ogórki małosolne - 1061 przepisów (strona:37/71)

Chłodnik z botwiny 166

botwiny będzie jak znalazł !  A oto mój przepis: 1 duży pęczek botwiny z buraczkami 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewek  2-3 ogórki małosolne lub gruntowe 3 ząbki czosnku ok 200 ml wody sok z jednej cytryny 1 litr maślanki lub kefiru  1 jogurt grecki 4 jajka  sól  pieprz łyżeczka cukru(...)cytryny, łyżeczkę cukru i szczyptę soli.  Wszystko razem zagotować, tak aby botwina była chrupiąca. Zostawić do ostygnięcia. W tym czasie posiekać szczypiorek i koperek. Jajka ugotować na twardo. Ogórki i rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną osteczkę. Jak kto lubi. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cały kefir lub maślankę przelać do miski. Dodać jogurt grecki oraz

Jemy Pijemy
Arbuzowa lemoniada 195

Lemoniada wszystkim kojarzy się głównie z wodą i cytryną. Jednak tym razem pokażę Wam jak przygotować pyszną, słodką lemoniadę z arbuza. Arbuzowa lemoniada to szybki i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczna lemoniada 217

Klasyczna lemoniada to nasza propozycja na upalne dni. Woda mineralna nawodni nasz organizm, a dodatek cytryny sprawi, że napój stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający. Składniki oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lemoniada z rozmarynem 262

Podczas tak dużych upałów powinniśmy powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią ilość płynów. Lemoniada z rozmarynem to może być świetny zamiennik dla zwykłem wody mineralnej. Lemoniadę przygotujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chłodnik litewski z groszkiem ptysiowym 157

sposobów- u mnie z dodatkiem pieczonych w piekarniku buraków. Danie jest niesamowicie lekkie, a dodatek groszku ptysiowego , który kochają moje dzieci , dodatkowo urozmaica tę ciekawą zupkę. Składniki 4 ogórki małosolne   przepis tutaj pęczek koperku, pęczek botwiny 2 pieczone burki pęczek rzodkiewek litr maślanki lub śmietany 1 łyżeczka koncentratu czosnku  Proeco sól himalajska do smaku pieprz do smaku(...)świeżą filtrowaną wodą w ilości takiej,aby przykryła tylko warzywa. Nie gotuj długo, 5 minut od zawrzenia wystarczy. Dodaj poszatkowanych na dużych oczkach pieczonych buraków. Odstaw do wychłodzenia. Obierz ogórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach . Dodaj do ugotowanych buraków. Następnie zetrzyj rzodkiewkę na dużych oczkach, poszatkuj drobno koperek, dodaj do buraczków. Dosmacz pieprzem, solą, czosnkiem. Wyciśnij

Z Kuchni Do Kuchni
Gofry po włosku z pastą rybną 163

sera feta   olej do smarowania gofrownicy Pozostałe 1 ryba wędzona maślana 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz, koper świeży, natka 3 ogórki małosolne 2 pomidory 6 oliwek czarnych 3 pomidory suszone Gofry: Do miski przesiewam mąkę, paprykę, dodaję proszek do pieczenia, sól, pieprz, żółtka, roztopione i wystudzone masło, mleko, wodę i mieszam mikserem. Białko(...)obieram ze skóry. 1/3 odkładam do dekoracji. Do ryby, dodaję majonez, jogurt,i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję koper pokrojony. Na gofry wykładam pastę rybną, dodaję plastry pomidora, ogórka, kawałki ryby. Dekoruję oliwką i pomidorem suszonym, posypuję natką

wesoła kuchnia
Chłodnik z botwiny , ogórka i rzodkiewki 94

Chłodnik z botwiny. Chłodnik z botwiny.      Pyszny przepis na chłodnik z botwiny , ogórka i rzodkiewki. Chłodnik z buraków bez gotowania, najlepszy na zimno z jajkiem, idealny na lato. Chłodnik z dużą ilością posiekanego koperku oraz szczypiorku, przygotowany na zsiadłym mleku, z dodatkiem posiekanego czosnku, soli i świeżo mielonego pieprzu. Prosty przepis na chłodnik z botwiny(...)botwiny z buraczkami 1 litr zsiadłego mleka 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 1 pęczek, posiekanego koperku, bez łodyżek 1 pęczek posiekanego szczypiorku 1 pęczek, pokrojonych rzodkiewek 2-3 ogórki małosolne 1 ząbek czosnku, starty koncentrat z buraków do smaku cukier, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku Jak zrobić chłodnik z botwiny.      Ta pyszna zupa

Moja Książka Kucharska
Roladki z tortilli z kurczakiem i sosem szpinakowym 329

gotowania: 30 Składniki -1 mała pierś z kurczaka (około 350 g) -marynata: szklanka maślanki, 2 łyżeczki curry, sól, pieprz, ostra papryka -4 placki tortilla, przepis znajdziecie tutaj -4 ogórki małosolne, mogą być również świeże -pół czerwonej papryki -serek śmietankowy do posmarowania placków -listki świeżej bazylii Sos szpinakowy: -1 szklanka świeżego szpinaku -1 opakowanie serka twarogowego na kanapki, śmietankowego(...)każdej strony na rumiany kolor. Odkładamy. --> Sos szpinakowy: --> Do kielicha blendera przekładamy szpinak, serek, czosnek, listki bazylii (opcjonalnie) oraz sól i pieprz. Miksujemy na jednolitą masę. --> Wykonanie: --> Paprykę i ogórki kroimy w cienkie paseczki. Tortillę przekładamy na deskę, smarujemy serkiem, na całej powierzchni układamy listki świeżego szpinaku. Na brzegu placka układamy wzdłuż, na całej długości kawałki kurczaka, ogórka oraz

Marta Gotuje
Kiszona marchewka i dwie surówki marchewkowe 183

grupy B ulegają podwojeniu. Warto zadbać o różnorodność kiszonek, ponieważ różne warzywa zawierają inne szczepy probiotycznych bakterii. Przepis przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy nie przepadają za małosolnymi ogórkami. Kiszoną marchewkę można zajadać prosto ze słoika, używać jako składnika do sałatek lub przygotować z jej udziałem smakowitą surówkę do obiadu. Poniżej dwa przepisy surówkowe. Kiszenie marchewki: marchew sól(...)korzenia chrzanu. Upchnąć poszatkowaną marchew w słoiku (nie za mocno), zalać solanką. Na górze ułożyć resztę czosnku. Zakręcić słoik i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Taka "małosolna" jest najsmaczniejsza, dlatego by przerwać fermentację najlepiej wstawić słoik do lodówki. Im dłużej kiśnie, tym jest kwaśniejsza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki z mięsa mielonego w sosie z papryką 97

proste w przygotowaniu i każdemu smakują. Roladki z mięsa mielonego mogą być nadziane Waszymi ulubionymi składnikami. Ja najczęściej nadziewam je papryką, ogórkami i cebulą, ale sprawdzi się też ser, szpinak lub podsmażone i drobno posiekane ogórki.  Zrazy z mięsa mielonego nie potrzebują wykałaczek lub związywania. Dość prosto je formować, choć trzeba pamiętać o dokładnym zlepieniu brzegów. Mniejsze(...)sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (można użyć ulubionych przypraw do mięsa mielonego) szczypta mąki (opcjonalnie) czerwona papryka, kilka małych ogórków małosolnych, kiszonych lub konserwowych, mała czerwona cebulka pokrojona w piórka, kilka płaskich łyżeczek musztardy (opcjonalnie) na sos: ok. 2-3 szklanek wody, mała cebula, opcjonalnie ząbek czosnku, płaska łyżka koncentratu

Lekcje w kuchni
Kotleciki zapiekane w kruchym cieście 183

Dziś chciałam Wam przedstawić przepis na kotleciki w zupełnie innej formie niź dotychczas.  Kotleciki z mięsa z indyka zapiekane w kruchym cieście z dodatkiem sera żółtego oraz ogórków małosolnych lub kiszonych. Pyszna propozycja nie tylko obiadowa ale również świetnie nadaje się jako przystawka na imprezach rodzinnych czy spotkaniach z przyjaciółmi.  Polecam i życzę smacznego :) Zapraszam do polubienia(...)tartej sóli i pieprz do smaku mąka pszenna to panierowania olej rzepakowy do smażenia pozostałe składniki 300 g - 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego 10 dag sera żółtego tartego 1 ogórek kiszony lub konserwowy 6 łyżeczek ketchupu mleko do posmarowania ciasta ulubiony sos jako dodatek PRZYGOTOWANIE: Składniki kotlecików łączymy ze sobą. Forujemy kotleciki, obtaczamy w mące. Na rozgrzanej patelni smażymy kotleciki

Gotowanie Patki
Wegańskie i bezglutenowe grillowane burgery z quinoą 151

łyżki oliwy z oliwek pół pęczka natki pietruszki pół pęczka świeżej kolendry maka z ciecierzycy do obtoczenia burgerów 10 -12 pieczarek 2-3 pomidory malinowe kilka ogórków małosolnych szczypiorek kwiaty czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) słoiczek chrzanu (koniecznie sprawdźcie skład) 5-6 łyżek pasty tahini  sałata kumin pieprz sól Wykonanie: Fasolę odcedzamy i płuczemy na sicie, zostawiamy aż ocieknie(...)grillu, opiekamy je z obu stron, aż się lekko zrumienią.  Pieczarki obieramy, odcinamy im ogonki i również grillujemy. Sos przygotowujemy mieszając chrzan z pastą tahini i pieprzem. Pomidory, ogórki i cebulę kroimy na plastry, a liście sałaty myjemy i osuszamy. Gdy burgery są gotowe, smarujemy podpieczone bułki sosem, układamy na nich liść sałaty, na nim burgera z fasoli

Quinoa Raz!
Kiszone rzodkiewki i czosnek o aromacie limonki 99

Kiszonki uwielbiam od zawsze. Jednak w tym roku postanowiłam pójść o krok dalej i zamiast wypijać lub wylewać wodę spod domowych ogórków małosolnych/kiszonych postanowiłam, by zaszczepiła kolejne przetwory. Na pierwszy ogień poszły rzodkiewki z przepisu Magazynu Kuchnia i buraki. Jeśli chodzi o kiszone buraki to podczas ich przyrządzania uzyskujemy wspaniały zakwas buraczany, ale o tym przy kolejnym wpisie(...)słoik to około 21 kcal, B: 1,2g, T: 0,2g, W: 2,2g. Składniki na półlitrowy słoik: – 500ml wody – 1 pęczek rzodkiewek – 3-4 łyżki wody po kiszonych ogórkach – 2 liście limonki kaffir – 2 małe ząbki czosnku – ½ łyżki soli – ¼ łyżeczki gorczycy – ¼ łyżeczki ziaren kolendry – ¼ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Do wyparzonego

Be Fit Be Strong
Kiszone rzodkiewki i czosnek o aromacie limonki 101

Kiszonki uwielbiam od zawsze. Jednak w tym roku postanowiłam pójść o krok dalej i zamiast wypijać lub wylewać wodę spod domowych ogórków małosolnych/kiszonych postanowiłam, by zaszczepiła kolejne przetwory. Na pierwszy ogień poszły rzodkiewki z przepisu Magazynu Kuchnia i buraki. Jeśli chodzi o kiszone buraki to podczas ich przyrządzania uzyskujemy wspaniały zakwas buraczany, ale o tym przy kolejnym wpisie(...)kcal, B: 1,2g, T: 0,2g, W: 2,2g. Składniki na półlitrowy słoik: – 500ml wody – 1 pęczek rzodkiewek – 3-4 łyżki wody po kiszonych ogórkach – 2 liście limonki kaffir – 2 małe ząbki czosnku – ½ łyżki soli – ¼ łyżeczki gorczycy – ¼ łyżeczki ziaren kolendry – ¼ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego Wodę z solą doprowadzamy

Be Fit Be Strong
Kiszona brukselka 152

Kiszona brukselka. Nasi czytelnicy wiedzą, że kisimy różne warzywa, nie tylko ogórki i kapustę. Polecam inne nasze przepisy na kiszone warzywa: kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki małosolne w plastrach. Tym razem w słoiku znalazła się brukselka. Początkowo chciałam przygotować brukselkę z bułką tartą, ale stwierdziłam, że brukselkę zakiszę. Brukselka to kapusta, a warzywa kapustne kiszą się łatwo(...)będzie smaczna. Po tygodniu od ukiszenia, przyznał że to pyszna kiszonka! Goryczkę brukselki niweluje wrząca solanka! Kiszona brukselka jest bardzo smaczna, jest zwarta, nie mięknie, jest chrupiąca, ma kolor ogórków kiszonych, jest lekko kwaśna, po tygodniu wstawiłam ja do lodówki, aby spowolnić fermentację. Smak można porównać do innych kiszonych kapust. Może i Wy spróbujecie zakisić brukselkę? Kiszona brukselka – Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię