Sprawdzony przepis na ruskie pierogi, najlepsze jakie w życiu jadłam. Jeśli myślisz, że Twoja mama lub babcia robi lepsze, to … jesteś w błędzie :). Pierożki idealne jako pyszny obiad oraz przede wszystkim na Wigilię. Testowałam kilka różnych przepisów na ruskie pierogi i te są najlepsze. Zobacz jak krok po kroku przygotować najlepsze pierogi ruskie z świetnym farszem i jędrnym ciastem. Składniki
Ania gotujeprzygotowania. Świeży filet należy oczyścić, osuszyć, przyprawić i można go smażyć. Ryba w formie filetów nie potrzebuje dużo czasu na ogniu. Tak przygotowana ryba jest idealna na szybki obiad . Smażoną rybę podać można z dodatkiem gotowanych warzyw, ryżu, ziemniaków czy chociażby sałatki. Moja dzisiejsza propozycja podania ryby smażonej to kremowy por. Smażona ryba z kremowym porem jest nie tylko bardzo
MeCooksPstrąg pieczony w rękawie – prosty przepis Lubicie pstrąga? Mam dziś dla Was prosty przepis na pstrąga pieczonego w rękawie. Idealny na obiad lub święta. Ryba pieczona w rękawie wychodzi soczysta i delikatna. A do tego przygotowanie pstrąga w rękawie jest dosłownie dziecinnie proste. Minimalna ilość składników, chwila przygotowań i do piekarnika. Spróbujcie. Prosty sposób na pstrąga – pstrąg pieczony
Słodkie okruszkiZaległy obiad urodzinowy. Czułam (jak zawsze przy okazji spotkania z moim tatą) potrzebę ugotowania czegoś innego. Tak powstał pomysł na zupę z kukurydzy. Nigdy nie jadłam, nigdy nie robiłam, zdecydowanie będę robić. Wyśmienita. Wiem, że ciągle Wam tutaj piszę, że coś jest smaczne, ale nic na to nie poradzę. Jak coś jest warte polecenia, polecam. Krótka piłka. Trwa sezon kukurydziany
Kardamonovybabcię kocham, ten obiad machnęłam w 10 minut. Gdyby makaron gotował się krócej, zrobiłabym pewnie szybciej. Tę potrawę zrobiłam, przy okazji piątkowego spotkania z moim tatą. Wtedy użyłam świeżego szpinaku. Resztki składników walały się gdzieś po lodówce, więc postanowiłam poniedziałkowo je zużyć i wrzucić na bloga. Jedyną zmianą jaka nastąpiła, to świeża bazylia zamiast szpinaku i powiem szczerze, smakuje lepiej
KardamonovyStrasznie, ale to strasznie kaloryczny obiad. Pomysł narodził się z chęci zjedzenia resztek rukoli, makaronu i mascarpone. Dokupiłam jeszcze tylko ser bursztyn, ser z niebieską pleśnią i wyszło to co wyszło. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką bombę kaloryczną, ale nie przeginajcie. Jeżeli jednak macie wyrzuty sumienia, zróbcie tę potrawę z pełnoziarnistym makaronem, też będzie smaczna
Kardamonovypostanowiłam upichcić coś w ten deseń. Przesadziłam z ilością chili (dałam całą i dość sporą) i nie dało się oddychać w kuchni. Kaszleliśmy jeszcze z 30 min po spałaszowaniu obiadu. Tak czy siak warto było, dawno już się nie spociłam w trakcie jedzenia. Lubię. Składniki: 200 g udźca wołowego 100 g makaronu sojowego pół czerwonej papryki 1 mała cebula
KardamonovyOjejuśku! Serce mi się raduje, kiedy widzę te wszystkie sezonowe warzywa. Wparowałam dzisiaj do sklepu, bez pomysłu na obiad. Przeszłam, niby obojętnie, obok stoiska z warzywami i od razu wiedziałam co dzisiaj zrobię. I oczywiście, w sekundę, moja obojętność zmieniła się w wiosenną obsesję na punkcie warzyw. Chłodnik wyszedł przesuper, ale wiadomo, że dopiero jutro będzie taki jak trzeba. Zupę
KardamonovyPieczone ziemniaki to prosty i naprawdę fajny dodatek do obiadu. Ja postanowiłam połączyć ziemniaki z rozmarynem, ale oczywiście nie musicie ściśle się tego trzymać. Możecie użyć także majeranku lub tymianku, co kto lubi. Na pewno będę kombinować jeszcze z innymi smakami: z czosnkiem, cytryną i chili. Przed nami sezon na młode ziemniaki, dlatego nie ma na co czekać, raczcie się
KardamonovyNiby długi weekend, ale odpoczynku niewiele. Potrzebowałam na dziś jakiś szybki obiad, bez stania w kuchni. Postanowiłam wrócić trochę do kuchni śródziemnomorskiej. Poza tym już czas skorzystać z przepisów pani Donny Hay. Na początku kwietnia pisałam Wam o jej książce, w której rozlubiłam się bez reszty. Makaron z kruszonką to jeden z jej przepisów. Jest prosty, ze smacznych składników
Kardamonovyselera należała zdecydowanie do moich smaków, więc po frytkach nie spodziewałam się niczego innego. Dooobre! Rano jeszcze na szybkensa zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty . I to był mój sobotni obiad. My wrócił. Z wątpliwościami zapytałam czy spróbuje, bo tak na dobrą sprawę nie miałam nic innego. Wyboru nie miał… Zjadł. I smakowało temu ów panu. Myślę, że całość
KardamonovyPolędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami to nasz dzisiejszy niedzielny obiad. Zastanawiałam się nad ziołami, którymi podrasuję całość, bo czosnek i cebula to wiadoma podstawa. Stanęło na rozmarynie, uwielbiam go. Mięso swoje odstało i nabrało aromatu (trzymałam je w lodówce całą noc). Podałam je z ziemniaczanym puree z czosnkiem i resztką surówki z czerwonej kapusty. Przepis na puree wrzucę tutaj
Kardamonovyszybko, bo piątek, po pracy. Nie chciało mi się siedzieć przy garach, jutro się jeszcze nasiedzę. Wczoraj rozmroziłam jakąś wiejską kiełbachę, dziś dokupiłam tylko fasolkę, szast prast i jest obiad. Chciałam jeszcze poeksperymentować z papryczką jalapeno, ale w końcu odpuściłam, dodałam zwykłą chili. Papu chyba się udało, My resztki talerzowe wymiótł ciemnym pieczywem. Składniki: 2 garści zielonej fasolki szparagowej
Kardamonovynawet nie dawać mu szansy. Do klusek dołożyliśmy kurki w śmietanie. Proste i bardzo szybkie danie. Szafran możecie pominąć, miałam akurat otwarte opakowanie, którego chciałam się pozbyć. I tyle. Obiad była naprawdę ekstra. Składniki: kluski: 4 duże ziemniaki 1 jajko mąka ziemniaczana – proporcjonalnie do ilości ziemniaków (szczegóły w opisie) (przepis na około 35 małych klusek) sos kurkowy
Kardamonovy