Kopytka pietruszkowe 208Zostało Wam ziemniaków z obiadu? no to zróbcie sobie takie aromatyczne, pyszne kopytka. A jak nie zostało to szybko gotujcie, przeciskajcie przez praskę i zaraz jak wystygną robimy kopytka. Polecam serdecznie i zapraszam gorąco. Kopytka pietruszkowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Pęczak i pulpety 207Obiad w pół godziny. Szybko, łatwo i przepysznie. Składniki: mięso mielone Kasza pęczak jęczmienny Sól, pieprz Olej Wstawiamy kaszę na osolony wrzątek. W tym czasie doprawiamy mięso solą i pieprzem. Z mięsa lepimy małe pulpeciki
prawdziwe jedzenie
Wiśnie w syropie (do ciast i deserów) - kompot wiśniowy na zimę. 208Natomiast jeżeli chcesz przemycić je w słoiku z myślą o ciastach, to trzeba drylować, albo drylownicą, albo zawsze polecam agrafkę. U mnie w domu syrop rozcieńczmy wodą, wypijamy do obiadu w niedzielę a same wiśnie zjadamy lub wykorzystuję do ciast. Choć wolę mrozić świeże, wydrylowane, do galaretki są lepsze; natomiast do ciast pieczonych lepiej wziąć takie, które soku już
Poezja Smaków - blog kulinarny
Płaty z ogórków po żydowsku. 217lubimy je w domu wszyscy, są delikatne, lekko słodkie, lekko octowe, zupełnie inne niż korniszony, choć z tej samej grupy smakowej. Są delikatne, bez skórki. Dobre jako dodatek do obiadu zimą, kiedy nie mamy pod ręką nic świeżego na surówkę. Co roku w spiżarni jest około 40 słoiczków tych płatów, jednak zawsze kończą się już w ..... uwaga - październiku
Poezja Smaków - blog kulinarny
Koreczki z ogórków na zimę, z papryką i cebulą. 194konserwową . Róbcie szybciutko, bo ceny warzyw mają iść w górę nawet o 50% a na większej ilości to odczujemy na pewno. Koreczki świetnie sprawdzą się jako przystawka do obiadu. S ą bardzo aromatyczne, lekko słodkie, delikatnie octowe, nie za miękkie ani nie za twarde - na prawdę smaczne. Z tej proporcji wychodzi około 15 słoiczków po 500 ml. Składniki
Poezja Smaków - blog kulinarny
Surówka konserwowa z sześciu składników. 223warzyw. Jest ona trochę podgotowana w słoikach, ale nadal warzywa pozostają jędrne i wartościowe. Wykorzystać tę surówkę można na wiele sposobów. Jednym z nich jest podanie do obiadu. Ale tak naprawdę robię ją w innym przeznaczeniu. Surówka świetnie sprawdzi się do wszelakich wrapów, domowych burgerów i innych tego typu wariacji. Smakuje nawet w toście. A zimą organizm szuka
Poezja Smaków - blog kulinarny
Cukinia w zalewie musztardowej z chili 208zasmakuje amatorom ostrych dodatków. Wprost pali w "gębie", ale oczywiście można dać mniej pieprzu kajeńskiego, a więcej musztardy. Wtedy proporcje się wyrównają. Niemniej, cieszę się iż wyszły tak pikantne - obiad z ich dodatkiem szybko rozgrzeje i poprawi humor. Potrzebne nam (na 4 słoiki po 900 ml): - 5 średnich cukinii (około 2,3 kg) - 2 cebule - 1,2 l wody - niepełna
W poszukiwaniu inspiracji
Rybna przygoda 224wykorzysta. Wiadomo, że w domowych pieleszach nie będę używać syfonu do robienia pianek, bo go najzwyczajniej w świecie nie posiadam, ale zawsze warto poznać dodatkowy sposób na urozmaicenie rybnego obiadu. Hitem warsztatów jednak okazały się nie ryby ale raki. A konkretnie ich szyjki, z których został wyczarowany smakowy sosik. Podobno raki są niedoceniane - cóż, skoro nie można ich nigdzie nabyć
Karczma Honorietty
Galette orzechowe z owocami 215Było letnie sobotnie popołudnie. Rano wybraliśmy się wszyscy na nasze miejskie targowisko, nakupiliśmy pomidorów malinówek, ogórków gruntowych, jabłek, śliwek, trochę malin i jeżyn. Obiad zjedzony, dzieci się bawią, mąż operuje pilotem. A ja zabieram się za wyczekane ciasto ze śliwkami. Wyczekane, bo galette chodzi za mną od zeszłego roku... Od kiedy poznałam taką formę ciasta kruchego, od czasu
bistro mama
Kruche pierożki z kurczakiem, serem oraz nutą tymianku. 192kurczakiem, serem i nutą tymianku świeżego. Tym razem w pierożku jest pierś z kurczaka, ale równie dobrze możemy do tego wykorzystać kurczaka pieczonego lub ugotowanego, który pozostał nam z obiadu. Robi się je szybko, a i jest to super sposób na wykorzystanie "resztki"mięsa obiadowego. SKŁADNIKI : ( na ok 16 pierożków) ciasto 1,5 szklanki mąki 0,5 kostki
Basia w kuchni
Serowa zapiekanka z cukinii z migdałami 234a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Ta zapiekanka doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu albo jako samodzielna potrawa. ZAPIEKANKA Z CUKINII Z MIGDAŁAMI Składniki: - 1 duża cukinia - 1-2 pomidory - 1 cebula - 50 gramów prażonych płatków migdałów - 150 gramów żółtego sera - natka pietruszki - oliwa
Życie zamknięte w smaku
Sałatka z makaronem ryżowym 393Pyszna, lekka sałatka w sam raz na kolację lub na obiad w gorące dni. Ma bardzo oryginalny dressing. Przepis znaleziony u Kasi na blogu Czarrna od kuchni . Składniki: 100 g makaronu w kształcie ryżu 100 g wędliny drobiowej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej 3 kawałki papryki marynowanej 3 ogórki marynowane Winegret: 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół
Na Ciasteczkowych Papierach
Ogórki małosolne- wiosna w słoiku! 266zapomnijcie tylko o tym, żeby cała zawartość słoika była zakryta. Te ogórki u mnie nigdy długo nie stoją. Po 2-3 dniach są chrupane do kanapek lub półhurtem do obiadu, potem utopione w botwinkowej zupie. Jeśli chcecie przerwać proces fermentacji, czyli sprawić żeby zostały małosolne a nie ukwaszone, zakręćcie słoik i wstawcie go do lodówki. Jeśli jak ja jesteście amatorami
Karo in the Kitchen
Szparagi na parze i szybki sos holenderski – z blendera 281Zdrowy obiad. Pierwsze zielone szparagi i młody kalafior – delikatne i smaczne same w sobie. Sos holenderski to kapryśny zawodnik. Ale nie wtedy, gdy weźmie się go znienacka i za łeb – blenderem! Dzisiaj na talerzu dietetyczne warzywa – 100g ugotowanych szparagów to tylko 18 kalorii, 100g kalafiora – 25 kalorii. Malutko! Szparagi to przede wszystkim potas, magnez, fosfor i wapń. W kalafiorze znajdziemy
Karo in the Kitchen