konfiturze z cebuli – śledź w czosnku i majeranku – śledzie w kiszonych cytrynach – śledzie skandynawskie – przepis na ogórki kiszone – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań PIKANTNE ŚLEDZIE Z CHILLI I KOLENDRĄ Przygotowanie : 30 minut + moczenie śledzi Składniki: – 4-6 filetów śledziowe ala Matias (najlepiej moczonych w wodzie, a nie w oleju(...)sosu pikantnych korniszonów, ale jeśli takich nie masz możesz użyć, albo małych klasycznych korniszonów, albo ogórków konserwowych. Podałam Ci ilość po pokrojeniu, łatwiej wtedy ustalić ile korniszonów czy dużych ogórków pokroić. Oczywiście możesz dodać nieco więcej lub mniej Do miski dodaj ogórki, zeszkloną cebulę, ketchup oraz ocet balsamico. Z pęczka kolendry odłóż kilka listków do ozdoby
nietylkopasta.plmieszanki meksykańskiej puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ogórek korniszony pikantny 2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku 250 g makaronu tarty ser sól, pieprz Zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać wyciśnięty czosnek a następnie mięso mielone. Obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i ogórkami,dodać meksykańskie warzywa i pomidory z puszki.Gotowa
MarciochaKucharzyproponuję burger z tuńczyka z puszki, z dodatkiem płątków owsianych, obtoczony w sezamie. Do tego pasuje świetnie avocado i sos majonezowy, dodałam też czerwoną cebulę do zaostrzenia smaków i ogórka dla świeżości(...)chilli sól, pieprz do obtaczania: nasiona sezamu do smażenia: olej Do podania: bułki, avocado pokrojona cienko czerwona cebula 4 łyżki majonezu zmieszanego z sosem chilli ( zgodnie z indywidualną preferencą ostrości) ogórek Cebulę dymkę posiekać wraz ze sczypiorkiem. W robocie kuchennym rozdronić płatki owsiane, żeby przypominały grubą mąkę - przełożyć do miski. Dodać odsączonego tuńczyka i dymkę, sok z cytryny
Smaczny zeszytcebula 1 ząbek czosnku 6 dużych ogórków gruntowych 2 szklanki wywaru z warzyw 2 łyżki oliwy sól, pieprz szczypta chilli+ do podania: koperek, śmietana kwaśna,grzankiCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Ogórki obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek kroimy w plasterki(...)cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Ogórki wrzucamy na patelnię i chwilę podsmażamy. Ogórki i cebulę przekładamy do garnka, wlewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli i gotujemy 20 min. Całość miksujemy na gładką masę. Na koniec zabielamy kwaśną śmietana i posypujemy koperkiem i grzankami. Smacznego
My Culinary ArtDość pikantna, ale smaczna śledziowa sałatka :) Składniki : - 4 - 5 marynowanych filetów śledziowych( miałem takie z posypką chilli ), - 4 ugotowane ziemniaki, - 4 ogórki konserwowe, - dymka ze szczypiorem, - łyżka pikantnej musztardy, - 1 - 2 łyżki majonezu, - sól, pieprz. Wykonanie : Wszystkie składniki pokroić, wymieszać z majonezem i musztardą oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Przy użyciu zwykłych filetów marynowanych proponuję dodać trochę(...)płatków chilli lub świeżej papryczki. Smacznego
Przepisy Mikołajatakże jako dodatek do obiadu. Jest bardzo lekka i orzeźwiająca, więc sprawdzi się na nadchodzące cieplejsze dni. Składniki 100 g kaszy bulgur 2 ogórki zielone papryka czerwona 4-5 rzodkiewek 2 pomidory mała papryczka chilli cebula czerwona lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek pęczek szczypiorku spora garść natki pietruszki garść posiekanej mięty sok z połowy cytryny(...)tradycyjną sałatkę jarzynową). Z pomidorów najlepiej wcześniej usunąć pestki, aby sałatka nie była zbyt mokra. Można także zdjąć skórę (ale nie jest to konieczne). Z ogórka także warto wydrążyć miąższ przed pokrojeniem. Cebulę, chilli i czosnek bardzo drobno siekamy. Chilli pozbawiamy również pestek (chyba, że lubimy pikantne potrawy). Do miski wrzucamy ostudzoną kaszę oraz pokrojone warzywa i pestki słonecznika. Dodajemy
Analiza Smakuproponuję gotową sałatkę z glonów – goma wakame. Mango pokroić w drobną kostkę lub w cienką zapałkę - julienne Ogórka pokroić w julienne odrzucając gniazda nasienne. Chili posiekać, pestki odrzucić, no chyba że ktoś lubi ostrzejsze nuty. Do miseczki wlać sos sojowy, sos ostrygowy, chilli i porwane listki ziół. Mięso z polędwicy przyciąć tak, aby nadać mu formę „klocka” o wymiarach 3x3x7(...)talerzu ułożyć sałatkę goma wakame. Na glonach ułożyć mango i ogórka, posypać sezamem. Na wierzchu ułożyć mięso. Polać marynatą. Na mięsie ułożyć trochę mango i ogórka. Posypać sezamem. Można całość podwędzić. Składniki na 2 porcje: 200 g polędwicy wołowej, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu ostrygowego, chilli, kolendra lub bazylia, 1/2 mango, pół świeżego ogórka 1 łyżka sezamu – najlepiej
królestwo garówŚwiata Gdynia 2 papryczki chilli 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz 1. Ogórka obieramy i kroimy w plastry. Szczypiorek siekamy, papryczki chilli drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. 2. Robimy sos: sok z cytryny, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, sól i pieprz mieszamy ze sobą
Szefowa kuchnidrobnej tarce(opcjonalnie suszony imbir w proszku) 1 łyżka pieprzu syczuańskiego rozgniecionego w moździerzu 1 łyżka brązowego cukru Do przybrania: dymka sos sweet-chilli pieprz syczuański Jak przygotować sałatkę z kurczaka i ogórka? Piersi z kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać wodą, na tyle, aby przykryła mięso i warzywa. Dodać obraną i przekrojoną na pół cebulę, obrany(...)układać na indywidualnych talerzach. Kilka plastrów ogórka ułożyć na talerzu, na nim ułożyć pokrojoną w plastry pierś z kurczaka, na niej kolejne kilka plastrów ogórka. Wszystko polać sosem sezamowym, udekorować dymką i sosem sweet-chilli. Podawac na zimno. Smacznego
Codzienne Gotowaniepapryka czerwona 1 słoik ogórków konserwowych ( ok.6 szt) 1 puszka fasoli czerwonej 20 dag sera żółtego 3 łyżki majonezu sól pieprz mielona papryka chilli Kabanosy kroimy w małe krążki, paprykę i ogórki w drobną kostkę.Z ogórków odciskamy sok. Ser ścieramy na tarce lub kroimy również w drobną kostkę.Fasolę odsączamy i płuczemy.Wszystko razem łączymy. Doprawiamy(...)solą, pieprzem i odrobiną chilli. Dodajemy majonez
Olikowa kuchniacebuli 1 pomidor (bez skórki) 1/3 cukinii 1 marchewka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżka cytryny przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu, kolendra, mięta, pietruszka, chilli *opcjonalnie: pokruszona feta, papryka, ogórek Przygotowanie: Kaszę kuskus przekładamy do miski (pamiętajcie, że kasza podwoi swoją objętość!), zalewamy bulionem i odstawiamy na 10-15 minut. Miskę można przykryć folią aluminiową. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)przypalone, ani rozgotowane, mają myć chrupiące :) Gdy kuskus napęcznieje, dodajemy do niego chrupiące warzywa i przyprawiamy. Mamy bulion, więc nie przesadzajmy z solą :) łyżeczka kolendry, mięty, pietruszki i chilli doda kaszy świetnego aromatu i smaku. Na koniec dodajemy łyżeczki cytryny, wszystko mieszamy. Tabbouleh smakuje najlepiej po 1 godzinie chłodzenia w lodówce. Ja jednak nie miałam dziś czasu i podałam
Kitchens Alphabetmajówkowy piknik :) Składniki: kilka kromek pieczywa tostowego 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ok. 16 szt. cebulek marynowanych ok. 15 szt. zielonych oliwek 2 małe ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 1/4-1/2 łyżeczki chilli (w zależności jaką „ostrość” preferujecie) sól pieprz Wykonanie: Tuńczyka odsączamy z zalewy. Kiszone ogórki kroimy w ćwierć-plasterki. Cebulki marynowane siekamy na mniejsze kawałki. Oliwki
MyCookBook.pltego niezły bałagan . Poza tym trzeba by było siedzieć i myśleć z czym to się , te ogórki robiło , a tak „Ogórki Golden Eye ” , ach to te słodko-kwaśne , z kurkumą i chilli , o pięknym złotym kolorze Łatwej skojarzyć No dobra , tyle o genezie , nazwy ,a o samych ogórkach powiem tylko że na pewno różnią się(...)dużych cebul 1 opakowanie curry 3 opakowania, mielonej kurkumy 5 główek czosnku 2-3 opakowania , mielonego chilli ( lub papryki ostrej , jeśli mają być łagodniejsze ) 10 goździków 2,5 l wody 3 butelki octu 10 % 1 kg cukru 2 łyżki soli Ogórki myjemy , kroimy w poprzek , na plastry takiej grubości , jaką lubimy na kanapkach . Przekładamy do miski i zalewamy bardzo
Ogrodnik w podróżychilli 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka chrzanu (ze słoiczka) papryka mielona, słodka (opcjonalnie) A jak to zrobić: Łososia, ogórka, pieczarki oraz cebulkę ze szczypiorkiem, bardzo drobno pokroić. Doprawić chilli, pieprzem, sosem sojowym, chrzanem i oliwą. Bardzo dobrze wymieszać. Z wierzchu można go jeszcze posypać odrobiną mielonej, słodkiej papryki. Podawać z grzankami (moje przygotowałam
Kuchnia w opałachsalsą. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, koniecznie trzeba to nadrobić! Składniki: 12 placków kukurydzianych taco shells Salsa: 2 duże pomidory 1 żółta papryka 1 mała czerwona cebula ogórek konserwowy/ogórek konserwowy z chilli 1/2 pęczku pietruszki/kolendry sok z 1/2 cytryny/limonki 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Nadzienie mięsne: 1 łyżka oleju 500 g wołowego mięsa mielonego 200 - 300g(...)granulowany, cebula suszona lub granulowana, sól, oregano) szczypta cukru Dodatki: śmietana 18% Przygotowanie: Salsa: Pomidory spażyć, zdjąć skórkę i usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Paprykę, cebulę i ogórka pokroić w taką samą kostkę, jak pomidory. Pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem i polać sosem (sok z cytryny+oliwa+sól+pieprz). Nadzienie mięsne: Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso
Malinowo w kuchni