ryżowe 2 szt, 1szt. jajko ugotowane na miękko, szczypiorek, ogórek kiszony (149kcal) 2. Kawa z mlekiem 3,2% (100 ml mleka), jogurt brzoskwiniowy z ziarnami (170g) (214 kcal) 3. Placuszki owsiane z mango (343 kcal) 4. Grejpfrut czerwony- 260g, (109 kcal) 5. Kromka pumpernikla (40g), 2 plasterki polędwicy, pomidor (202 kcal) łącznie 1017 kcal Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNISuper Fish Prestige 2 szklanki listków bazylii 4 nieduże ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii 1/2 szklanki parmezanu sól oliwa z oliwek pieprz kilka pomidorków śliwkowych 1 nieduży ogórek 1 garś ć świeżego szpinaku Wykonanie: Od czego zaczynamy? Oczywiście od pesto! Na suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Liście bazylii siekamy, po czym wkładamy częś(...)kilka kropel oliwy z oliwek i mieszamy. Mimo wszystko ma by sypki, dlatego tak mało oliwy. W czasie, w którym makaron będzie się gotował, pomidorki myjemy, osuszamy, każdy pomidorem musimy przekroi ć na pół, każdą połówkę pomidorka solimy i opruszamy świeżo zmielonym pieprzem, na koniec skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika
Blondynka Gotujeczaso- lub pracochłonne albo skomplikowane. Kiedy chodziłam do szkoły, zawsze rodzice przygotowywali mi śniadanie. Zazwyczaj była to kanapka z szynką i papryką (moja ulubiona kombinacja, czasami był jeszcze zielony ogórek), do tego jabłko i coś do picia. Bardzo rzadko w sklepiku szkolnym kupowałam coś słodkiego – jakieś batoniki, chipsy. Chyba wynikało to z faktu, że w domu nie jadło się(...)obiad ugotowany przez moją mamę do którego zasiadaliśmy w komplecie. Do przygotowania kanapki potrzebujemy: – 1 pierś kurczaka (ok 300 g) – garść rukoli – domowe pesto z suszonych pomidorów (suszone pomidory + nasiona lnu + oliwa z oliwek, robiłam na wyczucie) – bagietkę Przygotowanie zaczynamy od obsmażenia kurczaka. Umieszczamy go na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, smażymy przez ok 10 minut
Szybko Tanio Smacznieworkach jest lepsza. Każdy gatunek pomidora jest posadzony bezpośrednio w gruncie i w workach. Po sezonie podzielę się z Wami swoim doświadczeniem. W roboczo nazwanych przez na s „trumienkach” rosną między innymi: jarmuż, patisony, cukinie, seler, marchew, buraczki, pietruszka, poey, groszek, bób (już po), czosnek, ogórki, cebule… Mój ekologiczny patent na mszyce
greenscarfmałe kawałeczki. Pokrojone awokado skropić sokiem z cytryny. Pomidora umyć i drobno pokroić. Szczypiorek, koperek umyć i drobno posiekać. Wszystko wymieszać z oliwą i posolić do smaku. Sałatkę należy przygotować bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy smakuje najlepiej. Do sałatki świetnie pasują chrupiące grzanki. Zobacz również: Sałatka z awokado i ogórka
Kuchcik gotujeKoper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby
Tradycyjna Kuchniamuesli z mlekiem i owocami, jajecznica ze szczypiorkiem i pomidorami albo omlety z owczym serem i figami. Możecie zjeść kilka kromek razowego pieczywa z hummusem, pastą z zielonego groszku, bobu albo tapenadą i jajko na miękko. Możecie ugotować sobie parówki albo frankfurterki i zrobić szybką sałatkę z rukoli, papryki i ogórka. Pewnie smakowałyby Wam również kanapki z serem kozim
GRUBY WAŁEKrozgotować. Kolejno do miseczki wsypywałam: Pokrojone w kosteczkę ogórki, pokrojone fileciki anchois, posiekane kapary, brokuły, posiekane w kostkę jajka. Wszystko wymieszałam. Pozostało już tylko dodać majonez i musztardę. Przyprawić i pasta gotowa. Smacznego! Polecam inne pyszne propozycje past: BABA GHANOUSH PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PASTY TAHINI TAPENADA Z SUSZONYCH POMIDORÓW Z KAPARAMI OLIWKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM
potrawyregionalnepokrojone w kostkę (wcześniej obrane ze skórki) ogórki. Można opcjonalnie dodać pół cebuli, bardzo drobno pokrojonej w kostkę. Przyprawić wg uznania. Pieczywo pokroić, posmarować masłem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 4-5 minut. Wyciągnąć i posmarować pastą. Dla kolorytu i smaku dodaliśmy również roszponkę i kawałki pomidorów. Propozycję na pasty śniadaniowe znajdziecie również TUTAJ Udanego
Ania i Marcin gotująłososia na purée z topinamburu z salsą z ogórka kiszonego w solance z truskawkami i lubczykiem Aquarius , pieczoną ikrę z turbota w kisielu z rabarbaru z imbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią Toscana , łososia w sosie
Be Fit Be Strongtroszeczkę grecką, choć nie ma w niej ogórka i ma posmak słodkawy. Jest za to wszystko to, co znalazłam akurat w lodówce :) Sałatki jak już wielokrotnie pisałam, to moja słabość i potrafię je wyczarować niemal ze wszystkiego ;) I co ważne zawsze smakują i szybko znikają. Składniki: 1 kulka mozzarelli 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 /2 czerwonej cebuli garść
Gosia gotujeczosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce
Codziennik Kuchennyurodzinowym. Dorosłym smakują również (sama zjadłam z ogórkiem małosolnym i kabanoskami w pracy). Z jedzeniem owoców oboje nie ma najmniejszych problemów. Wciągają nosem, jak to mawia mój mąż. Jabłka, truskawki, kiwi, cytrusy, śliwki i „koziomki”, czyli po franiowemu: poziomki. Tak z warzywami trochę pod górkę. Pisałam już o tym ostatnio, że pomidor to wróg publiczny numer jeden. Ale z resztą
bistro mamakawałku ananasa, kurczaka, oliwkę i suszonego pomidora. Kolejność nie jest obowiązkowa, wszystko zależy od wyobraźni. Przygotowane szaszłyki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy tymiankiem. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni i pieczemy ok. 20. minut. Szaszłyki można podawać z ulubionym dipem. Sałatka ziemniaczana 750 g ziemniaków 400 g ogórków kiszonych 1 opakowanie jogurtu greckiego light 1 pęczek
My Chcemy Jeść