obiad - 94612 przepisów (strona:2261/6308)

Hummus ziołowy 44

Wpadłam na pomysł przyrządzenia go w dniu, gdy z poprzedniego obiadu został mi garnuszek ugotowanej ciecierzycy, a na parapecie bazylia wybujała tak, że już zaczynałam się martwić, czy całą ją zdążę zużyć przed wakacyjnym wyjazdem. Postanowiłam więc przygotować domowy hummus, tylko w wersji ziołowej. Smak przeszedł moje oczekiwania! Robiłam go dwukrotnie, gdyż w czasie upalnych dni spełniał swoją rolę wielowymiarowo

Raj dla Podniebienia
Kotlety jajeczne z bazylią 50

się w naszym codziennym menu. Więcej zieleniny, lżejsze potrawy na poczet tych bogatszych w tłuszcz, który magazynowaliśmy sobie przez zimę. Dlatego dziś podaję Wam przepis na szybki dodatek do obiadu na każdy dzień, czy ten zwykły w tygodniu, czy bardziej uroczysty w weekend. Kotelty jajeczne z bazylią, czyli prostota z nutką aromatycznej bazylii. Oczywiście, zachęcam do dodania świeżych ziół. Składniki

Raj dla Podniebienia
Premiera mojej drugiej książki “Niebo nad lasem” 46

niecierpliwości! Co ja będę robiła przez pół roku w oczekiwaniu na premierę “Serników słodkich i wytrawnych”? Wracam do domu po pracy, wyjmuję z toreb kupione produkty, przygotowuję obiad. Obieram, kroję, wrzucam na patelnię, smażę. Mieszając aromatyczną potrawę, wpadam na pomysł. Tak po prostu. Wiem, co zrobię! Napiszę drugą książkę. Zupełnie inną. Na patelni dusi się potrawa

Raj dla Podniebienia
Spaghetti ze szpinakowym pesto i fetą 52

lata. Szybkie i pyszne, a przy tym delikatne i nieobciążające żołądka w upalne dni. Wystarczy kilka świeżych składników, garść ulubionych orzechów i makaron spaghetti. Do tego cytrusowa lemoniada i obiad będzie idealny! Przepis na lemoniadę cytrusowo -ziołową znajdziecie TU A jak przygotować takie danie? Składniki (na 2 porcje) 200 g makaronu spaghetti 100 g świeżego szpinaku garść świeżej rukoli kilka

Raj dla Podniebienia
“Śniadanie w Warszawie” – Vincent Boulangerie & Patisserie w Warszawie 49

dojeżdżamy do Śródmieścia. Szukamy miejsca na śniadanie. Przecież od takiego śniadania to czasem zależy cały dzień. Musi być dobre i pożywne. To nic, że powoli zbliża się już pora obiadu. Kto zabroni jeść śniadanie wtedy, kiedy się ma na nie ochotę? Mój wzrok pada na kameralny ogródek pełen gości przy Chmielnej. Vincent Boulangerie &Patisserie. Decyduję, że tu i nigdzie

Raj dla Podniebienia
Sałatka z pęczakiem, kurkami, bobem, kolendrą i kardamonem 50

pozbawiony łupinek. Sałatkę skrapiamy oliwą. Użyłam oliwy cytrynowej, więc bardzo przyjemnie wzmocniła smak całej sałatki. 6. Sałatkę posypujemy natką. 7. Cieszcie się smakiem! Sałatkę można podać jako propozycję do obiadu mięsnego lub do letniej kolacji ze świeżym pieczywem. Artykuł Sałatka z pęczakiem, kurkami, bobem, kolendrą i kardamonem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Kaszotto z kurkami, suszonymi pomidorami i czarną soczewicą 57

Bardzo lubię kurki. Latem wykorzystuję je do wielu potraw – począwszy od jajecznicy, przez zupę, tarty, zapiekanki, makarony, po właśnie pesto, które stworzyłam na potrzeby urozmaicenia

Raj dla Podniebienia
Maślana tarta kajmakowa z orzechami i białą czekoladą 56

dzbanek i parzę mocną herbatę z cytryną i sokiem. Przy śniadaniu snujemy plany na niedzielny dzień. Zaraz po śniadaniu szybko zagniatam kruche ciasto. Zanim wyjdziemy na spacer i wspólny obiad, jeszcze zdążę upiec deser. Będzie maślana tarta. Kajmakowa, z dodatkiem twarogu, z białą czekoladą i orzechami włoskimi. Po udekorowaniu wierzchu całość oprószyłam jeszcze ziarenkami suszonej lawendy – wyszło czarownie! Maślana

Raj dla Podniebienia
Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem 55

zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatek świeżych ziół sprawia, że słona tarta pachnie i smakuje wykwintnie. Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem będzie nie tylko pasowała na obiad, ale i na kolację. Ciasto zagniata się błyskawicznie, więc nawet w przypadku niezapowiedzianych gości, jej przygotowanie nie jest pracochłonne, zaś smak rozwijający się na podniebieniu, urzeknie wszystkich. Boczek można także

Raj dla Podniebienia
Kopytka z sosem pieczarkowym 46

robiłam sos grzybowy. Potem na długo zapomniałam o tej potrawie. “Odgrzałam” ją w domowym menu całkiem niedawno. Danie, choć jarskie, jest sycące. Bardziej nadaje się na jesienny obiad niż wiosenny. Można przygotować do niego ulubiony sos – pomidorowy z mozarellą, z gorgonzolą i szałwią lub z duszoną cebulą i grzybami. Spróbujcie mojej wersji. Jak przygotować kopytka

Raj dla Podniebienia
Kluseczki leniwe czyli szybki obiad 56

durszlaka i przelewamy letnią wodą. Wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem. Pysznie smakują także z masłem i lekko podsmażoną bułką tartą. Smacznego!   Artykuł Kluseczki leniwe czyli szybki obiad pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Jesienna zapiekanka z ziemniakami, boczkiem, pieczarkami i beszamelem 48

opcji grzania góra-dół bez termoobiegu.  Zaproś bliskich do stołu i częstuj! Ostatnie ciepłe dni października pozwoliły nam na pewnie ostatni posiłek na świeżym powietrzu. Niedzielny obiad zjedliśmy więc w Chez Nicolas przy ul. Lwowskiej w Krakowie. Specjalnie dla nas właściciel wystawił stolik na zewnątrz i zaproponował tzw. menu w ciemno. To była prawdziwa kulinarna niespodzianka. W trakcie menu

Raj dla Podniebienia
Zielony makaron z boczkiem, parmezanem i sosem śmietanowym 56

robię sobie taki wewnętrzny “przystanek stop”, aby wziąć oddech, przeczekać, poczekać na inspirację, na ten lepszy moment. To ludzkie i takie życiowe, prawda? Dziś smaczna propozycja na obiad i kolację. Makaron. Dania na jego podstawie mogłabym jeść codziennie, tylko w innej wersji. Ta jest w zasięgu zielonego makaronu z zawartością szpinaku, podsmażonego boczku i sporej ilości parmezanu

Raj dla Podniebienia
Odliczanie do wakacji-zadanie ambasadorskie 63

ostatnio bardzo dbam. Myślę, że uda się zorganizować kilka jednodniowych wycieczek. Na wakacyjne śniadanie polecam pyszne owsianki, można je urozmaicić sezonowymi owocami. Taka owsianka doda nam energii do aż obiadu. Udanych wakacji Wam życzę :) #aktywniezkupcem #zdrowaradosczycia #kupiec

Izabelawkuchni
Gołąbki z pęczakiem i pieczarkami 75

Jeśli tak, to polecam robienie ich właśnie o tej porze roku, gdy kapusta jest młoda i świetnie nadaje się do ich formowania. W dzieciństwie gołąbki pojawiały się na niedzielne obiady. Nie przepadałam za nimi wtedy. Polubiłam dopiero wtedy, gdy zaczęłam robić farsze według własnego gustu. A za wersjami wegańskimi po prostu przepadam 😊😋😋 Dziś zapraszam na gołąbki z kaszą pęczak

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania