Bardzo lubię kurki. Latem wykorzystuję je do wielu potraw – począwszy od jajecznicy, przez zupę, tarty, zapiekanki, makarony, po właśnie pesto, które stworzyłam na potrzeby urozmaicenia
Raj dla Podniebieniadzbanek i parzę mocną herbatę z cytryną i sokiem. Przy śniadaniu snujemy plany na niedzielny dzień. Zaraz po śniadaniu szybko zagniatam kruche ciasto. Zanim wyjdziemy na spacer i wspólny obiad, jeszcze zdążę upiec deser. Będzie maślana tarta. Kajmakowa, z dodatkiem twarogu, z białą czekoladą i orzechami włoskimi. Po udekorowaniu wierzchu całość oprószyłam jeszcze ziarenkami suszonej lawendy – wyszło czarownie! Maślana
Raj dla Podniebieniazarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatek świeżych ziół sprawia, że słona tarta pachnie i smakuje wykwintnie. Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem będzie nie tylko pasowała na obiad, ale i na kolację. Ciasto zagniata się błyskawicznie, więc nawet w przypadku niezapowiedzianych gości, jej przygotowanie nie jest pracochłonne, zaś smak rozwijający się na podniebieniu, urzeknie wszystkich. Boczek można także
Raj dla Podniebieniarobiłam sos grzybowy. Potem na długo zapomniałam o tej potrawie. “Odgrzałam” ją w domowym menu całkiem niedawno. Danie, choć jarskie, jest sycące. Bardziej nadaje się na jesienny obiad niż wiosenny. Można przygotować do niego ulubiony sos – pomidorowy z mozarellą, z gorgonzolą i szałwią lub z duszoną cebulą i grzybami. Spróbujcie mojej wersji. Jak przygotować kopytka
Raj dla Podniebieniadurszlaka i przelewamy letnią wodą. Wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem. Pysznie smakują także z masłem i lekko podsmażoną bułką tartą. Smacznego! Artykuł Kluseczki leniwe czyli szybki obiad pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaopcji grzania góra-dół bez termoobiegu. Zaproś bliskich do stołu i częstuj! Ostatnie ciepłe dni października pozwoliły nam na pewnie ostatni posiłek na świeżym powietrzu. Niedzielny obiad zjedliśmy więc w Chez Nicolas przy ul. Lwowskiej w Krakowie. Specjalnie dla nas właściciel wystawił stolik na zewnątrz i zaproponował tzw. menu w ciemno. To była prawdziwa kulinarna niespodzianka. W trakcie menu
Raj dla Podniebieniarobię sobie taki wewnętrzny “przystanek stop”, aby wziąć oddech, przeczekać, poczekać na inspirację, na ten lepszy moment. To ludzkie i takie życiowe, prawda? Dziś smaczna propozycja na obiad i kolację. Makaron. Dania na jego podstawie mogłabym jeść codziennie, tylko w innej wersji. Ta jest w zasięgu zielonego makaronu z zawartością szpinaku, podsmażonego boczku i sporej ilości parmezanu
Raj dla Podniebienianajmłodszych i sprawić, aby dzieci zjadły je ze smakiem, a zarazem zapewnić im ciekawe i rozwijające zajęcie? Wspólne gotowanie to świetna zabawa Pomoc w przygotowaniu wielkanocnego śniadania czy świątecznego obiadu, może być wspaniałą zabawą i pożytecznym sposobem spędzenia razem czasu. Dla dziecka jest to doskonała okazja do zapoznania się z nowymi dla niego produktami. Dzięki możliwości dotknięcia, powąchania, czy spróbowania
kruche babeczkiświetna, kiedy nie znamy się zupełnie na zainteresowaniu drugiej osoby. Ciekawe karty podarunkowe i vouchery jak np. karta podarunkowa na wstęp do parku rozrywki Energylandia . Romantyczna kolacja albo elegancki obiad Od czasu do czasu dobrze jest zabrać osobę, na której nam zależy do lepszej jakościowo restauracji albo do lokalu, który ona wyjątkowo lubi. Obecnie, kiedy lokale gastronomiczne są jeszcze zamknięte
ProstePesto.plchipsów? Pasta na kanapki? A może jako dodatek do obiadu? U nas sprawdza się w każdej formie. Tak dobre, że aż można jeść na kilka możliwych sposobów, chociażby jako dodatek do mięsa z grilla. Składniki: 2 awokado 5 cm kawałek ogórka 5 cm kawałek papryki 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka posiekanego szczypiorku Sól, pieprz Wykonanie: Awokado obrać, polać
Mohiellanajmłodszych i sprawić, aby dzieci zjadły je ze smakiem, a zarazem zapewnić im ciekawe i rozwijające zajęcie? Wspólne gotowanie to świetna zabawa Pomoc w przygotowaniu wielkanocnego śniadania czy świątecznego obiadu, może być wspaniałą zabawą i pożytecznym sposobem spędzenia razem czasu. Dla dziecka jest to doskonała okazja do zapoznania się z nowymi dla niego produktami. Dzięki możliwości dotknięcia, powąchania, czy spróbowania
kruche babeczkiSałatka nadająca się jako dodatek do grilla, obiadu lub jako samodzielna sałata. Szybka w wykonaniu a nie banalna przez połączenie ogórka z sezamem. Składniki (2 porcje): 12 ogórka szklarniowego 120g szpinaku 2 łyżki uprażonego na patelni sezamu 1 kulka mozzarelli 1 awokado 1 cebulka dymka drobno pokrojona 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny Sól, pieprz Wykonanie: Ogórka pokroić
Mohielladlatego że lubię być trendy ale dlatego, że nie lubię gdy coś się marnuje, a brokuł z promocji wyglądał już na wyraźnie zmęczonego, więc trzeba go było uratować. Z obiadu zostało trochę ryżu, do tego to co jeszcze znalazłam w kuchni - kukurydza, tuńczyk i trochę cebuli, najlepsza byłaby fioletowa ale akurat miałam tylko białą. Prosty sos, odrobina przypraw i pyszna
Cynamonowe szczęście