karnawale przynajmniej raz trzeba usmażyć pączki lub oponki. Jako, że mój czas ostatnio jest ograniczony to nie porwałam się na pączki ale zrobiłam szybkie serowe oponki. Do popołudniowej herbatki były jak znalazł. Najlepiej smakują tego samego dnia więc nie ma co ich robić za dużo. Gdyby jednak zostało Wam trochę to nie zapomnijcie ich schować do szczelnego pojemnika, pozostawione(...)centymetra na blacie grubo podsypanym mąką. Za pomocą szklanki lub dużej foremki do ciastek wycinać ciastka. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej do temperatury 175*C. Wrzucać oponki i smażyć z obu stron na złoto. Wyjmować na ręcznik papierowy i od razu jeszcze gorące posypać obficie cukrem pudrem z cynamonem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOponki z dziurką to żelazny punkt karnawału , kojarzą mi się z dzieciństwem gdy mama często piekła podobne nie tylko na tłusty czwartek. Są pyszne, delikatne, po prostu fantastyczne! Mają jedną wadę, znikają szybko i są mega kaloryczne. Składniki: CIASTO: Na 20 sztuk dużych oponek 70 dag mąki tortowej 10 g suszonych drożdży D.Oetker 300 ml ciepłego mleka(...)ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką , rozwałkować na grubość 1,5 cm, szklanką wycinać krążki, w środku wyciąć kółka kieliszkiem. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Oponki smażyć w rozgrzanym oleju z każdej strony po kilka minut na złocisty kolor –ja smażyłam we frytownicy ustawionej na moc 170*c. Upieczone studzić na kratce kuchennej wyłożonej ręcznikiem
Wanilia i KardamonCook up na Bielanach stół już świąteczny. Podzieliliśmy się na siedem grup. Każda grupa przygotowała te sama ciasta z przepisu Pawła. Ucierane ciasto z jabłkami grójeckimi, oponki serowe i piernik. Paweł dzielił się z nami swoją wiedzą. Uczył nas jak ozdobić piernik powidłami śliwkowymi, masą marcepanową i polewą czekoladową. Uwielbiam taką lekcję pokazową. Do ucieranego(...)ciasta można dać każde owoce, ale uwaga na owoce, które puszczają dużo soku. Może powstać zakalec ostrzega Paweł Małecki. Przepyszne oponki serowe, którym trudno się oprzeć - to przepis Pawła Małeckiego domu rodzinnego. Takie oponki pamięta z dzieciństwa. Forma przygotowana, za chwilę dziewczyny wleją ciasto. Serdecznie dziękuję za zaproszenie marce Lidl Polska. Za pyszne warsztaty, cudowną
AZgotuj!Ekspresowe oponki na proszku do pieczenia. Recepturę znalazłam w kolekcji holenderskich karteluszków z przepisami do zbierania. Zrobienie ich zajęło mi chwilkę i cała reszta również. Nie przesadzę, jeśli powiem, że od znalezienia przepisu do zjedzenia podwieczorku nie minęła nawet godzina! Ekspresowe oponki na proszku do pieczenia około 16 szt; ø 7 cm 50g masła 4 łyżki cukru 1 jajko(...)pieczenia szczypta soli 1/8 l mleka Tłuszcz i cukier utrzeć na pulchną masę, dodawać stopniowo pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 1,1/2 cm. Wykroić oponki i smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub we frytkownicy. Frytkownicę rozgrzać do 180°C i smażyć w oleju głębokim na minimum 6 cm na złoty kolor. Posypać drobnym
Posadzone i zjedzonezebrać wszystkie w jednym miejscu :-) a więc... Pączki Pączki z lodówki Szybkie pączki z ricottą Pączki z serka waniliowego Racuchy z mango Faworki z piwem Róże karnawałowe Oponki drożdżowe na jogurcie Oponki drożdżowe Oponki z sera No, to przepisy w prawdzie dość tradycyjne, ale mam nadzieję, że coś dla siebie wybierzecie :-) Ja korzystając z chwili, że dzieciaki śpią
Czary - gary w kuchniwlać 1 szklankę śmietany (1/4 litra) i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Posypać mąką stolnicę i deseczki. Urywać ciasto partiami i wałkować na grubość 1-1,5 cm. Wykrawać oponki szklanką, a dziurki kieliszkiem albo zakrętką od butelki. Dziurki powinny być jak najmniejsze. Układać oponki serowe na dekach posypanych mąką. Oponki wrzucać na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron
Moje Słodkie PiekiełkoNiedawno był Tłusty Czwartek i u mnie zamiast tradycyjnego pączka zagościły Oponki serowe , ale zrobiłam też specjalną wersję dla dorosłych z dodatkiem lukru ze śmietankowo – truskawkowego likieru . Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 500g półtłustego twarogu - 3 jajka - 1/4 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 50g margaryny roślinnej - 2 łyżki sody oczyszczonej - 2 łyżki wódki dekoracja: lukier: - 2 łyżki likieru(...)nożem. Dodaję resztę składników i dokładnie zagniatam. Ciasto wałkuje dosyć cienko i wycinam z niego koła za pomocą foremki lub szklanki. W środku robię otwór mniejszą foremką lub kieliszkiem. Oponki smażę na gorącym tłuszczu z każdej ze stron na rumiano. Gotowe wkładam do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym. Do miseczki wlewam likier i dodaję cukier puder, dokładnie mieszam. Jeśli jest nadal
Kuchnia co dniaroku można pozwolić sobie na trochę więcej, bo przecież nie zajadamy się takimi ilościami pączków jak właśnie w tej jedyny czwartek w roku. Tradycyjne pączki na blogu już były, oponki również i mini pączki z twarożku też. Dzisiaj trochę odświeżę ten ostatni przepis, ale dodam mu smaku, jaki uwielbiam, czyli dosypałam kardamonu i cynamonu. Jak wyszło? Musicie sami sprawdzić. Składniki(...)podanej porcji wychodzi całkiem spora ilość niewielkich pączków. Są dość wilgotne i nie wiele tracą ze swojego smaku na następny dzień. Przypominam Wam również starsze przepisy na pączki i oponki: błyskawiczne pączki z serka oponki serowe tradycyjne pączki
Codzienna kuchnia niecodziennapodwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką oraz kieliszkiem wykrawać oponki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu smażyć w rozgrzanym oleju , po kilka minut z każdej strony(...)łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Składniki na lukier dokładnie wymieszać. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – dolać więcej soku; jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru. Polewać ciepłe oponki. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomibezy, ciasteczka... wszystkie pyszne, wszystkie mocno kaloryczne, ale przecież to tylko jeden taki dzień w roku (przynajmniej oficjalnie :) ). Jako pierwszy i z pewnością nieostatni pomysł na ostatkowe słodkości proponuję oponki serowe z niezawodnego przepisu mojej babci. Ciasto jest bezproblemowe, dobrze się wyrabia i pięknie rośnie w gorącym oleju. Ważne, aby jego temperatura nie była zbyt wysoka, w innym wypadku oponki(...)twarogu lub białego sera 500 g mąki pszennej 3 łyżki śmietany, kwaśnej 18% 3żółtka 1 łyżeczka sody W głębokiej patelni rozgrzać ok. 0,8-1l oleju ( lub więcej, oponki muszą swobodnie pływać, nie mogą dotykać dna). Składniki zagnieść na gładkie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Szklanką z ostrym brzegiem wycinać kółka
Chocolate Muffin BlogMoja rodzinka uwielbia takie rarytasy, na tłusty czwartek i nie tylko :) Oponki i pączusie z serem Składniki : 0,5 kg sera białego 0,5 kg mąki 4 żółtka 250 ml gęstej śmietany 1,1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu cukier puder do posypania 4 kostki smalcu do smażenia cukier puder do obsypania pączków Przygotowanie : Biały(...)wgłębienie w mące, dodać żółtka i pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować, wykrawać z ciasta szklanką koła i kieliszkiem małe kółka. Rozgrzać w garnku dobrze tłuszcz, smażyć oponki i pączusie z obu stron na złoty kolor. Upieczone oponki i pączusie, posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia DanusiOponki to taki odpowiednik donut’ów, czyli pączków z dziurką, ale zrobiony nie z ciasta drożdżowego, a z mąki z dodatkiem twarogu. Są bardzo smaczne, mięciutkie, puszyste i o wiele szybsze do wykonania niż klasyczne pączki (nie trzeba wyrabiać ciasta drożdżowego, czekać na jego wyrośnięcie itd.). Co ważne, nie nasiąkają tłuszczem przy smażeniu. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem(...)Składniki: 1/2 kg twarogu 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru (można pominąć jeśli macie zamiar oponki polukrować) 4 żółtka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka spirytusu (lub octu) 200 g kwaśnej śmietany 32 g cukru waniliowego 2-3 kostki smalcu cukier puder Wykonanie: Mąkę przesiać, następnie dodać do niej przeciśnięty przez praskę biały ser, żółtka, cukier, śmietanę i spirytus. Zagnieść
MyCookBook.plDziś post na szybko, bez ceregieli, za to z pysznym przepisem. Proponuję Wam na dzisiaj, jako że mamy Ostatki, oponki serowe, które odkryłam w tym roku. Zdecydowanie jest to mój ulubiony, na tę chwilę, rodzaj pączków. Są bardzo mięciutkie, a biały ser daje im niesamowity posmak. Mimo, że nie mają dodatku drożdży - w związku z czym można je zrobić(...)dwie godziny - wyrastają pięknie i są naprawdę uroczo puchate. Gorąco polecam, pewnie dopiero za 40 dni, ale zdecydowanie są warte czekania. Oponki serowe 500g sera półtłustego 500g mąki pszennej 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 250ml kwaśnej śmietany pół kieliszka spirytusu Ser przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi
Przepysznik - BLW i nie tylkopierwszy raz ich próbował. I miał rację! W naszej rodzinie tradycja pieczenia pączków na tłusty czwartek jest szczególnie pielęgnowana :-). Pączki piekły moje obie babcie, jedna była mistrzynią w smażeniu oponek, zaś druga piekła niesamowite pączki z marmoladą. Jako dzieci uwielbialiśmy to szczególne święto łasuchów. Po szkole biegliśmy do jednej babci, następnie jechaliśmy z rodzicami na oponki do drugiej(...)mama. Teraz to ja piekę pączki i przywozimy je do mamy, a mama odwdzięcza się nam chrupiącym chrustem. W tym roku na tłusty czwartek chcę upiec oponki, więc pączki upiekłam wcześniej i zamroziłam. Wyjmę je w środę wieczorem żeby pomału odmarzły, rano nadzieję ciepłymi powidłami i udekoruję lukrem, posypię skórką pomarańczową, którą zawsze sama przygotowuję
Rozpustne gotowaniejeszcze nie poczułam, że Karnawał się zaczął a tu już Tłusty Czwartek zwiastujący koniec Karnawału. .. Tłusty Czwartek jest dniem wyjątkowym w którym powinniśmy się wręcz objadać pączkami, faworkami i oponkami - im więcej ich zjemy tym ten rok będzie dla nas lepszy - tak więc nie ma co sobie żałować :) Dziś przepis na pyszne oponki, lekko udziwnione- dziurką w kształcie serca.Oponki(...)szklanką wycinamy koła i jak najmniejszym kieliszkiem, lub tak jak w moim wypadku najmniejszą "formą serduszkową" wycinamy środek. Ważne jest to aby, dziurka była jak najmniejsza, wtedy oponki są bardziej pulchne i wyglądają znacznie ładniej. Wrzucamy do gorącego oleju, do zezłocenia z każdej strony. Wyjmujemy na papierowy ręcznik do odsączenia. Czekamy aż lekko ostygną i posypujemy cukrem pudrem
dlaSmaQ