 PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ 681
PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ 681łyżki gęstej śmietany 25 dag małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżki keczupu szklanka majonezu 1/2 szklanki śmietany musztarda sól cukier pieprz zielenina, pomidor, ogórek orzechy włoskie itp. do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na oliwie, gdy się zeszkli, dodajemy cienko(...)jajek ("z czubkiem"), układamy na udekorowanym półmisku. Przygotowujemy sos : majonez łączymy ze śmietaną i roztartymi żółtkami, doprawiamy, polewamy jajka z obu stron, pozostawiając środek wolny, przybieramy cząstkami m pomidora, ogórka, zieleniną itp. 3) JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI SKŁADNIKI: 6 jajek ugotowanych na twardo szklanka pieczarek w naturalnej zalewie 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 2-3 pędy młodego czosnku łyżka gęstej, kwaśnej
Moja Książka Kucharska Wyciskarka Artnico – recenzja + FILM 264
Wyciskarka Artnico – recenzja + FILM 264prawie ze wszystkiego, w tym: ziół i zielonych warzyw liściastych (i te Wam najbardziej polecam), typu szpinak, jarmuż, pietruszka, mięta twardych warzyw i owoców typu marchewka czy burak ogórków, kopru włoskiego, pomidorów, selera naciowego większości owoców , np. z pomarańczy, cytryn, grapefruitów, kiwi, jabłek, truskawek, malin, winogron Niektórych warzyw czy owoców nie musicie nawet kroić. Sprzęt śmiało poradzi sobie
Powiedz dietom nie Surówka z włoskiej kapusty 205
Surówka z włoskiej kapusty 205Składniki : połowa małej główki kapusty włoskiej 1 ogórek majonez, musztarda sól, pieprz, cukier, sok z cytryny Przygotowanie : Kapustę pokroić drobno i posypać solą, lekko ucisnąć i pozostawić na 10-15 min. Obranego ogórka pokroić w kostkę i dodać do wyciśniętej kapusty, pokropić sokiem z 1/3 cytryny Posypać do smaku pieprzem i cukrem, dodać majonez ( ok. łyżki) zmieszany z łyżeczką musztardy
Proste Potrawy Zapasy na zimę - ogórki kiszone 246
Zapasy na zimę - ogórki kiszone 246kiszeniu ogórków wszystko zawsze jest "na oko" i dobrze, bo dzięki temu zawartość każdego słoika ma odrobinę inny smak :) Słoików używamy litrowych, takie są najwygodniejsze. Ogórki oczywiście im mniejsze, tym lepiej. Pozostałych składników tyle, żeby wystarczyło :)Na podstawie tego przepisu możecie przygotować również pyszne ogórki małosolne.Składniki:- ogórki gruntowe- koper włoski (cały)- korzeń chrzanu- czosnek- woda
Kulinarne zapędy Kokosa Sałatka z fetą 185
Sałatka z fetą 185Hellen Keller] Namaste! Pięknego dnia Wam życzę:) fot. Izabela Magdalena Sałatka z fetą Składniki: główka sałaty lodowej kiść winogron 1 opakowanie sera feta opakowanie pomidorków koktajlowych 1 długi ogórek 1 sos włoski 3 łyżki oleju 3 łyżki wody Przygotowanie: Sałatę lodową, winogrona, pomidorki koktajlowe płuczemy. Listki sałaty dzielimy na mniejsze. Odcedzamy. Winogrona kroimy na pół, pomidorki koktajlowe kroimy(...)ćwiartki. Ser feta i ogórek kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do jednej miski. Sos włoski mieszamy z olejem i wodą. Kropimy nim składniki i całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki:) Smacznego!:) fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena
Kuchnia smaków Placki z cukini i orzechami włoskimi 186
Placki z cukini i orzechami włoskimi 186prosiły o wykorzystanie, w koncu na moim stole :) W połączeniu z orzechami włoskimi dały niezwykle ciekawy smak :) >Składniki 1 duża cukinia 3-4 ogórki Garść orzechów włoskich 2 jajka Szklanka mąki ziemniaczanej Szklanka mąki pszennej 1 mocarella Sól, pieprz, papryka do smaku >Przygotowanie: 1. Cukinie kroimy na pól i łyżka wydrążyć pestki. 2. Obieramy
FITBUuK Surówka z kapusty włoskiej 249
Surówka z kapusty włoskiej 249kapusty z dodatkiem jabłka, marchwi, cebuli i ogórka kwaszonego , to wspaniały dodatek do drugiego dania. I takim dodatkiem będzie dzisiejszej niedzieli. składniki na 4 porcje ćwiartka kapusty włoskiej jabłko marchewka 3 ogórki kwaszone cebula odrobina oliwy z oliwek sól odrobina kolendry przepis Kapustę myjemy , szatkujemy i lekko solimy. Dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew. Cebulę, jabłko
Smakowite Dania Tarator czyli bułgarski chłodnik z ogórków 178
Tarator czyli bułgarski chłodnik z ogórków 178koperku kilka gałązek natki pietruszki sól pieprz 4-5 łyżek oleju słonecznikowego ( ja tym razem dodałam 2 łyżki oleju sezamowego + 2 rzepakowego ) garść siekanych orzechów włoskich ( ja miałam migdały więc je dodałam) Ogórki obrać i pokroić w małą kostkę, osolić i odstawić na kilka minut. Do kefiru dodać olej i dokładnie wymieszać. Dodać ogórki, posiekany koper
Jemy Pijemy Surówka z białej kapusty, kukurydzy, rzodkiewki, papryki (z sosem włoskim) 297
Surówka z białej kapusty, kukurydzy, rzodkiewki, papryki (z sosem włoskim) 297Post Surówka z białej kapusty, kukurydzy, rzodkiewki, papryki (z sosem włoskim) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje Szybka i prosta sałatka z papryką i ziołową fetą 648
Szybka i prosta sałatka z papryką i ziołową fetą 648Szybka, prosta i smaczna sałatka. Składniki Mix sałat z roszponką 1 opakowanie Papryka czerwona 1 sztuka Papryka żółta 1 sztuka Świeży ogórek 1 ogórek Pomidorki koktajlowe pomarańczowe 250g Ser feta ziołowy 180g Sos włoski do sałatek Wykonanie: Mix sałat wrzucić do miski. Fetę i obie papryki pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na połówki. Ogórka pokroić […] The post Szybka
Kulinarne Przeboje Sałatka z koprem włoskim 201
Sałatka z koprem włoskim 201czerwona i zółta papryka 1 ogórek zielony 1 koper włoski 1 czerwona cebulka sól,cukier ,pieprz sok z cytryny,oliwa truflowa WYKONANIE(...)Umyte osuszone papryki potnij na małe kawałeczki -kostkę..Cebule w piórka ,ogórek i koper wloski w plasterki.Wszystko razem wymieszaj ,posól,popieprz ,dodaj pół łyżeczki cukru i 1 łyzeczkę soku z cytryny.Wymieszaj ponownie i odstaw ,aby warzywa zmiękły.Po tym czasie odlej nadmiar soku i spryskaj oliwa -u mnie truflowa
w mojej kuchni Tarator – orzeźwiający chłodnik ogórkowy 263
Tarator – orzeźwiający chłodnik ogórkowy 263Ogórki dokładnie myjemy – najlepiej najpierw wrzucić je do garnka z zimną wodą, gdzie odlepi się z nich cały piasek, następnie umyć pod bieżącą wodą. Osuszamy je, jednego ogórka kroimy w drobną kostkę, z pestkami. Posłuży później do dekoracji więc odkładamy go do osobnej miseczki. Resztę ogórków przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki – odrzucamy je. Pokrojone ogórki(...)dokładnie miksujemy. Przelewamy gotowy chłodnik do garnka i schładzamy mocno w lodówce. Jako zupę, przed drugim daniem, podajemy tarator w głębokich talerzach – z kleksem jogurtu, posypany pokrojonym ogórkiem, siekanymi orzechami włoskimi i ziołami, skropiony oliwą. Możecie też podać tarator na letniej imprezie, jako „czekadełko”, czyli ‘amuche buche’ – w bardziej wysublimowanej wersji – pomyślcie o podaniu go na kruszonym lodzie
Karo in the Kitchen Paluchy z kurczaka panierowane w ziarnach 221
Paluchy z kurczaka panierowane w ziarnach 221czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 duże jajo 1 łyżka oliwy z oliwy 1 szklanka mieszanych ziaren (słonecznik, dynia, len) 1 szklanka jogurtu 1/2 ogórka zielonego 1/2 fenkułu (kopru włoskiego) pieprz grubo zmielony Piersi kroimy wzdłuż w wąskie paluchy. Czosnek przeciskamy przez praskę, połową nacieramy mięso (resztę zostawiamy jako dodatek do sosu). Odstawiamy na 15 minut. Mieszamy(...)piekarnika. Pieczemy około 15 minut w zależności od grubości mięsa. Myjemy ogórek i fenkuł. Ścieramy go w dużą łezkę. Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Mieszamy. Rumiane paluchy podajemy z sosem jogurtowym z ogórkiem i fenkułem. Jeśli nie mamy kopru włoskiego możemy zastąpić go posiekanym koperkiem
Gotuj Sam!