angielskie pieprz sól Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli dodajemy czosnek i zalewamy wywarem z warzyw, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Gotujemy około 10 minut, pod koniec gotowania zaciągamy wywar 1 łyżką mąki gryczanej, mieszając, aby nie powstały kluchy, następnie dodajemy pokrojone w plastry kabanosy. W tym czasie, kiedy wywar(...)się gotuje, dokładnie blendujemy ugotowaną quinoę, sok z kiszonych ogórków, kefir i chrzan, a następnie dolewamy całą tą mieszankę do wywaru (krótko po tym jak dodaliśmy mąkę i kabanosy), podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, ale nie doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gdy "żurek" jest już odpowiednio gorący, możemy go podawać
Quinoa Raz!SKŁADNIKI: - 3 łyżki kaszy kuskus - 1/2 ogórka zielonego - 2 plastry szynki wiejskiej (najlepiej eko) - 1 jajko ugotowane na twardo - garść rukoli - 4 liście sałaty masłowe - świeża bazylia - sól morska - kilka kropel oliwy z oliwek Kaszę kuskus wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem odstaw na 7 minut. Ogórek, szynkę, jajko kroimy w kostkę. Sałatę rwiemy na kawałki. Do pojemnika włóż sałatę
SMYKWKUCHNIawokado – 1/2 ogórka *opcjonalnie: posiekany koperek lub szczypiorek W misce umieszczamy wszystkie składniki na tortille, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut do lodówki. Ogórka i awokado kroimy w plasterki. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na obsypany mąką blat. Dzielimy na 4 części, formujemy z nich kulki i rozwałkowujemy na cienkie placki. Jeżeli ciasto za bardzo się(...)minuty z każdej strony, tak by nie były ani za miękkie, ani za kruche. Tak przygotowane tortille smarujemy ricottą, posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem, jeśli ich używamy, kładziemy plastry łososia, liście sałaty, ogórek i awokado. Ciasno zwijamy i podajemy przekrojone na pół. Smacznego! Artykuł Żytnie tortille z łososiem i ricottą pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongfilety z kurczaka 2 szt. cebula 3 plastry przyprawa do kurczaka 2 płaskie łyżki majonez około 3 łyżki jogurt grecki lub naturalny 2 łyżki pieprz do smaku olej do smażenia Seler naciowy myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce z płaskim ostrzem do tarcia ogórków. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, mieszamy i smażymy
Kuchnia PaulettesSkładniki: 1 gruby plaster szynki konserwowej 1 gruby plaster sera żółtego 1/4 pora 1 świeży ogórek polny lub 1/2 szklarniowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka masła lub margaryny np. Optima Omega3 sól, pieprz do smaku dodatkowo: pieczywo tostowe magraryna Optima Omeg a 3 Przygotowanie: Pora kroimy drobno. Ser, ogórek (jeś l i jest szklarniowy wycinamy wodnisty
Bon appetit mon amiepapryka ✔ 5 ogórków konserwowych ✔ 5 plastrów sera żółtego np. Gouda Sos ✔2 łyżki jogurtu naturalnego 0% ✔1 łyżka musztardy np. Miodowej ✔Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Kurczaka pieczonego drobno siekam. Paprykę myję i drobno siekam w kostkę. Ogórki konserwowe drobno siekam w kostkę. Ser żółty kroję w kostkę. Składniki łącze ze sobą
Gotowanie Patkicebuli. Wierzch ryby również posypujemy przyprawami, układajmy naprzemiennie cienkie plastry limonki i pomarańczy, lekko dociskamy je do ryby. Wkładamy do lodówki na około godzinę, żeby pstrągi przeszły aromatem przypraw i cytrusów. Ogórka myjemy i obieramy nie całkiem do końca, zostawiając na nim trochę skórki. Wszystkie składniki poza cytryną drobno kroimy, przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, zalewamy sokiem
Karo in the Kitchenporcje): 4 gołki (śmiesznie brzmi ;p) 1 pomidor 1/2 ogórka zielonego 1/3 cukinii garść sałaty 6 plastrów szynki (jesteśmy mięsożercami ;)) sos vinaigre 1 łyżka oliwy *bagietka Konfitura/sos żurawinowy: 1 szklanka suszonej żurawiny 1,5 szklanki wody 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: 1. Sałatę, warzywa myjemy, kroimy i układamy na talerze. 2. Rozgrzewamy patelnie grillową, grillujemy cukinię
Kitchens AlphabetPychota! :) Składniki: Ciabatta 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta ostrej papryki, soli i pieprzu sałata rzymska 8 pomidorków koktajlowych zielony ogórek 2 duże plastry sera żółtego Sos: 3 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Pierś z kurczaka oprawiam i przekrawam na pół wzdłuż(...)pierś będzie cieńsza, a dzięki temu kanapka będzie delikatniejsza i pierś na pewno dosmaży się w środku. Ciabattę przekrawamy na pół wzdłuż - ja wolę krótsze kanapki, więc dodatkowo kroję ją na 2 części. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy ze szczyptą soli, pieprzy, ostrej papryki i oliwy i nacieramy tym kurczaka. Po około 15 minutach kurczaka przekładamy na patelnię grillową
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!główka sałaty masłowej 1 mały ogórek natka pietruszki, bazylia świeża sól, pieprz 1 łyżeczka bazylii 1łyżeczka oregano 5 łyżek oleju rzepakowego sos: 1/4 szklanki oliwy z oliwek przyprawa do sałatek 1 łyżka octu winnego 4 łyżki wody Batat i dynię obieram, batat kroję w słupki, dynię kroję w kostkę. Paprykę kroję w paski. Warzywa przekładam do miski, dodaję sól(...)minut. Sos: Do słoiczka przekładam składniki sosu i energicznie mieszam. Sałatę myję, osuszam i strzępię na talerzu. Dodaję upieczone i wystudzone warzywa, pokrojone pomidorki suszone i koktajlowe, kulki mozzarelli, plastry ogórka. Sałatkę polewam sosem przed podaniem, posypuję pokrojoną natką i bazylią
wesoła kuchniakapusta pekińska -ogórek zielony -pomidorki koktajlowe -boczek w cienkich plastrach -sos sałatkowy (3 łyżki wody, 3 łyżki oleju) Sposób przygotowania: Boczek pieczemy w piecyku elektrycznym 10 minut w 220 stopniach. Jeśli ktoś nie ma piecyka można również to zrobić w piekarniku. Kapustę siekamy i kładziemy na talerzu. Ogórka myjemy i kroimy w grubsze plasterki a następnie plasterek w 4 części
Magia jedzenia.garść gotowej mieszanki sałat 1 średni pomidor 1/3 ogórka zielonego 2-3 plastry sera żółtego 1/2 kęska piwnego (lub jedna wędzona pałka z kurczaka) 1-2 plastry czerwonej papryki dressing ziołowy na bazie oliwy z oliwek łyżka soku cytryny Przygotowanie: Umytą i osuszoną sałatę rwiemy na drobne kawałki. Pozostałe składniki kroimy w kostkę. Zalewamy mieszanką utartych ziół (zioła prowansalskie, bazylia
Kuchnia po mojemukażde Święta przygotowuję tradycyjne sałatki jarzynowe z majonezem z dodatkiem gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, gotowanych na twardo jajek, własnoręcznie przygotowanych ogórków kiszonych, soli i pieprzu, oraz obowiązkowo majonezu Winiary. Sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa również na różnych innych uroczystościach np. na urodziny, imieniny, czy na Sylwestra. Jeśli sałatka ma być zjedzona od razu to dodaję również(...)selera 1 pietruszka korzeń + natka 5 plastrów gotowanej szynki 3 łyżki groszku konserwowego 3 szt. ogórek kiszony 4 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary 5 jajek ugotowanych na twardo sól i pieprz do smaku Gotujemy warzywa w łupinkach, nie możemy ich rozgotować, mają być sprężyste. Warzywa obieramy i drobno kroimy w kostkę. Domowe kiszone ogórki obieramy ze skórki i kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębułki do hamburgerów · 4 plastry sera żółtego · pomidor · sałata lodowa · rukola · ogórek konserwowy · czerwona cebula Sos jogurtowy z chili(...)minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej grilowej) przez około 4-5 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak wysmażone mięso lubimy). Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć plaster sera. Opiec w piekarniku w 200 stopniach
Mania Gotowania