omlet z białek - 814 przepisów (strona:9/55)

Czekoladowy omlet z pomarańczą i bitą śmietaną 144

rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić. Następnie zmiksować żółtka z cukrem na puch, dodać rozpuszczoną czekoladą, mąkę  i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać mikserem. 2.  Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem usmażyć omlet. 3.  Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pomarańczę obrać  i pozbawić białej błonki, a czekoladę rozpuścić w mleku

Szalona Kuchnia Eweliny
Białkowy omlet kokosowy bez mąki 179

Białkowy omlet kokosowy bez mąki, czyli jak wykorzystać nadmiar białek zgromadzonych w lodówce np. po przygotowywaniu domowego budyniu. A mówiąc o budyniu - w najbliższych dniach planuję przygotować pyszny budyń jakiego do tej pory nie jedliście... smak? W tonacji dzisiejszego omleta :) Zapraszam na kolację, która pachnie i smakuje jak wielka kokosanka :) Składniki: 2 białka 1 łyżka wiórków

Chocolate Muffin Blog
OMLET Z SZYNKĄ I DYMKĄ 110

Omlet można przyrządzać na wiele sposobów. Dziś jeden z nich. Dwa żółtka i  białka  wbijam  do osobnych miseczek. Żółtka roztrzepuję z niedużą ilością mleka. Dodaję do nich około dwóch łyżek mąki i odrobinę proszku do pieczenia. W wersji dzisiejszej dodałam pokrojoną szynkę i dymkę. Solę i pieprzę do smaku. Na samym końcu dodaję(...)ubitą z białek pianę i delikatnie mieszam,żeby masa nie utraciła swojej puszystości. Rozpuszczam na patelni masło z odrobiną oliwy z oliwek. Smażę omlet z obu stron na złoty kolor. Tutaj na zdjęciu zrobiłam omlet z pokrojoną parówką. Można go podawać z ketchupem. Preferuję również omleta w wersji na słodko. Po prostu nie dodaję  dodatków

potrawyregionalne
Orkiszowy omlet z bananem 149

oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka, banana i mąkę zmiksować blenderem na gładką masę i połączyć z białkami. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wylać ciasto. Kiwi ułożyć na omlecie. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego

Trufelkowo
OMLET ZE SZPARAGAMI I PSTRĄGIEM 107

oliwa z oliwek - masło - świeży tymianek - jajka ekologiczne (4 do 5 sztuk na dwie sztuki omletów) - 2-3 łyżki mąki pszennej Szparagi, odcinamy zdrewniałe końcówki i obieramy ze skórki. Mozzarellę porwij na mniejsze kawałki, oliwki na cienkie plasterki. Żółtka oddziel od białek. Na rozgrzanej(...)patelni połącz masło i oliwę z oliwek dodaj szparagi i podsmażaj przez 4-6 minut z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem. Białka ubij prawie na sztywno ( nie powinna być to sztywna masa, bo omlet będzie zbyt suchy), dodajemy żółtka i łyżkę mąki na 2 jaja.  Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę masła i łyżkę oliwy. Smażymy omleta

SMYKWKUCHNI
Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples 177

dziwnego, prawdziwa uczta dla zmysłów. Gdyby nie był tak kaloryczny to jadłabym go codziennie:) Polecam wszystkim łasuchom. Scroll down for recipe in English Omlet z jabłkami w karmelu (4 porcje) Składniki: 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie 6 łyżek cukru szczypta soli 50 g rodzynek, wymoczonych w gorącej wodzie i osuszonych papierowymi ręcznikami 200 g mąki(...)uzyskania jednolitego ciasta. Białka ubij na sztywną pianę i także wmieszaj do przygotowanego ciasta. Na większej patelni rozpuść na średnim ogniu 1 łyżkę masła, wlej ciasto, posyp je rodzynkami, o czym przykryj patelnię i smaż na małym ogniu przez 4 minuty. Następnie przewrócić na drugą stronę i smaż do zarumienienia. Wyłóż omlet na deskę do krojenia i pokrój

karmelowy
Omlet kokosowy - z mąką kokosową i dynią :) 116

cukrem waniliowym. Następnie do żółtek dodać puree z dyni i mąkę kokosową. Wymieszać i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wylać masę i smażyć na średnim ogniu bez przykrycia, do momentu lekkiego ścięcia się wierzchu omletu. Później przewrócić na drugą stronę i smażyć kilka minut na małym ogniu. Podawać z dodatkami :) Jagody inkaskie - inaczej(...)suszone jest to pokaźna liczba :) Mąka kokosowa - zaliczana do mąk bezglutenowych. Odznacza się niską zawartością tłuszczu, a dużą białka, lekko słodkim smakiem i delikatnością, którą nadaje swoim wypiekom :) Można ją zastosować do: wypieku babeczek, ciast, naleśników, pieczywa, placuszków, omletów, jako substancję zagęszczającą, dodatek do jogurtów, jako posypka różnych dań czy w formie panierki. Mąka kokosowa dzięki dużej zawartości

Zdrowie na języku :P
Omlet biszkoptowy z gruszkami i cynamonem 141

Omlet puszysty i pyszny. Bez mąki tylko same jajka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po żółtku nie przerywając ubijania, ale ubijać już wolniej. Na patelnię dodać masło i miód, delikatnie podgrzewać do momentu aż się wszystko roztopić. Gruszki obrać wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Rozłożyć gruszki na roztopionym maśle, obsypać cynamonem(...)przy dotyku sprężysta i sztywna. Teraz są dwa sposoby dopieczenia omleta. Pierwszy – położyć talerz na górze patelni i szybki ruchem odwrócić patelnię dnem do góry. Następnie delikatnie zsunąć omlet na patelnię. Smażyć jeszcze 2 minuty. Drugi – wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika do 240 C i piec aż góra omleta będzie podpieczona. Szybko i pysznie. Polecam

Kuchnia Pokoleń
OMLET CYTRYNOWY 152

zawsze delikatnie nakładam patelnię nad talerz i razem odwracam, wtedy wychodzi idealnie) :) SMACZNEGO ! Wartość energetyczna*: 425 kcal 19 g białka 13 g tłuszczy 63  g węglowodanów 7,2 g błonnika Taki omlet jest bogaty w WAPŃ (262 mg), POTAS (674 mg), FOSFOR (485 mg), MAGNEZ

Vroblewska-fitlife
Omlet francuski z wiśnią i malinami 143

takie śniadanie do łóżka - tradycyjnie, jedynie z cukrem pudrem i ciepłym mlekiem. Ja dziś chciałabym Wam zaproponować jego owocową, letnią wersję. Zapraszam na Omlet francuski z wiśnią i malinami." Składniki : 3 żółtka 3 białka 3 płaskie łyżki maki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki malin 1/3 szklanki wydrylowanych wiśni masło do smażenia (plus łyżeczka oleju) cukier puder Sposób(...)Białka wbijamy do miski, miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy.  Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy troszkę masła i oleju. Na patelnię wykładamy parę łyżek masy,  na które wrzucamy kilka malin i wiśni. Smażymy około 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie  przekładamy delikatnie omlet

Słodkie Przyjemności
Bezy z mascarpone i śmietaną 189

Otwieram lodówkę i patrze co tam dziś w niej znajdę ciekawego. Kiełbaska ok niech leży , ser - no cóż zjem na kolację .OOOOOOOO białka no to teraz już wiem co zrobię. Babka o nie odpada może omlet eeeeeeeeeee nuda.Już wiem już wiem zrobię. Bezy i w dodatku przełożę je kremem.No to coś innego nie pamiętam kiedy takie

Różowa kuchnia
Omlet z łososiem i szpinakiem 157

Omlet z łososiem i szpinakiem Składniki: Jajka – 3 sztuki + 2 białka Mleko – 2 łyżki Mąka – 1 łyżka Łosoś wędzony – 50g Szpinak świeży w liściach – 1 szklanka Pomidor – 2 sztuki Ser parmezan – 2 łyżki startego Koperek – 1 łyżka posiekanego Sól, pieprz, czosnek Oliwa z oliwek Wykonanie: Jajka ubijamy z dodatkiem soli. Mieszamy z mlekiem i mąką i smażymy(...)oliwie z oliwek na małym ogniu. Na omlecie układamy świeże liście szpinaku, łososia, pomidory i całość posypujemy koperkiem i startym serem. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem

Kuchnia Bon Appetit
BIAŁKOWY OMLET NA SŁODKO 120

słodko jak i w wersji wytrawnej. U mnie dziś wersja na słodko, ale już niedługo pojawi się wersja wytrawna :) Składniki na jeden omlet (patelnia bądź forma średnicy około 22 cm): * 300 g białek jaj * 30 g mąki pszennej * szczypta soli * pół łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam  Skworcu ) *olej kokosowy do posmarowania patelni Dodatki: * masło czekoladowe typu(...)Nutella * truskawki * borówki * płatki migdałów (użyłam  Skworcu )  Wykonanie: Białka jaj ubić na sztywną pianę (przed ubijaniem dodać szczyptę soli). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do ubitej piany. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Patelnię (tylko taką, którą można włożyć do piekarnika, jeśli takiej nie posiadacie można użyć formy do pieczenia ciasta) wysmarować olejem

Zrób to smacznie
Omlet cynamonowo-bananowy bez mąki z kremem i owocami 110

Przepyszny omlet cynamonowy bez dodatku mąki i tłuszczu. W wersji ekspresowej, bo bez ubijania białek - wystarczy zmiksować wszystkie składniki, wylać na patelnię i poczekać, aż ciasto się usmaży :) Zamiast mąki użyłam łyżki mielonych orzechów włoskich i połowy banana, dzięki, któremu omlet jest wilgotny. Jako dodatki podałam owoce oraz pyszny, aksamitny krem z twarożku. Śniadanie idealne na odmianę

Chocolate Muffin Blog
Puszysty omlet cesarski (Kaiserschmarrn) 189

Pyszny i puszysty omlet na słodko, idealny zarówno na leniwe śniadanie jak i do kawy na podwieczorek. Przysmak kuchni austriackiej. Można podawać z cukrem pudrem, prażonymi jabłkami, powidłami śliwkowymi, bitą śmietaną itd. Mi najlepiej smakuje z powidłami albo z rodzynkami i odrobiną cukru pudru. Składniki na 4 porcje:  350 ml mleka  150 g mąki  3 jajka(...)ubić z solą i cukrem na sztywną pianę.  Żółtka, mleko i mąkę zmiksować.  Masę z żółtkami delikatnie wymieszać szpatułką z białkami.  Na patelni rozpuścić i rozgrzać masło klarowane.  Następnie smażyć omlety na złocisty kolor z obu stron na niewielkim ogniu, pod koniec smażenia rozerwać omlety szpatułkami na małe kawałki.  Smacznego

Ze smakiem i z pasją