obiad - 95112 przepisów (strona:3595/6341)

Pesto z grillowanej papryki 236

Dzisiaj pesto z grilowanej papryki. Rewelacyjny dodatek do ryb I makaronów. Bedzie mi potrzebny do dzisiejszego obiadu. Prosty w wykonaniu I bardzo smaczny. Zaczynamy  Składniki: słoik marynowanej zgrilowanej papryki ok 300 gr 1 ząbek czosnku natka pietruszki- dużo :) 50 gr startego parmezanu 50 gr orzechow cashew 4-6 łyżek oliwy z oliwek Wykonanie: Paprykę odsączamy z oliwki . Przekładamy

Smaki Edyty
Dorsz pod czerwoną pierzynką 251

Dorsz po pierzynką z paprykowego pesta?  polecam . Będziecie zaskoczeni smakiem. Obiad do zrobienia w 30 min, do tego bardzo zdrowy. Moja rada- Możecie upiec warzywa w tym samym czasie co rybę- na tej samej blaszcze- zaczęłam od warzyw, I dodałam po 10 min rybę. Zaczynamy Składniki: ok 1 kg dorsza ok 150 gr czerwonego pesto- przepis tutaj warzywa(...)Najpierw robimy pesto- wykonanie tutaj. Porcjujemy dorsza, nakładamy ok 1 łyżki na porcję pesta z papryki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C , pieczemy ok 15-20 min . Do obiadu pieczone warzywa- I obiad gotowy :) Smacznego

Smaki Edyty
Wołowina - czas grillowania 251

 Jak wczoraj już wspomniałam , że sezon grilowania w pełni. By grill był udany, warto wiedzieć jak długo grilować mięso- Wołowina: Stek ok 2-2,5

Smaki Edyty
Sposób na soczyste kotlety schabowe 371

obydwu stronach na dużym ogniu (mięso nie traci wtedy soczystości). Następnie dosmażać na wolnym ogniu. Pilnować czasu smażenia. Przesmażenie kotletów może zaskutkować w otrzymaniu twardej cholewy zamiast smacznego obiadu

Grunt to przepis!
C - Filet z kurczaka w serowo-tymiankowej panierce 338

Tudzież fileta z kurczaka. Zadziwia, że to jedno z  najczęstszych dań goszczących na polskich stołach, niekwestionowaną pozycję lidera utrzymuje również we wszelkiego rodzaju barach, restauracjach, pubach i ofertach obiadowych na telefon. Nie to, że bym miała coś przeciw kotletom. Skądże. Też je lubię. Aczkolwiek bywam niepocieszona, gdy głosowanie rodzinne decyduje o wyborze "bitego kotlecika bez dodatków" na niedzielne

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Dorsz w ziołowo - otrębowej panierce 211

dawno dzieliłam się pomysłem na niestandardową panierkę do kotleta , dziś przy piątku postanowiłam ją nieco zmodyfikować i wykorzystać do obiadu z rybką w roli głównej. Szczegóły poniżej: Dorsz w ziołowo - otrębowej panierce Składniki: filety z dorsza - 5 szt jajko - 1szt mąka - 1 łyżka posiekana natka pietruszki - 1 łyżka posiekany tymianek - 1 łyżka otręby owsiane - 5-7 dużych łyżek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Zupa jarzynowa pod chmurką 239

Wielkimi krokami zbliżamy się do sobotniego obiadu, na który proponuję treściwą zupkę jarzynową z niespodzianką dla mięsożernych;) Zupa jarzynowa pod chmurką Składniki:              1 szt filet z kurczaka    1 szt jajka           1 szt porcja rosołowa

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Kurczak imbirowo-cynamonowy 235

smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy warzywa,  w miarę potrzeby podlewamy delikatnie wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości. I tylko tyle potrzeba, by cieszyć się niebanalnym smakiem szybkiego obiadu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym 220

Pozostał mi ostatni kawałek oscypka. Wcześniejsze wykorzystałam jako element przekąski na desce serów , przystawkę na ciepło i pyszny deser z gruszką w roli głównej. Przyszła pora na danie obiadowe. Pomyślałam, że chyba najwygodniej będzie go włożyć w środek jakiegoś mięska. Tym razem wybór padł na sznycle wieprzowe. Z rzeczy dostępnych w lodówce ukręciłam też pyszny sosik

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Pene z kapustą piekińską i kurczakiem 327

wykonując równolegle jeszcze jakieś niezbędne operacje wieczornego, domowego rytuału, czy też w dniu konsumpcji docelowej tj.zaraz po powrocie z pracy, gdy od progu słyszę: mamo, co dziś na obiad??  (i fakt, że  szkolna stołówka serwuje dzień w dzień dwudaniowe obiadki nie ma tu istotnego znaczenia - obiad w domu i tak musi być zaliczony,najlepiej z dokładką

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Cukinia z pene czyli drugie życie grillowanej kiełbasy;) 199

wiem czy też tak macie, że po domowym imprezowaniu dojadacie "końcówki serii" przez kolejne trzy dni;) I tak właśnie na trzeci dzień po niedzielnym grillowaniu przygotowałam propozycję obiadową z wykorzystaniem grillowanej kiełbaski wraz ze świeżymi dodatkami - będącej ciągle jeszcze na topie cukinii jak również papryki i pomidorów. Pene z cukinią, papryką i pomidorami Składniki: (tym razem bez proporcji -  proponuję

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - DIETETYCZNIE czyli fasolka szparagowa z drobiowymi pulpecikami 203

Dziś lekka i zdrowa propozycja obiadowa:) Jeśli lubicie fasolkę szparagową to mam dla Was garść cennych informacji: należy ona do najbardziej wartościowych warzyw - zawiera duże ilości cennych minerałów i witamin oraz dużo błonnika ma niski indeks glikemiczny i mało kalorii  - co jest istotne dla odchudzających się i dbających o linię:) działa korzystnie na układ krwionośny, co przekłada się również

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Buraczki na zimno z jabłkiem 209

starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Wiecej na temat zdrowotnych właściwości buraków znajdziecie TUTAJ  a póki co zapraszam na pyszne buraczki z jabłkiem, które doskonale sprawdzą się w roli obiadowej sałatki. Buraczki na zimno z jabłkiem Składniki:   4 średniej wielkości buraki 2 jabłka (najlepiej czerwone, lekko kwaskowe) 1 cebula 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ryż, mielone i kalafior czyli obiad z piekarnika 236

Znajomy podsunął mi pomysł na obiad, który robi się sam - wystarczy wyłożyć składniki na blaszkę do pieczenia czy do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika i cierpliwie czekać. W sumie mam w swojej kolekcji kilka takich ekspresowych rozwiązań, ale przyznaję, że wersji z surowym ryżem w piekarniku dotąd nie testowałam. Spróbowałam tradycyjnie dodając coś od siebie. Fajnie wyszło(...)Ryż, mielone i kalafior czyli obiad z piekarnika Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 2 torebki ryżu (200 g) 10 dag żółtego sera 2 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki ketchupu suszona bazylia (lub inne zioła wg uznania) 1/2 kalafiora (opcjonalnie) marynowana papryka (opcjonalnie) sól, pieprz, mielona papryka Na blaszkę wsypać ryż, na niego wyłożyć mięso przyprawione solą, pieprzem i mieloną papryką

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Schab w sosie imbirowo-sojowym 183

naczynia żaroodpornego i dusiłam w piekarniku, troszkę dłużej tj. około 40 minut w temp. 220 stopni). Na dobrą sprawę przygotowywałam danie z podwójnej porcji, z założeniem obiadu na dwa dni - sos tak posmakował moim domownikom, że na następny dzien ostały się jedynie same kawałki mięsa. Trzeba było na gwałt dorabiać sos i tu dałam się już ponieść pokusie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania