wtedy ta pora roku mogła by trwać i trwać... Niestety, nadeszło gorsze oblicze jesieni. Deszcz,wiatr i zimno, brr...okropność! Dlatego w takie dni proponuję Wam rozgrzewającą potrawkę na obiad. Szybka, tania i bardzo smaczna, a co ważne szybka w przygotowaniu. A więc, do dzieła :) Składniki: -4 kawałki mięsa z udźca indyka ( może być również z udek kurczaka
Kulinarne przemysleniaczasami trudno się połapać jaką dynię wybrać do gotowania, a jaką do wypieków. Kieruję się zasadą, że jeśli spróbuję i mi smakuje to nieważne, że dynia nadaje się do obiadu, kiedy to zastosowałam ją do wypieku . Zdecydowanie wolę małe odmiany dyni. Jest o wiele łatwiej je pokroić, a w przypadku Hokkaido, nawet nie trzeba obierać skórki. Hokkaido to mała dynia
codojedzeniaJeśli czytacie tego bloga, to wiecie, że lubię zamawiać zakupy przez Internet, bo często mam tylko pół godziny, żeby przygotować obiad, zanim umrę z głodu po powrocie z pracy i nie chce spędzać tego czasu stojąc w kolejce. W te dni, kiedy pracuję z domu jest jeszcze gorzej, bo zaczynam coś robić małego na komputerze, a potem jest
Ugotowane pozamiatanekroją na porcje. Nie zdążyłam zrobić porcji na talerzu, bo zbyt szybko zostały zjedzone. Jak będę przygotowywała ponownie to postaram się dołożyć brakującą fotkę. Polecam na śniadanie, kolację lub obiad. Ja polałam syropem klonowym ,ale również przed pieczeniem można posypać płatkami migdałowymi. Ciasto na naleśniki 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju
O kuchni z uczuciemDziś mam dla Was przepis na kolejne, makaronowe pyszności! Tym razem zapraszam na wspaniałą zapiekankę z cukinią w sosie serowym. Idealna na obiad, jaki kolację na ciepło. Niezwykle sycąca i błyskawiczna do zrobienia – świetnym pomysł właśnie wtedy, kiedy nie mam czasu na siedzenie przy „garach”. Koniecznie spróbujcie! Ps. oprócz cukinii możecie dołożyć jeszcze plastry bakłażana i pomidorów
Ostra na Słodkobędziemy nie tylko rzymskie symbole: wilczycę kapitolińską, bazylikę Santa Maria Maggiore, Łuk Konstantyna, czy przypadkiem kobietę w skąpej bieliźnie, która przyprawi o pąsy chłopięce policzki. Wybierzemy się również na obiad, a zatem zapraszam. Artykuł Rzym – uczta dla oczu i dla podniebienia. pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEjakiś czas temu nie przygotowywałam kotletów z jajek to nabrałam ochoty właśnie na nie , doskonale się sprawdzają do podania jako danie obiadowe , do tego surówka ziemniaczki i obiad jak znalazł , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( dla 4 osób ) 6 gotowanych na twardo jajek 1 duża cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy pieprz
Mój SmakKupiłam wędzonego łososia i postanowiłam zrobić na obiad
Ugotujmy Cośpatrzenia na mnie spod zmarszczonych brwi i wytykania, że przecież w dzisiejszych czasach obowiązuje równouprawnienie. W tym wszystkim czuję się taka cudownie staroświecka... Spędzanie długich godzin na przygotowywaniu obiadu dla męża i dzieci też jest passe (nikt nie chce być przecież kurą domową), jednak slow food jest aktualnie w pełnym rozkwicie. Oznacza to, że domową granolę przygotowuje każdy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKorzystam z sezonu na dynie Tym razem makaron z dynią i parmezanem. Prosty pomysł na szybki obiad. Poniżej przepis na dwie porcje. 250 g miąższu z dyni 1 średniej wielkości cebula 10 g masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki utartego parmezanu Dodatkowo: makaron penne dla dwóch osób Cebulę
BullioSmaczna,aromatyczna i lekko rozgrzewająca kremowa zupa z dyni. Idealna na jesienny obiad,a co najważniejsze przygotujesz ją bardzo szybko. 500 g dyni (po obraniu) 200 g ziemniaków (po obraniu) 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 300 ml bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz ponadto: 2-3 łyżki
Kolorowa kuchnia ElkiŁosoś pyszny, szparagi obłędne w smaku, warto chwilę poświęcić i pyszny obiad na stole. Dziki łosoś z Alaski nie ma takiego pięknego koloru jak ten pacyficzny, jest prawie sinawy ale mega pyszny. Jak tylko uda się Wam zakupić to przyrządźcie sobie koniecznie. Dziki łosoś z Alaski z grilla i grillowane szparagi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJednym z chyba najbardziej rozpoznawalnym daniem kuchni francuskiej jest zupa cebulowa i jej różne wariacje. Zupa bardzo aromatyczna, przygotowana w tradycyjnej postaci na białym wytrawnym
SMYKWKUCHNImąż robił (żeby potem nie było, że nie napisałam ;)), ja biegałam z siostrą za sukienką do ślubu, a on zajmował się młodszym dzieckiem, drugie w szkole, no i nawet obiad ogarnął i to na dwa dni zrobił. Powie Wam, że wyszło mu to bardzo smacznie. Zjedliśmy z chęcią. Kopytka tradycyjne, do tego sos z suszonych pomidorów i cukinii z dodatkiem
kruche babeczkiDoskonałe na letni obiad 1 średnia cukinia 200g filetu z kurczaka 1 mała cebula ząbek czosnku 100g żółtego sera 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz chili w proszku olej do smażenia Cukinię myjemy,ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Do cukinii ścieramy cebulę,solimy i odstawiamy na 10 minut
Kolorowa kuchnia Elki