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie umieszczamy je w melakserze i miksujemy je do momentu uzyskania pożądanej konsystencji masła. Gdy masło jest
Emcia PichciMazurek bez pieczenia na dużo ułatwi trudne szykowania się do Wielkanocy. Jest bardzo pyszny z nadzieniem czekoladowo-orzechowym na podstawie musu czekoladowego. A przy tym jest bardzo szybki w przygotowaniu, dlatego właśnie tak go polubiliśmy. Składniki: Spód: 270 g ciasteczek 75 g masła 75 g migdałów Nadzienie: 200 g czekolady z orzechami 500 g śmietanki 36% jajko łyżka cukru łyżeczka
Kuchnia Łukaszaminut. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie serek mascarpone ucieramy z cukrem i 4 łyżeczkami kawy. Ozdabiamy babeczki kremem za pomocą rękawa cukierniczego. Posypujemy pozostałymi orzechami. * zródło bbcgoodfood.com The post Kawowo Orzechowe Babeczki z Kremem appeared first on Made
Made By Mom And Sonrozłupanie ze skorupek. Okazyjny zryw sił przełożył się na przerobienie całości, a skoro już są w stanie nadającym się do jedzenia to musi być i sernik. Jesienny, mocno orzechowy, słodzony karmelem - w sam raz na chłodne wieczory. Spód: 300 g ciasteczek herbatnikowych pół szklanki oleju 1/4 szklanki mleka garść orzechów włoskich Sernik: 400 g sera 300 g masy krówkowej
sama złodyczłyżki na papilotkę) i dociskamy łyżką. 2. Ser z wiaderka, ser mascarpone, pastę tahini, jajka i cukier miksujemy na gładką masę, jedynie do połączenia składników. Przekładamy na orzechowy spód, wypełniając papilotki prawie do końca. 3. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 25 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny
My Culinary ArtPyszne orzechowe ciasteczka - półkruche serca - uwielbiane u nas zarówno przez dzieci, jak i dorosłych - w sam raz na nadchodzące Walentynki - bo orzechy włoskie to przecież afrodyzjak :)SKŁADNIKI
Moje Kuchenne RewelacjeOstatnio w sobotę włączyłam sobie telewizor i natrafiłam akurat na program kulinarny Nigelli Lawson. Wprawdzie była już połowa odcinka, ale brytyjska dziennikarka przygotowywała właśnie tort z kremem orzechowym. Niestety nie udało mi się zapisać całości przepisu, ale z tego co usłyszałam i zanotowałam postarałam się odtworzyć ciasto. Oto efekty: Składniki: 150gram herbatników Słoik nutelli 350g 3 łyżki masła 3serki
Kolizje Smakównią nie smakował, więc co by tu innego przygotować? Z pomocą przyszła oczywiście Dorota i jej brownie z kaszą i orzechami, ja postanowiłam wykorzystać do niego masło orzechowe, bo wcześniej już przygotowywałam klasyczne brownie z nim i bardzo mi zasmakowało takie połączenie. Powiem Wam, że w tym cieście wcale nie czuć tego, że nie ma grama mąki, a zamiast niej
Pora coś zjeśćszarlotki bo są pieczone na kruchym cieście. Wersja z orzechami włoskimi bardzo przypadła mi do gustu. Warto upiec. Przepis podpatrzony na blogu Gotuję bo Lubię, podaję ze swoimi zmianami. Orzechowa szarlotka Temperatura pieczenia: 180oC | Czas pieczenia: ~60 min | Ciasto 1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. orzechów włoskich, uprażonych na patelni i zmielonych na mąkę 3/4 szkl. cukru pudru
coolinarnastrefa.blogspot.comDawno temu postanowiłam zrobić po raz pierwszy samodzielnie masło orzechowe. Stwierdziłam, że te sklepowe ma za dużo symboli E. Nie umiem porównać mojego od sklepowego, gdyż nie kosztowałam. Na prawdę polecam zrobić taką pyszność, a na dodatek zdrową. Składniki: 400 g orzechów arachidowych (ziemnych) sól Sposób przygotowania: Do blendera ręcznego lub malaksera wsypujemy orzechy. Mieszamy dotąd, aby uzyskać gęstą, płynną
Truskawkowa FiestaPomysł na orzechową kruszonkę znalazłam w starych wycinkach gazet.Taka kruszonka nada się do lodów, sałatek owocowych, deserów lub dekoracji ciast. 1 szkl.mąki 1/4 szkl.brązowego cukru 10 dkg margaryny 1 szkl.orzechów włoskich [ u mnie mieszanka bakaliowa] Wszystkie składniki przełożyć do miksera i miksować końcówką z nożykiem do uzyskania drobnych grudek.Przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i upie
Moje domowe kucharzenieProsty i szybki do zrobienia...do tego deserku można oczywiście wykorzystać jakieś ciastka zamiast kruszonki. orzechowa kruszonka jogurt [ u mnie truskawkowy] dowolne owoce [ u mnie kiwi] Owoce - kiwi - obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Układać w pucharkach na przemian z jogurtem i kruszonką
Moje domowe kucharzenieciasto naleśnikowe: (klik)Farsz:6 łyżeczek masła orzechowego6 łyżeczek nutelli1 banan5 łyżek poziomekPrzepis:Ciasto wykonujemy zgodnie z podanym wyżej przepisem. Po usmażeniu naleśników na każdy rozsmarowujemy najpierw masło orzechowe następnie nutellę i układamy albo plasterki banana albo po 1 łyżce poziomek i zawijamy. Jeśli ktoś ma pod ręką sos do lodów, jak najbardziej można nim ozdobić z wierzchu naleśniki
Emcia Pichcinadziania użyłam śliwek ale możecie wykorzystać dowolne owoce, albo z nich zrezygnować. Babeczki są mięciutkie, mocno czekoladowe i wilgotne. Naprawdę polecam !! Devil's Food Cupcakes z kremem orzechowym z nutellą Składniki: 1/2 szklanki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju ½ szklanki maślanki 3/4 szklanki
Mania GotowaniaPyszne pełnowartościowe ciasteczka do schrupania przy kawie czy herbacie. Wystarczająco słodkie z wyczuwalną orzechową nuta, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Naprawdę warto spróbować, sama się zdziwiłam, że z pełnoziarnistej mąki żytniej wyszły tak pyszne ciastka. Dotychczas kojarzyła mi się ona raczej z ciężkimi chlebami czy bułkami, ale okazało się, że nadaję się również do takich smakołyków :) Składniki
Ze smakiem i z pasjąPost Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDziś polecam Wam bardzo smaczne, mocno orzechowe ciasto, które stanowi miłą alternatywę dla tradycyjnych słodkich wypieków z mąki pszennej. Do wypróbowania nie tylko przez diabetyków czy bezglutenowców :) Okazuje się, że jednak istnieją wartościowe łakocie <3 Idealne także na zbliżające się święta. Oczywiście kto może lub nie oszczędza kalorii może zastąpić ksylitol cukrem. Składniki (na tortownicę max 24cm
Ze smakiem i z pasjąCiasto orzechowe w połączeniu z delikatnym kawowym kremem to doskonała propozycja do popołudniowej małej czarnej. W dodatku ciachem zajadać się mogą także osoby będące na diecie bezglutenowej czy bezcukrowej, bo do jego przygotowania nie dodałam ani mąki ani cukru. Ostatnio bardzo przypadły mi do gustu tego typu ciasta, które z jednej strony są przepyszne, niczym nie ustępują tradycyjnym łakociom
Ze smakiem i z pasjąKotlety nadziewane orzechową fetą to jedno z moich ulubionych (ostatnimi czasy) dań. Najbardziej smakują mi na zimno, pokrojone na kanapkę, ale sprawdzą się też w sosie z makaronem. Jeżeli masz dość zwykłych mielonych, "podrasuj" je moim sposobem :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandrywiadomo Wielkanoc to czas pieczenia babek. Nasza dzisiejsza jest przepyszna! Orzechowa, czekoladowa, wilgotna...genialna! Polecam :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryksylitol. Mleko studzimy i dodajemy do niego orzechy i olejek migdałowy. Powstanie z tego masa do ciasteczek. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i posmarować przestudzoną 1/2 masy orzechowej. Zwinąć w rulonik i odłożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Z drugą częścią postępujemy tak samo.Gdy ciasto się schłodzi, pokroić na około 1cm plasterki i poukładać na blaszce
Smaczne Zdrowemożna się domyślić 4 baby w jednej kuchni...zamęt ogromny. Z racji tego, codziennie powstają nowe, pyszne ciasteczka. Tym razem ja, mama swoich pociech postanowiłam upiec ciastka żurawinowo-orzechowe, tak bardzo uwielbiane przez moja najmłodszą Córkę. Z reguły jest tak, ze ciastka, które zostały upieczone raz, a bardzo nam zasmakowały, w tak wielkiej rodzinie jak moja, zjadane są w ciągu
Smaczne ZdroweWielkanocnym stole nie może zabraknąć baranka.Ja piekę z ciasta orzechowego ,baranek jest w pierwszy dzień świąt ozdobą na stole a na drugi dzień jest do popołudniowej kawki.Ciasto jest bardzo smaczne i lekko wilgotne. Składniki: jajka 3 szt masło 120 g cukier 140 g mąka pszenna 90 g maka ziemniaczana 70 g orzechy włoskie drobno mielone 120 g proszek
Ala piecze i gotujebananowe są szybkie w przygotowaniu, smakują wybornie za każdym razem, niezależnie co da się do środka bo smak można kombinować do woli. Tym razem elementem najważniejszym był dodatek masła orzechowego, do tego rewelacyjna polewa. Przepis pochodzi ze strony Taste and Tell.Przy okazji polecam inne wersje: chlebek z dodatkiem dyni, ananasowo-kokosowy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżka adwokatu Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.W osobnej misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, dodać orzechy, czekoladę, rum i adwokat, dokładnie wymieszać.Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami.Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.Piec w temperaturze
Zabawa smakiemrodzaje orzechów. Dodać płatki kukurydziane i zmielić razem. Piersi podzielić na 4 części każdą i rozklepać tłuczkiem do mięsa . Posolić , popieprzyć. Panierować w jajku - panierce kukurydziano-orzechowej, jajku i znów panierce. Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć sznycle na rumiano. Przełożyć do garnka. Podlać wodą, skropić maggi i dusić kilka minut pod przykryciem. Sznycle
Buniabaje w kuchniWróciła pogoda wakacyjna. Przez trzy dni było znośnie po 20 stopni a teraz dalej upały. Na tak ciepłe dni jak dzisiaj polecam lody . Przepis akurat na orzechowe ale smaki można zrobić z nich przeróżne.Zamiast ekstraktów polecam też owoce , orzechy. Składniki : * 3 żółtka * 100 g cukru * 250 ml śmietanki kremówki * 250 ml mleka * 2 łyżeczki ekstraktu
Magiczne Życie Martyprzygotować z takich składników, na jakie mamy ochotę. Każdy doskonale wie, że wiele smaków, połączeń składników nie ma dostępnych w sklepach.Na szczęście można je stworzyć samodzielnie! Prezentuję Wam pralinki orzechowe z orzechów włoskich i migdałów, z nutką kawy i wiśniówki.Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy, ale też miły jadalny prezent.Zapraszam!Inspiracja - książka Praliny i trufleCzytaj więcej
Pora coś zjeśćbakalie ze sklepu SKWORCU, więc nic nie mogło mnie powstrzymać, tym bardziej, że chęć zrobienia była ogromna. Wyszło pysznie. Delikatność orzechów brazylijskich w mlecznej czekoladzie, a do tego pieczony orzechowy kruchy spód. Musicie tego spróbować. Składniki:Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych Skworcu 50 g cukru 150 g masła, zimnego i twardego 1 jajko
Blondynka GotujeCiasteczka z masłem orzechowym nie tylko cudownie pachną, ale są niezwykle pyszne. Delikatne i kruche, nieco karmelowe, trochę maślane, takie lubię.Koniecznie musicie sobie takie upiec ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki:Ciasto czekoladowe:250 g masła250 g mlecznej czekoladyłyżka kawy rozpuszczalnej180 ml mleka120 ml jogurtu naturalnego300 g mąki pszennej70 g kakaoszklanka brązowego cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1
kuchcikowniaBardzo polubiłam wypieki z mąki gryczanej ale należą one to raczej tych suchych a tym razem miałam ochotę na wilgotne ciacho. Nie wiedziałam czy z mojego
Mienta blogSzukałam pomysłu na coś dobrego i dobrze znoszącego podróż, ponieważ miała to być słodkość jadąca ze mną na weekend do bliskiej mi, blogowej koleżanki:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPrzepis na torcik, a raczej ciasto brownie, bo u mnie torcika to raczej nie przypominało, znalazłam na blogu Doroty z Moje wypieki. U mnie torcik nie
Zdrowa Kuchnia Sowypoczątek jesieni zapraszam Was na pyszne ciasto z gruszkami i masłem orzechowym, z dodatkiem korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest bardzo proste, należy tylko pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do ciasta wybrałam małe gruszki, jest ich 12 sztuk, mamy wtedy pewność, że ładnie się nam upieką. Parę słów o maśle orzechowym Aż 67% Polaków uznaje masło orzechowe za tuczące(...)uzasadnione? By rozwiać wszelkie wątpliwości, oto garść informacji na temat właściwości tego produktu – niezwykle cennego źródła zdrowych tłuszczy, białka, witamin A, D, E i K oraz B3 (niacyny). Masło orzechowe tuczy? To mit! 29% Polaków uważa, że masło orzechowe zdecydowanie jest tuczące, natomiast 38% badanych twierdzi, że raczej jest tuczące. Jedynie lekko ponad 2% respondentów sądzi, że masło orzechowe zdecydowanie
Kulinarne przygody GatityNa początku tego miesiąca wyszedł kolejny numer magazynu Kocioł . Jeżeli jeszcze nie zaglądaliście do niego, to Was zachęcam. Znajdziecie tym razem mnóstwo przepisów
pink envelopeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarnieCiasteczka te robiłam pierwszy raz i wiem już, że zagoszczą w mojej kuchni na stałe. Na ok. 25 ciasteczek: 2 1/3 szklanki mąki pszennej
Jadło i czytadłoDziś nastał dzień, w którym ostatni raz przed Świętami Wielkiejnocy pozwalamy sobie na słodycze; takie małe postanowienie. Miałem robić całkiem coś innego, jednak serce mi zmiękło
BaRepasPrzepis na 1 wafla: Składniki: -1 suchy wafel -250 g margaryny -1,5 szklanki cukru -4 łyżki wody -1 szklanka mleka w proszku -3 łyżki kakao
KasiekGotujeBardzo lubię kurczaka, dlatego też ciągle poszukuję nowych pomysłów na to mięso. Bo ile razy można jeść kurczaka z warzywami, czy w zwykłej panierce z bułki
Mój Smak na ŻycieKotlety mielone zamiast smażyć na patelni można upiec w piekarniku,Tak przygotowane kotleciki są nie tylko pyszne,ale i dużo zdrowsze.Jeśli upieczesz je na blaszce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nadając postom tytuły, czyli najprościej mówiąc kiedy wpisuję nazwę danej potrawy, bardzo rzadko używam sformułowań "wyjątkowy przepis na gulasz", "absolutnie niesamowite ciasto z owocami", "jedyne w
bistro mamaDziś w naszym domu szalały rozbrykane dinozaury... Są dość niesforne a ich największą wadą jest to, że znikają tak nagle jak się pojawiają. Cudem udało się
Magiczna kuchnia DariiCzasami zdarza się, że ciasto nie wyjdzie i przydarzy się zakalec. Prawdopodobieństwo zakalca wzrasta, gdy ciasto robimy dla kogoś i wiemy, że ten ktoś na to
bistro mama" Ostatnio, w jednym ze znanych dyskontów, kupiłam sobie cudowne, kolorowe puszki na ciasteczka. Mając na uwadze nową zasadę - zawsze mieć przy sobie coś słodkiego, ale własnej
Słodkie Przyjemnościskładniki* gotowe ciasto francuskie* 8 łyżek kremu orzechowo-czekoladowego np. nutella* 50 g posiekanych orzechów laskowych* 2 łyżeczki cukruSposób wykonaniaRozwinąć ciasto. Krem orzechowo-czekoladowy nieco podgrzać
Mix smakuPo ostatnich warsztatach bez cukru postanowiłam i w domu wprowadzić większe ograniczenia na tenże produkt. Cukier trzcinowy, miód, melasa trzcinowa są u nas obecne od dawna
Dzieje kuchennej WiewióryCzytając "Spotkajmy się w kawiarni" miałam momenty zwątpienia. Chciałam odłożyć książkę i ruszyć do kuchni. Na szczęście w lodówce leżały moje ukochane orzeszki w czekoladzie więc
Dzieje kuchennej WiewióryTak jak pisałam wczoraj, z okazji ślubowania mojej kochanej Córci, postanowiłam upiec babeczki. Dla ukojenia nerwów i by brzuchy były zadowolone.Ciastka trochę zdrowsze, bezglutenowe, niestety z
Dzieje kuchennej WiewióryOj pyszne, słodkie o pięknej barwie piwo Książęce. Burgundowe. Trzy słody....w mojej potrawie....Potrawa ta została specjalnie skomponowana pod nowe piwo Książęce. Oby więcej takich
Bon Appetit MałgorzatySKŁADNIKI:30 dag mąki pszennej20 dag kostka masła10 dag orzechów włoskich10 dag cukru pudru2 żółtka1 cukier wanilinowykokosmasło (do posmarowania formy)+ składniki na czekoladę PRZEPIS (masło
Serce zamknięte w formie pysznościNa blogu Gosi zobaczyłam świetny przepis na ciasteczka. To zainspirowało mnie do przygotowania smakołyków w nieco bardziej świątecznym, korzennym wydaniu. Ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo za sprawą
Czerwień i błękitLekka, bardzo aromatyczna i puszysta!PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNIBoże Narodzenie to czas, kiedy staramy się, aby wszystko było wyjątkowe i inne. Jest to idealny czas na przygotowanie przysmaków oryginalniejszych, piękniejszych i wymagających od
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki na około 12 sztuk:85 g włoskich orzechów, zmielonych4 łyżki miękkiego masła80 g drobnego cukru do wypiekówotarta skórka z połowy cytryny70 g mąkipół płaskiej łyżeczki
Smakowity Blog KulinarnyKażdy zna owsiankę! Na pewno nie raz w Waszych domach pojawia się na śniadanie. U mnie jest prawie codziennie dlatego tak uwielbiam ją urozmaicać, a dzięki
Niezły MłynekJesień w pełni więc na tapecie dynia. Deser bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a dzięki orzechom dostarcza nam dużo energii. Składniki, 22 sztuki: 250 g
cooklifeZdrowe kluski? Czy to jest wogóle możliwe? TAK!Dzisiaj zapraszam Was serdecznie na kluseczki z kaszy kuskus, z serkiem Tapas Arla Apetina, suszona lawendą i
SMYKWKUCHNIMięciutkie, lekko słodkie z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :) Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka sięga po kolejnego ... takie są te rogaliki ... Składniki: 500 mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 całe jajka 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Nadzienie: 3 kwaskowe jabłka 2 łyżki
Walijskie PichcenieMoje największe uzależnienie to CZEKOLADA! Chciałabym umieć jej odmówić, jednak to nie takie proste. Dzisiaj wstałam i okazało się, że nie mam nic do kawy
Niezły MłynekRoasted corn. Składniki. 2 kolby kukurydzy 2 łyżki masła 1 strąg chilli małe 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oregano świeżego 2 łyżki orzechów laskowych 1
Kulinarny karnet ChristopheraDomowe ciasteczka, które nie wymagają zbyt wiele czasu :), są pyszne i bardzo prosto się je robi :) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 kg masła 25 dag
Apetyczna babeczkaTo pyszne ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, ozdobione kwaskowatym lukrem cytrynowym. Świetnie nadaje się na podwieczorek do herbaty. Uwaga, jest tak smaczne, że można się od
Apetyczna babeczkaGenialny smak i zapach!, pomarańcze i orzechy, babka idealna :). Jeśli jeszcze nie macie formy na babkę to koniecznie zajrzyjcie na stronę homemert.pl firmy Guardini , która posiada
Apetyczna babeczkaPrzygotowując je wykorzystałam znany już Wam przepis na błyskawiczne kruche ciasteczka. Przełożone słodko-słonym fit-kremem robią się delikatne i mięciutkie :) Składniki: * na ciastka: 250 g
Kulinarny PamiętnikSezon na świeże orzechy włoskie w pełni. Stąd ta propozycja na... zupę.Składniki : 20 dag orzechów włoskich 1 litr rosołu sól, pieprz biały śmietana lub jogurt
Proste PotrawySzukam ostatnio przepisów na smaczne smarowidła kanapkowe. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyCzy jedliście ciasto bez mąki i tylko z odrobiną cukru? Jeśli nie, to spróbujcie. Pracy niewiele, a efekt znakomity. Składniki: Ciasto: 25 dag zmielonych orzechów
Salonik smakówW poprzednim poście pisałam , że zostało mi orzechowo-migdałowej piany ..ale nic się nie zmarnowało..upiekłam ciasteczka...były pyszne... 3 białka 10 dkg cukru
Moje domowe kucharzenieProsta i pyszna babka z dodatkiem mielonych orzechów Kresto, które otrzymałam w ramach współpracy z Vog.Orzechy włoskie można oczywiście zmielić, ale po co ..skoro są
Moje domowe kucharzenieskładniki: - 90 g cukru - 65 g mąki - 3 jaja - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki posiekanych orzechów na nadzienie: - 150 g serka śmietankowego
SMYKWKUCHNIKolejne ciacho dla tych, którzy uwielbiają orzechy i ciasta bez dodatku mąki. Ciasto jest puszyste, wilgotne i aromatyczne. Doskonale smakuje również bez nadzienia jeśli nie przepadacie
Ze smakiem i z pasją"To jest sztuka, którą mogę się cieszyć. Są jakieś czary we wszelkim gotowaniu: w doborze składników, w łączeniu ich, w ucieraniu, roztapianiu, dolewaniu, zaprawianiu. (...) I
Przepisy AleksandryPrzedstawiam pierwszy sernik mojego brata :) (wykonany od A do Z tylko przez Niego). W smaku dzieło wyborne (zasługa doskonałego przepisu Nigelli Lawson). Sernik jest z tych
Przepisy AleksandryNie mogłam się zdecydować, którą dekorację mojego ciasta Wam pokazać, więc są dwie :). Po prawej wersja bardziej elegancka, a z drugiego pomysłu ucieszą się dzieci. Białe
Przepisy AleksandryNasz drugi tegoroczny mazurek. Wersja dla wielbicieli kajmaku i orzechów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy AleksandryDlaczego ciasto nazywa się "magiczne"? To bardzo proste - podczas pieczenia ciasta samoistnie tworzą się warstwy kremu budyniowego (czasami dwie o różnej barwie i gęstości
Przepisy AleksandryLubię piec babeczki, bo praca żadna, a efekt zawsze jest świetny. Ponieważ z natury jestem leniwa, więc takie przepisy to mój ideał;) Tym razem miałam do
Zdrowa Kuchnia SowyCzęsto zdarza mi się (czy Wam też?), że jak jakieś przygotowane przeze mnie danie wyjdzie wyjątkowo smaczne, to wydaje się, że już w tym temacie nic
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie robiłam nic z ciecierzycy i przyszła mi ochota. Mocząc ją, nie miałam jeszcze koncepcji co z niej zrobię - koncepcja przyszła po ugotowaniu dopiero;) Ale
Zdrowa Kuchnia SowyZaledwie zniknął ostatni okruszek ciasta z brzoskwiniami mój małżonek już się pytał kiedy będzie następne;)Więc za 2 dni już było, lekko zmienione i równie pyszne
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki:2 białka1 cale jajko3 łyżki mąki3 łyżki drobno zmielonych orzechów laskowych, np. tarte orzechy BackMit6 płaskich łyżek cukruowoce - u mnie borówkiJajka ubić z cukrem, aż
kolorowotorcikowoSkładniki:1/2 opakowania makaronu Mamma Mia - kokardki4 łyżki tartych orzechów Back Mitłyżeczka miodułyżka oleju rzepakowego4 jabłka4 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie:Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.Jab
kolorowotorcikowoMarcepan, orzechy i jesienne śliwki. Połączenie jak marzenie. Ciasto bardzo puszyste. Szybko znikające więc znaczy że smakuje. Składniki: 200 g margaryny/masła 200 g cukru 4
Ala piecze i gotujeKocham wszelkie czekoladowe desery:):) Też tak macie? Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, dlatego przygotowałam dla moich chłopaków pyszny deser na ciepło:) Oczywiście bardzo czekoladowy, z nutką
Z miłości do słodkościDostałam od cioci dużo pysznego, wiejskiego sera. Musiałam więc go wykorzystać do czegoś naprawdę wyjątkowego:) Gdy tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że to właśnie do niego
Z miłości do słodkościNaszła mnie ochota na coś słodkiego, ale sama nie wiedziałam co by to miało być. W końcu padło na trufle:) Bardzo delikatne, mocno czekoladowe, słodkie... tego
Z miłości do słodkościSkładniki: 125 g masła lub margaryny 1/3 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki zmielonych orzechów (włoskich lub
Blondynka GotujeZ tymi ciasteczkami była tak zwana szybka akcja. Coś się chłopakom zachciało a ja poszłam do kuchni, zagniotłam składniki i za pół godzinki były ciastka. Tak
Smaczna PyzaMiałam trochę podsuszonych biszkoptów, wiórki, orzechy i ogromną ochotę na coś słodkiego, ale bez wysiłku i włączania piekarnika. Wymieszałam więc kilka składników i w krótkim czasie
Smaczna Pyza