obiad - 95112 przepisów (strona:1798/6341)

Kopytka bez jajek 427

słono (np. jako dodatek do gulaszu czy wołowiny w sosie koperkowym ), jak i na słodko posypane cukrem. 1 kg ziemniaków (można wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z wczorajszego obiadu) 2 łyżki nasion chia 6 łyżek zimnej wody 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki (ok. 250 g) Nasiona chia mielimy w młynku do kawy. Dodajemy do nich 6 łyżek wody

Dieta bez mleka
Kotlety z kaszy jęczmiennej 160

jęczmienną, która jest bardzo lubiana przez moją rodzinę. Takie kotlety świetnie nadają się do przemycenia kaszy do diety dla tych, co za nią nie przepadają. Doskonale sprawdzają się na obiad, ale ja lubię je podjadać nawet na zimno. Jeśli kotlety podaję jako posiłek główny to czasami przyrządzam do ich sos pieczarkowy lub bywa, że również serowy, czy pomidorowy. Polecam! (około

Di gotuje
Makaron z kurczakiem szpinakiem i suszonymi pomidorami 239

Świetna propozycja na obiad szczególnie dla tych co im wiecznie czasu brakuje. 30 minut i można zjeść smaczne i sycące danie. Składniki :  podwójna (nie za duża) pierś kurczaka 200 gr makaronu penne 10 kawałków suszonych pomidorów 2 duże garście świeżego szpinaku 100 gr sera długodojrzewającego (parmezan, cheddar, ...) 200 ml śmietany 30% 3 ząbki czosnku średnia cebula łyżka masła klarowanego

Mechanik w kuchni
PIECZONY UDZIEC Z KURCZAKA 203

niedzielę zazwyczaj w polskich domach jest rosół i schabowe. My tym razem nie poszliśmy w niedzielną klasykę i na obiad był kurczak. Udziec z delikatnej cytrynowej marynacie idealnie skomponował się z kurkumą, czosnkiem, tymiankiem i papryką. Kurczak wyszedł miękki, soczysty a skórka chrupiąca. Taką jak lubię. Składniki: 10 udźców z kurczaka sól pieprz pół łyżeczki kurkumy 3/4 łyżeczki papryki słodkiej

Kuchnia w oparach
Siekane kotlety z kurczaka z papryką 205

pewno kojarzy każdy, kto od początku śledzi mój blog i moje wpisy – a pozostali pewnie natknęli się na ten przepis, kiedy szukali pomysłu na szybki i pyszny obiad. Tym razem postanowiłam wzbogacić je o bardzo sezonowy składnik, czyli oryginalnego oscypka. Dlaczego sezonowy? A dlatego, że oryginalny oscypek wyrabiany być może wyłącznie od maja do września, i właśnie wtedy najczęściej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sznycle z indyka w kremowym sosie z pomidorami i boczkiem 145

Kolejna wariacja na temat kremowego sosu z suszonymi pomidorami, który lubię robić z różnym mięsem i dodatkami. Były już piersi z kurczaka i polędwiczka. Tym razem na obiad miały być sznycle z indyka, a całość dania wzbogacona o koktajlowe pomidory i posypkę z boczku. Wyszło jak zawsze pysznie i bardzo kolorowo. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Schab z wolnowaru przekladany serem i boczkiem z sosem pieczarkowym 228

moim blacie zagościło nowe, eleganckie, białe cudo. W niedzielę był pierwszy test. Przygotowałam w nim pysznych schab zapiekany z serem i boczkiem. Do tego kremowy sos pieczarkowy i powstał obiad z jak najlepszej restauracji. A o nowym wolnowarze Crockpot DuraCeramic przeczytacie poniżej. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Roladki z polędwiczek wieprzowych z boczkiem, w sosie maślanym z białym winem, z dodatkiem pietruszkowego puree z nutą rozmarynu 157

wędzonym boczkiem, a następnie udusiłam w sosie na bazie masła i białego wina. Do tego idealnie pasuje warzywne puree, do zrobienia którego użyłam pietruszki i świeżego rozmarynu. Cały obiad powstał dość szybko, ale wygląda i smakuje rewelacyjnie. Polecam to danie wszystkim tym, którzy lubią dobrze zjeść, ale nie lubią długo stać przy garach 😊 Składniki na 2-3 porcje: 1 surowa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kopytka 252

dziwne, że jeszcze ich nie było na blogu. Dla jednych, to dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu, dla innych – często przygotowywana potrawa przywołująca wspomnienia z dzieciństwa. Dla mnie – jedno i drugie. Kopytka – takie, jakie robi moja Mama. Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 2 szklanki mąki tortowej * - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 2 jajka - sól * u mnie szklanka

mojewypiekiinietylko
Czerwone ziemniaki pieczone z warzywami 157

Pieczone warzywa doprawione – zdrowa propozycja na obiad lub dodatek do mięsa, surówki, dipów wszelakich. Zbliża się wiosna, za chwilę stragany przepełnią się świeżymi rozmaitymi warzywami, takie propozycje na dania główne będą się powtarzać zdecydowanie! SKŁADNIKI: 5 czerwonych ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia 1 czerwona papryka 2 buraki 2 marchwie 2 pietruszki lubczyk, ostra i słodka

Zasmakuj Kuchni
makaron ze szpinakiem 205

Zdarzają się dni, kiedy dosłownie brakuje czasu na wszystko. Wtedy sięgam po jeden z tych najprostszych przepisów, które sprawdzają się znakomicie zarówno na błyskawiczny obiad, jak i ciepłą kolację. Makaron z dobrze doprawionym szpinakiem (ja wykorzystuję mrożony), posypany startym serem. Czasem nie potrzeba nic więcej. składniki:   400 g makaronu (wybrałam wstęgi) 450 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku

babka w formie
Kapusta z pieczarkami , prosta przystawka 167

Kapusta z pieczarkami , prosta przystawka Kapusta duszona z pieczarkami , jest pysznym , szybkim i tanim daniem . Doskonałe na obiad czy nawet kolację . Można wkroić kiełbasę lub boczek jako dodatkowy bonus . Moja wersja jest taka bardzo uboga , kapusta , cebula i pieczarki Ale taką lubimy najbardziej . Taka kapusta doskonale uzupełni także posiłki mięsne , jako towarzysz do schabowego Proste potrawy są naprawdę nie doceniane

Ogrodnik w podróży
Skrzydełka kurczaka w pomarańczach 154

Idziemy o zakład, że w waszych zamrażarkach znajdzie się wiele produktów, z których przyrządzić można niesamowity obiad. Tym razem wylosowaliśmy skrzydełka. Składniki 1 kg skrzydełek z kurczaka 4 szalotki 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju słonecznikowego 300 ml soku z pomarańczy 250 ml bulionu warzywnego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru palmowego 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka mąki

R'n'G Kitchen
Kuskus z kalafiora – gotowy w 15 minut i fit! 258

granic kuskusu jest sposób obróbki cieplnej i kompozycja przypraw dodanych do kalafiora. A najlepsze jest to, że taki kuskus z kalafiora świetnie smakuje i na ciepło – jako dodatek do obiadu, jak i na zimno – np. jako podstawa sałatki. Nie jestem Benjamin’em Button’em – nie robię się młodsza, niestety, ale z każdym mijającym rokiem widzę, z jaką okrutną łatwością robię

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania