malinami i klasyczne lub pyszne i piękne eklerki . A jeśli ptysie oznaczają dla Was początek karnawału, zajrzyjcie koniecznie do wpisów z przepisami na pączki , pączki serduszka z Nutellą , oponki Oreo , oponki serowe czy hiszpańskie churrosy :) Składniki: 1 szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 4 jajka szczypta soli Skadniki na krem 330 ml śmietany kremówki 1 saszetka utrwalacza
CiastkozercyOponki pamiętam jeszcze z dzieciństwa :) To szybka i łatwa propozycja na tłusty czwartek :) Niestety nie policzyłam ile wychodzi z porcji składników jak poniżej ... dużo ... na tyle żeby cztery dorosłe osoby objadały się cały weekend :) i miały bądź nie miały z tego powodu wyrzutów sumienia :P Smacznego :) Składniki : 1 szklanka cukru (szklanka(...)Wykładamy na stolnicę wysypaną delikatnie mąką (w razie potrzeby dodać do cista jeszcze niewielką ilość mąki) Podzielić ciasto na trzy części. Po kolei rozwałkowujemy na grubość palca i wycinamy oponki szklanką i kieliszkiem lub zakrętką od butelki. Pozostałe po wycięciu środka kuleczki smażę na końcu- powstaną z tego pyszne małe pączuszki. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron
cucinarewidoczne małe grudki sera). Stolnicę posypuj dodatkową mąką i rozwałkuj około 1/3 ciasta na grubość 1 cm. Foremkami do ciastek wykrawaj serca a w nich mniejsze serduszka. Układaj oponko-donuty na posypanym mąką blacie. Skrawki ciasta ponownie zlepiaj i rozwałkowuj. W garnku o średnicy około 20 cm. rozgrzej mocno olej. Wrzucaj delikatnie po 3 lub 4 serca. Smaż do złotego(...)koloru i odwracaj widelcem na drugą stronę. Wykładaj oponko-donuty na papierowe ręczniki. Porzeczki umieść w małym rondelku, dodaj cukier i podgrzewaj, aż się zagotują. Gotuj 2 minuty i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się skórek i pesteczek. Wystudź. Do wyższego naczynia (np. miseczki) wsyp cukier puder, dodaj sok z porzeczek i miksuj mikserem przez 2 minuty. Wystudzone serca udekoruj
Delicious Placekulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w zamrażalniku około 45 minut. Po wyjęciu z zamrażalnika, wyłożyć na stolnicę i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować i wykrawać oponki, szklanką i kieliszkiem. Gotowe oponki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozmieszanym białkiem z mlekiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni, 20 minut. Do lekkiego
Agusiowe smakołykitłusty czwartek, ale nie mogłam się oprzeć jednak by samej coś usmażyć. No niech będzie czuć tradycję w domu w końcu :D W pracy zjadłam dwa pączki i oponkę. No przyznam, że po tym sama chodziłam jak oponka :P Odpoczęłam i zabrałam się za swojszczyznę :D Dla zabieganych i tych co mają ciut więcej doby pomysł na ekspresowe pączusie
Pieprzyć z Fantazjąkuchni nauka jest wszechobecna. Stąd też pochodzi nazwa ciastek, których przepis jest moim autorskim. Jak zwykle pomysły rodzą się przypadkiem. W planie były zwyczajne i znane chyba wszystkim oponki . Złowrogo kończący się termin ciasta francuskiego zachomikowanego w lodówce, aż się prosił o jego wykorzystanie. Przyznam, że ten pomysł już kiedyś „kiełkował” w moim umyśle, ale tym razem doczekał się realizacji(...)życzę smacznego. Ps. Ilość ciastek zależy od ilości użytego ciasta francuskiego. Na początek polecam zrobienie z jednego arkusza ciasta (375 g). Na poniższym zdjęciu: numerem 1 oznaczyłam tradycyjną oponkę serową, numerem 2 – toruska, numerem 3 – „mieszankę”. T O R U S Wydrukuj przepis The post Toruski appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkośrodki nich dziurki kieliszkiem (bądź zakrętką). Okręgi pozostawić na ok 10 min do wyrośnięcia, następnie smażyć na rozgrzanym oleju do złotego koloru. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oponki można udekorować lukrem i posypkami, bądź posypać cukrem pudrem. Smacznego! Post Donaty, oponki, pączki z dziurką pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchnikuchni nauka jest wszechobecna. Stąd też pochodzi nazwa ciastek, których przepis jest moim autorskim. Jak zwykle pomysły rodzą się przypadkiem. W planie były zwyczajne i znane chyba wszystkim oponki . Złowrogo kończący się termin ciasta francuskiego zachomikowanego w lodówce, aż się prosił o jego wykorzystanie. Przyznam, że ten pomysł już kiedyś „kiełkował” w moim umyśle, ale tym razem doczekał się realizacji(...)życzę smacznego. Ps. Ilość ciastek zależy od ilości użytego ciasta francuskiego. Na początek polecam zrobienie z jednego arkusza ciasta (375 g). Na poniższym zdjęciu: numerem 1 oznaczyłam tradycyjną oponkę serową, numerem 2 – toruska, numerem 3 – „mieszankę”. T O R U S Wydrukuj przepis The post Toruski appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoOponki drożdżowe z dodatkiem jogurtu zamiast mleka. 300 g mąki 250g jogurtu naturalnego 50g cukru pudru 15g drożdży 2 żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii szczypta soli 40 g masła Pokruszone drożdże i 50 g jogurtu, 2 łyżki mąki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.D o wyrośniętego rozczynu dodać resztę jogurtu, roztrzepane żółtka, ekstrakt z wanilii(...)ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Następnie ciasto rozwałkować je na gruby placek ok. 1 cm. Szklanką wycinać krążki, a małym kieliszkiem w środku małe krążki. Wycięte oponki i pączuszki odłożyć do wyrośnięcia na około 20 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiany kolor. Wyjąć na ręcznik papierowy.Posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieOponki zwane u nas są po prostu "pączkami z dziurką". Nie robimy ich zbyt często, choć lubimy a do tej pory używałam tego (klik) przepisu, bez użycia drożdży. Postanowiłam jednak spróbować jakie w smaku wyjdzie ciasto serowe z dodatkiem drożdży i miło się zaskoczyłam, bo nie tylko ładnie wyrosły ale też były bardzo pulchne, o lekkim posmaku twarogu. Takie ciastka(...)grubość około centymetra i wycinać koła dużą szklanką, w każdym robiąc otwór kieliszkiem. Przykryć ściereczką i odczekać jeszcze kwadrans. W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. Wrzucać oponki i smażyć z dwóch stron na złoto. Wyjmować i odsączać na ręczniku papierowym. W tym momencie można je nadziać. Białko utrzeć z cukrem pudrem (jeśli rej) i likierem. Posmarować pączki. Posypać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOponki z białym serem są bardzo smaczne, lekkie i puszyste. Podczas smażenia ładnie wyrastają. To najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Mam go od mojej mamy. Kiedyś mama robiła je dla nas a wczoraj pierwszy raz zrobiłam je z własną córeczką. Polecam. Dzieci je uwielbiają. 500 g twarogu 3 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany
Krokusowy DomTłusty Czwartek tuż tuż. To dzień, kiedy można zajadać się pączkami bez liczenia kalorii i wyrzutów sumienia. Jest to ostatni czwartek karnawału, święto wszystkich łasuchów ;) Pączki, faworki, oponki.. to właśnie te słodkości królują tego dnia. Z tej okazji przygotowałam Wam zestawienie wszystkich smakołyków, które można przygotować właśnie na ten dzień :) 1. PYSZNE FAWORKI/ CHRUŚCIKI http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/01/pyszne-faworki-chrusciki.html 2. PĄCZKI HISZPAŃSKIE http://www.zrobtosmacznie.pl/2016/02/paczki-hiszpanskie.html 3. SZYBKIE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO http://www.zrobtosmacznie.pl/2016/10/szybkie-paczki-z-serka-homogenizowanego.html 4. OPONKI SEROWE http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/02/oponki-serowe.html 5. PĄCZKI Z MARMOLADĄ http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/02/paczki-z-marmolada.html 6. PYSZNE MINI PĄCZUSIE http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/01/pyszne-mini-paczusie.html 7. CHURROS- IDEALNY PRZYSMAK NA TŁUSTY CZWARTEK http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/01/churros-idealny-przysmak-na-tusty.html 8. CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/01/chrusciki-drozdzowe.html Życzę
Zrób to smacznieWyglądają po "amerykańsku", ale to nasze, polskie oponki serowe. Doskonałe nie tylko w tłusty czwartek! Robi się je znacznie szybciej niż tradycyjne pączki - nie wymagają długiego wyranbiania ciasta, ani wytastania. Są świetną aternatywą dla wszystkich, którzy unikają drożdży - swoją puszystość zawdzięczają sodzie. Moja mama zawsze posypuje je cukrem pudrem, ale ja postanowiłam nadać im nieco bardziej odświętny charakter. Zanurzyłam(...)alkoholu). Na głeboką patelnię wlać olej (tak, aby był głęboki na ok. 3 cm), do zimnego! oleju dodać łyżkę spirytusu i rozgrzać porządnie olej. Smażyć oponki partami, minutę z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (do cukru pudru dodać tyle soku z cytryny, aby powstała gęsta
Kulinarne Inspiracjebędę piekła ani smażyła pączków tego dnia! o nie! będę warsztatować :) Dlatego też weekend upłynął mi pod znakiem pączkowania. Powstała dwie miski piwnych pączków w kształcie oponek i małych kuleczek. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki . Nie jest skomplikowany a pączki są wyjątkowe! smaczne także drugiego dnia. Paczki piwne, oponki ciasto: 550 g mąki pszennej
Dzieje kuchennej Wiewiórywystarczyło by powstała ich zdrowsza wersja 😉 Są naprawdę pyszne, delikatne, naturalnie słodkawe, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku Warto obejrzeć również filmik który nagrałam przy okazji oponek serowych, ale wskazówki dotyczące temperatury smażenia są uniwersalne dla wszystkich – nie tylko moich pączków – czyli tłuszcz nie może być zbyt gorący a optymalna temperatura to ok 170 stopni, żeby(...)zbite ale takie żeby można formować kuleczki. Smalec rozgrzać w wysokim i wąskim rondelku by smażyć w głębokim tłuszczu. Temperatura nie może być zbyt wysoka (ok 170 stopni) by oponki nie paliły się i nie rozpadały w tłuszczu. Smażyć jednorazowo 2-3 sztuki. W trakcie smażenia należy odwracać je na drugą stronę. Gdy są złociste wyjmować i smażyć kolejne
Ola la LCHF