nieco swój ostry smak i kolor, ale zyskują wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Pożyteczne bakterie sprawiają, że domowe kiszonki, takie jak kiszone rzodkiewki, młoda kapusta kiszona czy kimchi z ogórków korzystnie wpływają na trawienie i podnoszą ogólną odporność organizmu. Jeśli chcesz przyśpieszyć proces fermentacji rzodkiewek możesz wykorzystać do tego pakowarkę i pojemniki lub woreczki próżniowe albo(...)ziarenek czarnego pieprzu 1 mały liść laurowy, opcjonalnie 1 bardzo małe ziarenko suszonej ciecierzycy na 1 kg rzodkiewek, opcjonalnie do kiszonych rzodkiewek możesz także dodać: 1 łyżeczkę chili w płatkach albo pół papryczki chili drobno posiekanej około 1 cm kawałek imbiru pokrojonego w cienkie plasterki albo 1-2 baldachy kopru. Przepis na kiszone rzodkiewki 1. W bardzo
Cztery Fajerymiałam tylko pół) 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta mielonego kminu rzymskiego kilka płatków suszonego chili Przygotowanie: Awokado rozdrabniamy w misce widelcem. Dodajemy jogurt oraz majonez. Doprawiamy rozgniecionym lub drobno posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, chilli i kminem rzymskim. Kurczak: pojedyncze piersi kurczaka(...)godziny. Smażymy na złoty kolor. Pity nacinamy z jednej strony, w środku smarujemy dipem, nakładamy kurczaka i ulubione dodatki ( u mnie to co miałam, czyli szpinak, papryka, ogórek i ciecierzyca
bistro mamalekko majerankiem, z dodatkiem plastra jabłka) - 75g masła - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - czosnek suszony - chili, sól, pieprz Usmażone wątróbki wraz z cebulą, stopionym masłem oraz przyprawami (tymiankiem, suszonym czosnkiem, chili- daję z młynka, świeżo mielonym pieprzem oraz solą) zblendować ręcznym blenderem na gładką masę. Doprawić jeszcze ewentualnie do smaku (nie solę wątróbek w trakcie smażenia, dlatego sól trzeba dopasować(...)podaniem, wówczas będzie bardziej smarowne, prosto z lodówki jest dość zbite (masło), ale i tak pyszne. Można do masy dodać trochę rosołu, będzie luźniejsza... Można podawać z dodatkiem konfitury, ogórka, pomidora lub dowolnie. Smacznego
Smaczne Zdrowevotes ) Indyjska sałatka ziemniaczana z kalafiorem i nasturcją Indyjska sałatka z kalafiorem, to niezwykła propozycja. Smakowicie wygląda, a do tego zaskakuje. Zazwyczaj ziemniaczane sałatki, łączymy z ogórkiem, jajkiem itp. tradycyjnie Tutaj jest inaczej, gotowany w aromatycznej kurkumie kalafior, miękkie ziemniaki i chrupiące warzywa. Całość podkreślona trybulą, pietruszką…no i curry. Pyszności Moi chłopcy, są nią zachwyceni, więc ostatnio, często(...)wielkości, gotowane marchewki 1 duża czerwona cebula 1 średniej wielkości, czerwona papryka 1 mała zielona papryka 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu 3 łyżeczki curry chili do smaku 1 łyżka cukru lub miodu sól do smaku mały pęczek trybuli mały pęczek natki pietruszki 8-10 listków nasturcji Wszystkie warzywa pokrój w malutką, zgrabną kostkę, mniej więcej
Ogrodnik w podróżyszynka wieprzowa) 1/2cebuli drobno posiekanej sól, pieprz 2 łyżki mieszanki garam masala (używam przyprawy Prymat Bombay Masala) 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 świeżej papryczki chili, olej Dodatki: · sałata lodowa · pomidor · cebulka dymka(...)instrukcją na opakowaniu. Ja smaruję je delikatnie woda i wkładam do piekarnika nadzianego do 200 stopni na 4-5 minut. do środka pit włóż rozdrobnione kotlety, sałatę, pomidora, ogórka, cebulę i polej sosem jogurtowo-czosnkowym. Przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z resztą składników. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajemy trochę soku z cytryny. Odcinamy od jeszcze
Mania Gotowaniaprzecież pastę jajeczną. Zastanawiałam się nad dodatkami. Majonez, to wiadomo. I wiadomo jaki. Ale co dalej? Przypomniałam sobie przepis na guacamole i postanowiłam trochę się nim zasugerować. Chciałam dodać chili, nie dałam, ze względu na Tolę. A na bank pasta byłaby dużo lepsza. Pomidory? Jakoś średnio. Nie wyobrażam sobie dodawać do pasty jajecznej świeżego pomidora. Spokojnie można położyć(...)napompowane powietrzem, są konkretne, chrupiące. Takie pieczywo kojarzy mi się z latami 90. Jeżeli macie ochotę na pastę jajeczną o nieco innym klimacie, zróbcie ją z awokado. I z chili. Smacznego. Składniki: 4 jajka 1 dojrzałe awokado czubata łyżka majonezu czubata łyżka jogurtu naturalnego parę kropel cytryny 1 mały ząbek czosnku pół małej czerwonej cebuli pół małego pęczka szczypiorku
Kardamonovyprzecież pastę jajeczną. Zastanawiałam się nad dodatkami. Majonez, to wiadomo. I wiadomo jaki. Ale co dalej? Przypomniałam sobie przepis na guacamole i postanowiłam trochę się nim zasugerować. Chciałam dodać chili, nie dałam, ze względu na Tolę. A na bank pasta byłaby dużo lepsza. Pomidory? Jakoś średnio. Nie wyobrażam sobie dodawać do pasty jajecznej świeżego pomidora. Spokojnie można położyć(...)napompowane powietrzem, są konkretne, chrupiące. Takie pieczywo kojarzy mi się z latami 90. Jeżeli macie ochotę na pastę jajeczną o nieco innym klimacie, zróbcie ją z awokado. I z chili. Smacznego. Składniki: 4 jajka 1 dojrzałe awokado czubata łyżka majonezu czubata łyżka jogurtu naturalnego parę kropel cytryny 1 mały ząbek czosnku pół małej czerwonej cebuli pół małego pęczka szczypiorku
KardamonovyPrzygotowywanie i jedzenie kimchi jest tak bardzo popularne, że gospodynie robią go bardzo dużo i przechowują w oddzielnych lodówkach, gdyż ma intensywny zapach. Specyficzny zapach tworzy połączenie czosnku, cebuli, chili i sosu rybnego, które dodatkowo kiszą kapustę pekińską. Oglądałam kiedyś w programie podróżniczo-kulinarnym, że koreańska gospodyni oprócz specjalnych lodówek do przechowywania kimchi, miała nawet specjalne pomieszczenie. Na pewno zapach(...)kimchi jest w wersji dostosowanej do posiadanych akurat składników. W Korei do kimchi wykorzystuje się specjalny rodzaj ostrej papryki i koreańską rzepę. U mnie kapusta pekińska jest z chili i jabłkiem, które przyspiesza fermentację i zastępuje cukier. Kapustę można tylko porozrywać na mniejsze kawałki, ja jednak dość drobno pokroiłam, aby szybciej puściła soki i się ukisiła. Liczba porcji: 4 Czas
Kuchcik gotujeMoja rodzina uwielbia sałatki, więc co rusz muszę wymyślać coś nowego :) Dzisiaj zrobiłam taką z uszkami z dodatkiem kukurydzy i czerwonej fasoli od firmy Bonduelle oraz
Sama słodycz i szczypta chiliwydaje mi się, że udka są smaczniejsze i bardziej soczyste. Bardzo smaczne, dodatek curry powoduje, że smak pomidorów zostaje lekko przełamany orientalną nutą. Można pokusić się o dodanie odrobiny chili lub kolendry - to już kwesta gustu. Nam bardzo posmakował sos pomidorowy z curry. 4 udka z kurczaka Sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu 3 łyżki oleju 3 łyżeczki(...)godz. w 180 stopniach. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą kuskus. Kurczak w sosie pomidorowym z curry zamarynowany, przed włożeniem do piekarnika Nasza propozycja podania - z ziemniakami i ogórkami po żydowsku Pysznie podpieczona skórka i delikatny, rozpływający się w ustach środek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedań serwowanych przez 5 food tracków i połączyć je z winem. Zadanie mieliśmy ułatwione gdyż propozycje połączeń czekały. Próbowałam następujących dań: Set mango (25 zł) z „różowej krewetki”-krewetki + chili + czosnek + szalotka + sok z limonki i pomarańczy + mango + kolendra. Krewetki dobrze przygotowane, mango mało słodkie przez co całe danie miało inny od oczekiwanego smak. Spodziewałam się słodyczy, której(...)konfitura z czerwonej cebuli, pomidor, kiszony ogórek, sos chrzanowy, mix sałat z car city burger. Tak jak nie jadam z burgerów, tak ten był naprawdę dobry. Przyjemnie "przypalony" boczek, mięso dobrze usmażone, soczyste, sosu akurat, sałata krucha i tylko ten ogórek... mógłby być troszkę lepszy. Przypomniało mi się dlaczego nie lubię kiszonych ogórków.... Do burgera – piłam Château
królestwo garówSkładniki : 60 dag wątróbki wieprzowej 60 dag tłustego, surowego boczku 2-3 jajka 1 duża cebula mały pęczek szczypiorku lub koperku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka chili, majeranek, 2 ząbki czosnku dodatkowo mleko, smalec do smażenia, bulion Przygotowanie: Wątróbkę moczyć przez ok.30 min. w mleku, pokroić cebulę i osączoną wątróbkę również Boczek zmielić Wątróbkę i cebulę przesmażyć(...)piekarnika, piec ok. 50 min. Po wystudzeniu wyjąć pieczeń z foremki. Moje uwagi: Surowy boczek mielić na grubszych oczkach, a wątróbkę na małych. Przypominam, że nastała pora przygotowywania ogórków małosolnych do szybkiego użycia. Mnie smakują po 3 dniach
Proste Potrawyremoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany(...)białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka
Kulinarne przygody Gatityremoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany(...)białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka
Kulinarne przygody Gatitywystudzenia. Sos najlepszy jest na drugi dzień. Jednak z powodzeniem można go podawać po przestudzeniu do temperatury pokojowej. Domowy ketchup: 500 ml pasty pomidorowej 1 cebula 1 mała papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego) 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka nasion gorczycy ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki suszonej bazylii(...)gładko. Odstaw do wystudzenia. Dip jogurtowo-serowy z kolendrą: 1 szklanka jogurtu greckiego 100 g białego sera 2 ząbki czosnku mały pęczek kolendry (ewentualnie natki pietruszki) 1/2 zielonego ogórka Ogórka obierz i zetrzyj na tartce zaś czosnek i kolendrę drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj, aż powstanie
Food Squaretarty bōłki [14] 1 cebula 1 zōmbek czosku [15] 6 łeżek soku ze citrōłny [16] 4 łeżki oliwy 2 łeżki łoctu [17] winnego 2-3 łeżki tequili trocha chili- mogecie [18] sie wciepnōńć [19] pō [20] suszōnyj, ale dejcie pozōr, [21] bo joł [22] wciep jedna małoł [23] i to bōło tak łostre, [24] że żech niy wiedzioł(...)dać uwarzōne jajco. [32] Smacznego [1] powiedzieć [2] kreska [3] bardziej [4] gorących potrawach [5] chłodna [6] ją [7] szybko [8] zostawić [9] porządnie [10] pomidorów [11] ogórek [12] ogrodu [13] łyżek [14] tartej bułka [15] ząbek czosnku [16] cytryny [17] octu [18] możecie [19] wrzucić [20] pół [21] uważajcie [22] ja [23] jedną małą [24] było
Chop w kuchniwszelakiej pasty, niemniej bardzo ciekawa i smaczna. Kiszone warzywa, jak wszyscy doskonale wiemy są w naszej kuchni standardem jednak zazwyczaj ograniczamy się do najbardziej typowych, jak kapusta czy ogórki. Ja natomiast zaproponuję tym razem kiszoną kalarepę, która nie tylko jest przepyszna ale dzięki temu, że zachowuje jędrność i właściwą sobie teksturę stanowi świetny materiał na wszelakiego rodzaju sałatki(...)kiszenia solanki). Możemy poprzestać na ukiszeniu samej kalarepy ale można też zastosować wszelakie dodatki, podobnie jak robi się to w przypadku kiszonej kapusty – sam testowałem marchew, żurawinę czy płatki chili. Po odstaniu, zasoloną kalarepę mieszamy raz jeszcze i mocno wygniatamy tak, by puściła sok. Następnie przekładamy ją do słoików, mocno ubijając i zalewamy do pełna odciśniętym sokiem. Słoiki zamykamy
Pasta Po Polsku