botwinki nie może obejść się bez jaj ugotowanych na twardo. Z poniższego przepisu wychodzi spory gar chłodnika z botwinki. Jedliśmy go przez dwa, trzy dni 🙂 Na drugie śniadanie, na obiad, a nawet jako przekąska po kolacji 🙂 Chłodnik z botwinki świetnie smakuje z odsmażanymi ziemniaczkami . Składniki na Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody
Moja Delicjadodatek do dań obiadowych. Ja podałam w towarzystwie “ Młodych ziemniaczków z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” oraz “Pieczonych szparagów i pomidorków koktajlowych z octem balsamicznym” . Przepyszny zdrowy i sycący obiad pełen smaków, błonnika i witamin! Składniki sałatki z rukolą: (4 porcje) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki oliwy extra vergine (używam oliwy Delicate) 1 łyżka octu z czerwonego wina sól
Moja DelicjaSałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos gorgonzola jest bardzo charakterystyczny dlatego polewamy nim sałatkę bardzo oszczędnie. Resztę sosu przekładamy do sosjerki i podajemy na stół. Składniki: (2-3 porcje) 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym 1 opakowanie mieszanki sałat
Moja DelicjaZapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów , usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa , świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory. Składniki sosu z pieczonych pomidorów: (4-6 porcji) 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku
Moja Delicjautwardzanych tłuszczów, bez oleju palmowego, bez sztucznych aromatów. Na dodatek są naprawdę dobre w smaku. Szybko się gotują – ok. 1 minuty. Dzięki nim, możemy przygotować szybki i smaczny obiad w 5-10 minut ! Tortellini z ricottą i szpinakiem idealnie się komponują w sosie aromatyzowanym limonką, z łososiem i cukinią. Spróbujcie koniecznie! Składniki: (4 porcje) 350 g filetu z łososia
Moja Delicjarównie dobrze sprawdzi się ryż, makaron lub ziemniaki. Pulpety z indyka możecie również przygotować w Klasycznym włoskim sosie pomidorowym , którego przypis znajdziecie tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym . Składniki: (16 dużych pulpetów: 6-8 porcji) 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka (najlepiej mielić samodzielnie
Moja Delicjamieszkanką sałat. Polana lekkim sosem z jogurtu naturalnego, wymieszanego z czosnkiem, słodką papryką (polecam wędzoną, ale jeśli nie macie może być zwykła) i przyprawami. Świetna na lunch, brunch, lekki obiad lub kolację. Idealnie sprawdzi się na mały głód (choć jeśli macie większy, zróbcie po prostu z podwójnej porcji 🙂 ) Takie tortille to świetny sposób na wykorzystanie wcześniej upieczonego łososia, który pozostał
Moja DelicjaChrupiące tartaletki z cukinią baby (możecie zastąpić zwykłą, ale małą i wąską) i fasolką szparagową, to moja propozycja na letni lunch, obiad lub kolację. Indywidualne małe tarty będą pięknie prezentować się na talerzach. Jeśli nie macie takich foremek, możecie upiec jedną dużą tartę. Ciasto na tartę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do trzech dni. Składniki ciasta kruchego
Moja DelicjaPyszne, słodziutkie pierogi z borówkami , ale bez cukru. Zamiast cukru użyłam syropu z agawy. Pierogi polane odrobiną masła i słodką śmietanką 18%. Propozycja na letni obiad lub podwieczorek, dla całej rodzinki. Jeśli śmietankę zastąpicie bitą śmietaną otrzymacie danie na deser 🙂 Polecam w sezonie na borówki, który już się zaczął. I pamiętajcie, że borówki to superfood! Czytaj więcej: Pierogi z borówkami
Moja Delicjaoliwą wymieszaną z posiekanymi listkami bazylii. Podajemy z różnymi dodatkami. Ja podałam z mizerią i ziemniaczkami z wody, które polałam sosem, jaki otrzymamy z pieczenia piersi. Prosty i sycący obiad dla 4 osób. Czytaj więcej: Pieczone piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami The post Pieczone piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjadodatkowo oprószam świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz mielonymi płatkami chilli. Ku mojemu zdziwieniu córcia zajada się zupką i potrafi zjeść cały, wielki talerz. Oczywiście nie mówię jej, że na obiad jest “zupa pomidorowa” (bo wtedy byłby wielki bunt), ale że będziemy jeść “zupkę z fasolki” 🙂 Czytaj więcej: Zupa pomidorowa z fasolką szparagową The post Zupa pomidorowa z fasolką szparagową appeared
Moja Delicjatylko 3 minuty. W tym czasie podgrzejecie tuńczyka na oliwie z czosnkiem i skórką z cytryny. Makaron pappardelle dostępny jest w lodówkach w wielu marketach. Polecam na szybki lunch, obiad lub kolację. Czytaj więcej: Makaron pappardelle z tuńczykiem – danie w 5 minut The post Makaron pappardelle z tuńczykiem – danie w 5 minut appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjabanana mieszamy z jajem i płatkami owsianymi. Smażymy krótko na lekko natłuszczonej patelni. Podajemy z dowolnymi owocami (u mnie kawałki banana i fig). Placuszki możemy zrobić na śniadanie, na obiad, na podwieczorek lub nawet na deser. “ Placuszki FIT z bananem i płatkami owsianymi ” to świetna i zdrowa propozycja dla wszystkich dbających o swoje zdrowie oraz dla naszych dzieci. Jeżeli stosujecie
Moja DelicjaProsty makaron z pomidorkami to szybkie danie, które przygotujemy w 15 minut. Pokażę Wam jak szybko można przygotować domowy obiad. Odpowiednio dobrane przyprawy sprawią, że danie będzie aromatyczne i wyjątkowe w smaku. Przeczytaj również: Makaron z mięsem mielonym i pomidorami Składniki makaron do spaghetti 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku mała szalotka oregano sól pieprz oliwa Sprawdź przepis na: Makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dzielę się dziś z Wami przepisem na ulubiony zestaw zdrowych frytek mojej Zosi. Jestem pewna, że Waszym dzieciom także one zasmakują Pieczone frytki warzywne mogą stanowić dodatek do obiadu ale także być samodzielnym posiłkiem, np. pyszną kolacją. Polecamy małym i dużym Pieczone frytki warzywne – składniki: 1 batat, seler korzeniowy, łyżka oliwy z oliwek. Pieczone frytki warzywne – sposób przygotowania
Natka Pietruszki