całości. U mnie żurek to część świątecznego śniadania. Nie jemy go dużo, dlatego chlebki są na małą porcję (nie więcej niż 200 ml) – jeśli planujecie żurek np. na obiad i powinny pomieścić więcej płynu, to polecam zrobić z porcji nie sześć, a cztery chlebki. Pieczemy je dzień przed podaniem, a bezpośrednio przed – wydrążamy i zapiekamy w celu uszczelnienia
Poezja smakuSzybka wiosenna zupa jarzynowa. A wręcz najszybsza. Kiedy nie masz pomysłu na obiad, ta prosta zupa z pewnością Cię zachwyci. Wystarczy tylko kilka produktów, a bez wątpienia cała rodzina będzie zachwycona. Jeśli chcesz, możesz ja także wzbogacić innymi warzywami takimi jak pokrojone w kostkę ziemniaki czy seler naciowy. Przepis na Sałatkę makaronową z parmezanem Składniki: 300 g pomidorków koktajlowych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cytryny i delikatną słodyczą kukurydzy to wspaniałe wiosenne danie, które zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Do pełni szczęścia brakowało mi tylko wyższej temperatury za oknem i spożywania tego pysznego obiadu na świeżym powietrzu :) 50 g masła dymka lub mała cebula ugotowana kolba kukurydzy opakowanie ryżu do risotto Sonko (200 g) 0,5 szklanki białego wytrawnego wina litr bulionu warzywnego
Mienta blogdodatkiem soku jabłkowego i octu balsamicznego to super pyszne danie dla całej rodziny. Bardzo proste w przygotowaniu kompletne danie obiadowe z białą kiełbasą i ziemniakami to świetny pomysł na obiad wielkanocny lub kolację. Ładnie się prezentuje udekorowane świeżymi ziołami, np. gałązkami koperku. Do białych kiełbas śmiało możesz dodać posiekaną w talarki marchewkę (dwie nieduże). Wpis zawiera wykonanie opisane krok
Zasmakuj Kuchnipodałam letnie, nie gorące. Dla mnie pycha, uwielbiam takie smaki – szczypta orientu, pikanterii, moja ulubiona czarnuszka i kleksy jogurtu na złagodzenie. Musicie wypróbować, także na co dzień, jako obiad na ciepło lub na lunch w wersji na zimno, jeśli opcja wzbudzenia lekkich kontrowersji w Wielkanoc Was nie przekonuje Składniki (na 2 duże porcje): torebka ryżu brązowego 3 łyżki czerwonej
Smaczna Stronamałe cudeńka pochodzi od Tadeusza Müllera z programu "Z gruntu zdrowo". Tak przyrządzone naleśniki są przepyszne, delikatne a surówka z marchewki to niebo w gębie. Po takim obiedzie skóra nabierze opalonej barwy od beta karotenu zawartemu w marchewce. Polecam serdecznie. Naleśniki z marchewki. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienajlepsze gofry świata. Nie ma dnia, żeby u mnie w lodówce nie było ricotty. Kiedy się kończy od razu muszę zrobić zapasy. Uwielbiam jej smak na porannej kanapce, w obiedzie jako dodatek do pizzy, makaronu, czy jako podstawa deseru. Jeżeli jeszcze jej nie znacie, koniecznie to nadróbcie! Z przepisu wychodzi 10 małych gofrów (takich jak na zdjęciu) lub 5 dużych
Be Fit Be Strongświęta to babka musi być, przynajmniej u nas. Dziś propozycja na lekką i pyszna babę z serkiem i malinami. Jest wilgotna i idealnie nadaje się do kawy po świątecznym obiedzie. Polecam gorąco. Baba z malinami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniespecjalne życzenie Łukasza ) i tradycyjną tortillę zastąpiłam naleśnikami. Nadziałam je mięso-warzywnym farszem z dodatkiem sera, która sprawił, że danie wyszło fantastyczne i bardzo sycące! Idealne na weekendowy obiad dla całej rodziny! Do przygotowania naleśników wykorzystałam swój nowy sprzęt w kuchni – CREPES MAKER z serii Party Time marki ARIETE ( https://www.garneczki.pl/marka/ariete ) Marki, którą już znacie z bloga
Ostra na SłodkoSkładniki: 400 g mięsa z udźca indyka 1 cebula 3ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czerwona papryka 120 g
Qchnia po prostuUdka słodka dolina Pieczone udka w sosie słodko kwaśnym z warzywami, możemy przygotować na niedzielny obiad. Pracy w przygotowaniu jest mało i bardzo prosto. 5 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · 5 udek z kurczaka · 1 cebula · Olej do smażenia
Kulinarna ChwilaPieczeń rzymska faszerowana gotowanymi jajkami, to idealna propozycja na Wielkanoc. To proste i zarazem pyszne danie. Jest idealnie doprawiona i bardzo godna polecenia. Inspiracją był
Smaczne Zdrowefasola w żurku to dość rzadkie danie, dlatego szczególnie polecam je Waszej uwadze. Żurek z fasolą, suszonymi grzybami, kiełbasą i boczkiem to danie, które z powodzeniem można podać na obiad, albo kolację. Proste, domowe i smaczne, tak jak lubimy :) Ten wyjątkowy żurek gotują panie z Woli Komborskiej. Przepis tamtejszego Koła Gospodyń Wiejskich znajdziecie w publikacji pt. „Czarnorzecko-strzyżowska Kraina
Trzeci talerzsałatkę z chrupiącymi nuggetsami i świeżymi warzywami. Smaku dopełnia pyszny delikatny sos na bazie jogurtu i majonezu. Bardzo fajna sałatka na różne okazje do pracy lub na lekki obiad czy kolację. Proporcje na jedną miskę/salaterkę/paterkę Ćwiartka średniej sałaty lodowej 2 małe pomidory malinowe 1 duży ogórek konserwowy pół małej cebuli czerwonej kawałek papryki
Andzia PichciSzparagowy sezon w pełni, więc mam dla Was kolejny przepis z ich wykorzystaniem. Przepis niezwykle prosty i niesamowicie smaczny mimo użycia niewielu składników. Zauważyłam również, że
Be Fit Be Strong