obiad - 95112 przepisów (strona:3033/6341)

Zupa kalfiorowa z marchewką 180

Letnią porą mogę jeść same zupy warzywne, które praktycznie gotuję na okrągło. Jem na obiad i na kolację, a czasem nawet na śniadanie. Tym razem powstała kalafiorowa z dużą ilością marchewki i zieleniny. Latem gotuję zupy niezabielane śmietaną, tylko czasem dodaję odrobinę mleka dla uzyskania jaśniejszego koloru. Składniki: • 1 kalafior • 4 ziemniaki • pęczek

To co kocham
Zdrowe kanapki z awokado i kiełkami 225

Upały nie sprzyjają ciężkim, gorącym obiadom czy kolacjom. Sięgamy po coś szybkiego, lekkiego i orzeźwiającego. Dzisiaj polecam zdrowe kanapki na kukurydzianych ultracienkich waflach z awokado i kiełkami. Składniki: • wafle kukurydziane cienkie • 1 awokado • ćwiartka cytryny • kiełki rzodkiewki i soczewicy Wykonanie: • Z awokado wyjąć miąższ i rozgnieść widelcem. • Wafle posmarować awokado, skropić sokiem

To co kocham
Roladki wieprzowe z pesto i mozzarellą 222

Czasem lubię zaszaleć i poświęcić więcej czasu na przygotowanie obiadu. Trochę więcej czasu niż na zwykłe schabowe poświęcam więc na roladki. Ale nie spędziłam w kuchni kilku godzin, bo wbrew pozorom nie są aż tak pracochłonne. Moje roladki nadziałam mozzarellą i zielonym pesto. W towarzystwie sałatki z pomidorów można

To co kocham
Placki cukiniowe z koperkiem 185

Dostałam niedawno ogromną cukinię, którą przerobiłam w kuchni na różne sposoby. Jednym z nich były placki koperkowo-bazyliowe. Pachnące i zdrowe, idealne na letni obiad. Składniki: • 2 szklanki startej cukinii • 1 mała cebula • 3 łyżki mąki kukurydzianej • 1 łyżka skrobi kukurydzianej • 1 łyżka mielonego siemnienia lnianego • 1/2 szklanki wody • 1/2 szklanki jogurtu • sól, pieprz

To co kocham
Roladki wołowe z marchewką, słoniną i ogórkiem 193

Klasyka polskiej kuchni czyli wołowe roladki faszerowane ogórkiem, cebulą i słoniną. Idealne na niedzielny obiad, podane z prażoną kaszą gryczaną. Wymagają trochę pracy ale zapewniam, że warto. Po zwinięciu gotują się już same. Idzie weekend, więc można w kuchni coś zrolować! Składniki na 8 roladek: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz

To co kocham
Schab w czapie z mielonego mięsa i pieczarek 195

przekrojeniu, równocześnie pozostając smacznym. A smakuje i na ciepło w towarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: • kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz • 500 g mięsa mielonego z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 jajko • 1 bułka kajzerka • 3 łyżki oleju • sól

To co kocham
Pulpeciki z dorsza i łososia 193

Można je praktycznie przygotować z każdego gatunku filetów rybnych, ale moja wersja jest ekskluzywna, bo użyte ryby są dość drogie. Takie pulpeciki można podać na elegancki obiad lub kolację, czy też na Wigilię. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z przygotowanych składników wychodzi ok. 15 sztuk pulpetów. Składniki: • 300 g filetu

To co kocham
Rolada z kurczaka z pieczarkami 188

Kurczak z pieczarkami w formie rolady to moja propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso kurczaka jest kruche i aromatyczne dzięki pieczeniu w folii. Rolada łądnie się kroi i smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 2 duże piersi z kurczaka połączone ze sobą • 150 g pieczarek

To co kocham
Pulpety indycze z mozzarellą 194

zapotrzebowanie na nie w mojej rodzinie jest ogromne. Wszyscy za nimi przepadają i nawet gdybym chciała przygotować więcej na dwa obiady, jest to niemożliwe, bo znikną w mgnieniu oka. Dzisiejsze pulpeciki mają niespodziankę w postaci kulki sera mozzarella. Najlepiej smakują z ziemniakami puree. Składniki: • 750 g mięsa mielonego

To co kocham
Zupa kapuściana z groszkiem 203

kapusta gotuje się szybciej niż pozostałe warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, jest świeża i pożywna. Idealna na lekki obiad w ciepłe dni. Składniki: • 1 mała młoda kapusta • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 małego selera • 1 duża cebula • 1 mały por • 5 średnich ziemniaków • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego

To co kocham
Mizeria z koperkiem na zimę 623

Dostałam świeżą dostawę ogórków, ale ponieważ były trochę przerośnięte, zrobiłam z nich sałatkę na zimę. Takie ogórki słodko-kwaśne, pachnące koperkiem, można wyjąć do obiadu dodając świeżą cebulkę i gęstą śmietanę. Składniki: • 5 kg ogórków • 3 łyżki soli • 3/4 szklanki cukru • 1 łyżeczka pieprzu • 3/4 szklanki octu • pęczek koperku Wykonanie: • Ogórki obrać i pokroić

To co kocham
Duszone pieczarki z musztardą 1122

najmniejszych pieczarek, wtedy i lepiej wyglądają, i bardziej chrupią. Można jeść takie pieczarki jako samodzielne danie, np. kolacyjne z bułeczką, lub jako dodatek do obiadu, ale takiego niedzielnego lub świątecznego. A Boże Narodzenie i Wigilia tuż, tuż… Ja planuję przygotować takie pieczareczki właśnie na Wigilię. Składniki: – 1 kg małych

To co kocham
PIECZEŃ Z KURCZAKIEM 212

Pieczeń doskonała zarówno na zimno na kanapki, jak również na ciepło na obiad, wystarczy pokroić w grube plastry, polać sosem , np. pieczarkowym i podać ziemniaczki, pychotka!!! Do pieczenia użyłam form od firmy  PAPILART , które od wewnątrz pokryte są silikonową powłoką. SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego, 15 dag polędwiczek z kurczaka, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek

słodki bratek
Buraczki na ciepło do obiadu 175

sosu. Ugotowane buraki obrać, pokroić w kostkę i dodać do sosu, doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, cukrem i solą i jeszcze chwilę podgotować. Podawać na ciepło do obiadu

Tradycyjna Kuchnia
Pikle z rzodkwi na sposób bliskowschodni. 204

bułki z falafelem, lub podać razem z mięsnymi kotlecikami. Właściwie  można dodać je do wszystkiego, a już na pewno sprawdzą się jako dodatek do tradycyjnego polskiego obiadu. Z niecodziennym kolorem ;) Składniki: 1 duża rzodkiew japońska (daikon) lub 1 kg rzepy 1 mały burak 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 600 ml wody

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania