ekologicznych składników, z nietypowymi dodatkami i w 100% świetnym składem. Ja właśnie na takie trafiłam! :) Już w dzieciństwie uwielbiałam zjadać na śniadanie chrupiącą, grubą kromkę świeżo upieczonego chleba z ogórkiem, posmarowanej pasztetem i keczupem. Inną ulubioną kanapką była ta z serkiem śmietankowym i szczypiorkiem. Zawsze smakowały mi wszelkiego rodzaju smarowidła, w tym dość popularny pasztet sojowy. Dziś dbam(...)nawet ser podobny do tofu, zwany lopino . Według niektórych jest nawet lepszy od tego pierwszego. Gdy tylko gdzieś go zobaczę, na pewno go kupię. Jeśli chodzi o pastę, oprócz pomidorów znajdziemy w niej ponownie nasiona słonecznika. Całość jest dość "soczysta" w smaku, lekko kwaskowata, z nutą bazylii. Najbardziej posmakowała mi jako sos bazowy do pizzy. * z komosą ryżową
Poranek na słodkopałaszowania. Ten dzień był zdecydowanie bardziej interesujący, chociaż zdarzyły się również wpadki. A oto wyniki: 1. Gejsza sushi 10/10 pkt Happy roll, czyli krewetka w tempurze, serek, tamago, ogórek, tykwa i rzepa, na zewnątrz kiwi, sos u nagi i mango Nie przepadam szczególnie za sushi. Zwyczajnie do mnie nie przemawia. Z pewną rezerwą wkroczyłam więc do Gejszy (wkroczyłam(...)fantastyczną obsługę i degustację win dla czekających w kolejce. Tak miło nie było w żadnej innej restauracji. 9/10 4. Layali Shisha Club&Restaurant 2/10 pkt Bamia w pomidorach z kurczakiem i ryżem syryjskim Rozpoczęło się całkiem przyjemnie, bo miła pani od razu zaproponowała nam miejsce i szybko przyjęła zamówienie. Zadziwiające było jedynie to, że poza naszym, jedynie 3 stoliki
Życie zamknięte w smakuSałatka księżniczki Roszpunki z roszponką Za siedmioma górami , ośmioma morzami i kilkoma kartonami z gratami ..mieszkała księżniczka . Złotowłosa Roszpunka i była piękna , bo jadła ciągle zdrową
Ogrodnik w podróżycholesterolu w organizmie. Do tego ryż basmati, do którego podawano świeże żółtko jajka (surowe). To pewnie za jego zasługą starożytni Persowie słynęli z legendarnego wigoru. Dla dodania kolorów – smażone pomidory, przysypane kurkumą, pieprzem i oliwą z oliwek. Tu zadziwia tradycyjna mądrość ludowa. Dziś wiemy, że dodatek pieprzu i oliwy zwiększa, czy poprawia wchłanianie kurkumy przez organizm. Ta ostatnia ma własności(...)czyni ją przyswajalną nawet dla osób cierpiących na nietolerancję na laktozę. Kuchnia polska, czyli cudze chwalicie, swego nie znacie. Nasza kuchnia pełna jest wspaniałych niedocenianych potraw. Kiszona kapusta, kiszone ogorki, zsiadłe mleko (na bazie mleka nie pasteryzowanego), grzybki, buraczki, jagody, maliny. No i bezmięsny piątek (żeby organizm sobie trochę odpoczął). Pozdrawiam serdecznie Beata Kuchnia perska versus kuchnia francuska
MODA NA BIOCzytelników, którzy tutaj zaglądają :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam za rok! Sałatki i surówki Sałatka z grzybów autorka: Karolaa z bloga I love cooking Surówka z marchewki, pora , ogórka i kapusty kiszonej autorka: Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie Sałatka z jarmużem i burakami z sosem chrzanowym(...)autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Placki wielowarzywne autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Pęczotto z kurczakiem, jarmużem i suszonymi pomidorami autorka: JakSmakuje z bloga JakSmakuje Wegańska tarta szpinakowa z tofu i adzuki autorka: nataliapaalac z bloga
Weekendy w domu i ogrodziemogę włączyć piece i grzać gorące dania. Zupa, o niej napiszę tak. Oprócz królującego wszędzie na weselach rosołu, są jeszcze takie zupy jak, krem ze świeżych pomidorów z listkami bazylii, krem z borowików, brokułów, zupa cytrynowa i wiele innych. Ten sławny polski rosół różnie w różnych restauracjach wychodzi. Tylko niektóry prawdziwy gastronomik pojedzie na wieś i kupi(...)tymbaliki , marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato, podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony z fanfarami
Kulinarny karnet Christophera