ogorki na ostro - 1508 przepisów (strona:58/101)

C - Sałatka "Oddech chińskiego smoka" 407

niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska, wietnamska, chińska i wiele innych, co przekłada się na jej niezwykłe bogactwo i różnorodność. Dla mnie kuchnia azjatycja to przede wszystkim wyraziste, ostre smaki - taka też jest poniższa sałatka - jeśli nie boicie się oddechu chińskiego smoka - polecam! Składniki: ·        2 pikantne zupki chińskie(...)czerwone papryczki peperoni ·        2 zielone papryczki peperoni ·        1 ogórek ·        1 czerwona cebula ·        3 łyżki majonezu ·        2 łyżki musztardy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 129

world – it is worth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber(...)oczyść z błon i pokrój na niewielkie kawałki. Włóż do miski i wymieszaj z łyżką oliwy i ulubionymi ziołami – u mnie tym razem przyprawa do kurczaka i odrobina ostrej papryki. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Wrzuć kurczaka na patelnię i smaż aż cała woda, która się z niego wydobędzie, odparuje, a kurczak się lekko zarumieni. Zdejmij go z patelni

Martyna Cooks
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 163

world – it is worth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber(...)oczyść z błon i pokrój na niewielkie kawałki. Włóż do miski i wymieszaj z łyżką oliwy i ulubionymi ziołami – u mnie tym razem przyprawa do kurczaka i odrobina ostrej papryki. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Wrzuć kurczaka na patelnię i smaż aż cała woda, która się z niego wydobędzie, odparuje, a kurczak się lekko zarumieni. Zdejmij go z patelni

Martyna Cooks
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 180

world – it is worth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber(...)oczyść z błon i pokrój na niewielkie kawałki. Włóż do miski i wymieszaj z łyżką oliwy i ulubionymi ziołami – u mnie tym razem przyprawa do kurczaka i odrobina ostrej papryki. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Wrzuć kurczaka na patelnię i smaż aż cała woda, która się z niego wydobędzie, odparuje, a kurczak się lekko zarumieni. Zdejmij go z patelni

Martyna Cooks
Roladki z kurczaka z prosciutto w sosie śmietanowo-grzybowym 253

śmietanowo-grzybowym, podane z kaszą pęczak i ogórkiem kiszonym. Pyszności <3 Zamiast kaszy pęczak, możecie dodać do dania gniecione ziemniaczki lub ryż. Danie inspirowane jest przepisem ze strony Wulkan smaku . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 roladki: 2 łyżki oleju 2 piersi z kurczaka 4 plastry prosciutto odrobina mąki szczypta ostrej papryki szczypta słodkiej papryki sól, świeżo mielony pieprz(...)kurczaka przekrawamy wzdłuż, każdą na 2 cienkie kotlety. Przez woreczek foliowy bardzo delikatnie rozbijamy kotleciki przy pomocy tłuczka do mięsa. Kotleciki z jednej strony posypujemy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Na drugiej stronie kładziemy po plastrze szynki prosciutto i zawijamy w rolady. Spinamy wykałaczkami, żeby roladki nam się nie rozpadły. Obtaczamy w odrobinie mąki. 2. W wysokiej patelni rozgrzewamy

My Culinary Art
Kotleciki z piersi kurczaka 203

Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy. Osuszamy. Oczyszczamy z chrząstek i białych błonek. Ostrym nożem dzielimy mięso na mniejsze kotleciki. Układamy na desce. Oprószamy solą z każdej strony. Panierujemy z rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, aż będą złotobrązowe. Podajemy z ziemniaczkami i np. ogórkiem małosolnym lub innymi, sezonowymi warzywami. do kotlecików polecam szczególnie (przepis

Moja smaczna kuchnia
DIABELSKA KARKÓWECZKA (Z GRILLA LUB Z PATELNI) 394

pikantnie doprawione mięso, ta wersja karkówki zadowoli Wasze podniebienia 😉  Ostra, aromatyczna, kruchutka, dzięki godzinom, które przeleżała w marynacie. Wyjęte z niej mięso możemy grillować, albo podsmażyć, dusić do miękkości, dorobić sosik i cieszyć się pysznym , obiadowym kawałkiem mięcha. U mnie podanym z kopytkami, i piklami z ogórków.  Pychotka! 😊 Składniki na marynatę: Oczywiście ilość przypraw uzależniona jest

Walijskie Pichcenie
Tatar wołowy 179

można zrobić wgłębienie na żółtko) otoczony posiekaną cebulką, grzybkami lub ogórkami konserwowymi. Tatar wołowy Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę, widelec, łyżkę, kubek lub miseczkę. Przygotuj składniki: 250 g tatara wołowego, ½ małej cebuli, 1 łyżkę oleju, kilka kropel przyprawy w płynie, pieprz czarny mielony, słodką lub ostrą paprykę mieloną, wodę mineralną. Mięso wołowe przełóż do miski. Jajko sparz

blog.moje-pasje.info
HAMBURGER WIEPRZOWY - domowy 169

SKŁADNIKI :  1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 cebula 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 jajka  sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 3 łyżeczki musztardy sarepskiej olej do smażenia(...)DODATKOWO :  dowolne bułki do hamburgerów kilka plastrów sera żółtego sałata czerwona cebula ogórek świeży i konserwowy dowolny sos do hamburgerów                                                             PRZYGOTOWANIE :  Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy

Kulinarne Fantazje Marioli
"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark 173

któremu charakter nadają przyprawy: czosnek i zioła. W duecie z sosem ostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej...  SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera

Z Kuchni Do Kuchni
Tatar wołowy - najpopularniejsza polska zakąska 235

Dodatki do wyboru: grzybki marynowane kapary 1 cebula  ogórek kiszony albo konserwowy  oliwki Dodatki do tataru kroimy w drobną kostkę.  Z wołowiny usuwamy błony i następnie drobno siekamy albo mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach,  (klasycznie mięso na tatar sieka się bardzo drobno ostrym nożem). Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz dodając odrobinę wody

Bon Appetit Małgorzaty
Tatar wołowy - najpopularniejsza polska zakąska 252

Dodatki do wyboru: grzybki marynowane kapary 1 cebula  ogórek kiszony albo konserwowy  oliwki Dodatki do tataru kroimy w drobną kostkę.  Z wołowiny usuwamy błony i następnie drobno siekamy albo mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach,  (klasycznie mięso na tatar sieka się bardzo drobno ostrym nożem). Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz dodając odrobinę wody

Bon Appetit Małgorzaty
Tilapia z orientalną sałatką z batatów. 184

inspiracją kulinarną jest Tilapia podana na sałatce z batatów z ostro-kwaśnym dressingiem. Co potrzebujemy by skonstruować to zachwycające danie? Oto lisa potrzebnych składników: Ryba: * 2 filety świeżej Tilapii * sól, pieprz *sok  z cytryny do skropienia *mąka do opruszenia Sałatka: * 1 batat sporej wielkości *1/3 długiego zielonego ogórka * kilka pomidorków koktajlowych (ok 6-8) * natka pietruszki Dressing

Wspólne smaki
Kuchenne ABC - raita 210

Raita to dodatek, który pozwala złagodzić smak bardzo ostrych indyjskich potraw. Podaję przepis podstawowy, banalnie prosty. Jak doprawić jogurt, żeby zyskał indyjski charakter? Cały sekret tkwi w kminie rzymskim.Składnikiszklanka jogurtu naturalnegoszczypta soliszczypta pieprzuszczypta cukru1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiegopół ogórka startego na tarce lub dwa plasterki pokrojonego w kostkę ananasa lub pół kubka ugotowanego zielonego groszkuSposób przygotowaniaMieszamy wszystkie składniki odstawiamy

W kuchni wieczorem
chłodnik z buraków 241

ząbki czosnku sól , cukier , pieprz i sok z dwóch cytryn- do smaku żelatyna na 1,5 litra wywaru DODATKOWO 1 szklanka serka twarogowego ze śmietaną kilka liści botwinki ogórek świeży kilka rzodkiewek koperek Buraki obrać , umyć  i pokroić na większe cząstki zalać bulionem dodając obrane i umyte warzywa oraz owoce i koper  , cebulę w całości smażyć na suchej(...)dodać liść laurowy i ziele angielskie gotować na bardzo małym ogniu - najlepiej tak by tylko się leciutko "pyrkolił" do momentu aż warzywa będą miękkie . Doprawić do smaku na bardzo ostro i kwaśno - słodko oraz dodać wyciśnięty czosnek. Odcedzić , zagotować i wsypać żelatynę na gotujący się wywar dokładnie wymieszać rózgą i gotować chwilę ciągle mieszając. Wylać nasz wywar do pojemnika

na gazie