Kurczak faszerowany - na świąteczny stół, uroczysty obiad lub po prostu bez okazji. Faszerowany wątróbką, boczkiem, cebulką, żurawiną i natką pietruszki nie tylko w środku, ale również pod skórką na piersi - dzięki temu nie jest wysuszony a fantastycznie soczysty. Za przepis na farsz bardzo dziękuję Halince , która z tym farszem przygotowuje pieczoną kaczkę. Farsz wyśmienicie smakuje zarówno z pieczoną kaczką, gęsią
Kocham..lubię..gotuję..Wczoraj kuchnię przejęło młodsze pokolenie, moja 11-letnia córcia Julia. Dostała prosty przepis na placuszki bananowe od koleżanki i samodzielnie zrobiła placuszki na obiad - zaczynając od przygotowania ciasta, na sprawnym smażeniu kończąc. Placuszki wyszły lekkie, puszyste i bardzo delikatne. Podajemy proporcje z jednego banana - łatwo wtedy zapamiętać, ale jest to niestety porcja malutka więc jeśli chcecie zrobić dla całej rodziny
Kocham..lubię..gotuję..Szybka propozycja na ekspresowy obiad, z pomidorami i krewetkami. Poza sezonem można użyć pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej. Przepis ze strony Kwestia Smaku , polecam serdecznie :) Składniki: 200 g oczyszczonych i obranych krewetek 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sól i pieprz 500 g pomidorów (lub pomidory z puszki poza sezonem) posiekana natka pietruszki
Kocham..lubię..gotuję..Udka z kurczaka wytrybowane z kości przygotowane z pieczarkami w formie roladek to pyszna propozycja na domowy obiad. Mięso można przyprawić ulubionymi przyprawami, ale do pieczarek najbardziej odpowiada mi tylko z solą i pieprzem. Podane z delikatnym sosem z duszenia, ziemniaczkami i buraczkami stanowiły bardzo sycący i apetyczny posiłek. Polecam serdecznie :) Składniki: 6 udek z kurczaka 250 g pieczarek
Kocham..lubię..gotuję..Proste do wykonania puszyste placuszki, amerykańskie pancakes. Idealne na słodkie śniadanie, deser, obiad lub ciepłą kolację, smakowite o każdej porze dnia :) Polecam serdecznie, a przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Składniki: 2 szklanki 2 duże jajka 1,5 szklanki mleka 75 g masła, roztopionego i przestudzonego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki cukru szczypta soli Przygotowanie
Kocham..lubię..gotuję..kończy terminem. Mało piekę, bo aktualnie jestem na redukcji po masie🐷, z czego słodkości ponad kalorykę robię tylko raz na tydzień. Wolę kaszę zjeść czy ryż zamiast mąki do obiadu.😜 Ale na szczęście nie ma jej dużo i cała poszła mi do ciastek dla rodzinki. Wartości odżywcze 1 ciastka 120 kcal
zdrowo i aktywniestali czytelnicy, pewnie już zdążyli zauważyć, że gryka jest nr 1 w mojej diecie. Przyrządzam z niej wiele pysznych obiadów, jak i deserów. Nadszedł czas na wykorzystanie jej w cieście.☝ Skupisko najlepszych składników-kasza, orzechy, kakao. Czego można chcieć więcej. 😊 Kasza sprawia, że ciasto jest cięższe, bardziej sycące i może dłużej postać, zachowując swoją świeżość. Ja nie przepadam za słodkim
zdrowo i aktywnieminut Koszt: Tanie Dzień bez deseru jest dniem straconym jak to mówią. Szczególnie w takie upały jak teraz mamy, zimne napoje oraz jedzenie jest bardzo pożądane. Na obiad możemy sobie zaserwować placki wytrawne z sosem na zimno, a na deser ten oto przepyszny deser. Co najważniejsze jest to deser pełnowartościowy! Zawiera wszystkie potrzebne makroskładniki, aby się nim najeść
zdrowo i aktywnieKruchy mazurek - wielkanocny klasyk Ten wykwintny mazurek jest naprawdę idealny nie tylko na Wielkanoc. Można z powodzeniem przygotować go jak wspaniałe ciasto inne okazje – przyjęcie komunijne, proszony obiad lub jako wspaniały deser do kawy. Składniki na ciasto kruche: 20 dag mąki krupczatki 15 dag zimnego masła 2 żółtka 10 dag cukru pudru Nadzienie: 2 słoiki dżemu porzeczkowego 10 dag łuskanych
Gotujemy i jemyprzepis to połączenie mocnego smaku czekolady z nutą róży. To prawda, ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ale pasuje idealnie do popołudniowej kawy lub jako deser po lekkim obiedzie
Gotujemy i jemyogórków, papryki i cebuli z nuta miodu Zimowa sałatka w słoiku to ratunek, który zawsze jest pod ręką. Tak zwana sałatka szwedzka jest idealnym rozwiązaniem przy niespodziewanych gościach na obiedzie, jako dodatek do burgerów i hot dogów, jako uzupełnienie kanapek oraz jako świetny akcent do zimnych i ciepłych mięs, także składnik innych sałatek. Sałatka według tego przepisu ma lekki aromat
Gotujemy i jemyPolecam taki obiad wszystkim miłośnikom szpinaku, łososia i ciasta francuskiego. Ci bardziej leniwi w kuchni tez będą zadowoleni bo danie robi się szybko i jest pyszne. Do dania użyłam szpinaku baby świeżego ale jeśli wolicie mrożony nie ma sprawy, trzeba go tylko dobrze odparować aby nie był rzadki bo wypłynie w trakcie pieczenia. Pierożki po grecku. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedania z patisonów. Nie mogło też zabraknąć przetworów z wykorzystaniem tych warzyw. Przygotowałam na zimę Patisony marynowane w zalewie octowej z chili. Świetnie nadadzą się jako dodatek do obiadu lub do kanapek. Składniki: - patisony - ząbki czosnku - suszona papryka chili strąk zalewa: - 4 szklanki wody - 1 szklanka octu (10%) - 2 łyżeczki
Kuchnia co dniazapiekanka makaronowa. Może być podana zarówno w wersji mięsnej jak i bez mięsnej – wybór zależy od Was. U mnie była i z pulpecikami wołowymi (miałam zamrożone z poprzedniego obiadu), z choriso czy z zielonym groszkiem. Z każdym składnikiem będzie smakować dobrze. Mega plusem jest to, że praktycznie robi się sama! Składniki (4 porcje): 500 g makaronu penne 2 puszki
CookYourselfBardzo smaczne risotto w 2 wersjach. Inny pomysł: makaron po indonezyjsku (dla lubiących słodko-kwaśne obiady, raczej nie mój pierwszy wybór) + pierożki indyjskie, lekko pikantne
Qlinarnie i Qlinarnie