Cześć! Sezon grillowy w pełni! Podczas weekendu majowego wyczuwalny był charakterystyczny zapach grillowanej kiełbaski i innych pyszności. U mnie nie było wcale inaczej Obiad w plenerze, pod naszym orzechem smakował wyśmienicie. Wydaje mi się, że w takich warunkach żołądek nie ma mety….albo to łakomstwo jakieś…albo co…? Zanim zaczęliśmy wspólne grillowanie upiekłam chlebek. Podałam własnej roboty
Pieprzyć z FantazjąCześć! Fajny pomysł na szybkie przygotowanie obiadu. Przygotowanie, bo samo potem się już robi. Wystarczy chwilkę poświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania. W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz
Pieprzyć z Fantazjąjuż aż takiego doglądania nie wymaga, ale co drugi dzień trzeba wziąć spore wiaderko i rwać co wyrosło. W międzyczasie czereśnie, wiśnie, porzeczki…. Oczywiście znalazłam czas na ugotowanie obiadu Dziś były pulpety z sosem pieczarkowym. Składniki : Na pulpety: * 50 dkg mięsa mielonego * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 1 jajko * 3-4 łyżki bułki tartej * sól, pieprz
Pieprzyć z Fantazjąminut. Po tym czasie dodałam słoiczek przecieru i fasolę. Chwilkę jeszcze całość gotowałam bez przykrycia. Posypałam całość kukurydzą i przyprawiłam do smaku solą i paprykami. Zanim podałam obiad chwilkę poczekałam aż się przegryzie smakiem warzyw i przypraw. Smacznego! Lidka Artykuł Leczo warzywne pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjądwie łyżki jogurtu naturalnego. Przyprawiłam do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Czasami dodaję 1/2 łyżeczki chrzanu ze słoika do surówki. Surówka do obiadu jak się patrzy. Uwielbiam! Smacznego! Lidka Artykuł Surówka z marchewki pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąkoloru. Usmażone wykładałam na ręcznik papierowy. Gorące przyprawiałam solą, papryką ostrą i słodką, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi Galeo. Pyszne jako samodzielne danie! Świetny dodatek również do obiadu. Smacznego! Lidka Artykuł Frytki z batatów pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąCześć! Takie właśnie buraczki zasmażane robiła moja mama. To jest smak mojego dzieciństwa. Nie mogłam doczekać się obiadu w niedzielę kiedy zobaczyłam co gotuje mama. Smakowały mi zawsze! Zdradzę Wam, że moje dziecko również je uwielbia Poszłam troszkę tylko na skróty z gotowaniem buraczków. Moja mama gotowała je w całości, wtedy właśnie buraczki zachowywały najwięcej smaku. Dość kłopotliwe i czasochłonne
Pieprzyć z FantazjąCześć! Dla lubujących się w podrobach propozycja na obiad Tym razem ugotowałam gulasz z serc indyczych. Zazwyczaj kupuję kurze serduszka, ale z racji że są one drobniejsze i tym samym trzeba poświęcić więcej czasu na ich oczyszczenie kupiłam z indyka. Ja tego czasu wolnego mam naprawdę niewiele… Serca indycze wiadomo, że są większe, ale i bardziej mięsiste. Nie trzeba
Pieprzyć z Fantazjąwymieszałam. Wlałam olej i ocet ryżowy. Dosypałam cukier. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na ok. 30 minut by surówka przeszła smakami. Świetny dodatek nie tylko do azjatyckiego obiadu:) Z moich obserwacji: * papryczki chilli można dać mniej, jeśli nie lubimy ostrego posmaku * octu czy nawet cukru można dać w mniejszych bądź większych ilościach – wedle smaku * kapustę można posiekać
Pieprzyć z FantazjąCześć! W moim domu do roślinożerców zalicza się żeńską część rodziny. Ta część właśnie była zachwycona takim właśnie obiadem. Ugotowałam kluski szpinakowo – serowe. Podałam je z sosem pomidorowym a że miałam pieczarki w lodówce to zrobiłam też sos pieczarkowy i podałam tym, co akurat na taki sos mieli ochotę. Składniki: * 30 dkg liści szpinaku
Pieprzyć z FantazjąCześć! Danie bardzo proste w wykonaniu. W sam raz na obiad w domu po pracy, gdyż samo przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Trzeba tylko poczekać cierpliwie godzinkę na to by się upiekł. Bardzo fajna odmiana na przygotowanie tak popularnego mięsa drobiowego. Składniki: * 5 pałek z kurczaka * 15 dkg ryżu * 1/5 kostki masła * 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego * sól
Pieprzyć z FantazjąCześć! Lubię risotto i to bardzo. To akurat powstało pod wpływem chwili w amoku czyszczenia lodówki Warto było przeprowadzić renament jej zawartości, ponieważ zrobiłam pyszny obiad i to w krótkim czasie! Składniki: * 15 dkg ryżu * 1/2 piersi kurczaka * 8 sztuk szparagów * 1 papryka * mała cukinia ok. 20 dkg * 100 ml wina białego wytrawnego albo półwytrawnego * 1 marchew * biała część
Pieprzyć z FantazjąCześć! Bardzo lubimy w domu tego typu obiady: mięso i warzywa w jednym garnku. Taki gulasz podałam tym razem z młodymi ziemniakami z koperkiem i sałatą w śmietanie. To było pyszne! Składniki: * 30-40 dkg mięsa schabowego * 1 czerwona papryka * 5-6 pieczarek * 1 cebula * 1 mała papryczka chilli * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * 100 ml śmietanki
Pieprzyć z FantazjąCześć! Pomysł na smaczny i szybki w wykonaniu obiad. Polecam! Składniki: * ok. 50 dkg polędwiczki wieprzowej * 30 dkg kurek * 1/2 szklanki śmietanki 30% * olej do smażenia polędwiczek * 2 łyżki masła do smażenia kurek * 1 mała cebulka * sól, sól hiszpańska * natka z pietruszki Polędwiczkę umyłam pod bieżącą wodą i okroiłam ze zbędnych tłustych kawałków. Pokroiłam na grubość
Pieprzyć z FantazjąCześć! Propozycja na obiad. W moim domu pulpety goszczą na stole dość często. Tym razem zrobiłam właśnie takie: Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego np. wołowo – wieprzowego * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1 jajko * 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki * mąka do obtoczenia pulpetów * 700 ml passaty pomidorowej * 150 ml śmietanki 30% * ok. 2 łyżek bułki tartej
Pieprzyć z Fantazją