ogórki pikantne - 500 przepisów (strona:17/34)

Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie. 193

osoby: 2 bakłażany 10 szt. świeżych daktyli 5 dkg masło klarowane ½  papryka czerwona 1 cebula ½ świeży ogórek 2 łodygi seler naciowy 3 ząbki czosnku 3-4 plasterki świeżego imbiru 5-6 pręcików szafranu Szczypta kolendry Sos sojowy kikkoman Sos chili słodko-pikantny tao-tao ½ soku z limonki Ras el hanout – przyprawa marokańska. Można z braku ras el hanout dodać(...)połówek krótko przesmażyć na 1 łyżce sklarowanego masła. Zdjąć z patelni, odstawić. Czosnek, imbir i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa paprykę, seler naciowy i ogórek pokroić również w kostkę, może być większa. Na patelnię, na której smażyliśmy daktyle, dodać pozostałe masło i smażyć bardzo krótko czosnek, imbir i cebulę. Następnie dodać pozostałe warzywa, doprawić kolendrą, sosem chili, sosem

Kulinarny karnet Christophera
PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ 660

20dag) 3 łyżki gęstej śmietany 25 dag małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżki keczupu szklanka majonezu 1/2 szklanki śmietany musztarda sól cukier pieprz zielenina, pomidor, ogórek orzechy włoskie itp. do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na oliwie, gdy się zeszkli(...)gładką masę, dodajemy zasmażone pieczarki, przyprawy, wyrabiamy farsz (powinien być puszysty i lekko pikantny). Gotowym napełniamy połówki jajek ("z czubkiem"), układamy na udekorowanym półmisku. Przygotowujemy sos : majonez łączymy ze śmietaną i roztartymi żółtkami, doprawiamy, polewamy jajka z obu stron, pozostawiając środek wolny, przybieramy cząstkami m pomidora, ogórka, zieleniną itp. 3) JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI SKŁADNIKI: 6 jajek ugotowanych na twardo szklanka

Moja Książka Kucharska
DIABELSKA KARKÓWECZKA (Z GRILLA LUB Z PATELNI) 376

mnie podanym z kopytkami, i piklami z ogórków.  Pychotka! 😊 Składniki na marynatę: Oczywiście ilość przypraw uzależniona jest od naszych upodobań smakowych. 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki chili 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku gałązka rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki musztardy oliwa Wszystkie składniki mieszamy

Walijskie Pichcenie
Ogórki z chili 297

zawieruszył się gdzieś na półkach. Znalazłam go dopiero w połowie lata gdy spiżarnia zaczęła świecić pustkami. Próbowałam tych ogórków z lekkim niepokojem czy aby nie będą za ostre. Okazały się jednak jak dla mnie w sam raz. Lubię takie słodkie, pikantne sałatki. Idealnie sprawdzają się do potraw z grilla lub dań z ryżem. Ja zamierzam je zajadać także

Wiem co jem
Sałatka z mortadeli 381

lubimy i cenimy, ale sałatka z mortadelą to już zupełnie inna bajka. Naprawdę fajna, ostra i pikantna. Oczywiście jeżeli naprawdę mocno nie lubicie mortadeli, to można z powodzeniem zastąpić ją szynką.     300 g mortadeli 4 jajka 5 średnich ogórków konserwowych 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz     Mortadele kroimy w paski, jajka

Jadło i czytadło
Pasta jajeczna 142

Kolejna pasta jajeczna tym razem w bardziej pikantnej wersji bo z dodatkiem papryczki chili. Składniki:  jajka ugotowane na twardo 1 łyżka majonezu szczypta kurkumy sól pieprz 1/2 papryczki chili ogórek kiszony 1 pomidorek koktajlowy szczypiorek  Sposób przygotowania: Jajka miksujemy na gładką masę. Dodajemy startego na grubych oczkach ogórka,posiekaną papryczkę i majonez i doprawiamy do smaku. Dla ładnego

Wielki apetyt
Szybkie gazpacho 207

Gazpacho jest to hiszpańska zupa , wywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno (przy braku czasu na schłodzenie, można dorzucić do niej

Kulinarne Przeboje
Sałata wiosenna z zaręconym kurczakiem w czerwonym sosie 202

kawałkami szynki prosciutto i do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni). W talerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego. Ja tym razem wykorzystałam camembert. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na sałatę układamy upieczonego kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym. Jak go zrobić? Pikantny sos pomidorowy Pół puszki krojonych pomidorów wlewamy na patelnię, Solimy, pieprzymy. Dodajemy

Mój Smak na Życie
GULASZ Z PIERSI KURCZAKA 446

przyprawy (ostrożnie z pieprzem cayenne, jest dość pikantny). Wymieszać. Dodać pokrojone w pół plasterki pieczarki i drobno pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę wszystko razem podsmażyć. Wszystko zalać wodą, dodać kostkę mięsną i pokrojone w kostkę obie papryki. Wszystko dusić na wolnym ogniu około 20 minut. Na końcu dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone i sok z ogórków

Zrób to smacznie
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 233

suszonych glonów wakame,6 łyżek kremowego, koziego serka,1 ogórek szklarniowy,1 młoda kalarepa,1 łyżka nasion białego i/lub czarnego sezamu,3-4 łyżki dżemu z rabarbaru Łowicz,1 łyżka oleju sezamowego,soku z cytryn,pierz cayenne i sól morska do smaku,zielenina do dekoracji (u mnie lekko pikantne kwiaty i zielone nasiona nasturcji(...)sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zalać plastry kalarepy.Na patelni uprażyć sezam (prażąc czarny sezamu wystarczy dodać kilka ziaren białego, żeby kontrolować stopień wyprażenia i uniknąć spalenia).Ogórek przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, wymieszać z wodorostami.Na talerze wyłożyć plastry kalarepy, na kalarepę wodorosty z ogórkiem i kozi serek. Całość polać marynatą, posypać sezamem, przybrać

SzczyptaSmaQ
Papryka chili - naturalny spalacz tłuszczu 165

spróbuj ugasić płomień przez zjedzenie ryżu, chleba lub tortilli. Te delikatne bogate w skrobię produkty pomogą usunąć pikantne oleje. Najszybciej ulgę przyniesie łyżeczka cukru. Mleko - zawierające kazeinę, białko które dosłownie wychwytuje kapsaicynę - również pomoże ugasić ogień. Raita, danie z jogurtu i ogórka, popularne w kuchni indyjskiej, spełni tę samą funkcję. źródło:  tutaj i tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki po meksykańsku 8945

dziś to naleśniki po meksykańsku. Ciasto naleśnikowe zrobione z mąki kukurydzianej jest delikatne a w połączeniu z pikantnym nadzieniem stanowi idealne danie. Naleśniki po meksykańsku Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 1/2 puszki czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka pomidorów, 1 ogórek konserwowy, przecier pomidorowy, 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklani mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka

paapilotkaa
Najlepsze pomysły na dodatki do sushi 207

sprawdzą się jako dodatki. Warzywa, które są często stosowane w sushi to marchew, awokado, rzodkiew japońskie ogórki lub marynowane warzywa. Rolki jarzynowa o lekkim smaku i z dodatkiem prostych składników są preferowane przez niektórych ludzi, jednak inni mogą cieszyć się bardziej pikantnym i egzotycznym smakiem sushi. Oprócz wyboru warzyw wiele osób decyduje się na dodanie ryby do ich sushi

Kuchcik gotuje
Sałatka z gotowanym kurczakiem i bobem 142

warzywa z rosołu można również wykorzystać. Pokroić, dodać pozostałe składniki i doprawić tak aby była trochę pikantna. Ale to już kwestia gustu. Polecam. Składniki: Gotowana pierś z kurczaka 2 gotowane marchewki Bób z puszki 2 jabłka ( średnie ) 1 mała cebula 2 ogórki kiszone Mały pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Majonez Chili Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę ( wielkości

Smaki Ewy