jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym(...)marynowania 2 dni Składniki: 4 filety śledziowe starta skórka z pomarańczy sok z 2 pomarańczy kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu 3 goździki kilka płatków suszonej papryczki chili olej rzepakowy Wykonanie: Śledzie moczymy kilka godzin w mleku. Następnie płuczemy je i wycieramy papierowym ręcznikiem. W moździerzu delikatnie rozgniatamy pieprz, goździki i płatki papryki, zostawiając wyczuwalne kawałki przypraw
Kulinarne przygody Gatitypszennej 1/2 szklanki mleka szczypta soli + mąka do obtoczenia piersi z kurczaka dodatkowo 1 podwójny filet z kurczaka pieprz cayenne papryka słodka sól olej do smażenia sałata pomidory ogórek konserwowy ketchup Na samym początku przygotować ciasto na longery. Do miski wsypać mąkę, dodać suche drożdże i całość ze sobą wymieszać. Następnie wbić jajko, dodać letnie mleko, miękkie masło, szczyptę(...)się zezłocić). Ciasto po 1 wyrośnięciu Longery po 2 wyrośnięciu W międzyczasie filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt grube paseczki. Następnie przyprawić je solą, pieprzem chili i papryką słodką. Piersi pokroić w podłużne paski Na sam koniec przygotować panierkę. Do jednej miski wsypać mąkę, wlać mleko i za pomocą trzepaczki składniki wymieszać
Ugotowaćzaplanować menu na tydzień A co w tym tygodniu jest w naszym menu? Poniedziałek: Spaghetti cacio e pepe Wtorek: Zapiekanka cottage pie Środa: Gnocchi z pieczonymi buraczkami Czwartek: Chili con carne Piątek: Krewetkowe stew z pure Dość różnorodne dania, ale zanim o nich napiszemy wcześniej kilka słów o planowaniu. Z naszego doświadczenia wynika, że planowanie menu jest najtrudniejszym elementem planowego(...)ryżem, nie mówiąc o kaszach. To był pierwszy punkt odniesienia do poszukiwań. Drugi był taki, że Miłosz jest dość kapryśnym konsumentem jeśli chodzi o warzywa i z lubością zjada ogórki świeże i kiszone, ale na tym repertuar się kończy. Żeby dziecko jadło jakieś warzywa przemycamy je w różny sposób do jedzenia. I wreszcie trzeci trop, który pozwolił nam skompletować
Niedzielny kucharzproste, dobrze opisane i z produktów ogólnodostępnych. Jest w czym wybierać. Najwięcej jest przetworów z warzyw, ale to dlatego, że tych przetworów robimy najwięcej. Są oczywiście tradycyjne jak ogórki, kapusta, ale znajdziemy tez i takie mnie spotykane jak ziołowe karczochy, marynowane szparagi, pikantne marynowane marchewki, marynowana młoda kukurydza, fenkuł, cebula, rabarbar czy cukinia. Ja w tym tygodniu zabieram(...)smakowite propozycje takie jak marynowane czereśnie, słodko-kwaśne marynowane winogrona, brzoskwinie na pikantnie i na słodko, marynowane słupki ananasa, alebo gruszki marynowane w pięciu przyprawach :-) Kolejny rozdział to sosy chili, salsy i inne. Tutaj kolejna porcja przepisów na sosy chili, salsę łagodną pomidorową, ognistą paprykową, pomidorową z czarną fasolą, z mango i kolendrą verde z miechunki i limonki. Znajdziemy też
kruche babeczkidołożyć do zmiksowanej fasoli.Całość lekko jeszcze zmiksować (mają być wyczuwalne kawałki jabłka i cebuli) i doprawić do smaku solą, obficie pieprzem oraz ja dałam do jednej części świeżo mielone chili z młynka i moje najnowsze odkrycie- wędzoną paprykę w proszku (jest obłędna, nadaje niesamowity smak potrawom). Ta kompozycja jest moją ulubioną :-)Smarowidło najlepiej smakuje schłodzone, choć i ciepłe też jest(...)kokosowego) ale to smarowidło pomimo fasoli, cebuli, czosnku, nie jest wcale ciężkostrawne, nie jest wzdymające... A to bardzo duży plus, gdyż niektórzy tego się obawiali.Do tego chrupiący małosolny ogórek... mniam ...! :-) Smacznego
Smaczne ZdroweWitajcie :) Zapraszam na pyszne zapiekanki z bułek U , moje dzieci zażyczyły sobie dzisiaj taki
Sama słodycz i szczypta chilidynia będą nadawać gęstość chutneyowi. Śliwki przepołowić w poprzek. Jalapeno i papryki obrać z nasion i pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Gdy jabłka i dynia będą miękkie dodać śliwki, chili i paprykę. Dorzucić cynamon, kardamony, goździki, liście kafiru. Podgrzać trochę zawartość garnka, ciągle mieszając. Wlać ocet i wsypać cukry. Zagotować całość i zmniejszyć moc palnika. Trzymać na palniku aż chutney(...)chutney do słoików. Szczelnie je zamknąć. Pasteryzować ok. kwadransa od momentu zawrzenia wody w garnku ze słoikami ułożonymi np. na ściereczce kuchennej. ----------- Podobne: Sos imbirowo-śliwkowy Ketchup z cukinii Ogórki z papryką i imbirem
Weekendy w domu i ogrodziepatelni. Na tym samym tłuszczu (trzeba będzie dodać trochę oleju, ale tylko tyle, żeby nie przypalić składników) podsmażamy cebulę. Kiedy cebula zacznie zmieniać kolor dodajemy czosnek, papryczkę chili, szczyptę cukru i smażymy jeszcze 2 - 3 minuty, uważając żeby nie przypalić. Rosół mieszamy z sokiem cytryny i dodajemy wraz z podsmażonym kurczakiem na patelnię i dusimy, do czasu aż mięso(...)trzeba rozciąć na ok. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody Podawać z chlebem pita, pieczonymi ziemniakami (oczywiście posypanymi sumakiem ;) lub ryżem i sałatką z pomidorów, ogórków i cebuli. Przed podaniem udekorować natką pietruszki, migdałami i orzechami Tak przygotowanego kurczaka często piecze się i serwuje się na płaskich chlebkach taboon (jak na zdjęciu poniżej) układając warstwami
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamożna go przetrzymywać do 3 miesięcy i używać na kanapki,do hot-dogów,hamburgerów lub po prostu do obiadu -polecam Składniki na 1 litrowy słoik: 900g mieszanych warzyw – ogórki, papryka, młode patisony i cukinia, słodka i ostra papryka, cebula, szalotka, zielona fasolka, groszek cukrowy, drobne pieczarki, różyczki brokułu lub kalafiora, młoda marchew Na zalewę: 1 łyżka soli(...)cukru (60g) 2 liście laurowe 1 łyżka ziaren gorczycy (u mnie czarna i biała) 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka płatków chili Przygotowanie: Warzywa umyć i pokroić w dosyć cienkie plasterki ,lub pół plasterki w zależności od wielkości warzywa,solimy lekko i odstawiamy na 2 godziny.W tym czasie przygotowujemy zalewę.Do garnka dajemy
Swojskie jedzonkoproblem to klęska urodzaju – trzeba wymyślać różne nowe przepisy z topinamburem. Na szczęście jest dobry i na surowo i po ugotowaniu, Najczęściej robię kiszony topinambur – tak jak ogórki albo zapiekam topinambur jak ziemniaki z serem . Jest też pyszny w zupie grzybowej. Absolutnym hitem jest natomiast pikantna surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi. Robi się błyskawicznie(...)kawałek świeżego imbiru starty na tarce 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę szczypiorek lub dymka drobno posiekane 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka ostrej pasty chili (można 2, jeśli się lubi ostrzejsze) Przepis na surówkę z topinamburu – kimchi z topinamburem i rzodkiewką Rzodkiewkę i topinambur kroimy na plasterki. Dodajemy paprykę, dymkę i pozostałe składniki marynaty. Mieszamy
Ugotowane pozamiatanepostaci dwóch dużych filetów. Każdy filet przekroić na połowę. Posolić, popieprzyć. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach (jabłkowych), natkę poszatkować, pomidory pokroić w ósemki, czosnek w plasterki a chili w paseczki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić czosnek - chwilę przesmażyć. Następnie dodać startą marchewkę, posiekaną pietruszkę, pomidory, papryczkę i koncentrat. Posolić, podlać wodą i dusić do półmiękkości. Marchewka musi(...)rondla. Na marchewkę wyłożyć ściśle rybę. Przykryć odłożoną wcześniej marchewką. Dusić na bardzo wolnym ogniu około 20 minut. U mnie w wersji z ryżem i słodko kwaśną sałatką z ogórków. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancerobi... :-( Warzyw, które kiedyś zajadała z apetytem, teraz nawet nie chce spróbować, z góry zakładajac, że są niedobre. No cóż, ale znalazłam na to sposób, na szczęście pomidorów i ogórków jeszcze nie odmawia. Tak więc dla niejadków, ale nie tylko - zupa krem z pomidorów i dużej ilości warzyw (zblendowanych, by nie widziały oczęta co zajadają...) Zupa bez laktozy(...)cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 łodygi selera naciowego - 3 puszki pomidorów (u mnie domowa passata z bazylią ) - 1 szklanka lub więcej domowego bulionu, rosołu, itp. - sól, pieprz, szczypta chili do smaku - natka pietruszki - 1-2 łyżki oleju kokosowego (daję bezzapachowy) lub oliwy Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Smaczne Zdroweczosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, a czosnek w plasterki. Imbir obrać i pokroić w słupki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Rozdrobnić też chili. Do garnka wrzucić cebulę, czosnek, imbir, paprykę i jalapeno oraz ok. 1/4 pomidorów. Dodać przyprawy, cukier i ocet. Pogotować do miękkości cebuli (ok. 10 minut). Dorzucić resztę pomidorów. Gotować(...)zamknąć i pozwolić, by powoli stygły. Przechowywać np. w dolnej ciemnej szafce kuchennej. A tak wyglądały krzaki pomidorów 2 tygodnie temu: ------- Podobne: Sos imbirowo-śliwkowy Chutney dyniowo-śliwkowy Ogórki z papryką i imbirem
Weekendy w domu i ogrodzieponownie podlewając alkoholem jeszcze 2 razy. Po tym czasie cebula powinna zmienić barwę na lekko karmelową, stać się bardzo kleista i nabrać wyjątkowego smaku – wtedy dodajemy do niej płatki chili, mieszamy i zdejmujemy patelnię z palnika. 3. PODSMAŻANIE PAPRYKI (5 min) Jeśli macie patelnię grillową lub grill elektryczny to paprykę wystarczy oczyścić, podzielić na większe kawałki, chwilę zgrillować(...)zwykłą patelnią, paprykę najlepiej pokroić w kostkę i przesmażyć na odrobinie oleju na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby była bardzo mocno zarumieniona (ok. 4 min). 4. OGÓRKI KONSERWOWE (1 min) Z nimi jest mało roboty – wystarczy pokroić je w kostkę i gotowe. 5. MONTAŻ I PODANIE (2 min) Bułki podgrzać, a kiełbaski/parówki najlepiej szybko
Nerds Kitchenkostki) 1 łyżka mąki sól i pieprz przepis Na patelni rumienimy na margarynie przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i szczyptą płatków chili. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niego bułkę tarta wymieszaną z mlekiem a następnie zrumienioną na patelni cebulkę z czosnkiem. Całość mieszamy i formujemy małe klopsiki. Klopsy smażymy(...)mąką rozrobioną z zimną wodą i wlewamy do bulionu, chwilę gotujemy,doprawiamy według uznania solą i pieprzem . Klopsiki podajemy z kaszą gryczaną i dowolną surówką, ja podałam z ogórkiem kiszonym
Smakowite Dania