ogórki - 26028 przepisów (strona:969/1736)

Buddha bowl z fasolką szparagową, falafelem i sosem tahini 96

składników. Zasada jest prosta - 1/4 to produkty zbożowe, 1/4 produkty białkowe, 1/2 warzywa i dodatki. Składniki (na 2 porcje): 60 g kaszy bulgur, 200 g zielonej fasolki szparagowej, 1 ogórek, 1 pomidor, 4 rzodkiewki, 2 garście mixu sałat, 1/2 małej czerwonej cebuli, 2 gałązki natki pietruszki, 1 łyżeczka sezamu, 6 falafeli, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżeczki soli(...)oraz pół łyżeczki cukru, gotować przez około 15-20 minut. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Falafele usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju przez około 5 minut. Pomidora, ogórka oraz rzodkiewki pokroić w kawałki, cebulę w piórka. W miskach ułożyć sałatę, kaszę, pokrojone warzywa, ugotowaną fasolkę oraz usmażone falafele. Składniki sosu dokładnie wymieszać rozcieńczając go wodą aby uzyskać odpowiednią

Moja kraina smaków
Makaron z tofu w sosie słodko-pikantnym 78

kawałek świeżego imbiru 3-4 dymki 1/3 szklanki sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego świeżo mielony pieprz szczypta płatków chilii 1 ogórek 4 rzodkiewki świeża kolendra 1 limonka Kroki Wyjmij tofu z opakowania i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Tofu pokrój w 2-3 cm kostkę. Pokrój dymkę – rozdziel część zieloną(...)płatków chilli, zieloną część dymki i wymieszaj, aż sos dokładnie oblepi cały makaron. Dodaj tofu i smaż przez 1 minutę. Zdejmij z ognia i ułóż na wierzchu cienko pokrojonego ogórka i rzodkiewki. Posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z limonką. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie

Na-talerzu.pl
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą 73

MOZZARELLĄ Składniki filet z kurczaka – 500 g mozzarella mini – 250 g sałata lodowa – 1/2 główki pomidorki koktajlowe – 10 sztuk czarne oliwki – 1/2 słoika ogórek świeży – 1 sztuka cebula – 1 sztuka rzodkiewka – pęczek przyprawa do kurczaka papryka słodka sól pieprz Sos: oliwa z oliwek – 3 łyżki sok z cytryny – 1 łyżka(...)Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy przyprawy i smażymy na złoty kolor na odrobinie oleju. 2. Mozzarellę odcedzamy z wody, rzodkiewkę oraz oliwki kroimy w cienkie plasterki. 3. Ogórka obieramy i kroimy w półplasterki, cebulę w piórka. 4. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki. 5. Przygotowane składniki na sałatkę przekładamy do salaterki. 6. Składniki

Alle Dobre!
Sałatka z młodymi ziemniakami i jajkiem 98

sycąca i smaczna. Jajko z powodzeniem zastąpi mięso. Warto korzystać z młodych zimniaków, bo nadają potrawą ciekawego smaku. Takich wersji sałatki z ziemniakami można zrobić więcej. Pomidor można zastąpić ogórkami gruntowymi, a w jeszcze innej wersji można się pokusić o zastąpienie miksu sałat ugotowaną młodą kapustą. Sos można zrobić łagodny lub bardziej pikantny. Składniki na 2 porcje. SKŁADNIKI

Passions hobbies life
Hot dog cebulowo ogórkowy 78

bułka paluch – 2 szt parówka – 2 szt cebula majonez ogórek keczup  Bułkę naciąć wzdłuż ,ale nie do końca, podgrzać w mikrofali albo piekarniku, posmarować majonezem, układamy cieniutkie talarki cebulki i ogórka,, układamy gorącą parówkę, polewamy keczupem i majonezem

przepisy- Milki
Pulpeciki Drobiowe W Sosie Pieczarkowym 71

czasie upałów w mojej kuchni królują młode ziemniaczki, zsiadłe mleko, kefir, mizeria czy ogórki małosolne dlatego mniej jest wymyślnych przepisów. Moja kuchnia w trakcie już nie dużego upału na dworze nagrzewa się do ponad 30 stopni więc nie ma przyjemności z gotowania ale gdy tylko jest chłodniej i jest trochę czasu to staram się przygotować coś innego. Zatem zapraszam

Gotowanie...to proste !
Sałatka na bazie kapusty pekińskiej z serem gouda i sosem czosnkowym 75

Szybko ,prosto i smacznie. Serdecznie zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka na bazie kapusty pekińskiej- składniki: pół główki niedużej kapusty pekińskiej pół puszki kukurydzy pół puszki groszku konserwowego 1 nieduży ogórek zielony 1 papryka 100 g sera gouda 1 nieduża marchewka kilka pomidorków cherry sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany kwaśnej 18% pół(...)wymieszać wszystkie składniki na sos, Odstawić, aby smaki się przegryzły. Miękkie liście kapusty pekińskiej poszatkować. Przesypać do miski. Kukurydzę odsączyć i dodać do kapusty. Groszek również odsączyć i dodać . Ogórek kroimy w półplasterki i dodajemy do sałatki. Z papryki wydrążamy gniazdo i kroimy w drobniutką kosteczkę. Ser kroimy w drobną kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Małe pomidorki

Olcia gotuje!
Sałatka ryżowa z warzywami 150

Składniki: 100 g ryżu, u mnie brązowy 1/2 brokuła 1/2 puszki kukurydzy 2-3 ogórki gruntowe kilka kawałków papryki konserwowej jogurt naturalny majonez, u mnie go vege sól, pieprz Przygotowanie: Ryż … Czytaj dalej Sałatka ryżowa z warzywami

czarrna od kuchni
Mało znane warzywa egzotyczne 66

stanowiły ważny składnik polskiego jadłospisu, lecz dawniej nie znano warzyw egzotycznych i wciąż jedzono te same. W przeszłości najwięcej jadało się ziemniaków, kapusty, buraków, dyni, cebuli, marchwi, grochu, szczawiu, ogórków, pomidorów, sałaty. Dziś do naszej kuchni wprowadzamy mniej znane do tej pory w Polsce warzywa, bo chcemy sprawdzić ich smak. Na półkach sklepowych zaskakują nas swoim wyglądem

ProstePesto.pl
SAŁATKA Z MAKARONEM, TUŃCZYKIEM I ŻÓŁTYM SEREM 68

makaronem, tuńczykiem i żółtym serem : * 100 g makaronu świderki (waga przed gotowaniem) * 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 4 jajka * nieduży kawałek pory * pół zielonego ogórka świeżego * 150 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach * 3-4 łyżki majonezu * sól i pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić(...)kostkę. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kukurydzę konserwową i tuńczyka odsączyć z zalewy. Pory pokroić w pół plasterki, ogórka zielonego obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dać do miski, dodać żółty ser, wymieszać. Następnie dodać majonez, sól i pieprz czarny do smaku, ponownie dobrze wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby smaki się przegryzły

Zrób to smacznie
Najlepsze orzeźwiające napoje na upalne dni! 81

orzeźwiającego napoju na ciepłe dni. Do wykonania takiego koktajlu potrzebujemy jeden plaster melona, dwa pomarańcze, jedno średnie jabłuszko, jedną limonkę oraz trzy łodyżki mięty. Warzywny koktajl z jarmużu, zielonym ogórkiem i ananasem- rewelacyjnie sprawdzi się, gdy upał daje nam się we znaki, a my pragniemy orzeźwienia. Do wykonania koktajlu dla dwóch osób potrzebne są dwie garści świeżego jarmużu, trzy plastry(...)świeżego ananasa, jeden średniej wielkości ogórek gruntowy oraz sok z połowy cytryny i 100 ml wody. Pamiętajmy, że dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości wody jest niezwykle ważne, a podczas upałów należy dostarczać organizmowi większą ilość płynów niż zwykle. Artykuł Najlepsze orzeźwiające napoje na upalne dni! pochodzi z serwisu Przepis Kulinarny ProstePesto a jego autorem jest Paweł Clad

ProstePesto.pl
ŚNIADANIOWE WRAPY Z HUMMUSEM, TUŃCZYKIEM I ŚWIEŻYMI WARZYWAMI 101

ciecierzycy – 150 g * sałata roszponka * tuńczyk w oleju – 100 g * pomidor – 1 szt * rzodkiewka – 5 szt * pietruszka – 1 pęczek * szalotka – 1 szt * świeży ogórek – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Warzywa kroimy bardzo drobno w kosteczkę (pomidor, ogórek, rzodkiewka, cebula ). Wszystko razem dokładnie mieszamy z posiekanym tuńczykiem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Tortillę

Ostra na Słodko
smaczne kotlety ziemniaczano-serowe... 78

wszystko dokładnie wyrobić ręką. Formować podłużne, nie za grube kotlety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju, odkładać na ręcznik papierowy. Ogórki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym, czosnkiem granulowanym, koperkiem posiekanym i jogurtem - bardzo dobry pomysł na ziemniaki gotowane i ser żółty, takie kotlety smakują

W Mojej Kuchni Lubię
Orientalna sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem 70

Tego typu sałatka świetnie sprawdzi się na letni obiad.   2 porcje Filet z kurczaka 200 gramów makaron ryżowy 70 gramów 2 gałązki selera naciowego lub połowa ogórka zielonego 1 mała marchewka pół stronka papryki czerwonej lub żółtej Połowa czerwonej cebuli opcjonalnie kawałek papryczki chili kilka gałązek kolendry lub szczypiorku Marynata do kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka(...)minuty, następnie odcedzamy i studzimy. Kurczaka kroimy cienkie plasterki przekładamy do miski dodajemy składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Seler naciowy lub ogórka kroimy w cieniutkie plasterki. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni około 5 minut. Makaron mieszamy

Andzia Pichci