Dzień dobry!Dzisiaj proponuję Wam smaczne i pożywne śniadanie, które da Wam dużo energii :-). Delikatna bułka, własnoręcznie upieczona, dojrzałe awokado, z orzechowym aromatem, chrupiący boczek, jajko sadzone z nieco płynnym żółtkiem i lekko ostre kiełki rzodkiewki - bardzo smaczne połączenie, prawda? :-)Bardzo polecam!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćdobrane do potrawy. Piwa pochodziły z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior (tłum.: Wielka Niedźwiedzica), a swoją obecnością zaszczyciła nas sama założycielka.Menu kolacji:- filet kaczki z caviar d’aubergine, orzechowym winegret i pomidorkami konkase z chipsem serowym- zupa z podkarpackich kurek- schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka i selera z sosem śliwkowym
W kuchni Karmel-itkiczosnku i miksuję na gładki sos, konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam, mieszam z sosem orzechowym i podaję. Świetnie pasuje lampka białego, półwytrawnego bądź półsłodkiego białego wina. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipracy na drugie śniadanie. Pasują także na zdrowy deser. Jest to przepis, który można dowolnie modyfikować – zamiast truskawek możemy dać np. jagody, zamiast orzechów – tahinę lub masło orzechowe, a zamiast płatków migdałowych ziarna słonecznika czy sezamu. Pycha. Inspiracja. Nadzienie: 400 g truskawek 1/4 szklanki syropu klonowego 1-2 łyżki miodu 2 płaskie łyżki mąki (skrobii) kukurydzianej Batoniki
Poezja smakuBardzo dobry chleb o miękkim, ale i zwartym, lekko wilgotnym miąższu (nie kruszy się). W smaku jest naprawdę orzechowy, w stylu francuskim pasuje do niego ser, ale mi wystarcza samo masło. Po raz pierwszy skorzystałam z metody powolnego wyrastania chleba w lodówce. Proces fermentacji przebiega wolno bo min. 12 h, ale dzięki temu można dodać mniej drożdży. Skorzystam
coolinarnastrefa.blogspot.comczerwonej soczewicy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera naciowego kawałek korzenia selera kawałek pora 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła orzechowego (opcj.) przyprawy: sól, pieprz, curry, kminek, słodka papryka, chili, sos sojowy oliwa z oliwek 2 łyżki masła (opcj.) Przygotowanie Soczewicę opłukać, wrzucić do garnka. Zalać dwiema szklankami wody, wrzucić
coolinarnastrefa.blogspot.commasła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka śmietany 1 całe jajko 0,4 szkl. cukru pudru 1 mały cukier waniliowy aromat waniliowy 2 łyżki masła orzechowego Masa serowa 1 kg twarogu sernikowego (użyłam sera Hej!) 4 całe jajka 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 cukry waniliowe 0,5 szkl. oleju (w równej proporcji wymieszałam olej z orzechów
coolinarnastrefa.blogspot.comtrzcinowy z syropem z agawy, w proporcji pół na pół) 0,5 szkl. mleka kokosowego z puszki (użyłam mleka krowiego) 1/4 szkl. masła migdałowego o temp. pokojowej (użyłam masła orzechowego) Przygotowanie W malakserze zmielić wiórki kokosowe, pestki słonecznika i dyni oraz daktyle na masę o konsystencji grubo zmielonej kawy.Dodać mąkę migdałową, mąkę kokosową, czekoladę, orzechy, serwatkę, kakao i słodzik
coolinarnastrefa.blogspot.comzrobienia tortu złożyły się aż 3 ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór na tort orzechowo - czekoladowy. Zawsze mam problem przy przygotowywaniu tortów , gdy przychodzi moment nasączania blatów. Ten biszkopt jest tak wilgotny , że na szczęście ominęła mnie ta "niemiła" czynność ;) źródło : klikTortownica : średnica 27 cmCzas pieczenia(...)minut / najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy tzn. że upieczony )Temp. pieczenia : 165 C Składniki:Biszkopt orzechowy: 10 jajek 250 g orzechów włoskich 250 g cukru pudru cytryna 3 łyżki bułki tartej Ubić białka na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec wlewamy wyciśnięty sok z cytryny. Masę jajeczną łączymy z ubitą pianą bardzo
Słodkości i nie tylkoczekoladowa ? Jest pyszna i będzie wszystkim smakowała a dodatkowo duża ilość czekolady poprawi nastrój :)Dla tradycjonalistów mam przepis na babkę drożdżową . A może ktoś skusi się na babkę kawowo - orzechową ? Babka musi być ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaznalazł :)Jak je zrobić i to przy pomocy tłuczka do mięsa zaraz Wam napiszę i pokażę ! Pomysł podrzuciła mi jakiś czas temu jedna z czytelniczek pod przepisem na ciasteczka orzechowe :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasłodka i bardzo smaczna. Może też upieczecie taką na tegoroczną Wielkanoc ? Jeśli nie podoba Wam się taka lekko pijana babeczka zobaczcie przepis na Babkę z ananasem albo Babkę kawowo-orzechową ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDziś kurczak w towarzystwie nerkowców. Danie fajnie smakuje a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Orzechowy posmak podkreśla sos sojowy.składniki:600 g piersi kurczaka4 ząbki czosnku1 cebula 250 g orzechów nerkowca3-4 łyżki sosu sojowego3-4 łyżki sosu słodko-pikantnego chiliolej do smażeniaCebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, orzechy nerkowca oraz mięso
Monia miesza i gotujedzikiego ryżu RISANA. Pierwszy raz jadłam taki ryż ale bardzo mi smakował. Ryż dziki to wodna trawa rosnąca na pograniczu USA i Kanady. Te bardzo długie, ciemnobrazowe ziarna mają orzechowy smak i są źródłem błonnika i białka. Z prostego pożywienia Indian stały się składnikiem kuchni smakosza.składniki:1 podwójna pierś z kurczaka2 czerwone papryki1 duża cebula1 mała cukinia (ja użyłam
Monia miesza i gotuje