bywa twarda, i ma nieciekawy smak. Wątróbka, którą ja proponuję jest bardzo pyszna, robię ją dosyć często. Jest mięciutka, nie ma charakterystycznego posmaku wątroby. Jest idealna na obiad do ziemniaków i surówki :-) Bardzo polecam. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -około 1 kg wątróbki wieprzowej -3 spore cebule -mleko -3 ząbki czosnku -przyprawę wegetę -pieprz -mąkę około 1 szklanka -olej(...)miski i zasypujemy mąką. Obtaczamy wszystkie kawałki dokładnie w mące. Wątróbki nie przyprawiamy na tym etapie :-) Następnie wątróbkę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, robimy to szybko, nie szkodzi że w środku wątróbka będzie jeszcze krwista, potem będziemy ją dusić, to dojdzie. I tak postępujemy, aż usmażymy wszystkie kawałki wątróbki. Następnie czosnek przepuszczamy przez praskę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKuchnia . Wprowadziłam te pierożki do mojego menu na stałe, ale (nie wiem dlaczego) dopiero dzisiaj dzielę się nim z Wami??? Dlatego nie marnujcie czasu, tylko koniecznie zróbcie na najbliższy obiad, kolację.... Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka połowa średniej cebuli 2 duże ząbki czosnku 70 g miękkiego masła 1/2 szklanki bulion z drobiu (użyłam moje wcześniej zamrożone kostki ) sól(...)ogniu. Zdjęłam z gazu kiedy mięso było miękkie. Mięso wyjęłam do wystudzenia a wywar przecedziłam i ponownie wstawiłam do gotowania. Zmniejszyłam płomień gazu. Do gorącego wywaru wsypałam mąkę i szybko wymieszałam. Mieszałam energicznie. Kiedy masa „zabulgotała”, zdjęłam garnek z gazu i jeszcze raz wymieszałam masę. Zestawiłam garnek z gazu. Masę zostawiłam do wystudzenia. Zimne mięso posiekałam na drobne cząstki
Kuchnia u Krysiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki faszerowane mięsem mielonym – idealnie nadają się na przekąskę, a nawet jako pyszny obiad :) Niestety nie są one wdzięcznym modelem do zdjęć, ale mam nadzieję, że mimo wszystko się na nie skusicie :) Pieczarki faszerowane mięsem mielonym – Składniki: 10 bardzo dużych pieczarek 3 małe cebulki 200g mięsa mielonego wołowego 2 jajka 2 ząbki czosnku papryka słodka(...)podsmażyć. Kolejno dodać mięso mielone, pieprz, sól, paprykę słodką i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kilka minut aż mięso będzie dobre. Na koniec dodać dwa rozbełtane jajka i szybko przemieszać całość na patelni. Zestawić z palnika. Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach. Do wnętrza każdej pieczarki nałożyć wcześniej przygotowany farsz z mięsa mielonego. Zapiekać w temp. 180C przez
Kulinarne PrzebojeZ rybami od dziecka jestem za pan brat. Zawsze je lubiłam. Nawet w okresach chorób, gdy nic nie smakuje i właściwie na nic nie ma się
mojewypiekiinietylkozdrowy posiłek." Muszę przyznać, że sięgnęłam po tę pozycję z ogromną ciekawością i zainteresowaniem, bo mnie też ten problem dotyczy. W książce znajdziemy proste, odpowiednio zbilansowane, zdrowe i szybkie w przygotowaniu tygodniowe menu do pracy, inspirowane smakami światowych kuchni. Książka składa się z trzech części: Poza strefą kulinarnego komfortu Menu jesienno-zimowe Menu wiosenno-letnie W pierwszej części znajdziemy bardzo(...)jego dzień przynależy do kuchni z innego kraju. Znajdziemy tu dania tureckie, izraelskie, hawajskie, gruzińskie, hiszpańskie..., czyli tak naprawdę kolorową kuchnie z całego świata. Przepisy są podzielone na śniadania, obiady, przekąski, kolacje i desery. Książka jest okraszona przepięknymi i bardzo smakowitymi zdjęciami wykonanymi przez autorów "Jedz i pracuj". Przepisy, co jest bardzo ważne, nie są zbyt skomplikowane i ich przygotowanie
Kulinarne przygody Gatityjest stewardesą i po przeleceniu kilku tysięcy kilometrów ciągle wygląda ładnie, dotyczy to także pomarańczy - to nie owoców się wystrzegamy, ale chemii. Z chemią można jednak walczyć i to szybko i tanio - nie każdy jednak o tym wie. Wystarczy przepłukać owoce wodą z octem / kwaskiem cytrynowym a potem w wodzie z sodą oczyszczoną - to pozwoli nam się pozbyć wielu(...)która zaczęła rosnąć w środku). Poza tym jak wszystkie owoce - kolor nie za ciemny, nie za jasny, bez plamek, miła w dotyku i najlepiej żeby jeszcze sama ugotowała nam obiad ;) A propo obiadu.. Co powiecie na naleśniki? Pomarańczowe naleśniki (jeżeli masz swój ulubiony przepis to po prostu spróbuj zastąpić część wody/mleka wyciśniętą pomarańczą) Wyciśnięta pomarańcza Szklanka mleka
Przepysznik - BLW i nie tylkomojprzepisna.pl | Tort makowo-jabłkowy z podprażonymi orzechami w miodzie Tort bez kremu śmietankowego, bez kremu maślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak
moj przepis naSkładniki: 1,2 kg udziec indyka z kością, 1 łyżka kucharek, 1 łyżka pieprz czarny mielony, 1 łyżka papryka słodka, 2 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki
W Mojej Kuchni Lubięwszelkiego rodzaju tarty i quiche. Pyszne kruche, maślane ciasto, wypełnione rozmaitymi farszami smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jestem fanką tego rodzaju potraw. Wczoraj też zrobiłam na obiad Quiche z duszonymi porami i kozim serem. Pyszny. Podpatrzony u Kwestii Smaku. Ciasto zrobiłam jednak z mąki orkiszowej i dałam więcej porów. Wykorzystałam też całe ciasto a nie 2/3. Quiche(...)czarny pieprz 150 g koziego sera pietruszka do posypania . Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło i sól. Połączyć składniki do uzyskania drobnych okruchów, dodać jajko i szybko połączyć składniki w kulę, włożyć do lodówki na godzinę. Nadzienie : P ory pokroić w poprzek na półplasterki. Wrzucić na roztopione masło, posolić i smażyć przez około 4 minuty
Moja Mama Gotujeugotowaniu. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i przechować w lodówce do następnego dnia. Ja sama najczęściej przygotowuję je z ziemniaków, które pozostały z obiadu. Możecie też ugotować ziemniaki ze skórką, po wcześniejszym ich wyszorowaniu. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dobrze zrobione kopytka to podstawa. Później(...)jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub dokładnie rozgniatamy tłuczkiem. Studzimy. Zimne ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy oba rodzaje mąki i jajko. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Szybko, oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulę, nie wyrabiając. W razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki, tak, aby otrzymać ciasto, które można pokroić nożem. Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat
cool and mintymandarynki 1/2 małej kiści winogron różowych 1 łyżeczka miodu rzepakowego - do polania sok z cytryny - do smaku; dla przełamania słodkości miodu Przy okazji, dzielę się świetnym patentem na szybkie i bezproblemowe obieranie kiwi . Nie trzeba męczyć się z wydrążaniem zawartości łyżeczką, ani mozolnie skrobać skórki nożem. Wystarczy kiwi sparzyć przez kilkanaście sekund we wrzącej wodzie. Następnie przy lekkim podważeniu nożem(...)przełożyć do salaterki, skropić sokiem z cytryny i polać łyżeczką płynnego miodu. Zostawić na pół godziny, aby smaki "się przegryzły". Podawać jako zdrowy i niskokaloryczny deser po systym obiedzie
Grunt to przepis!przy myciu! Myjka i płyn wystarczą. Koniec z namaczaniem i szorowaniem! Patelnia o wymiarach 28cm x 28 cm, jest na tyle duża, że swobodnie można na niej przygotować obiad dla 4 osób. Niewątpliwą jej zaletą jest również nienagrzewająca się i ergonomiczna rączka. Po więcej technicznych szczegółów zapraszam na stronę Ballarini.pl Pozwolę sobie tylko podzielić się(...)posypane cukrem połówki brzoskwiń. Cukier na brzoskwiniach się skarmelizował, ale nie przypalił. Ile czasu zajmuje grillowanie i jakie walory smakowe mają przygotowane potrawy? Dzięki szybkiemu nagrzewaniu się i optymalnemu utrzymaniu temperatury, potrawy grillują się szybko. Chudy indyczy hamburger po usmażeniu w środku był niesamowicie soczysty i smaczny. Tak jak karkówkowe kotlety na palec. Podobnie zachowywały się brzoskwinie, choć
Mia Cucina Sofietazamrażania, podgrzewania oraz gotowania na parze...a wszystko to robimy w mikrofalówce..Jak dla mnie rewelacja... już wcześniej pisałam,że moi domownicy wracają do domu o różnych porach...a obiadu przecież nie będę robić każdemu z osobna...sama też pracuję..tak więc takie pojemniki są bardzo praktyczne w takich sytuacjach..Wystarczy jakaś potrawę przełożyć na talerz , przykryć pokrywą(...)parze..ja jak na razie "parowałam" klopsiki [ przepis wkrótce na blogu]..i jestem bardzo zadowolona.. Z czystym sumieniem polecam takie pojemniki..na prawdę są idealnym rozwiązaniem do szybkiego podgrzewania.Pojemnik wystarczy wstawić do mikrofalówki i nie trzeba nic mieszać i pilnować , aby coś się nie przypaliło...Gotowanie na parze w mikrofalówce też idealnie się sprawdza ...Polecam..zajrzyjcie do redcoon.pl..Niedługo
Moje domowe kucharzeniePoniżej znajdziecie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu przepis na smaczną sałatkę z pora i groszku . Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu i całą pewnością będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Skrzydełka z kurczaka cudownie oblepione marynatą na bazie pasty tamaryndowej smakują doskonale. Tamaryndowiec nadaje im bardzo ciekawego słodko-kwaśnego smaku. Połączenie tak aromatycznych składników sprawia, że
Pieguskowa KuchniaW czerwcu razem z córką miałam przyjemność brać udział w warsztatach "Szkoła na widelcu" prowadzonych przez Grzegorza Łapanowskiego. Wśród dań, które Grzegorz nam zaproponował
Bernika - moj kulinarny pamietnikMiały być sakiewki, a wyszły gniazdka. W końcu sama nazwa bloga wskazuje, że JUSTA PRÓBUJE GOTOWAĆ, a w tym wypadku PIEC ;) Sakiewki mi się otworzyły, ponieważ
Justa próbuje gotowaćCurry - pyszny, zimowy misz-masz z batatem, dynią i ananasem w roli głównej. Curry z języka tamilskiego - kari - oznacza po prostu sos. Curry - popularna potrawa Azji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki Jest to jedna z najłatwiejszych i najsmaczniejszych zarazem, zup wegetariańskich . Nie oczywiście ,że nie jestem wegetarianką , o czym świadczy
Ogrodnik w podróżyNa Sylwestra miała być sałatka ziemniaczana , ale lenistwo mnie zastopowało, zostały więc ziemniaki, no to dzisiaj machnęłam ziemniaki pieczone vel Hasselback potatoes, które zostały dodatkowo przełożone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzień dobry! Kolejny tydzień rozpoczynamy kolejną porcją zdrowia :) W dalszym ciągu na naszych talerzach lądują nowalijki i coś mi mówi, że ten stan rzeczy nieprędko ulegnie
W kuchni KatieCo Wam przypomina zestaw znajomy ten? Mieszkańcom Łodzi, Torunia, Gdańska zapewne nie jest obcy. Kiedy odkryłam to miejsce, zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. Muszę
bastalena