obiad - 95112 przepisów (strona:3250/6341)

GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI 301

Dziś przepis na domowy obiad. Gulasz z kaszą gryczaną i   ulubionymi warzywami. Ja wykorzystałam kaszę gryczaną, ale jak najbardziej możecie ją zastąpić kaszami:  jaglaną, jęczmienną czy kuskus. Kasza gryczana To najzdrowsza ze wszystkich kasz.  Doskonale nadaje się dla osób na dietach odchudzających, gdyż proces trawienia i wchłaniania kaszy odbywa się powoli, dzięki czemu dłużej nie odczuwa się

potrawyregionalne
KRUPNIK 192

Dziś domowa, sycąca i prosta zupka. Krupnik jest dobrym rozwiązaniem gdy nie mamy pomysłu na obiad. Najbardziej znana polska zupa. Zdrowa kasza i warzywa w zupełności wystarczą. Oczywiście jak najbardziej można dodać skrzydełka kurczaka, żołądki czy żeberka. Zupa staje się wtedy bardziej treściwa. Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie

potrawyregionalne
RYBA W TEMPURZE Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM 252

tradycyjnego filetu z dowolnej, ulubionej ryby. Podana w tempurze z warzywami i makaronem ryżowym z dodatkiem sosów:  sojowego,rybnego i ostrygowego, jest naprawdę fajną i pyszną propozycją na obiad. Składniki: filety z dowolnej ryby  1 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 mała cebula kawałek zielonej części pora garść kiełków fasoli mung 2-3 liście kapusty pekińskiej

potrawyregionalne
CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE 320

szabat nie wolno gotować na ogniu, czulent przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w rozgrzanym piecu, aby dogotował się przez noc i był gotowy na sobotni obiad. Dawniej, w małych miejscowościach noszono przygotowany czulent do miejscowej piekarni,  aby udusił się w powoli stygnącym piecu chlebowym.  Specjalne miejsce w piecu, służące do przechowywania ciepłych potraw,  nazywa

potrawyregionalne
MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI 208

wystawały z wody. Zmiękną i tak pod wpływem pary. Dzisiejsze danie robi się błyskawicznie a smakuje obłędnie. Wystarczą szparagi, makaron trochę ulubionych świeżych ziół i parmezan. Polecam na lekki obiad lub kolację. Składniki: (na 3-4 porcje) około 20 szt. zielonych szparagów 200-300 g makaronu np.maccheroni, pappardelle lub innego ulubionego 2-3 ząbki czosnku świeże zioła (bazylia, tymianek,oregano

potrawyregionalne
MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO SEROWYM 284

się tym cennym warzywkiem. Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej i holenderskiej. Makaron papparedelle z jarmużem,   suszonymi pomidorami  w sosie śmietanowo serowym,   jest pyszną propozycją na obiad.  Składniki: na około 4 porcje 500 g makaronu pappardelle  0,5 kg świeżego jarmużu 300 g śmietany 18% ( w razie potrzeby więcej) 15 dkg dowolnego sera pleśniowego

potrawyregionalne
KOTLETY RYBNO ZIEMNIACZANE Z SOSEM CHRZANOWYM 267

Dzisiejsza propozycja to kotlety rybno ziemniaczane. Można do nich wykorzystać pozostałe z obiadu ugotowane ziemniaki. Najważniejsze aby nie były za wilgotne. Powinny być ugotowane najlepiej dzień wcześniej. Ja ugotowałam je w mundurkach, ale nie jest to konieczne. Można użyć dowolnej ryby np.dorsza, mintaja, łososia,soli lub innej o zwartym mięsie. Idealna propozycja dla dzieci, które nie przepadają za rybą. Podane

potrawyregionalne
Makaron z kremowym sosem dyniowo-serowym 274

rigate w pysznym, kremowym sosie. Ten złocisty sos zrobiłam z kawałka zwykłej dyni i dobrego sera a jest po prostu boski! Dodatkowo całość podkręciłam chrupiącym boczkiem i wyszedł cudowny obiad. Radzę skorzystać z przepisu bo to jest naprawdę przepyszne! Takie jesienne, słoneczne danie. Myślę, że wielbicielom makaronu zasmakuje też inna propozycja - wstążki z łososiem, cydrem i śmietanką . ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Wegański quiche z suszonymi pomidorami 225

masa to quiche’a. Moja ulubiona potrawa z czasów wegetariańskich, wystarczyło zagnieść kruche ciasto, wymieszać jogurt z jajkami i zalać tą masą jakiekolwiek podduszone warzywa, pół godzinki i obiad był gotowy, po przejściu na weganizm sprawa się trochę skomplikowała, ale na szczęście odkryłam jogurt wegański i znowu będę mogła robić nieskończenie wiele wariacji na temat quiche Ps. Można iśc

greenscarf
BOGRACZ / Bogrács – WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA 368

być gęsty i dość pikantny ( jak to na węgierską kuchnię przystało ). Podaje się go najczęściej z dodatkiem kluseczek / zacierek i odrobiną kwaśnej śmietany. Jest świetnym pomysłem na sycący, jednodaniowy obiad. Nasyci na długie godziny oraz rozgrzeje! Łatwy i szybki w przygotowaniu! Polecam! Ps. jest fantastyczną odmianą dla Strogonowa albo gulaszu na rodzinnej imprezie ;) SKŁADNIKI: * mięso wołowe na gulasz

Ostra na Słodko
Surówka z buraczków 318

lubię. Podobno smaki się zmieniają i może kiedyś pokocham buraki na ciepło. Jednak dzisiaj przygotowałam surówkę z buraczków najprostszą jaka istnieje, ale zawsze idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Składniki 1 kg średnich buraków 1 duża cebula sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru sól pieprz Buraki ugotować w wodzie do miękkości. Przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce

O kuchni z uczuciem
Linguine z grzybami shitake i szparagami 200

pomysłu i czasu na jakieś specjalne kuchenne wytwory ;) Jesienne dni coraz bardziej dają się we znaki i ponura pogoda nie nastraja do twórczego myślenia. Dlatego pomyśleliśmy, że takie szybki obiad idealnie wpisuje się w jesienny klimat. No to żeby nie zanudzać Was pisaniną o tym jak to jesień źle wpływa na samopoczucie itd. zobaczcie zdjęcia i poczytajcie jak łatwo

vegetanie
Raw and Happy - jedzenie inspirowane życiem 219

certyfikowane ekologicznie*. Gryczanki pakowane są w małe paczuszki (po 40g) i stanowią idealną przekąskę na jeden raz. Optymalna porcja dla jednej osoby. Moim zdaniem doskonałe będą do przegryzienia przed obiadem, kiedy złapie nas nagły głód, tak więc spokojnie można je zabrać do pracy czy dać dziecku do szkoły. Po otwarciu opakowania ukazują się małe kąski, które prezentują się bardzo apetycznie

Roślinna - blog wegański
Najlepsze warzywne pulpeciki do spaghetti 184

owsianych, szpinakowych, ciecierzycowych i wielu wielu innych, zazwyczaj mi smakowały (bardzo lubię wersję z ciecierzycą i suszonymi pomidorami), ale nigdy nie na tyle, żebym chciała je robić na każdy obiad, aż w końcu znalazłam przepis idealny, po raz pierwszy do kotletów użyłam podprażonych orzechów, które nadały bardzo fajny posmak, do tego płatki owsiane zmielone na mąkę, słodka marchewka, trochę pikantnej

zdrowa vege kuchnia
Surówka z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą 278

Dziś na obiad ryba, więc surówki z kiszonej kapusty nie może zabraknąć :) Składniki: 1/2 kg kapusty kiszonej 1 czerwona cebula 1 pęczek zielonej cebulki 1 jabłko cukier, olej Sposób wykonania: 1. Kapustę drobniej kroimy, cebulę czerwoną również drobno siekamy. 2. Zieloną cebulkę kroimy, a jabłko ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Składniki łączymy, dodajemy odrobiny cukru i oleju do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania