Chrupiące ogórki greckie 172chrupiącymi orzechami i gęstym, aksamitnym jogurtem tworzą bardzo ciekawe połączenie smakowe. Dla mnie idealne na lekką, dietetyczną kolację. Może to być również dodatek do obiadu lub przekąska między głównymi posiłkami. Zamiast sezamu czarnego można użyć zwykły jasny lub inne ziarna, np. słonecznika czy pestki dyni. Składniki: • 4 ogórki gruntowe
To co kocham
Gofry z ziemniaków 202czosnkiem, ale w formie gofrów. Ugotowane ziemniaki sprasowałam w gofrownicy i opiekłam na złoty kolor. Aż szkoda było je jeść jako dodatek do obiadu i dlatego jedliśmy same ze zsiadłym mlekiem. Pierwsze dwa gofry ziemniaczane zbyt wcześnie wyjęłam i trochę się rozpadły. Następne opiekałam dłużej, ok. 5 minut, i wyszły
To co kocham
Zielona sałata z cykorią i serem feta 180ogórek z sosem śmietanowym i ziołowym serem to udane połączenie smaków. Lekka, orzeźwiająca, kwaskowa sałatka z nutką cykorianej goryczy może być dodatkiem do wykwintnego obiadu lub kolacją z pajdą chleba ziarnistego z masłem. Pycha! Składniki: • 1 krucha sałata masłowa • 1 duży ogórek szklarniowy • 2 małe cykorie • 1 opakowanie kostek
To co kocham
Sałatka z kurczaka i cieciorki 170orzechowym posmakiem i pomidorki tworzą tu udane połącznie. Sałatka jest bardzo sycąca dzięki dużej zawartości białka. Idealnie nadaje się na zdrową kolację lub nawet na lekki obiad. Składniki: • 4 ugotowane udka, np. z rosołu • 1 puszka cieciorki • 1 szklanka pomidorków koktajlowych • pęczek szczypiorku • 2 łyżki majonezu • 1 łyżeczka musztardy • sól, pieprz do smaku Wykonanie
To co kocham
Pieczona cukinia z parmezanem 196Cukiniowo, warzywnie i jarsko czyli po prostu zdrowo i dietetycznie. Na ciepło i na zimno, jako samodzielny posiłek i jako dodatek do obiadu. Cukinia im młodsza, tym smaczniejsza. Można jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać popularny gulasz – leczo, zapiekankę, placuszki, ratatouille i dodawać do wypieków. Jest uniwersalnym
To co kocham
Mus kalafiorowy 156Puree z kalafiora lub mus to wyśmienity dodatek do mięsnego obiadu. Na tym puree można ułożyć mięso obiadowe. Mus jest aksamitny i maślany o aromacie gałki muszkatołowej, lekko cytrynowy. Ja jadłam go również jako samodzielne danie na kolację. Składniki: • 1 kalafior • 1 szklanka mleka • 50 g masła • 2 łyżki soku z cytryny
To co kocham
Klopsiki cielęce na wieprzowej polędwiczce 166kruche kopczyki z dwóch rodzajów mięs: polędwiczki wieprzowej i mielonej cielęciny. Łatwe do wykonania, a efekt smakowy i wizualny doskonały. Polecam na niedzielny obiad. Mnie do naczynia weszło 9 pulpecików, ale jeśli macie większe naczynie, można zrobić odpowiednio więcej… lub mniej, czego nie polecam, bo są naprawdę smaczne. Składniki: • 9 plastrów
To co kocham
Puree ziemniaczane z makiem 160ziemniaczane z dodatkiem sypkiego maku nie zmienia smaku ziemniaków, ale nadaje delikatnej struktury w postaci chrupiących ziarenek. Wygląda również bardzo intrygująco. Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów lub zjeść ze zsiadłym mlekiem. Można też posypać suszonymi ziołami lub polać sosem. Składniki: • 1 kg ziemniaków
To co kocham
Sałata lodowa z nektarynkami 207Niedawno przygotowałam właśnie taką sałatkę do obiadu i wszystkim bardzo smakowała. Praktycznie dwuskładnikowa nie licząc sosu jogurtowego, a więc bardzo prosta do przyrządzenia. Zamiast świeżych owoców można dać brzoskwinie z puszki, ale wtedy należy pominąć cukier w sosie jogurtowym. Składniki: • 1 mała sałata lodowa • 2 nektarynki lub brzoskwinie • kilka liści bazylii Sos jogurtowy
To co kocham
Zimowa zupa Parzybroda 193ogrodu, wyrywała główkę kapusty, wykopała kilka ziemniaków, kilka cebul i marchewkę, a ze spiżarni wzięła kawałek słoniny lub boczku i w godzinę miała gotowy obiad. Teraz co prawda warzywa nie z ogrodu tylko z warzywniaka i po chwili zupa gotowa. Jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż wystygnie i niestety
To co kocham
Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami 178konsumowałam, po prostu mi nie niesmakowały. Teraz za nimi przepadam. Pamiętam również minę mojej koleżanki, która spodziewała się u mnie na obiedzie pierogów ruskich, a zastała słodkie z serem. Inny „rodzinny” farsz to słodka kapusta z grzybami, i uwielbiam te pierożki. Ale nie smakują
To co kocham
Babeczki ziemniaczane 203Nietypowe, wytrawne babeczki ziemniaczane o smaku selerowym i aromacie czosnkowym. Smakują jako samodzielne danie ze zsiadłym mlekiem lub dodatek do wykwintnego obiadu. Proste w wykonaniu i eleganckie w wyglądzie. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 2 cienkie łodygi selera naciowego • 3 ząbki czosnku • 1/4 szklanki oleju • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ziemniaki obrać
To co kocham
Naleśniki z bananowym twarożkiem 184deseru. Farsz bardzo aromatyczny, lekki, tworzący idealny duet z cieniutkim naleśnikiem. Po polaniu czekoladą rozpływa się w ustach. Takie naleśniki to propozycja na lekki obiad na słodko lub wypasiony podwieczorek. Składniki: • 12 sztuk naleśników z tego przepisu (najlepsze naleśniki z serem) • 2 dojrzałe banany • 1 łyżka soku z cytryny • 2 łyżeczki
To co kocham
Ryż z buraczkiem 215Moja propozycja podania ryżu do obiadu. Ryż z gotowanym buraczkiem i natką pietruszki ożywi każdy talerz obiadowy. Idealnie pasuje do gęstego gulaszu i wszelkich mięs w sosie. Taki czerwony ryż pięknie wygląda podany na osobnym półmisku w formie kopczyków nakładanych łyżką do lodów. Smakuje na ciepło, ale po przestudzeniu
To co kocham
Buraczkowe róże naleśnikowe 182dość, że ładnie wyglądają, to jeszcze wybornie smakują! Proponuję to danie na podwieczorek lub na kolację, bo przecież zawsze zostają niewykorzystane naleśniki z obiadu. Składniki: • 6 naleśników z tego przepisu • 200 g sera ricotty • 1 buraczek gotowany • sól, pieprz do smaku • oliwa do skropienia róż Wykonanie: • Ugotowany burak zetrzeć
To co kocham