Placek po węgiersku 179około 20 minut). Placek ziemniaczany napełniamy gulaszem i składamy na pół, ja polałam również po placku. Danie podałam z sałatą z kukurydzą, szczypiorkiem i śmietaną. Idealnie pasują też ogórki kiszone. Mmm pycha
Na moim talerzu
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym 233małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając (ok. 1 godziny aby mięso było bardzo miękkie). Placki podajemy zaraz po usmażeniu, polane sosem z dodatkiem ogórków kiszonych lub surówki
Qchnia po prostu
ZUPA OGÓRKOWA NA DRÓBKACH: przepis, jak zrobić 157maśle klarowanym poddusić cebulkę, marchew oraz ziemniaki. Do rosołu dodać podduszoną cebulkę, marchew i ziemniaki. Zupę gotować jeszcze około 10-15 minut na średnim ogniu. Dodać starte ogórki kiszone, podgotować. Zupę ogórkową doprawić do smaku solą oraz pieprzem, po kilku minutach zdjąć z ognia. Do gorącej zupy wlać zahartowaną i spienioną śmietanę, rozmieszać, wsypać posiekany koperek. Przy wydawaniu
Moja Książka Kucharska
Rolada z indyka z suszonymi pomidorami i serem 170wersji, więc polecam ostrzejsze surówki, ta z porem nadała się idealnie. Taką pierś można faszerować dowolnie – rozmaitymi rodzajami serów, np. mozzarellą, fetą, pleśniowymi, dodać pieczarki, paprykę, ogórki kiszone, świeże liście szpinaku, inne warzywa, nawet marynowane. Będzie czas, poeksperymentuję na pewno. Rolada okazała się strzałem w dziesiątkę na obiad w tygodniu, powtórzę drobiowy wypiek w innej konfiguracji smakowej. Można
Zasmakuj Kuchni
Pasta z fasoli i jabłka (wege “smalec”) 148mną.. Nie skupiając się na nazwach powiem tak: fajna pasta z dodatkiem jabłka i cebuli, smacznie doprawiona, po kilku godzinach chłodzenia i przegryzienia składników naprawdę smaczna, do tego ogórek kiszony, krążki cebuli i jesteśmy prawie na “wiejskim wege stole” Pasta z fasoli i jabłka (wege “smalec”). Pomysł tutaj . Smacznego! SKŁADNIKI: 1 puszka białej fasoli wraz
Zasmakuj Kuchni
Sałatka warzywna z jajkami przepiórczymi 128sosem. Z pomocą przyszła nam Spiżarnia, dostarczając niesamowicie pyszne, a przede wszystkim ekologiczne, jajka przepiórcze. Składniki 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mała puszka groszku konserwowego 4 kiszone ogórki 3 ziemniaki 2 marchewki 18 jajek przepiórczych 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu 1 łyżka słodkiej musztardy 3 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy. Ziemniaki
R'n'G Kitchen
Margherita, mini poradnik wege #2 235miarę możliwości i czasu robię przetwory na zimę . W tamtym roku wyjątkowo dużo: śliwkowa nutella bez pasteryzowania , sok z aronii z liśćmi wiśni , dżem truskawkowy , dżem malinowy, ogórki kiszone, do zamrażalnika (to akurat przygotowuje dla mnie moi rodzice): posiekana zielenina, tj. koperek, szczypiorek, natka pietruszki i lubczyk
Qlinarnie i Qlinarnie
Poświąteczna zapiekanka makaronowa 214bardzo miło SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 30 dag dowolnego pieczonego mięsa ( ja użyłam schabu i karkówki) 15 dag sera żółtego (dowolnego) warzywa ok 15 dag np.: papryka,pieczarki, ogórek kiszony,cebula( to co akurat mamy) 500 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej z kartonu 15 dag ugotowanego makaronu ( drobnego) 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Skworcu 2 łyżeczki
Gotowanie Patki
Śledzik po kaszubsku 254płatów śledziowych marynowanych w oleju, 2 cebule, olej roślinny, 6 suszonych śliwek, 4 suszone morele, 1 większy kiszony ogórek, 3 łyżki octu 10%, świeżo mielony pieprz, 1 łyżka majeranku, 2 listek laurowy, 4 ziela angielskie, 200 g koncentratu pomidorowego, 4 łyżki pikantnego ketchupu. Delikatny śledzik w sosie pomidorowym z dodatkiem suszonych śliwek i moreli na pewno(...)pieprz. Smażyć jeszcze przez 2 minuty. Śliwki i morele pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do cebuli i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Ogórka również pokroić w kosteczkę. Na patelnię dodać ogórki, koncentrat oraz ketchup i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać około 10 łyżek oleju. Wymieszać. Zdjąć z ognia i wystudzić. Przygotować średniej wielkości słoiczki i układać w nich
Świat Domowej Kuchni
Tradycyjna sałatka jarzynowa 164wnukom. Do dzisiaj pamiętam jak rodzinnie szykowaliśmy ją przed praktycznie każdą imprezą :) Składniki: 5 średnich ziemniaków 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 mały seler 4 jajka 4 ogórki kiszonych
Krokusowy Dom
Sałatka śledziowa z rzodkiewką 225będziemy potrzebowali: 500 g solonych filetów śledziowych a’la matias pęczek rzodkiewki około 250 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach pęczek szczypiorku 2 jajka ugotowane na twardo 150 g kiszonych ogórków 1 jabłko (około 200 g) 2 łyżeczki musztardy (ostrej) około 4 łyżek majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Sałatka śledziowa z rzodkiewką Przygotowanie
Uwaga Babcia Gotuje
sałatka śledziowa 199składniki: 3 filety śledziowe 50 g sera żółtego 1 jajko ugotowane na twardo 1 cebula 2 ogórki kiszone 1 jabłka pieprz do smaku 2 łyżki majonezu sól, pieprz wykonanie: Jabłko oraz cebulę obieramy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Schładzamy w lodówce i podajemy
Domowy Smak Jedzenia
Schab pieczony ze śliwką (niesamowicie soczysty) 182przygotowanie zawsze kupuję wtedy świeży schab. Przygotowuję go według sprawdzonego od lat przepisu. Ląduje on na kanapkach chłopców z dodatkiem jakiegoś warzywa, np. kiszonego ogórka, również własnej roboty- przepis na najlepsze pod słońcem ogórki znajdziecie tutaj . Schab pieczony ze śliwką, o którym zaraz Wam napiszę charakteryzuje się tym że jest niezwykle soczysty. Można go jeść na ciepło, ale według
Arbuziaki
Sałatka ziemniaczana ze śledziami 218polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej ze śledziami będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a’la matias 600 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach pęczek szczypiorku 150 g kiszonych ogórków 2 jajka ugotowane na twardo 2 jabłka (około 300 g) około 4 łyżek majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka ziemniaczana Przygotowanie: Filety śledziowe
Uwaga Babcia Gotuje
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 272przelać przez niego wywar. Czynność powtarzać, aż barszcz nabierze intensywnego koloru. Zbyt mdły - gdy wywar okaże się za mało kwaśny, możemy do niego dodać zalewę z ogórków kiszonych, sok z cytryny, kiszonej kapusty, czerwonej porzeczki lub żurawiny. Zupa nabierze też smaku, jeśli postoi w lodówce przez 2 - 3 dni. Plamy na dłoniach - buraki zawierają bardzo dużo soku
Ciastka - domowe słodkości