oczy c - 500 przepisów (strona:14/34)

Recenzja książki "Gotowanie po włosku w 20 minut" Gino D'Acampo 202

jednak tradycyjne przepisy kuchni włoskiej, bardziej nowoczesna, kolorowa i szybka kuchnia luźno nawiązującą do tradycji Półwyspu Apenińskiego. Na początku każdego rozdziału znajdziemy krótki wstęp od Gino. Od razu w oczy rzucają się przepiękne zdjęcia (niestety część przepisów bez zdjęć) oraz przejrzysta i miła dla oka grafika. Każda receptura opatrzona jest notką od autora, włoską nazwą potrawy, listą składników oraz metodą

Chilli Czosnek i Oliwa
Kalmary na makaronie z sepią z pianką cytrynową i konfitowane mini cebulki. Warsztaty w Centrum Kulinarnym 2 156

ciekawych potraw. Przepis to jedno, a szczegółowe omówienie przygotowywanej potrawy z Tomkiem Nowakiem - bezcenne :)  Jak zawsze zaczynamy od brudnej roboty ;). Kalmary trzeba dokładnie oczyścić, usunąć przeźroczyste chrząstki, oczy i skórę (opcjonalnie). Przepis zakłada użycie sepi ( naturalnego atramentu z kałamarnicy)   do zabarwienia makaronu , ale możecie też użyć gotowego makaronu już zabarwionego fabrycznie.    Wśród nowo poznanych produktów

SzczyptaSmaQ
MUFFINY Z SALAMI 192

końcu zapowiada się majóweczka z prawdziwego zdarzenia. Słońce bezwstydnie od samego rana zagląda przez okno i świeci prosto w oczy, temperatura rośnie z minuty na minutę a w mojej kuchni pachnie piknikiem:-) Będą pożywne muffiny z salami. Tylko uważajcie z solą, wszystkie dodatki są już same w sobie słone, także można w ogóle ją ominąć. Zrobiłam z dwóch rodzai mąki

pieprzny smaczek
7 powodów dlaczego warto odwiedzić Apulię 306

latarni Santa Maria di Leuca i rozkoszować się zapierającym dech w piersiach widokiem. 6. … aby stanąć na klifie w Polignano a Mare . 7. … aby zobaczyć na własne oczy jak robi się orecchiette

Bon Ton Italia
Chia Deser, czyli kulinarne podróże w poszukiwaniu „nieznanych smaków” cz. 1 152

Zamknij oczy i wyobraź sobie mapę świata. Każde miasto, które można zwiedzić, zamień w wyobraźni na produkt kulinarny, który można doświadczyć i zasmakować. Jest ich mnóstwo prawda? Na tradycyjnej mapie możesz zaznaczyć wiele odwiedzonych miejsc. A ile z nich udało Ci się zasmakować na naszej kulinarnej mapie? To że lubię gotować i prowadzę bloga kulinarnego z pewnością nie oznacza

Mój Smak na Życie
Tatar z łososia z foie gras i galaretką z białego wina 256

Zaczniemy od galaretki: W garnuszku umieszczamy wino i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo, aż odparuje alkohol (czyli po nachyleniu się nad garnkiem, nie będą nas piekły oczy ;) ). Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy kilka kropli aromatu, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Formę na 6 muffinek wykładamy folią spożywczą, wlewamy przestygnięte wino i wstawiamy

My Culinary Art
11 popularnych przysłów włoskich 238

się w zęby. – A caval donato non si guarda in bocca. I Panu Bogu świeczkę, i diabłu ogarek. – Accendi una candela a Dio e una al diavolo. Oczy są zwierciadłem duszy. – Gli occhi sono lo specchio dell’anima. Potrzeba jest matką wynalazków. – La necessità è la madre delle invenzioni. Przeciwieństwa się przyciągają. – Gli opposti

Bon Ton Italia
Biszkopt czekoladowy bez proszku do pieczenia (2 blaty) 241

robią się balony powietrza, pękają i różne inne rzeczy się dzieją. Chciałabym wam jednak pokazać przepis, który jest bardzo prosty i zawsze wychodzi. Może tutaj wielu osobom otworzą się oczy ze zdziwienia, że "jak to? Biszkopt bez proszku do pieczenia?! On nie wyrośnie!". Otóż BŁĄD! Prawdziwy biszkopt nie zawiera w sobie ani grama proszku do pieczenia, a jest idealnie wyrośnięty

Jedzeniomania
Pomidorowa zupa literkowa. 227

albo.. zwyczajnie dziecku jedzenie, które mu się podaje nie najada jego oczu. Tak, dzieci jedzą oczkami! Postaraj się drogi rodzicu :)  Makaron w kształcie literek i cyferek cieszy oczy dzieci, a także edukuje. Być może to będzie pierwszy bodziec edukacyjny? W dodatku taki do zjedzenia. Zachęcam do zakupienia tego typu makaronów. Podpowiedź gdzie je kupić znajdziecie TUTAJ

MamaOskarka
Dorada pieczona w boczku 124

dorada, 1/2 pomarańczy, 2 plasterki cytryny, sól, garść rozmarynu, 6 plastrów boczku w cienkich plastrach, łyżka masła, Rybę oczyścić, wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, dokładnie umyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Rozłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia. Folię posmarować oliwą lub masłem. Pomarańczę cienko obrać, skórkę pokroić

królestwo garów
Dorada zapiekana z pomidorkami koktajlowymi na kartoflach 114

dorada, 400 g ziemniaków, 15 - 20 pomidorków koktajlowych w oliwie , kilka gałązek tymianku, sól, suszone pomidory, z czosnkiem i bazylią, pół cytryny, Rybę oczyścić, wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, dokładnie umyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Rybę oprószyć z zewnątrz i w środku przyprawami. Do środka ryby włożyć

królestwo garów
Pstrąg z pieczarkami, z grilla 100

pstrągi patroszone, 300 g pieczarek, 50 ml brandy, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 żółtko, masło, cytryna, sól, pieprz Ryby oczyścić, usunąć skrzela i ewentualnie oczy, umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Pieczarki oczyścić, umyć. Każdą przekroić wzdłuż na pół a następnie w grube półplasterki. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Gdy już są podsmażone dodać brandy

królestwo garów
Dorada pieczona z chrzanem 95

dorada, 150 ml śmietany 18%, żółtko, 50 g chrzanu tartego, sok z cytryny, sól, pieprz, Doradę oczyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Podsmażyć z obu stron do zrumienienia

królestwo garów
Makrela smażona 118

makrela, kilka gałązek tymianku, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa Makrelę oczyścić, wypatroszyć, wyjąć skrzela i oczy. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, do środka ryby włożyć tymianek, odstawić na co najmniej 30 minut. Rybę smażyć na oliwie z dodatkiem tymianku. Smażyć 20 – 30 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest usmażona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty

królestwo garów
Dorada pieczona w winie z żurawiną 105

dorada, 150 ml białego półwytrawnego wina 80 g żurawiny suszonej, sok z cytryny, sól, pieprz, Żurawinę zalać winem, odstawić. Doradę oczyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Podsmażyć

królestwo garów