obiad - 95112 przepisów (strona:3294/6341)

Chifferi rigati z wędzonym łososiem i pieczarkami 205

Jest to przepis na włoską, aromatyczną i pełną wspomnień "pastę". Makaron ten robiłam zawsze wtedy, kiedy...nie miałam pomysłu na obiad. A dziś zrobiłam na kolację, bo zatęskniłam..potwornie zatęskniłam... .... Robiłam go zazwyczaj wtedy, kiedy było bardzo gorąco, gdyż w takiej formie, można go podać również prosto z lodówki. Oto przepis na klasyczną- pasta con salmone e funghi. Smakuje prawie

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa warzywna na rosole 226

Zwykle po tradycyjnym niedzielnym obiedzie zostaje nam rosół. Tak było i u nas. Wykorzystaliśmy go do przygotowania zupy warzywnej zużywając warzywa, które były "pod ręką". Składniki 1,5 l rosołu 4 średnie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu

R'n'G Kitchen
Zupa krem z marchewki 148

delikatny imbirowy posmak, przez który przebija się aromatyczna pomarańczowa nutka. Mimo to krem nie jest słodki, ponieważ smaki są wyważone przez użycie świeżo mielonego czarnego pieprzu. Polecam na niedzielny obiad :) Składniki na ok. 8 porcji: 900 g marchewki 2 cebule 1 łyżeczka imbiru w proszku świeżo starta skórka z połowy pomarańczy sól pieprz ok. 2 litry bulionu Cebulę i marchewkę

Chocolate Muffin Blog
Lekka sałatka z pomidorków koktailowych 219

moja córka najada się codziennie pomidorkami prosto z krzaczka, a i na sałatkę i to nie jedną starczy:) Dzisiejsza sałatka należy do jednych z najprostszych, brakowało mi czegoś do obiadu, wyskoczyłam na chwilę do ogrodu zerwałam trochę pomidorków, ciut szczypiorku i uszczknęłam kilka listków bazylii i sałatka już prawie była gotowa:) Składniki: około pół kg pomidorków koktajlowych pół pęczka szczypiorku

na moim stole...
Spaghetti bolognese dla cierpliwych 192

razem to nie będzie przepis na szybki obiad, ale warto poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie tej wersji :) Składniki 1kg mielonej wołowiny 2 średniej wielkości cebule 1 łyżeczka brązowego cukru 1 marchewka 1 pietruszka 1/8 małego selera lub 1 łodyga selera naciowego 2- 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 3 puszki pomidorów bez skórki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu 229

towarzystwie ciągle tych samych dodatków, spowodujecie niedobory innych elementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Stąd tak ważna jest różnorodność i spożywanie produktów z wielu grup. Dzisiaj proponuje na obiad, lunch lub kolację pyszną i szybką zupę krem z cukinii i groszku , podaną w towarzystwie makaronu razowego. W zupie tej wykorzystuję śmietankę 30%, ale jeśli z jakiś powodów nie chcecie

Moja Delicja
Taboule z komosy ryżowej 204

tych, co tu zaglądają w nadziei, że znajdą jakiś nowy wpis. Na dobry początek będzie coś co można wykorzystać na wiele sposobów, danie szybkie i łatwe, które może być obiadem lub kolacją. Może być podstawą lub tylko dodatkiem. Nadaje się do grilla lub innych mięs albo np. do jajka w koszulce czy sadzonego. Podstawą dania jest komosa ryżowa. Ja już

Przysmaki Karolki
PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI KANAPKOWE 868

mojej rodziny, ale pozytywnie zaskoczyła nas smakiem. Zrobiłam 12 słoików, ale w przyszłym roku zrobię pewnie więcej :). Ogórki, chociaż nazywają się kanapkowe, można też z powodzeniem podać do obiadu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Pieczona karkówka z czosnkiem 264

Kawał karkówki upieczony jako mięso do obiadu po wystudzeniu może być również smaczną wędliną do chleba. Składniki: 1 kg karkówki (najlepiej wąski, długi kawałek) 4 ząbki czosnku przekrojone na ćwiartki 2 łyżeczki vegety (ewentualnie sól) 1 łyżeczka granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz suszone oregano i bazylia Karkówkę umyć i osuszyć. Ostrym końcem noża zrobić głębokie wąskie nacięcia w kilkunastu miejscach

Trzeci talerz
Sałatka warzywna z ziołami. 203

smaku, aż proszą, żeby ich smak zamknąć na zimę. Sałatki warzywne w słoikach to najlepszy sposób na delektowanie się ulubionymi warzywami zimową porą. Własne pyszne warzywka do obiadu to coś o co warto zawalczyć. Dzisiejsza moja sałatka to w pełni eksperyment połączyłam ulubione warzywa z ziołami i mam nadzieję, że pozytywnie zaskoczy mnie smakiem. Zrobiłam kilka słoików z bazylią

Kuchnia Beaty
Ogórki - koreczki - przetwory na zimę 277

ogórków nigdy nie jest za dużo. Po klasycznych kiszonych i sałatce z ogórków i papryki przyszła pora na ogórki na ostro. Raczej nie nadają się jako sałatka do obiadu zimą, bardziej jako przegryzka do suto zakrapianej domówki. Tak czy siak warto kilka słoiczków w zanadrzu mieć. Ogórki koreczki są słodko-ostre ale nie do przesady. Po prostu pyszne. Ogórki - koreczki

Pyza i Surówka
Kompot śliwkowy 275

Niezależnie od tego, czy upały się utrzymają, czy zaskoczy nas nagła zima - kompot do rodzinnego obiadu to zawsze dobra propozycja ;-). Składniki: 1kg śliwek 1 litr wody 2 łyżki brązowego cukru (moje owoce były bardzo dojrzałe, więc bardzo słodkie) 1 łyżeczka lub 1 laska  cynamonu 3/4 goździki 1. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. 2. Śliwki wrzucamy

Perfect home life
Poniedziałkowy "fit" - Brokułowa sałatka z fetą i czarnuszką 241

Lubicie sałatki z brokułem ??  Ostatnimi czasy bardzo je polubiłam. Goszczą u nas nie tylko od święta ale przygotowuję je również na kolację czy też na obiad. Do brokuła idealnie pasują czerwone warzywa i ser. Tym razem wybrała pomidory i paprykę oraz fetę. Całość oprószyłam znaną chyba wszystkim czarnuszką, którą osobiście uwielbiam i to nie tylko w sałatkach ...  Brokułowa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczarki portobello z grzybowym pilawem 250

grzybowy powinien już być w pełni i tak pewnie jest w niektórych rejonach kraju ale u nas grzybów nie ma za dużo. To co zebrałam zaraz przerobiłam na pyszny obiad. Wykorzystałam tutaj również najsmaczniejsze pieczarki jakie znam czyli wielkie portobello. Użyłam też krowiego włoskiego sera Quartirolo Lombardo, przepysznego. Zapraszam serdecznie, będzie smakować. Pieczarki portobello z grzybowym pilawem. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i brokułami 367

Zapiekanki cenię za nieograniczone możliwości smakowe. Poza tym stanowią u mnie obiad na 2-3 dni, więc tym bardziej lubię je przyrządzać w tygodniu kiedy nie mam za dużo czasu na siedzenie w kuchni. Dzisiejszy przepis pochodzi z gazetki Biedronki Włoskie smaki z moimi modyfikacjami. Składniki na 6 porcji: 500 g makaronu świderki lub penne 500 g brokułów 2 puszki

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania