inny smak od tych tradycyjnych. Moim zdaniem połączenie jest idealne, a także jest to sposób na "przemycenie" warzyw dla naszych niejadków. Lubię je podane na ciepło jako dodatek do obiadu lub na zimno na kanapki. Delikatne, aromatyczne i niezwykle smaczne, polecam :) Kotlety mielone z cukinią - składniki: * około 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 cukinia * 1 jajko * pół cebuli * 2 ząbki
Zrób to smacznieSałatka z pieczonych buraków Pyszna, prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna sałatka. Idealna na różne uroczystość, niedzielny obiad lub święta. Burak, który na co dzień jest warzywem niedocenianym, ma bogaty skład odżywczy, dlatego polecam. czytaj
Kulinarna ChwilaDziś pomysł na kompleksowy obiad. Moje ulubione buraczki zasmażane , które mogę jeść kilogramami, soczyste i aromatyczne kotlety jaglane oraz zasmażane ziemniaczki. Dla nas bomba, a Wy co jadacie? Jagnięce kotlety. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieśniadania! Osobiście jestem zwolenniczką porannych posiłków. W moim przypadku jest tak, że jeśli go nie zjem z rana, skutki złego samopoczucia potrafię odczuwać przez cały dzień…Mogę pominąć obiad, odpuścić sobie kolację, ale śniadanie to pozycja obowiązkowa w moim menu. Tymczasem częstujcie się tym prostym sposobem na pokonanie rannego głodu Składniki (na 2 porcje) 6 – 7 łyżek płatków
Raj dla Podniebieniaskonstruowane łódeczki z flagami różnych krajów, które na kilka euro można wypożyczyć i puszczać na wodzie. Oryginalne, a ile dało radości innym! Po uroczym odpoczynku zbieramy się na poszukiwanie obiadu. W tym momencie przy murku dostrzegam grupkę paru osób, które rozłożyły akwarele i z ogromnym zaangażowaniem zaczęły malować wybrana przez siebie część przepięknego le Jardin du Luxemburg. Naszym celem
Raj dla Podniebieniazwłaszcza te kolorowe. Małe, urocze sklepiki kuszą bajkowymi witrynami i wystawami właśnie z tymi uroczymi, jakże barwnymi wytworami cukierniczymi. Popołudniem siedamy zmęczeni zwiedzaniem w jednej przyulicznej knajpce. Jemy lekki obiad – próbuję ślimaków i z zaskoczeniem stwierdzam, że w połączeniu z zielonym pesto i czosnkiem smakują bardzo smacznie! Często zamawianą przekąska lub daniem głównym w Paryżu są tzw. talerze
Raj dla PodniebieniaWpadłam na pomysł przyrządzenia go w dniu, gdy z poprzedniego obiadu został mi garnuszek ugotowanej ciecierzycy, a na parapecie bazylia wybujała tak, że już zaczynałam się martwić, czy całą ją zdążę zużyć przed wakacyjnym wyjazdem. Postanowiłam więc przygotować domowy hummus, tylko w wersji ziołowej. Smak przeszedł moje oczekiwania! Robiłam go dwukrotnie, gdyż w czasie upalnych dni spełniał swoją rolę wielowymiarowo
Raj dla Podniebieniasię w naszym codziennym menu. Więcej zieleniny, lżejsze potrawy na poczet tych bogatszych w tłuszcz, który magazynowaliśmy sobie przez zimę. Dlatego dziś podaję Wam przepis na szybki dodatek do obiadu na każdy dzień, czy ten zwykły w tygodniu, czy bardziej uroczysty w weekend. Kotelty jajeczne z bazylią, czyli prostota z nutką aromatycznej bazylii. Oczywiście, zachęcam do dodania świeżych ziół. Składniki
Raj dla Podniebienianiecierpliwości! Co ja będę robiła przez pół roku w oczekiwaniu na premierę “Serników słodkich i wytrawnych”? Wracam do domu po pracy, wyjmuję z toreb kupione produkty, przygotowuję obiad. Obieram, kroję, wrzucam na patelnię, smażę. Mieszając aromatyczną potrawę, wpadam na pomysł. Tak po prostu. Wiem, co zrobię! Napiszę drugą książkę. Zupełnie inną. Na patelni dusi się potrawa
Raj dla Podniebienialata. Szybkie i pyszne, a przy tym delikatne i nieobciążające żołądka w upalne dni. Wystarczy kilka świeżych składników, garść ulubionych orzechów i makaron spaghetti. Do tego cytrusowa lemoniada i obiad będzie idealny! Przepis na lemoniadę cytrusowo -ziołową znajdziecie TU A jak przygotować takie danie? Składniki (na 2 porcje) 200 g makaronu spaghetti 100 g świeżego szpinaku garść świeżej rukoli kilka
Raj dla Podniebieniadojeżdżamy do Śródmieścia. Szukamy miejsca na śniadanie. Przecież od takiego śniadania to czasem zależy cały dzień. Musi być dobre i pożywne. To nic, że powoli zbliża się już pora obiadu. Kto zabroni jeść śniadanie wtedy, kiedy się ma na nie ochotę? Mój wzrok pada na kameralny ogródek pełen gości przy Chmielnej. Vincent Boulangerie &Patisserie. Decyduję, że tu i nigdzie
Raj dla Podniebieniapozbawiony łupinek. Sałatkę skrapiamy oliwą. Użyłam oliwy cytrynowej, więc bardzo przyjemnie wzmocniła smak całej sałatki. 6. Sałatkę posypujemy natką. 7. Cieszcie się smakiem! Sałatkę można podać jako propozycję do obiadu mięsnego lub do letniej kolacji ze świeżym pieczywem. Artykuł Sałatka z pęczakiem, kurkami, bobem, kolendrą i kardamonem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaBardzo lubię kurki. Latem wykorzystuję je do wielu potraw – począwszy od jajecznicy, przez zupę, tarty, zapiekanki, makarony, po właśnie pesto, które stworzyłam na potrzeby urozmaicenia
Raj dla Podniebieniadzbanek i parzę mocną herbatę z cytryną i sokiem. Przy śniadaniu snujemy plany na niedzielny dzień. Zaraz po śniadaniu szybko zagniatam kruche ciasto. Zanim wyjdziemy na spacer i wspólny obiad, jeszcze zdążę upiec deser. Będzie maślana tarta. Kajmakowa, z dodatkiem twarogu, z białą czekoladą i orzechami włoskimi. Po udekorowaniu wierzchu całość oprószyłam jeszcze ziarenkami suszonej lawendy – wyszło czarownie! Maślana
Raj dla Podniebienia