oliwa z oliwek - masło - świeży tymianek - jajka ekologiczne (4 do 5 sztuk na dwie sztuki omletów) - 2-3 łyżki mąki pszennej Szparagi, odcinamy zdrewniałe końcówki i obieramy ze skórki. Mozzarellę porwij na mniejsze kawałki, oliwki na cienkie plasterki. Żółtka oddziel od białek. Na rozgrzanej(...)patelni połącz masło i oliwę z oliwek dodaj szparagi i podsmażaj przez 4-6 minut z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem. Białka ubij prawie na sztywno ( nie powinna być to sztywna masa, bo omlet będzie zbyt suchy), dodajemy żółtka i łyżkę mąki na 2 jaja. Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę masła i łyżkę oliwy. Smażymy omleta
SMYKWKUCHNIdziwnego, prawdziwa uczta dla zmysłów. Gdyby nie był tak kaloryczny to jadłabym go codziennie:) Polecam wszystkim łasuchom. Scroll down for recipe in English Omlet z jabłkami w karmelu (4 porcje) Składniki: 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie 6 łyżek cukru szczypta soli 50 g rodzynek, wymoczonych w gorącej wodzie i osuszonych papierowymi ręcznikami 200 g mąki(...)uzyskania jednolitego ciasta. Białka ubij na sztywną pianę i także wmieszaj do przygotowanego ciasta. Na większej patelni rozpuść na średnim ogniu 1 łyżkę masła, wlej ciasto, posyp je rodzynkami, o czym przykryj patelnię i smaż na małym ogniu przez 4 minuty. Następnie przewrócić na drugą stronę i smaż do zarumienienia. Wyłóż omlet na deskę do krojenia i pokrój
karmelowycukrem waniliowym. Następnie do żółtek dodać puree z dyni i mąkę kokosową. Wymieszać i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wylać masę i smażyć na średnim ogniu bez przykrycia, do momentu lekkiego ścięcia się wierzchu omletu. Później przewrócić na drugą stronę i smażyć kilka minut na małym ogniu. Podawać z dodatkami :) Jagody inkaskie - inaczej(...)suszone jest to pokaźna liczba :) Mąka kokosowa - zaliczana do mąk bezglutenowych. Odznacza się niską zawartością tłuszczu, a dużą białka, lekko słodkim smakiem i delikatnością, którą nadaje swoim wypiekom :) Można ją zastosować do: wypieku babeczek, ciast, naleśników, pieczywa, placuszków, omletów, jako substancję zagęszczającą, dodatek do jogurtów, jako posypka różnych dań czy w formie panierki. Mąka kokosowa dzięki dużej zawartości
Zdrowie na języku :POmlet puszysty i pyszny. Bez mąki tylko same jajka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po żółtku nie przerywając ubijania, ale ubijać już wolniej. Na patelnię dodać masło i miód, delikatnie podgrzewać do momentu aż się wszystko roztopić. Gruszki obrać wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Rozłożyć gruszki na roztopionym maśle, obsypać cynamonem(...)przy dotyku sprężysta i sztywna. Teraz są dwa sposoby dopieczenia omleta. Pierwszy – położyć talerz na górze patelni i szybki ruchem odwrócić patelnię dnem do góry. Następnie delikatnie zsunąć omlet na patelnię. Smażyć jeszcze 2 minuty. Drugi – wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika do 240 C i piec aż góra omleta będzie podpieczona. Szybko i pysznie. Polecam
Kuchnia Pokoleńzawsze delikatnie nakładam patelnię nad talerz i razem odwracam, wtedy wychodzi idealnie) :) SMACZNEGO ! Wartość energetyczna*: 425 kcal 19 g białka 13 g tłuszczy 63 g węglowodanów 7,2 g błonnika Taki omlet jest bogaty w WAPŃ (262 mg), POTAS (674 mg), FOSFOR (485 mg), MAGNEZ
Vroblewska-fitlifetakie śniadanie do łóżka - tradycyjnie, jedynie z cukrem pudrem i ciepłym mlekiem. Ja dziś chciałabym Wam zaproponować jego owocową, letnią wersję. Zapraszam na Omlet francuski z wiśnią i malinami." Składniki : 3 żółtka 3 białka 3 płaskie łyżki maki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki malin 1/3 szklanki wydrylowanych wiśni masło do smażenia (plus łyżeczka oleju) cukier puder Sposób(...)Białka wbijamy do miski, miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy. Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy troszkę masła i oleju. Na patelnię wykładamy parę łyżek masy, na które wrzucamy kilka malin i wiśni. Smażymy około 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie przekładamy delikatnie omlet
Słodkie PrzyjemnościOtwieram lodówkę i patrze co tam dziś w niej znajdę ciekawego. Kiełbaska ok niech leży , ser - no cóż zjem na kolację .OOOOOOOO białka no to teraz już wiem co zrobię. Babka o nie odpada może omlet eeeeeeeeeee nuda.Już wiem już wiem zrobię. Bezy i w dodatku przełożę je kremem.No to coś innego nie pamiętam kiedy takie
Różowa kuchniaOmlet z łososiem i szpinakiem Składniki: Jajka – 3 sztuki + 2 białka Mleko – 2 łyżki Mąka – 1 łyżka Łosoś wędzony – 50g Szpinak świeży w liściach – 1 szklanka Pomidor – 2 sztuki Ser parmezan – 2 łyżki startego Koperek – 1 łyżka posiekanego Sól, pieprz, czosnek Oliwa z oliwek Wykonanie: Jajka ubijamy z dodatkiem soli. Mieszamy z mlekiem i mąką i smażymy(...)oliwie z oliwek na małym ogniu. Na omlecie układamy świeże liście szpinaku, łososia, pomidory i całość posypujemy koperkiem i startym serem. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
Kuchnia Bon Appetitsłodko jak i w wersji wytrawnej. U mnie dziś wersja na słodko, ale już niedługo pojawi się wersja wytrawna :) Składniki na jeden omlet (patelnia bądź forma średnicy około 22 cm): * 300 g białek jaj * 30 g mąki pszennej * szczypta soli * pół łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Skworcu ) *olej kokosowy do posmarowania patelni Dodatki: * masło czekoladowe typu(...)Nutella * truskawki * borówki * płatki migdałów (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Białka jaj ubić na sztywną pianę (przed ubijaniem dodać szczyptę soli). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do ubitej piany. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Patelnię (tylko taką, którą można włożyć do piekarnika, jeśli takiej nie posiadacie można użyć formy do pieczenia ciasta) wysmarować olejem
Zrób to smaczniePrzepyszny omlet cynamonowy bez dodatku mąki i tłuszczu. W wersji ekspresowej, bo bez ubijania białek - wystarczy zmiksować wszystkie składniki, wylać na patelnię i poczekać, aż ciasto się usmaży :) Zamiast mąki użyłam łyżki mielonych orzechów włoskich i połowy banana, dzięki, któremu omlet jest wilgotny. Jako dodatki podałam owoce oraz pyszny, aksamitny krem z twarożku. Śniadanie idealne na odmianę
Chocolate Muffin BlogPyszny i puszysty omlet na słodko, idealny zarówno na leniwe śniadanie jak i do kawy na podwieczorek. Przysmak kuchni austriackiej. Można podawać z cukrem pudrem, prażonymi jabłkami, powidłami śliwkowymi, bitą śmietaną itd. Mi najlepiej smakuje z powidłami albo z rodzynkami i odrobiną cukru pudru. Składniki na 4 porcje: 350 ml mleka 150 g mąki 3 jajka(...)ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Żółtka, mleko i mąkę zmiksować. Masę z żółtkami delikatnie wymieszać szpatułką z białkami. Na patelni rozpuścić i rozgrzać masło klarowane. Następnie smażyć omlety na złocisty kolor z obu stron na niewielkim ogniu, pod koniec smażenia rozerwać omlety szpatułkami na małe kawałki. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąowsianka, to taki kompromis będzie idealny. Omlet owsiany z truskawkami i bananem, przełożony serkiem grani. Bomba śniadaniowa :) 1 jajko +1 białko jaja 100 g truskawek 80 g banana (mała sztuka) 3 łyżki płatków owsianych 1 łyżka mąki ryżowej (lub dowolnej innej) 100 g grani + 50 g truskawek do przełożenia Białka ubijamy na sztywną pianę. Owoce miksujemy(...)puree lub kroimy/siekamy drobno. Następnie mieszamy z żółtkiem, mąką i płatkami. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na rozgrzaną patelnię przetartą tłuszczem (ja używam oliwy w sprayu). Smażymy pod przykryciem do czasu, aż góra omletu się zetnie. Można też zapiec w piekarniku ustawiając naczynie/patelnię na górnej blaszce, aby omlet ściął się
Kucharzycablendera, dodajemy sól oraz szpinak. Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Smażymy na oleju kokosowym lub innym tłuszczu jak normalną jajecznicę (mieszamy) lub omlet (przewracamy tylko raz). Wartości odżywcze Energia: 397 kcal Białko: 23,6 g Tłuszcz: 32,8 g Węglowodany
Programista w kuchnimojego dzieciństwa.Sprzedawane w cukierniach uchodziły za rarytas dla mojego dziecięcego podniebienia.Dodatek owoców ,ulubionych , czyni je jeszcze bardziej kuszącymi. Składniki: na 6 omletów 3 jajka 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z łyżką cukru na sztywną masę .Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy . Mąkę przesiewamy przez sitko i łyżką dodajemy
Ladylaura.umyć i zetrzeć na tarce o małych okach. Następnie na suchej patelni lekko ją obsmażyć , aby pozbyć się nadmiaru wody, która mogłaby rozmiękczyć omlet i utrudnić smażenie. Przekładamy do miski i lekko studzimy. 1 białko ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem soli. Do 2 miski przekładamy całe jajko + żółtko, dodajemy przyprawy oraz marchewkę delikatnie miksując. Na sam koniec przekładamy(...)ubitą pianę, wszystko mieszamy delikatnie łyżką. Smażymy na gorącej patelni pod przykryciem przez kilka minut, przewracamy i czynność powtarzamy. Do jogurtu dodajemy łyżeczkę miodu. Wylewamy na omlet, kroimy banana i posypujemy pestkami granatu. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!