Surówka - biała rzodkiew i marchewka 207słodka - surówka z białej rzodkwi i marchewki. Idealny dodatek do obiadu. Warto jeść białą rzodkiew, ponieważ zawiera bardzo dużo witaminy C i będzie idealna dla osób będących na diecie odchudzającej (100 g białej rzodkwi to zaledwie 12 kcal!). Składniki: 2 sztuki białej rzodkwi 3 średniej wielkości marchewki 1-2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Marchewkę i białą rzodkiew
Ugotować
Ciało jako źródło cierpień – część I 198postawy wobec ciała u dzieci i młodzieży oraz jakie zagrożenia w związku z tym czyhają na młodego człowieka, dowiecie się już za tydzień. Poznacie również paradoksalne skutki stosowania diet odchudzających oraz podejmiemy próbę odpowiedzi na pytanie jak nie dopuścić do rozwoju patologii. *Autorką artykułu Ciało jako źródło cierpień jest psycholog i psychodietetyk – Agnieszka Małgorzata Zielińska . Arytkuł pochodzi z zaprzyjaźnionego
Szybko Tanio Smacznie
Rogrzewająca zupa z zielonej soczewicy 214Dzisiejsza zupa jest bogata m.in. w potas, magnez, żelazo i pełnowartościowe białko. Idealna dla odchudzających się, ze względu na duże ilości błonnika . Ponadto fajnie rozgrzewa i poprawia humor w szare, jesienne dni :) Jeśli chodzi i dodatki, użyłam komosy ryżowej. Część z Was na pewno dobrze ją zna, ale tym, którzy jeszcze nie próbowali mogę powiedzieć, że naprawdę warto
Powiedz dietom nie
Batoniki daktylowe 278bezrękawniku Hani.... Ostatnio pisałam, że do dzisiejszego dnia Franek śpi w różowej pościeli po starszej siostrze. Już nic więcej chyba dodawać nie muszę... :) Zostanę przy garach :) W moim poście odchudzającym pisałam o tym , co jem na śniadanie. W pracy najczęściej granolę z jogurtem naturalnym, ale czasami zamiast granoli wychodzi coś innego :) Na przykład takie batoniki na bazie mielonych daktyli
bistro mama
Kuchnia fit – Konrad Gaca. Recenzja Książki 245Lubicie gotować? Jeśli Wasza odpowiedz to TAK a jednocześnie chcecie schudnąć to jest to książka idealna dla Was. Konrad Gaca w książce Kuchnia Fit przedstawiam bardzo proste a jednocześnie odchudzające przepisy na różne okazje. Książka jest podzielona na rozdziały takie jak: Śniadania, obiady, kolacje, desery i pieczywo. Oraz dodatkowy rozdział tym jak być fit po świętach :-). Autor zadbał
sierotka maRysia w kuchni
Toksyczny świat. Po obejrzeniu tego filmu najprawdobodobiej spalisz swoją szafę... 240Szokujący materiał na temat szkodliwych dla zdrowia substancji dodawanych do ubrań popularnych marek (nawet dla dzieci). Nie zabraknie fragmentu o jedzeniu... Po obejrzeniu tego filmu
IzaGotuje
Odchudzające smoothie z selera naciowego i jabłka 2465amory. Jedzony na surowo nie traci cennych składników. Idealnie nadaje się na koktajle, a ponieważ ma niewiele kalorii - 13 kcal w 100g - idealnie sprawdza się we wszystkich dietach odchudzających. Koktajl z selera naciowego połączony w równych proporcjach z jabłkiem daje naprawdę smaczny napój. Składniki: 1 jabłko 2 łodygi selera naciowego z czuprynką kilka kropel soku z cytryny l łyżeczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DYNIA Z RYŻEM 179znany symbol halloweenowego święta. Ale dynia, to przede wszystkim smaczny owoc. Należy do niskokalorycznych. Przeciętnie 100g dyni dostarcza zaledwie ok. 15 kalorii, dzięki bogactwie celulozy, pomaga w kuracjach odchudzających. Jest bogata w białko, witaminę A, witaminy z grupy B czyli B1, B2, PP i C, Zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu i fosforu
potrawyregionalne
ZUPA Z SOCZEWICY Z WĘDZONYMI ŻEBERKAMI 235kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i ponosi poziom hemoglobiny. Soczewica ze względu na wysoką ilość błonnika jest również zalecana dla osób, które stosują dietę odchudzającą. Zatem zważywszy na wszelkie zdrowotne właściwości tej rośliny, jak też nie najgorsze walory smakowe nic dziwnego w tym, że przysłowiowa miska soczewicy coraz częściej gości również na naszym stole
potrawyregionalne
MAKARON Z FENKUŁEM CZYLI KOPREM WŁOSKIM 195robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak dodatków. Olejki
potrawyregionalne
SAŁATKA WARZYWNA Z TOFU 185Ojczyzną tofu są Chiny. Budzi się ono do życia, kiedy zanurzamy je w przyprawach. Tofu jest niskokaloryczne, zawiera mało tłuszczów nasyconych i węglowodanów, dlatego jest wartościowym składnikiem diet odchudzających i ważnym elementem codziennej diety osób, które dbają o linię. Powstaje z trzech zaledwie składników ziarna sojowego, wody i koagulantu. Jest wspaniałym źródłem wapnia. Jest tradycyjnym składnikiem potraw orientalnych, zarówno
potrawyregionalne
WYCISKANY SOK ZE ŚWIEŻEGO OGÓRKA 206Najważniejsza cecha ogórków to jego właściwości odchudzające. Korzystnie wpływa na wygląd , wzrost i zdrowie naszych włosów, cery i paznokci. Dzięki dużej zawartości siarki i krzemu leczy trądzik młodzieńczy. Sam w sobie ogórek jest nie tylko niskokaloryczny (tylko 6-8 kalorii w 100 g), ale przyczynia się do szybszego spalania kalorii i do usuwania nadmiaru wody z organizmu (oczywiście
potrawyregionalne
WYCISKANY SOK Z POMARAŃCZY I MARCHWI 217razem z miąższem pomarańczy, jest bardzo bogatym źródłem witaminy PP i pektyn. Spożywanie jej obniża zły cholesterol, wspomaga trawienie, zwalcza bakterie. Pomarańcze są doskonałymi owocami nadającymi się do diet odchudzających, oczyszczających czy jednodniowych diet sokowych. Spożywając pomarańczę wzbogacamy nasz organizm o bezcenne wartości odżywcze, witaminy, minerały. Szczególnie pomocne w okresie zimowym, kiedy brak już sezonowych świeżych owoców
potrawyregionalne
KURCZAK Z KARMELIZOWANYM FENKUŁEM I KAPARAMI 228wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł czyli koper włoski. Ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak
potrawyregionalne
SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA 205robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak dodatków
potrawyregionalne