częściej gotuję bardziej syte obiady, takie jak na przykład ten gulasz z łopatki wieprzowej z cukinią i innymi sezonowymi warzywami. Do niego sycąca, pyszna kasza gryczana, a na zakąskę ogórek konserwowy lub kiszony, mniam! Nie ukrywam, że bardzo lubię takie obiady, zwłaszcza przygotowywać, bo praktycznie same robią się w jednym garnku (a w drugim kasza, ale też sama!:p), wystarczą(...)pietruszka 1 seler 1 mały por 1 średnia cukinia (u mnie żółto-zielona) sól i pieprz 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego lubczyku 2-3 szczypty chilli w proszku posiekana natka pietruszki Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W dużym garnku dobrze rozgrzać trochę oleju i wrzucić na niego mięso. Smażyć, aż odparuje płyn
Simply FoodKolorowa sałatka to bardzo szybki przepis z zeszytu mojej mamy i ma już dobre 15 lat. Pewnej sylwestrowej nocy (około 10 lat
KuchniaWeDwoje.plGulasz ten można zrobić z mięsa wołowego również. Ja lubię jagnięcinę, jak jest dobrze zrobiona to jest bardzo pyszna. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną
Kuchnia Pokoleńłyżkami wody. Mieszamy i dodajemy do masy – wyrabiamy całość (najlepiej dłonią) do połączenia. Próbujemy czy masa jest odpowiednio przyprawiona – jeśli jest potrzeba, dodajemy więcej sosu sojowego / pieprzu / chilli. Z masy formujemy 6 kotletów na kształt kotletów mielonych. Obtaczamy w Panierze z ciecierzycy, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron(...)oleju powinien lekko zgęstnieć. Nabierze on konsystencji śmietany, po schłodzeniu w lodówce. Jest świetny do wegańskiej mizerii, czy po prostu mieszanki sałat. U mnie na talerzu: sałata masłowa, pomidor, ogórek, rzodkiewka i pietruszka. Wpis we współpracy z marką Mamut - producentem Panieru z ciecierzycy, kukurydzianego i wielozbożowego Post Wegańskie kotlety z ciecierzycy (a’la mielone) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuKolorowa sałatka to bardzo szybki przepis z zeszytu mojej mamy i ma już dobre 15 lat. Pewnej sylwestrowej nocy (około 10 lat tamu) u mojej koleżanki
KuchniaWeDwoje.plnależy podsmażać krótko, na dużym ogniu - wówczas mięso pozostanie soczyste. Podsmażonego kurczaka przełożyć do garnka z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Zalać 500 ml zimnej wody. Dodać startą marchewkę, pokrojone ogórki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 30 minut. W razie potrzeby dolać wody. Łyżkę mąki rozrobić w zimnej wodzie (100 ml), wlać(...)gulaszu można wzbogacić o podsmażoną z pieczarkami paprykę, starte na tarce pietruszkę czy seler, lub o kukurydzę. Gulasz można dodatkowo doprawić koncentratem pomidorowym, sosem sojowym lub pikantnym sosem z chilli. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaNajlepsze oczywiście są zaraz po przygotowaniu. Ciasto jest, wtedy chrupie, natomiast po przestygnięciu ciasto troszkę mięknie, ale i tak są świetne. Proponuję podać do nich sos majonezowy z kiszonymi ogórkami, sos tatarski lub majonez wymieszany z ketchupem. Do zestawu proponuję podać sałatkę Coleslaw, która wspaniale pasuje! Proste, szybkie sycące danie idealne na wieczór z przyjaciółmi, polecam. Print Krewetki(...)też będą ok! 140 g mąki + kilka łyżek do obtoczenia krewetek 150 ml zimnego piwa może będzie potrzeba go troszkę więcej do 200 ml 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki chilli odrobina pieprzu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oleju tyle, aby w garnku czy patelni w której będziecie smażyć było około 4 - 5 cm Instructions Do miseczki wsypać mąkę, sól, proszek
SprawdzonaKuchnia.plgazpacho jest dość czosnkowe) 4 łyżki octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 kromki białego chleba bez skórki sól, pieprz do przybrania: drobno pokrojone 1/2 ogórka, 1/2 czerwonej cebuli lub 2 cebulki dymki, 1/2 zielonej papryki Przygotowanie: Chleb podsusz przez 5-7 min. w rozgrzanym piekarniku. Uważaj, aby nie zbrązowiał. Pokrusz go na mniejsze kawałki. Pomidory(...)posyp posiekanymi warzywami. Możesz wrzucić do każdej miseczki z gazpacho kostkę lodu. Przepis na gazpacho andaluz dodaję do swojej akcji ¡Viva España!: Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwaform-2709473 .row-form").hide()} Szukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do: Azjatycki pieczony kalafior Azjatycki makaron z kurczakiem i grzybami Azjatycka sałatka z ogórków Azjatyckie żeberka Azjatyckie pulpeciki z indyka Pad thai z tofu Smażony makaron z wołowiną Makaron stir fry z krewetkami Kurczak w cieście kokosowym Tofu zmieniające życie Tajska zupa(...)azjatycki makaron) – 2 łyżki oleju – 60 ml sosu sojowego – 4-5 łyżek sosu Sriracha lub podobnego – 400 g obranych krewetek (najlepiej średniej wielkości) – 2 szalotki – 1/2 chilli – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej – szczypior dymki do podania – sezam do podania Przygotowanie : Ryż lub makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój warzywa
nietylkopasta.pljQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zapraszam do innych moich przepisów na pyszne azjatyckie dania: Azjatycka sałatka z ogórków Azjatyckie żeberka Azjatyckie pulpeciki z indyka Stir fry z fasolką i tofu Zielone curry z kalafiorem i brokułem Żółte curry z kurczakiem Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną Czerwone curry(...)soli – świeżo zmielony biały lub czarny pieprz – 10 szklanek wody – ¼ szklanki octu ryżowego – ¼ szklanki sosu sojowego – 2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżeczka pasty chilli (opcjonalnie) – 300 g makaronu typu ramen – 1 średnia marchewka – do podania olej chilli lub płatki chilli – do podania czarny sezam PRZYGOTOWANIE: Do garnka dodaj kurczaka, czosnek
nietylkopasta.plpierogi z indykiem lub kurczakiem Stir fry z fasolką i tofu Zielone curry z kalafiorem i brokułem Żółte curry z kurczakiem Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną Azjatycka sałatka z ogórków Czerwone curry z kalafiora Azjatyckie pulpeciki z indyka Pad thai z tofu Makaron smażony z kurczakiem Ryż z kalafiora Zielone curry z warzywami Tofu teriyaki Nasi Goreng z kalafiorem(...)sojowego ciemnego lub 150 ml jasnego – 3 łyżki miodu – 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i 2 cm imbiru startego na tarce (możesz zastąpić gotową pastą czosnek, imbir, chilli) – pół szklanki wody – świeże kolendra lub posiekana dymka do posypania SKŁADNIKI SAŁATKA: – 200 g makaronu ryżowego cienkiego – 1 dymka – ½ czerwonej papryki, ½ żółtej papryki i ½ zielonej papryki
nietylkopasta.plPasta z orzechów włoskich i kolendry to podstawa gruzińskiej kuchni. Ma wiele zastosowań, ale najczęściej znajdziemy ją w roladkach bakłażanowych lub wymieszaną z pomidorami i ogórkiem. Zainspirowani Gotuj z Gruzinem , gruzińską pastę z orzechów włoskich i kolendry połączyliśmy z naszymi ukochanymi szparagami. Tym samym gruzińska sałatka ze szparagami na stałe zagościła w naszym wiosennym jadłospisie. Miłośnikom szparagów polecamy(...)listków kolendry - kilka listków natki pietruszki (opcjonalnie) - 0.5 łyżeczki mielonych nasion kozieradki (opcjonalnie) - 1 łyżeczka octu winnego - 1 łyżka oliwy lub ulubionego oleju - malutki kawałek papryczki chilli lub szczypta suszonej ostrej papryki (pasta nie ma być ostra, więc użyjmy dosłownie odrobinkę) - 2 łyżki wody - sól, pieprz (do smaku) Przygotowanie: 1) Na sporej patelni rozgrzewamy
Roślinożerni urlopowiczedodatkiem suszonych pomidorów jest do dziś moim ulubionym i najczęściej gości na moim stole. A gości bardzo często, bo świeży wiejski chlebek posmarowany domowym hummusem z piklowanym ogórkiem to jest to :) Muszę się Wam czymś pochwalić. W moje ręcę trafił ostatnio prawdziwy kumin z Maroko, uwierzcie mi, że nie ma porównania z tym dostępnym w naszych sklepach(...)suchej ciecierzycy 2 duże łyżki tahiny (można więcej) 1 duży ząbek czosnku 10 suszonych pomidorów w zalewie sok z 1/2 cytryny szczypta kuminu (do smaku) 1/2 łyżecki mielonych płatków chilli 1/2 szklanki lodowatej wody świeżozmielony pieprz sól morska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciecierzycę wsypać do niedużego rondelka i zalać wodą, tak aby przykryła całkowicie cieciorkę. Zostawić na całą noc do namoczenia. Ciecierzycę
DefinicjaSmakuMamy tu prostą sałatkę z makaronem, smażonym tofu i pysznym dressingiem. Całość smakuje genialnie, także śmiało polecam. Składniki (2 porcje): kostka tofu - 200 g, u mnie z dodatkiem chilli (Look Food) opakowanie miksu sałata, ok. 4 duże garście płatki drożdżowe do posypania (Look Food) 100-120 g makaronu (u mnie z czerwonej soczewicy) Marynata do tofu: 2 łyżeczki(...)patelni do zrumienienia, co chwilę mieszając. W międzyczasie ugotuj makaron i przygotuj dressing mieszając wszystkie wymienione składniki. Następnie na talerz wyłóż sałatę (możesz dodać też pomidory, ogórka czy paprykę), ułóż makaron i tofu oraz polej przygotowanym dressingiem
Zdrowie na języku :PTabbouleh lub tabbouli to wywodząca się z Libanu lekka sałatka złożona z dużej ilości natki pietruszki i odrobiny kaszy bulgur (a nie odwrotnie, jak błędnie serwują
Chilli Czosnek i Oliwa