ogorki na ostro - 1508 przepisów (strona:62/101)

Pasztet z białej fasoli 221

białej fasoli. Idealnie smakuje z kiszonym ogórkiem i rzodkiewką. Prosty w wykonaniu. Z lekką słodyczą od podsmażonego jabłka i cebulki. A ze świeżym, chrupiącym, domowym pieczywem , smakuje obłędnie. Składniki: - 1 puszka białej fasoli - 2 średnie cebule - 1 małe jabłko (użyłam odmiany Ligol) - 1 łyżka majeranku - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka musztardy ostrej - szczypta gałki muszkatołowej - 1 szklanka płatków owsianych

CookYourself
Domowe burgery 197

papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany  olej do smażenia, u mnie Polski Olej rzepakowy Bułki: 680g mąki pszennej, u mnie Mąka Szyma nowska tortowa, ty p 450   200 ml wody   200 ml mleka łyżeczka cukru 7g suchych drożdży 2 łyżki masła szczypta soli 1 jajko sezam  Dodatki:  sałata pomidor ogórki konserwowe majonez keczup musztarda

Szefowa kuchni
Tańczące Ośmiorniczki 185

bardzo tłuste z oleju i nie bardzo ostre z powodu octu. W smaku nie są mdłe, po prostu idealne.Ja takie ośmiorniczki układam na talerzu, skrapiam oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i posypuję dodatkową porcją pietruszki i zjadam same, bez żadnych dodatków. Czasami układam je na talerzu z obiadem i jem zamiast ogórka kiszonego, czy grzybków marynowanych. Według mnie świetnie

Blondynka Gotuje
Gorczyca- jej ABC 216

śluzów i synalbinę odpowiedzialną za ostry smak. Gorczycę możemy jeść całą lub pokruszoną; zmielona wchodzi w skład pieprzu ziołowego i mieszanek curry . Jest podstawą musztardy . Najłagodniejsze musztardy zawierają białą gorczycę, natomiast pikantne - sarepską. Wystarczy łyżeczka nasion białej gorczycy po tłustym obiedzie aby zapobiec niestrawności . Te niewielkie nasionka dodajemy do kiszonych oraz konserwowanych ogórków, grzybów, kapusty . Gorczyca wzbogaci smak sosów

Gotuję Testuję
Chłodnik z botwinki z ziarnami czarnuszki 182

wszystko zmięknie, ostawiamy do wystudzenia. Ogórka szklarniowego ścieramy na tarce, szczypiorek i koperek siekamy drobno, zalewamy maślanką, śmietanką i przestudzoną botwinką z buraczkami, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Najlepiej schłodzić około 2 godziny. Przed podaniem zupę posypać ziarnem czarnuszki.  Czarnuszka ma gorzki smak, który zmienią się w ostry i korzenny. Stosowana również jako substytut

Garnkowe fanaberie
Sushi maki, Ani Mru Mru 254

ugotowany ryż prasowane liście alg morskich/nori ogórek (tylko zewnętrzna część) awokado papryka opcjonalnie: serek Philadelphia Poza tym na nadzienie możesz użyć wielu innych składników (np. tofu, paprykę, tykwę, sałatę, rzodkwi daikon, itp.) Warzywa pokrój w cienkie, długie paski. Co dalej? Skorzystałam z tego filmiku: Pozostałe składniki: sos sojowy japoński chrzan wasabi (uwaga: bardzo ostry) marynowany imbir w cienkich plastrach Nalej

Qlinarnie i Qlinarnie
Wegańskie burgery z kalafiora (dieta dr. Dąbrowskiej) 199

kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos Wegańskie burgery z kalafiora (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 1 kalafior 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 2 łyżka natki pietruszki 1/3 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól himalajska lub morska pieprz Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
DIETA ZIEMNIACZANA - Rezultaty, porady + przykładowe posiłki 1560

pomidorowych, sosu słodko-ostrego czy  Sriracha.  Jeżeli chodzi o picie to najlepiej jest pić wodę lub herbatę.  Zasady diety ziemniaczanej Lista nieskrobiowych warzyw: marchewka,  pietruszka,  sałata, wszystkie rodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek

wegujemy
Pasta serowa z suszonymi pomidorami. 167

ścieramy żółty ser, według uznania. Ogórek, suszone pomidory z pestkami dyni, oliwki oraz szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do sera. Wszystko razem mieszamy i dodajemy łyżkę jogurtu, łyżkę majonezu oraz ketchup ok. 1 małą łyżeczkę. Ponownie mieszamy i na koniec dodajemy posiekane listeczki świeżego tymianku lub roztarty w dłoniach suszony. Doprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Nie dodajemy soli, ponieważ

vegetanie
"Carpaccio" buraczane z twarożkiem na ostro 212

Co zrobić z niepotrzebnymi buraczkami po ugotowaniu barszczu? Carpaccio ! Przystawka elegancka i zdrowa.  Z dodatkiem niebagatelnych dodatków staję się istną ucztą dla wymagających smakoszy :) Takie

Bon Appetit Małgorzaty
Kanapka Reuben 246

cienkie plasterki) kromki chleba żytniego ( u mnie dwa rodzaje chleba: chleb pszenno-żytni i żytni z mieszanką mąki 7 zbóż) dressing (nie)rosyjski kapusta kiszona kilka plasterków sera żółtego ogórki kiszone Wykonanie: Zaczynamy od początku, czyli jak przygotować Pastrami Deli. Jeśli mamy już zakupiony kawałek pastrami musimy go odparować. Tu będzie nam potrzebny garnek do gotowania na parze, taki(...)soki ładnie rozejdą się po całym kawałku, dzięki czemu kolor będzie równomierny, a mięso soczyste. Jak już pastrami odpoczęło, możemy zabrać się za krojenie plasterków, tu potrzebny jest bardzo ostry nóż, który możemy ostrzyć co jakiś czas. Mięso jest miękkie (widelec wchodzi w nie jak w prawie masło) i kruche. To jak już mamy pokrojone pastrami lecimy dalej. Dressing możecie

Blondynka Gotuje
ŁOSOŚ W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM! 180

ryby z sosem słodko- ostrym, łosoś sprawdza się zawsze. Smakuje tym małym i tym dużym. SKŁADNIKI: - filety z łososia - 200 g pomidorków koktajlowych - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki musztardy z pomarańczami (do kupienia np. w Lidlu) - 2 łyżeczki miodu - sok z 1/2 limetki - świeża bazylia - frytki gotowe karbowane - ogórki zielone - 100 ml jogurtu naturalnego

SMYKWKUCHNI
Sałatka gyros z sosem czosnkowym 494

samodzielnie. Jak dla mnie gyros tak przyprawiony jest idealny. Składniki (około 10 porcji): 1 podwójna pierś z kurczaka 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy konserwowej 6 ogórków konserwowych 1 mała kapusta pekińska 8 łyżek keczupu łagodnego 350 g jogurtu naturalnego (duże opakowanie) 1 łyżka majonezu 3 łyżeczki siekanego koperku świeżego lub mrożonego 3 ząbki czosnku przeciśnięte(...)kurczaka: 3 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę czubata łyżeczka oregano płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku płaska łyżeczka majeranku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka ostrej papryki pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli szczypta chili Przygotowanie mięsa: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy

Smak mojego domu
Kotleciki z soczewicy i ryżu 300

curry i ostrą papryką. 6. Dodaj jajko i wymieszaj. 7. Dłońmi uformuj kotleciki. 8. Aby aby uzyskać chrupiącą skórkę każdy kotlecik obtaczaj w bułce tartej,jajku i znowu bułce tartej.  9. Smaż na dobre rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony. Kotlety zabrałam do pracy wraz z sałatką ze szpinaku,pomidorów, ogórków małosolnych i kwiatami nasturcji

U Fiolki
Sałatka tatarska z jajkami 401

zielona pietruszka do dekoracji   Wykonanie: – Jajka kurze gotować 10 minut a przepiórcze 5 minut. Zalać zimną wodą i obrać. – Pieczarki i ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać odcedzony groszek zielony. – Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. – Pokroić białka jajek kurzych w kostkę, żółtka zetrzeć(...)Wymieszać razem wszystkie składniki sałatki tatarskiej oprócz żółtek, wyłożyć na półmisek. – Posypać wierzch sałatki żółtkami. – Jajka przepiórcze pokroić w „gąski” – małym nożykiem z ostrym czubkiem w każdym jajku na „równiku” robić zygzak dochodząc nożem do środka jajka. – Jajeczka ułożyć na sałatce i udekorować natką pietruszki

To co kocham