Zapraszam na pyszne śniadanie. Omlet z duszonymi szparagami jest smaczny i pożywny. Składniki 3 jajka 3 łyżki mleka 2 szparagi natka pietruszki sól pieprz masło do smażenia 1. Szparagi kroimy w cienkie plasterki. Przez chwilę podsmażamy na maśle. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy szparagi będą już miękkie, zdejmujemy pokrywkę aby odparować(...)nadmiar wody. 2. Jajka dokładnie mieszamy z mlekiem. Doprawimy solą i pieprzem. Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną masła. Przykrywamy pokrywką. 3. Kiedy omlet będzie w połowie ścięty posypujemy go duszonymi szparagami i poszatkowana natką pietruszki. Trzymamy pod przykryciem jeszcze przez chwilę. Następnie składamy go na pół. Możemy przewrócić na druga stronę i podsmażyć jeszcze przez chwilę. Smacznego
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyokazję. W szczególności gdy lodówka świeci pustkami. Gdy znajdziecie w niej coś jeszcze... hymm to nawet lepiej ! Małe urozmaicenia zawsze są mile widziane w mojej kuchni :) Składniki na bazę omletu: -2 jajka -2 łyżki płatków owsianych -sól i pieprz -masło klarowane do smażenia Składniki urozmaicające: -ok. 40g sera feta -czerwona cebula -suszone pomidory -garść zielonych oliwek -ulubione przyprawy Wykonanie: Masło(...)Rozprowadzamy je równo na patelni i wbijamy na nie jajka. Smażymy chwilę by białko się lekko ścięło, rozbijamy żółtka i posypujemy drugą łyżką płatków oraz solą i pieprzem. Przewracamy omlet na drugą stronę i dosmażamy. Gotowe ! Bazowy omlet bez dodatków ma ok. 275 kcal. Smacznego
Gawron w rosolepośpiechu. Wolę wstać godzinę wcześniej i na spokojnie zjeść śniadanie w łóżku, niż w pośpiechu przegryźć kanapkę czy batona w samochodzie. Dziś mam dla Was przepis na genialny omlet DUTCH BABY – czyli taki omlet z piekarnika. Do jego zrobienia zainspirowała mnie kawa INKA , którą jak widać uwielbiam nie tylko w ulubionym kubku. Dodatek karmelizowanych pomarańczy sprawia, że jest nieziemsko(...)mlekiem, jajkami oraz cukrem i ziarenkami wanilii. Masę wylewamy do foremki ( ok. 18 – 20 cm ) wysmarowanej masłem. Wkładamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 22-25 minut. Omlet na początku rośnie do góry, a po wyciągnięciu opada. Zajadamy na ciepło z pomarańczami przesmażonymi z brązowym cukrem. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką INKA
Ostra na SłodkoNiejeden omlet już usmażyłam ale ten jest rewelacyjny. Kaiserschmarrn czyli omlet cesarski popularny w Austrii deser lub danie śniadaniowe. Na śniadanie z jeżynami było znakomitym pomysłem, polecam i Wam bardzo gorąco. Omlet cesarski - Kaiserschmarrn. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePyszny omlet sobie usmażyłam na obiad i wiecie co? najadłam się i smakowało wybornie więc i Was zachęcam do usmażenia. Same zdrowe produkty w nim są więc tylko dobrze to zrobi na Wasze zziębnięte organizmy aby wzbogacić je w mega energię. Na śniadanie omlet również będzie znakomity, polecam. Omlet z kiełkami i awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDefinitywnie mogę napisać, że to najlepszy i najpyszniejszy omlet! Nie spodziewałam się, że tak proste dodatki jak owoce cytrusowe mogą dać tak niesamowity efekt. Aromat pomarańczy, jaki unosił się po wyjęciu omleta z piekarnika był bardzo intensywny i naturalny. Omlet również smakuje bardzo cytrusowo. Ponadto to jest obłędnie puszysty, mięciutki, idealnie słodki - bajecznie smaczny! Oprócz wykorzystania go jako śniadania można(...)dodaj ubite białka i delikatnie zamiksuj. Na patelni z termoobiegiem Delicia Trilogy (Delimano) rozgrzej olej kokosowy. Przelej masę. Patelnie wstaw do piekarnika ( nie zapomnij o odłączenie rączki ). Omlet powinien piec się 15 minut. Gotowy lekko podważ i wysuń na talerz. Obsyp skórką z cytryny
Zdrowie na języku :POmlet z pomidorami i cebulą 4 jajka 1 pomidor 0,5 średniej cebuli łyżka masła do smażenia sól pieprz Składniki pozwalają na przygotowanie obfitych porcji do 2 osób. Przygotowanie: 1. Jajka, cebula i pomidor 4 jajka wbić do miski, rozmieszać widelcem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Cebulę i pomidora pokroić w kostkę. 2. Smażenie Na patelni 26 cm rozgrzać(...)Przełożyć usmażone warzywa do osobnego naczynia. Na rozgrzaną patelnię (nie dodajemy już masła) wylać jajka wymieszane z solą i pieprzem. Rozprowadzić masę po całej powierzchni patelni. Równomiernie rozłożyć na omlecie usmażoną wcześniej cebulę i pomidory. Smażyć ok. 3 minut. 3. Składanie omleta Teraz najtrudniejsza część operacji, czyli złożenie omleta na pół. Można do tego użyć dwóch łopatek od naleśników. Operacja
Pij soki wyciskaneCzas spędzony w kuchni nigdy nie jest czasem zmarnowanym, prawda...? Tylko uciszam swoje sumienie, przetłoczone ilością nauki. Tak więc, dziś na śniadanie serwuję omlet wypełniony ricottą i bananem. Rozpływający się w ustach, gdy zawinięta w szlafrok ze spokojem próbuję wytłumaczyć sobie, że nieobecność na zajęciach to wina budzika... Nastał czas, kiedy wstawanie z łóżka o poranku powinno zostać dyscypliną(...)olimpijską. Nic dodać, nic ująć. Nadchodzi zima... Dobrze, że chociaż kulinarny zapał nie opuszcza mojej głowy. Dziś dzielę się z wami przepisem na sycący, śniadaniowy omlet. Jego zapach wyciągnie z łóżka nawet największego śpiocha (sprawdzona informacja!), a smak rozbudzi do reszty, atakując kubki smakowe masłem orzechowym i bananem. Składniki: -mąka owsiana (ok.50g) -1/4 szklanki mleka -banan (ok.90g) -ricotta
Gawron w rosolejajka zaczną się lekko ścinać na wierzch wyłożyć pokrojony w kostkę ser i posypać szczypiorkiem. Zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem co jakiś czas odsuwając łopatką brzegi omletu aby nieścięte jeszcze jajka mogły dostać się pod spód. Warto mieć w pogotowiu rozgrzany piekarnik, aby dopiec wierzch omletu. Pod warunkiem, że dysponujemy patelnią żeliwną bez plastikowych elementów. Wystarczą dwie(...)minuty w gorącym piekarniku aby omlet był należycie ścięty
Cook&LoveDziś na śniadanie był omlet. Wyjątkowo smaczny świeży i orzeźwiający, a w niedzielny poranek orzeźwienie jak znalazł. Chciałabym skupić się tu na serze, którego użyłam. Zwrócił moją uwagę na zakupach w hipermarkecie. Tak już mam, że lubię wszystko co dziwne, nowe i w promocji :) A ser ten nie dość, że był w promocji, to zielenił się pięknie w lodówce pomiędzy(...)patelnię, zmniejszam ogień, mieszam przez chwilę aż jajka zaczną się ścinać. Na wierzch kładę pomidorki i posypuję resztą sera. Patelnię przykrywam, od czasu do czasu drewnianą łopatką podważam brzegi omletu, aby nieścięta masa mogła tam wpłynąć. Gdy omlet jest już prawie gotowy patelnie wkładam na chwilę do ciepłego piekarnika, aby wierzch także mógł się ściąć. (Patelnia nie może być
Cook&LoveNajprostsze omlety na świecie. Z wiejskich jajek, z szynką, pieczarkami i pomidorem. Idealne na syte śniadanie! Na 1 szt: 2 łyżki masła 2 jajka 2 łyżki mleka Sól Pieprz Kilka plastrów szynki 1 pomidor 2 pieczarki Szynkę oraz pomidora kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko. Energicznie mieszamy trzepaczką Az powstanie nam jaśniejsza piana(...)sposób dobrze napowietrzymy omlet. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy jajka i delikatnie potrząsamy w przód i w tył patelnią. Brzegi omleta podgarniamy delikatnie do środka. Na wierchu układamy dodatki tak aby wtopiły się w omlet. Gdy całość dobrze stężeje odwracamy na drugą stronę. Po upieczeniu składamy na pół o przekładamy na talerz
VioletoweKucharzenieKlasyczny omlet waniliowy ze słodziutkim kremem czekoladowym :) Czasem tylko tyle trzeba, aby poniedziałkowy poranek nie był taki straszny jak go malują :) Zamiast serka wiejskiego możecie wykorzystać serek homogenizowany lub jogurt :) Omlet: 2 jajka 1 łyżeczka mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mleka kropelka aromatu waniliowego Białka ubić na sztywna pianę. Dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać delikatnie mąkę(...)rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem 5 minut z każdej strony. Krem: 3 łyżki serka wiejskiego 1 łyżeczka kakao 1 łyżka odżywki białkowej czekoladowej Wymieszać, ułożyć na omlecie. Dodatkowo można polać gorzką czekoladą. Smacznego
Chocolate Muffin Blogprawie urywa przechodniom głowy. Ale jeśli tylko podacie sobie na śniadanie TO, to naprawdę poczujecie wiosnę jeszcze bardziej! Pomimo wiatru, deszczów, czy palącego słońca. Tym razem jest to puszysty omlet. W Zielone Świątki wypełniony zielenią po brzegi! I taki pyszny, że na pewno nie poprzestaniecie na przyrządzeniu go jeden raz ;) Kiedy robiłam go po raz pierwszy, dodawałam do niego(...)śniadaniową pysznością :) Z czym podawać? Sam w sobie jest wyśmienity, ale ja lubię uzupełnić go moją ulubioną gotowaną szynką i świeżymi pomidorami. Co kto lubi! :) Patelnie na gaz! Ziołowy omlet z botwiną Potrzebujesz: 2 jaja 2 łyżki mleka 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanych liści i łodyżek botwiny 2 większe szczypty soli 1/3 łyżeczki
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzepadam za klasycznymi kanapkami (w przeciwieństwie do mojego ukochanego), a że jestem fanką wszelkiego rodzaju owoców staram się je wkomponowywać gdzie się da:) Tym razem przedstawiam okrutnie przepyszny omlet z jagodami i brzoskwiniami, który robi się dosłownie w kilka chwil. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła(...)pancake until dramatically puffed and golden, about 25 minutes. Let settle for a few minutes, then slice into wedges. Serve with maple syrup and some extra berries. Enjoy! Artykuł Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami / Blueberry peach oven pancake pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyOmlet to wspaniałe śniadanie, na słodko, czy na słono, zawsze pożywne i pyszne. Mój ideał to jednak ten słony, słodkie śniadanie to raczej nie dla mnie, przynajmniej nie tak na co dzień. Puchaty placek z pysznymi dodatkami- to jest to! Na jeden solidny omlet, smażony na patelni o średnicy mniej więcej 24 cm, wykorzystuję: 3 jajka łyżkę mąki(...)sobie są już dosyć słone. Na mocno rozgrzany tłuszcz wylewam jajeczną masę. Po 2 minutach zmniejszam lekko temperaturę i smażę jeszcze około 7 minut. Po tym czasie przekładam omlet na drugą stronę, najłatwiej zrobić to zsuwając go na pokrywkę i odwracając umieścić z powrotem na patelni. Uważajcie, bo jeśli na patelni jest zbyt dużo oleju, możecie się poparzyć! Na drugiej
Pichceniomania