ogórki włoskie - 500 przepisów (strona:3/34)

Tarator – orzeźwiający chłodnik ogórkowy 201

Ogórki dokładnie myjemy – najlepiej najpierw wrzucić je do garnka z zimną wodą, gdzie odlepi się z nich cały piasek, następnie umyć pod bieżącą wodą. Osuszamy je, jednego ogórka kroimy w drobną kostkę, z pestkami. Posłuży później do dekoracji więc odkładamy go do osobnej miseczki. Resztę ogórków przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki – odrzucamy je. Pokrojone ogórki(...)dokładnie miksujemy. Przelewamy gotowy chłodnik do garnka i schładzamy mocno w lodówce. Jako zupę, przed drugim daniem, podajemy tarator w głębokich talerzach – z kleksem jogurtu, posypany pokrojonym ogórkiem, siekanymi orzechami włoskimi i ziołami, skropiony oliwą. Możecie też podać tarator na letniej imprezie, jako „czekadełko”, czyli ‘amuche buche’ – w bardziej wysublimowanej wersji – pomyślcie o podaniu go na kruszonym lodzie

Karo in the Kitchen
Paluchy z kurczaka panierowane w ziarnach 171

czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 duże jajo 1 łyżka oliwy z oliwy 1 szklanka mieszanych ziaren (słonecznik, dynia, len) 1 szklanka jogurtu 1/2 ogórka zielonego 1/2 fenkułu (kopru włoskiego) pieprz grubo zmielony Piersi kroimy wzdłuż w wąskie paluchy. Czosnek przeciskamy przez praskę, połową nacieramy mięso (resztę zostawiamy jako dodatek do sosu). Odstawiamy na 15 minut. Mieszamy(...)piekarnika. Pieczemy około 15 minut w zależności od grubości mięsa. Myjemy ogórek i fenkuł. Ścieramy go w dużą łezkę. Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Mieszamy. Rumiane paluchy podajemy z sosem jogurtowym z ogórkiem i fenkułem. Jeśli nie mamy kopru włoskiego możemy zastąpić go posiekanym koperkiem

Gotuj Sam!
Lekka sałatka z jajkiem i roszponką 128

maksymalnie 15 minut, a jej bogaty smak, przełamany chrupiącymi orzechami sprawi, że zasmakuje nie tylko osobom dbającym o dietę. Składniki: (na 2 porcje) 200g roszponki pól szklanki orzechów włoskich 2 jajka ogórek wężowy kilka dużych rzodkiewek czarnuszka oliwa z oliwek sos sałatkowy ziołowy Sposób przygotowania: Roszponkę, ogórka i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Ogórka obieramy wzdłuż

Pyry na Gaz
Sałatka z selerem naciowym 115

warzyw, a ta sałatka taka właśnie jest. Polecam, zasmakuje. WIOSENNA SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM Składniki: 3-4 gałązki selera naciowego kilka rzodkiewek 1/2 sporej wielkości jabłka 1/2 świeżego ogórka garść orzechów włoskich derssing: 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 plastra cytryny sól i pieprz Przygotowanie:  Wszystkie warzywa kroimy w grubsze plasterki, jabłko w niewielka kostkę. Orzechy siekamy

Bon appetit mon amie
KANAPKA ZE SMAŻONYMI ZIELONYMI WARZYWAMI 179

śniadaniowa. Sycąca, a jednocześnie lekka i zdrowa. Miłe rozpoczęcie dnia…   Potrzebne: 1 jabłko 3 kawałki selera naciowego 1 zielona papryka 3 cebulki szalotki pół fenkuła (kopru włoskiego) 4 mini ogórki garść natki pietruszki kremowy biały serek (ja użyłem serek Twój Smak z Piątnicy) nasiona czarnego sezamu... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Kaszotto z karkówką i warzywami 211

nawinie", na dodatek proste i szybkie w przygotowaniu...a, że smaczne, tego już pisać nie musimy ;) Składniki 300 g karkówki 100 g kaszy kryczanej 1/2 główki małej kapusty włoskiej 3-4 ogórki kiszone 1 szt papryki żółtej 2 duże pomidory 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 pęczek natki pietruszki bulion warzywny (ok 300 ml) sól, pieprz Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Sałatka z tuńczyka 200

się do mojej smacznej sałatki z tuńczyka! Składniki: 2 opakowania tuńczyka w sosie własnym - po odsączeniu 2x 120 g 2 średnie pomidory 2 ogórki małosolne 1 cebula 2 suszone pomidory 120 g serka typu włoskiego Capri(...)jajka ugotowane na twardo 200 g kukurydzy sól, pieprz 2 łyżki majonezu Przygotowanie sałatki: Tuńczyka odsączam, układam w misce z pokrojonymi w drobną kostkę: cebulą, pomidorami, ogórkami, suszonymi pomidorami, serkiem typu włoskiego oraz jajkami. Dodaję kukurydzę, doprawiam solą, pieprzem oraz majonezem. Gotowe! Podaję z bagietką, pełnoziarnistym pieczywem, tostami. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Tradycyjne ogórki konserwowe 81

Ogórki konserwowe jest to produkt spożywczy, który otrzymuje się dzięki marynowaniu i wekowaniu ogórków w zalewie, która składa się z wody, octu, cukru i soli kuchennej. Do słoików lub zalewy dodaje się różne przyprawy m. in.: liście laurowe, ziele angielskie, pieprzu, baldachy kopru, nasiona gorczycy czy marchew. Do przyprawiania ogórków kiedyś używano również kopru włoskiego, majeranku

ProstePesto.pl
SAŁATKA Z BURAKIEM I GRUSZKĄ 131

Orzechy włoskie - 1 łyżka SOS: 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE: Buraka , gruszkę i ogórka kroimy w plasterki , posypujemy ,  orzechami włoskimi , listkami świeżej bazylii . W miseczce mieszamy wszystkie składniki  sosu , doprawiamy solą i pieprzem :D SMACZNEGO

Marcepanowa kuchnia
Chrupiące ogórki greckie 102

Zdrowa i błyskawiczna przekąska z ogórków gruntowych i jogurtu greckiego. Chrupiące ogórki z chrupiącymi orzechami i gęstym, aksamitnym jogurtem tworzą bardzo ciekawe połączenie smakowe. Dla mnie idealne na lekką, dietetyczną kolację. Może to być również dodatek do obiadu lub przekąska między głównymi posiłkami. Zamiast sezamu czarnego można użyć zwykły jasny(...)orzechów włoskich • szczypta czarnego sezamu • sól do smaku Wykonanie: • Ogórki obrać ze skórki, obciąć końce i przekroić wzdłuż na pół. Posypać lekko solą. • Na każdą połówkę ogórka nałozyć gęsty jogurt grecki. • Posypać pokruszonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałowymi i czarnym sezamem. • Po wierzchu delikatnie posolić

To co kocham
Caprese & caprese – Angie gotuje – odc. 5 138

filmik, w którym chciałabym Wam przedstawić caprese w dwóch wersjach – tradycyjnej na zimno i odlecianej, bo na ciepło i do tego w ogórkach! Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie? Sałatka caprese to włoskie danie, niskowęglowodanowa przekąska, która świetnie się sprawdzi zarówno jako starter, jak i jako lekka kolacja. Polecam je szczególnie diabetykom, którzy zwracają uwagę na ilość węglowodanów(...)wariacja na temat caprese. Pewnie się zdziwicie, że na ciepło i że zapiekana w ogórkach. Uwielbiam takie eksperymenty, tym bardziej jeśli są udane i później mogę się z Wami podzielić efektami moich kulinarnych poczynań. Caprese zapiekane w ogórkach Składniki na 2 porcje : 6 ogórków 1 kulka mozzarelli 12 pomidorków cherry domowe pesto bazyliowe – 1/2 pęczka natki

Dietolog
Mini roladki – szybka przekąska na karnawał ... i nie tylko! 167

aromatyczne szczypiorkowe smarowidło, którym wypełnimy roladę.Posłuży ona również za lepiszcz całości. Przepis na pastę znajdziecie  POD TYM LINKIEM . A oto składniki na mini roladki szynka włoska  HAŃDEREK papryka konserwowa ogórek konserwowy pasta szczypiorkowa z fetą , przepis  W TYM MIEJSCU czarne oliwki opcjonalnie listki szpinaku szczypiorek ( do pasty i do wiązania roladek ) Najpierw przygotuj składniki. Usuń skórkę

Z Kuchni Do Kuchni
Pasta z tuńczyka i jajek 305

Pasta z tuńczyka i jajek: 4 duże lub 5 małych jaj 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g) 1 cebula szalotka (można zastąpić szczypiorkiem) 2 ogórki kiszone 2 czubate łyżki orzechów włoskich 2 łyżki majonezu light lub kremowego serka 1 łyżeczka musztardy dijon (ewentualnie łyżka soku z cytryny) 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki (można także zrobić w wersji(...)ostrej) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jajka gotujemy na twardo. Ogórki kroimy w małą kostkę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Do malaksera wrzucamy orzechy włoskie oraz pokrojoną na mniejsze części szalotkę i pulsacyjnie miksujemy, aż kawałki będą drobne. Dodajemy obrane jajka i odsączonego tuńczyka. Ponownie pulsacyjnie miksujemy przez

Poezja smaku
Ogórki małosolne 164

Każdy ma swój sposób na ogórki małosolne, ja również go mam. A że uwielbiamy w domu takie ogóreczki robię je bardzo często gdy tylko pojawią się ogórki gruntowe. Ogórki małosolne Składniki: - 2 kg ogórków gruntowych - 4 gałązki kopru włoskiego  - 15 cm korzenia chrzanu - 6 ząbków czosnku - sól kamienna  - woda Przygotowanie: Ogórki zalewamy zimną

Kulinarne życie
Wiosenna sałatka z kaszy jaglanej 143

duży Awokado – 1 sztuka Seler naciowy – 2 łodygi Orzechy włoskie – 40g Olej z orzechów włoskich – 3 łyżki Sól, pieprz Koperek Sok z ½ cytryny Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie z 1 łyżką oleju z orzechów włoskich.  Gdy kasza przestygnie dodać do niej pokrojonego ogórka, seler naciowy i awokado. Całość skropić obficie sokiem z cytryny

Kuchnia Bon Appetit